|
|
.......SŁOWO ŻYCIA .....
"Wydobył mnie z dołu zagłady i z kałuży błota, a stopy moje postawił na skale i umocnił moje kroki."Ps 40/3 |
|
Teraz jest 17 kwietnia 2024, o 21:35 Strefa czasowa: UTC
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
veteran
|
Tytuł: Pierzga Napisane: 4 października 2016, o 17:47 |
|
Dołączył(a): 14 lipca 2012, o 16:35 Posty: 746
|
Cytuj: Pierzga - pyłek kwiatowy na sterydach! Zacznijmy od objaśnienia czym jest główny składnik pierzgi: pyłek kwiatowy. Pani Jadwiga Górnicka w książce „Apteka natury” opisuje, że są to męskie komórki rozrodcze roślin owadopylnych albo wiatropylnych tworzące się w pylnikach kwiatowych. Pszczoły robotnice zabierają go do ula, gdzie w części zużywany jest do bieżących potrzeb, a resztę odkładają na czas w którym rośliny nie posiadają pyłku.Pszczoły robotnice transportują pyłek kwiatowy do gniazda na obnóżach pyłkowych, czyli ziarna zlepionego nektarem pyłku kwiatowego pszczoły przenoszą w koszyczkach na tylnych nogach. Te obnóża służą pszczołom mieszkającym w ulu do wytwarzania pierzgi, która jest łatwo przyswajalnym produktem pokarmowym pszczół oraz larw. Pierzga powstaje w wyniku dość procesu fermentacji mlekowej pyłku kwiatowego zasklepionego miodem i nektarem. Dzięki temu jest naturalnie zakonserwowany i łatwo przyswajalny.Pierzga dzięki fermentacji mlekowej jest dużo bardziej przyswajalna od pyłku kwiatowego. Dzięki temu dużo więcej witamin i minerałów zostaje wchłonięte przez organizm. W składzie pierzgi mamy:
Witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, P i PP
Pierwiastki: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarkę, mangan.
Pierzga w porównaniu do pyłku zawiera mniej białka do 12% masy ale jest to białko bardzo dobrze przyswajalne, tłuszczu do 66% masy. Większa jest za to ilość cukrów o 60% oraz pozostałych składników o około 23%. Pierzga posiada znaczne ilości kwasu mlekowego do 3,1% masy, oraz witaminy K. Jest w niej dużo więcej peptydów i wolnych aminokwasów co skutkuje tym że białko zawarte w pierzdze jest bardzo aktywne biologicznie i dużo łatwiej przyswajalne. Pierzga posiada szerokie zastosowanie lecznicze. Właściwości antybakteryjne i odtruwające (szczególnie przy chorobie alkoholowej), przyśpiesza metabolizm, aktywuje układ odpornościowy. Bardzo pomocna przy obstrukcjach jak i innych problemach układu trawiennego. Ma działanie wzmacniające i regenerujące w okresie szczególnego narażenia na czynniki szkodliwe (po chorobach, przy rekonwalescencji, po operacjach, niedobory witamin i minerałów). Zapobiegawczo i leczniczo stosuje się ją przy anemii. Dzięki swoim składnikom wzmacnia psychicznie w stanach depresyjnych, w stresie, przy pracy umysłowej. Pierzga zawiera szeroką i bogatą paletę składników, dzięki czemu jest bardzo dobrym pokarmem odżywczym, reguluje działanie narządów i układów organizmu, stymuluje prace gruczołów dokrewnych. Zwiększa szybkość tworzenia i odbudowy komórek ciała.
Pierzga ma specyficzny lekko kwaskowaty smak. Nie jest tak słodka jak miód. Powinna być spożywana w dawkach nieprzekraczających trzech łyżeczek dziennie. Można ja przyjmować na wiele sposobów, prosto z opakowania (zaleca się wtedy powolne ssanie granulek), robiąc roztwór wodny (koniecznie z wody przygotowanej), lub mieszając z miodem który wzmacnia korzystne działania pierzgi.
Najlepsze efekty wspomagające organizm uzyskamy, spożywając ją dwa razy dziennie. Rano na czczo wypijając ją rozpuszczoną w wodzie (najlepiej rozpuścić ją 12 godzin przed wypiciem) i drugą porcję wieczorem. Dobry wpływ suplementowania pierzgi na można zaobserwować już po siedmiu dniach choć czasem ten czas ulega przedłużeniu (ze względu na stan organizmu) – oddziaływanie jest trwalsze i mniej obciążające organy niż po używaniu sztucznych suplementów. Pierzga może być używana przez wszystkich: dzieci, młodzi, osoby w sile wieku i starsze. Nie mogą jej używać jedynie osoby uczulone na produkty wytworzone przez pszczoły. http://www.naturalna-medycyna.com.pl/pi ... ydach.html
|
|
|
|
|
Reklama
|
Tytuł: Napisane: 4 października 2016, o 17:47 |
|
|
|
|
|
|
veteran
|
Tytuł: Re: Pierzga Napisane: 4 października 2016, o 17:48 |
|
Dołączył(a): 14 lipca 2012, o 16:35 Posty: 746
|
Cytuj: Pierzga – odżywczy eliksir życia
Jak powstaje pierzga
Pierzga, jest to pyłek kwiatowy przyniesiony do ula, złożony i „ubity” przez nielotne pszczoły w komórkach plastrów. W trakcie tego składania pyłek jest rozdrabniany, zwilżany śliną pszczoły (następuje tu wzbogacanie go enzymami wytwarzanymi tylko przez te owady) i miodem. W tak zgromadzonym pyłku w warunkach ulowych przebiega proces fermentacji mlekowej. Konserwuje go kwas mlekowy, a dodatkowo pszczoły na zimę zalewają komórki z pierzgą miodem, dzięki czemu nie ulega ona zepsuciu.
Jak mówi prof. Ryszard Czarnecki: "Tego, co robią pszczoły, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk".
Pierzga zawiera
Przede wszystkim dużo białka, cukru, kwasu mlekowego oraz witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K , H; makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.
Pierzga a pyłek pszczeli
Pierzga różni się nieznacznie składem chemicznym od pyłku kwiatowego. Co to znaczy? Pierzga jest bogatsza od pyłku o dodane przez pszczoły enzymy trawienne, miód, inhibiny, kwasy organiczne, witaminy B, E i K. Zatem, wartość pierzgi dla celów spożywczych, leczniczych oraz profilaktycznych jest wyższa niż samego pyłku kwiatowego.
Pierzga to naturalny lek – czy jest lepsza niż pyłek kwiatowy?
Jako lek pierzga oddziałuje na te wszystkie schorzenia co pyłek kwiatowy, tylko, ze względu na jej dodatkowy skład i właściwości, można ją stosować w mniejszych dawkach i jest ona bardziej skuteczna (proces leczenia skraca się).
Wpływ pierzgi na zdrowie
Pierzga, tak jak i pyłek, poprawia nasz metabolizm, działa ogólnie wzmacniająco i tonizująco. Normalizuje procesy zachodzące w korze mózgowej, doprowadzając do równowagi psychicznej naszego organizmu, przez co mamy lepsze samopoczucie i sen, sprawność fizyczną i umysłową zdolność do pracy. Usprawnia wydzielanie gruczołów przewodu pokarmowego, m.in. zwiększa wydzielanie żółci przez woreczek żółciowy oraz enzymów trawiennych przez trzustkę, w efekcie poprawiając czynności związane z trawieniem i poprawiając apetyt. Odbudowuje florę jelitową po stosowaniu antybiotyków, usprawniając pracę jelit.
Ważne jest działanie przeciwmiażdżycowe, kardiotoniczne i spazmolityczne pierzgi oraz pyłku w układzie sercowo-naczyniowym, ze względu na zawartość związków lipidowych. Związki flawonoidowe i witaminy zawarte w tych dwóch produktach pszczelich powodują wzmocnienie ściany włosowatych naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi i mniej przepuszczalnymi, a przez to likwidując obrzęki nóg. Poza tym, pierzga, podobnie jak pyłek, zabija drobnoustroje, działa przeciwzapalnie, powoduje odnowę komórek i tkanek organizmu ludzkiego, np. powoduje zwiększenie wytwarzania czerwonych krwinek w szpiku kostnym, uzupełnia braki żelaza w organizmie.
Pierzga znakomita jest w leczeniu przerostu i stanów zapalnych gruczołu krokowego (prostaty), bez nawrotów choroby. Stwierdzono również antynowotworowe działanie pierzgi i pyłku, bowiem produkty te wzmacniają system odpornościowy organizmu. Oczywiście, jest to działanie profilaktyczne, zapobiegawcze, bowiem, przy istniejącym już nowotworze prostaty, spożywanie pierzgi jest niewskazane. Za to pierzga stosowana jest jako ochrona przed promieniowaniem jonizującym, w tym rentgenowskim. Przy leczeniu nowotworu piersi u kobiet pierzga i pyłek stanowią doskonałe wsparcie dla leczenia konwencjonalnego.
Oczywiście, we wszystkich tu omawianych przypadkach, leczenie (nie stosowanie profilaktyczne) pierzgą musi być skonsultowane z lekarzem leczącym daną chorobę. Z kuracji pierzgą i pyłkiem muszą też zrezygnować osoby posiadające uczulenie na te produkty.
Pierzga jest skarbem natury. Stosujmy ją przede wszystkim profilaktycznie, a wtedy choroby na pewno będą nas omijać.
Podsumowując, PIERZGA
Działa wzmacniająco i regenerująco:
w okresie rekonwalescencji po przebytych zabiegach operacyjnych w stanach pozawałowych w obniżonej odporności organizmu w stanach chronicznego zmęczenia w niedoborach witamin i składników mineralnych zapobiegawczo i leczniczo w anemii Wzmacnia układ nerwowy:
w stanach depresyjnych w stanach przemęczenia psychicznego (przepracowanie, stres) przy intensywnym wysiłku umysłowym (poprawia zdolność koncentracji i twórczego myślenia) Reguluje przemianę materii:
zaburzeniach przewodu pokarmowego (obstrukcja lub biegunka) w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy po kuracjach antybiotykowych w chorobach skóry (egzema, łuszczyca) Działa ochronnie i odtruwająco:
w chorobach wątroby - wirusowe zapalenie wątroby zatrucia (np. choroba alkoholowa) Ponadto pierzga polecana jest:
w chorobie wieńcowej - obniża poziom cholesterolu we krwi w zaburzeniach krążenia obwodowego w chorobie niedokrwiennej serca w schorzeniach gruczołu krokowego prostaty w osłabieniu wzroku
. Dawkowanie pierzgi
Zaleca się spożywać 2 x dziennie po 1 łyżeczce.
Stosowanie pierzgi
Pierzgę można spożywać bezpośrednio do ust, można też rozpuścić 1 łyżeczkę w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem lub miodem. Pierzga powinna się moczyć minimum 4 godziny. Można zalać pierzgę wieczorem i wypić ją rano. Po jej wypiciu, w ten sam sposób proszę przygotować roztwór do wypicia na wieczór. Analogicznie postępujemy każdego dnia.
http://www.jedzpij.pl/Pierzga-odzywczy-eliksir
|
|
|
|
|
veteran
|
Tytuł: Re: Pierzga Napisane: 4 października 2016, o 17:50 |
|
Dołączył(a): 14 lipca 2012, o 16:35 Posty: 746
|
Cytuj: Skład chemiczny pyłku
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.
Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu. Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Tłuszcze.
W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy. Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%. Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne. Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę. Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych. Pyłek pszczeli, pyłek kwiatowy leczy choroby serca.
Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku pszczelego
Własności biologiczne pyłku wynikają z jego składu chemicznego. Zobacz! "Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny". -Cz. Bańskowoski ("Farmacja Polska")
Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim, szczególnie z ostatnich lat potwierdzają korzystny wpływ pyłku na zdrowie człowieka. Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy. wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania, reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych, wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje, działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka. pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn, ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków, wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby), pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń. Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka. zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania, wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych, wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych, zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,
Antyalergiczne.
Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych. stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy. Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe. pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy, wspomaga leczenie stanów pozawałowych, wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem, w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych. Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka. wspomaga leczenie silnych zaparć. przynosi poprawę w niektórych biegunkach, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia. Lecznicze schorzeń prostaty.
Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego. w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów, w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią. Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny.
Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku. Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu. Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę. Pierzga, czyli pszczele zapasy pyłku kwiatowego
Jerzy Gala
Pierzga wzmacnia nasze zdrowie, osłabione po chorobie. Ona siły nam przywraca, stosować się ją opłaca.
Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy.
Spożywana jest przez pszczoły w okresach braku pyłku w przyrodzie, jesień, późna zima, wczesna wiosna. Pszczoły po przyniesieniu pyłku do ula układają go warstwami w komórkach, dodają wydzielinę gruczołów ślinowych, dopełniają komórki miodem. W temperaturze ula ok. 30° C. dochodzi do fermentacji mlekowej pyłku, zarazem jego zakonserwowania. Pierzga ma wyższą wartość spożywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład chemiczny. Jest pokarmem o dużej zawartości białka, witamin, składników mineralnych, substancji biotycznych. Podobnie jak pyłek posiada dobre właściwości lecznicze, odtruwające. Zastosowanie pierzgi jest analogiczne jak pyłku.
http://www.pasieka.rostkowski.info/pylek.html
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Pierzga Napisane: 31 stycznia 2019, o 18:21 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18379
|
Wyplute zdrowie Pierzga pszczela wytwarzana jest w 100% przez pszczoły z pyłku kwiatowego, miodu i wydzielin gardzielowych pszczoły. Polega to na tym, że pszczoły zbieraczki przynoszą do ula pyłek po czym wrzucają go do pustych komórek plastra, a pszczoły nielotne pracujące w ulu nawilżają je miodem i śliną (zawierającą enzymy, które ułatwiają wchłanianie substancji aktywnych), rozdrabniają, a następnie ubijają warstwami. W komórce może być 4 – 5, a czasem więcej warstw pyłku o różnym zabarwieniu. Powierzchnia zgromadzonego w ten sposób pokarmu pyłkowego po napełnieniu komórki do 3/4 głębokości jest powlekana cieniutką warstewką miodu, w celu odcięcia dostępu powietrza. Wzbogacony białkami enzymatycznymi z pszczelich gruczołów ślinowych, kwasami organicznymi, substancjami antybiotycznymi pyłek dojrzewa, stając się naturalnym koncentratem białkowo witaminowo mineralnym, posiadającym wysoką wartość odżywczą. Po 7 dniach gotowa jest tzw. pierzga – łatwo strawny, harmonijnie zrównoważony, niezwykle wartościowy pokarm, nie dający się niczym zastąpić chleb powszedni pszczół. (H.S. Bieroniowa). Pierzga zdrowiem wierzgaNo może niezbyt estetycznie brzmiące określenie jednak pierzga hula niczym wiatr składnikami odżywczymi, witaminami: białka 10-40% 28 aminokwasów m.in. metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan; węglowodany 13-55%, głównie fruktoza i glukoza; tłuszcze 1-20%, zarówno kwasy nasycone i nienasycone, fosfolipidy, fitosterole; polifenole ok. 1,6% m.in.: flawonoidy, leukotrieny, katechiny i kwasy fenolowe; Witaminy rozpuszczalne w wodzie: C (do 300 mg/100 g), z grupy B – B1, B2, B6, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy, biotyna, rutyna i inozytol; rozpuszczalne w tłuszczach: A (do 200 mg/100 g) i E; makroelementy: potas, magnez, wapń, sód, miedź, cynk, chrom, mangan, molibden, kobalt, krzem, selen, żelazo; związki triterpenowe – kwas oleanolowy i jego izomer kwas b-ursolowy oraz betulina.Bzyk, bzyk siły w mig Szybko i w skrócie podajemy: W wyniku badań stwierdzono, że w skład pierzgi wchodzą: aminokwasy, wszystkie witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H ), białko, węglowodany, kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy, mikro i makroelementy, szereg przeciwutleniaczy i enzymów (inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza, ip). Podczas całego okresu letniego pszczoła oblatuje setki roślin, dzięki czemu zbiera ponad 250 najbardziej wartościowych biologicznie aktywnych składników, które to gromadzą się w pierzdze. Jak wiadomo, każda roślina ma wartość leczniczą, dlatego pierzga jest odbierana jako Formuła Życia, zawierająca najlepsze składniki jakie może dać natura. To jest naturalna esencja życia.Na każde podniebienie Pszczółki muszą się mocno napracować aby wyprodukować pierzgę. Można stwierdzić, że ciężka praca (pszczół) się opłaca. Głównie pierzgą odżywia się pszczoła matka i młode. Okazuje się, że pszczoły spożywające pierzgę żyją dłużej niż te, które jedzą tylko pyłek.Eliksir dla każdegoPierzga polecana jest w szczególności jest po przebytych chorobach wirusowych, infekcjach, na wzmocnienie, osobom osłabionym, rekonwalescentom, po przebytych operacjach, zabiegach, w szczególności anemikom. Wzmacnia układ odpornościowy i powinno się ją zażywać po antybiotykoterapii. Pierzga przyspiesza również odbudowę komórek naszego organizmu. Zima, jesień wiosna oby była radosna Niektórzy z nas w okresie zimowym pomimo stosowania witaminy D są bardziej zmęczeni, słabsi. Pierzga jako środek antybakteryjny działa wspomagająco w okresie grypy, przeziębień. Również poleca się ją jako środek wspierający w walce z depresją. Czyli po prostu żeby mieć krzepę i moc trzeba zażywać pierzgę, a dla większej siły również różeniec górski. Dla kujonów i książkowych moliPierzga korzystnie wpływa na układ nerwowy i poprawia koncentrację oraz pamięć, więc powinna się znaleźć w menu uczniów, studentów, pracujących umysłowo. Pierzga działa korzystnie na układ nerwowy dlatego powinna być zażywana w okresie zwiększonego stresu, wysiłku umysłowego. Brzuszne kłopotyPierzga poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, stosowana jest w walce z helicobacter pylori. Pierzgę dobrze jest zażywać podczas biegunek, zaparć. Ponadto wspomaga pracę wątroby, mobilizując nasz organizm do oczyszczania z toksyn, jednak działa delikatnie. Pierzga wpływa również pozytywnie na pracę serca, obniża poziom złego cholesterolu . https://www.google.com/search?q=pierzga ... 66&bih=632
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
Reklama
|
Tytuł: Napisane: 31 stycznia 2019, o 18:21 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Teraz jest 17 kwietnia 2024, o 21:35 Strefa czasowa: UTC
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości |
|
|
|
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|