Zarejestruj    Zaloguj    Dział    FAQ

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 10 maja 2015, o 12:26 
Offline
aktywni
aktywni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 listopada 2014, o 21:26
Posty: 180
Zgadzam się z Tobą Noemi bo nie same jajka są przyczyną miażdżycy ale nadmierna ilość cukrów prostych i złożonych ( węglowodanów) , które maja wplyw na wzrost trójglicerydów a potem cholesterolu a co za tym idzie niskiego poziomu HDL-u.Zauwazyłam ,że lekarze badają tylko poziom ogólnego cholesterolu zapominajac o HDL , A PRZECIEŻ JEGO POMIAR RAZEM Z OGÓLNYM DAJE prawidłowy obraz całej frakcji. Ogólny Chlesterol/HDL <4 to jest prawidowy obraz...Stosuję diete od ponad 15 lat i mój wskażnik jest zawsze wiele poniżej 4. Na początku gdy organizm sie przestawiał miałam ok 300 chol /126 HDL<3 (Tak na marginesie to nie czytałam aby ktos mógł mieć HDL taki wysoki ...)
i czuję sie ciągle bardzo dobrze i lekko nie przejadam ...

_________________
whitedove / ona


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 10 maja 2015, o 12:26 
 


Góra 
  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 5 sierpnia 2015, o 14:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12508
Poczta zdrowia newsletter
******************************
Dziewięć powodów, dla których warto jeść jajka
(a trzeci jest moim ulubionym)


Szanowny Czytelniku,

jajko zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do przeobrażenia pojedynczej komórki w pisklę.

W kompletne, żywe kurczątko, które ma szkielet, organy wewnętrzne, ślepia, krew, a nawet pióra i dziób! Bez żadnego udziału zewnętrznego, nie licząc odrobiny tlenu, który przenika przez skorupkę.

Nie do wiary, prawda?
Jak się dokonuje ten cud natury?
Tylko białko i żółtko jednego jaja, które równie dobrze mogłoby skończyć na patelni jako sadzone?
Zachwycam się tym nieustannie i wciąż nie mogę w to uwierzyć.

Ale jeśli zapytasz dietetyka, on wyjaśni Ci, że nie jest to aż tak zaskakujące, jakby się mogło wydawać.
Ponieważ jajo naprawdę jest najbardziej kompletnym pokarmem, jaki istnieje.

1. Wszystkie proteiny


Jajko jest uważane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) za produkt doskonały, jeśli chodzi o zawartość białka (protein).

Występują w nim w idealnych proporcjach wszystkie najważniejsze aminokwasy.
Oznacza to, że można zachować doskonałe zdrowie, spożywając jajka jako jedyne źródło protein.

I nie ponosi się żadnego ryzyka niedoboru.


Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka może wspomóc zwiększenie masy mięśniowej
1, zredukować masę tłuszczową
2, obniżyć ciśnienie krwi
3 i
poprawić stan kości.4

2. Deszcz witamin


Jajko zawiera witaminę A, B2, B5, B6, B9, B12, D, E oraz K.

To jeden z pokarmów najbardziej kompletnych, jeśli chodzi o zawartość witamin.

3. Dużo choliny


Jedno żółtko zawiera 100 mg choliny.

Cholina jest absolutnie niezbędnym, a przy tym słabo znanym ogółowi społeczeństwa składnikiem odżywczym.

Odgrywa ona zasadniczą rolę biologiczną jako tzw. dawca grup metylowych i prekursor S-adenozylometioniny (substancji często stosowanej w leczeniu artrozy).

Zdecydowana większość populacji spożywa cholinę w niewystarczających ilościach. Specjalista Steven Zeisel alarmuje:

Najnowsza analiza badań NHANES (Narodowe Badania Zdrowia i Żywienia) 2003-2004 wykazała, że średnie spożycie choliny wśród dzieci (z wyjątkiem tych najmłodszych), mężczyzn i kobiet (w tym kobiet w ciąży) jest na znacznie niższym poziomie niż zalecany.5

Spożywanie jaj umożliwia wyrównanie tego niedoboru.

4. Dobre tłuszcze


Jedno duże jajko zawiera 5 gramów dobrych tłuszczów.


Oczywiście, powiedzmy to uczciwie, jakość tych tłuszczów zależy przede wszystkim od tego, z jakiego chowu pochodzą kury i czym są karmione.

Dziś większość mieszkańców miast uważa, że zdrowa kura powinna być karmiona ziarnem, zwłaszcza kukurydzą.

To herezja.

Kura jest wszystkożerna: mimo że nie ma zębów, to nie jest tajemnicą, że uwielbia mięso, robaki, wszelkiego rodzaju owady.
Zje wszystko, co znajdzie w glebie, pod warunkiem, że pozwoli się jej wolno biegać na świeżym powietrzu.
Będzie również jeść trawę i liście.

Takiego rodzaju chów i dieta przyczynią się do powstawania dobrych tłuszczów w jajku, kwasów tłuszczowych omega-3 i jeszcze wielu innych składników, ale pod warunkiem, że hodowca wpadnie na dobry pomysł, żeby dawać swoim kurom siemię lniane lub olej z ryb. Wówczas jaja będą jeszcze bogatsze w kwasy omega-3.

Badania wskazują, że spożywanie jaj bogatych w kwasy omega-3 jest bardzo skutecznym sposobem obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi6.
Trójglicerydy są dobrze znanym faktorem chorób serca7.

5. Luteina i zeaksantyna na zdrowe oczy


Jedną z konsekwencji starzenia się jest pogorszenie wzroku.
Istnieje wiele składników odżywczych, które pomagają przeciwdziałać procesowi degeneracji Twoich oczu.

Wśród nich najbardziej godne uwagi są luteina i zeaksantyna – silne przeciwutleniacze, które mają tendencję do gromadzenia się w siatkówce oka8.

Badania wykazują, że dostarczenie odpowiedniej ilości tych składników może znacznie zmniejszyć ryzyko dolegliwości związanych z wiekiem: zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej9.

Żółtko zawiera duże ilości luteiny i zeaksantyny.


W badaniu naukowym opublikowanym w American Society for Clinical Nutrition przeanalizowano wpływ dodania żółtka jaja do diety osób, których 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego pochodziło z tłuszczu wołowego lub oleju kukurydzianego. Badanie wykazało, że zwykłe dodanie 1,3 żółtka jaja kurzego dziennie przez 4 i pół tygodnia spowodowało podwyższenie poziomu luteiny o 28%-54%, a zeaksantyny o 114%-142% w surowicy10.

6. Jaja nie podnoszą poziomu cholesterolu

Jaja padły ofiarą poważnego zniesławienia – równie głupiego, co niesłusznego.

Oskarżono je o podwyższanie poziomu cholesterolu, przez co utrzymuje się, że nie powinno się jeść więcej niż 3 – 4 jajek tygodniowo11.
Co odważniejsi zalecają spożycie do 6 na tydzień12.

A ja powiem tak: jedz tyle, ile chcesz, nawet 3 dziennie.

Chyba, że cierpisz na genetyczną hipercholesterolemię rodzinną.

Prawdą jest, że jajko zawiera 212 mg cholesterolu, czyli więcej niż połowę zalecanej dziennej dawki cholesterolu (300 mg).

Ale należy pamiętać, że cholesterol pokarmowy ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi.

80% cholesterolu we krwi jest produkowane przez wątrobę.

Ponadto reakcja na cholesterol znacznie różni się u poszczególnych osób:

u 70% osób jaja nie zwiększają poziomu cholesterolu w ogóle;
u innych mogą nieco zwiększyć poziom cholesterolu HDL.

Może to wydawać się niepokojące, jeśli zaliczasz się do tych 30%.

Ale tak naprawdę, to wcale takie nie jest: wśród osób, które mają wysoki poziom cholesterolu HDL, ryzyko chorób serca, udaru mózgu i innych problemów zdrowotnych jest niższe13.

Codzienne spożywanie jaj przez osoby cierpiące na zespół metaboliczny
(cukrzyca, otyłość) spowodowało polepszenie profilu lipidowego krwi i poprawę wrażliwości na insulinę14.


7. Jajka są tanie


Jaja nie są drogie.
Jeśli przeliczymy ich cenę za kilogram, to okazuje się ona niższa niż większości mięs i ryb.

8. Jaja dają poczucie sytości


Jaja pozwalają na uzyskanie satysfakcjonującego uczucia sytości.

Badanie z udziałem 30 kobiet z nadwagą wykazało, że spożywanie jajek na śniadanie ułatwiało im kontrolowanie głodu.

W porównaniu do kobiet spożywających chleb, u kobiet jedzących jajka bez żadnego wysiłku automatycznie, w ciągu 36 godzin, zmniejszała się ilość spożywanych pokarmów15.

9. Jajka są smaczne!


Jaja są pyszne same w sobie i dobrze wypadają jako składnik różnych dań.

Zawarte w nich dobre tłuszcze sprawiają, że jajka łatwo chłoną wszystkie smaki, z którymi połączysz je podczas gotowania: z grzybami, cebulą, boczkiem, grillowaną papryką, pieprzem.

Ważne jest, żeby umieć się delektować.
Teraz już wiesz, że możesz to robić bez najmniejszych obaw.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

----------------------------

Kiedy słyszysz o miażdżycy, prawdopodobnie myślisz natychmiast o cholesterolu odkładającym się w tętnicach, który je stopniowo zatyka.

To błąd!
Cholesterol ma się nijak do tej choroby!

Teoria, według której cholesterol zatyka tętnice w tempie proporcjonalnym do jego poziomu we krwi, nie opiera się na żadnych badaniach naukowych i jest konsekwentnie podważana przez najnowsze badania.

Niestety, na bazie tej koncepcji miliony ludzi na świecie przyjmuje leki obniżające cholesterol - niebezpieczne dla zdrowia i zbyt często brane bez potrzeby.

Tymczasem... blaszka miażdżycowa nie jest groźna sama w sobie.
Najgorsze są masywne, zatykające tętnice zakrzepy!

Jeśli dojdzie do całkowitej niedrożności tętnicy wieńcowej, następuje zawał. Do serca (mięśnia sercowego) nie dociera tlen, czemu towarzyszy ból o różnym nasileniu.

Choremu grożą powikłania z powodu znacznego uszkodzenia mięśnia sercowego, a nawet śmierć.

Niewiele osób wie o tym, że często można im zapobiec.

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 6 sierpnia 2015, o 05:11 
Offline
aktywni
aktywni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 listopada 2014, o 21:26
Posty: 180
Zgadzam się całkowicie z tym co pisze ten Pan , ale nie tylko aby tak sobie poprzeć ten artykuł tylko z własnego doświadczenia diety opartej na jajkach i tłuszczach ., którą już stosuję od wielu lat ... Dzięki Bogu żadnej otyłości, nadciśnienia, bólów głowy ( wcześniej miałam okropne migreny z wymiotami) a przeciwnie dużo energii, dobrego samopoczucia, nie odczuwania głodu, lekkości itp...
A na śniadanko 3 jajeczka w omlecie na masełku z odrobiną dżemu niskosłodzonego + kawka z ekspresu z porcją śmietanki 30%- pychotka ...życzę wszystkim dużo zdrowia ,ale każdy sam musi zdecydować jak się odżywiać...

_________________
whitedove / ona


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 6 sierpnia 2015, o 11:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12508
whitedove waśnie takie osobiste doświadczanie jest najcenniejsze bo mozesz
przekazac jak sie czujesz .
Czy ty każdego dnia tak dzien w dzien zjadasz na śniadanie te 3 jajeczka czy zmieniasz
i zjadasz cos innego a jajaka zjadasz w ciągu dnia?

Ja chyba jem ich za mało 2 to jestem już tak syta ,ale jak czytam ,ze żótka maja
B12 a ta wit i kwas foliowy zazwyczaj mamy w niedostatku ,to moze powinnam
zwiekszyc ilosć a przynajmniej zjadac codziennie a nie dorywczo.

whitedove podzieliła bys sie jakimis przepisami na pewno masz takie i ciekawe i proste
w wykonaniu.

;>
Obrazek

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 6 sierpnia 2015, o 12:33 
Offline
aktywni
aktywni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 listopada 2014, o 21:26
Posty: 180
Codziennie 3 a nawet więcej bo sobie modyfikuję dodając więcej żółtek np. do omleta. A zjadam omlet na zmianę z pysznymi placuszkami serowo- jajecznymi.

A oto przepis 25 dkg sera tłustego + 9 jajek + 50 g mąki + masło na którym smażę...

To wszystko mieszam blenderem i smażę...
na wolnym ogniu na dobrej patelni .
Można smażyć małe placuszki lub na całej patelni duże.
Jem takie małe 3-4 szt z dżemem lub odrobiną miodu .
Reszte chowam do lodówki.
zabieram tez często taki placuszek do pracy z wędliną lub zółtym serem , jest to fajna sycąca kanapka a nie zawiera dużo węglowodanów i o to chodzi i nie jest sie głodnym .
Na zimno można takie placuszki pokroić w paseczki i dodawać do zup jako makron lub do mięska z sosem zamiast ziemniaków...
Pycha

Noemi nie bój sie jajek to mit ,że szkodza, wiem cos o tym

_________________
whitedove / ona


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 5 grudnia 2015, o 17:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12508
.
A w jednym żółtku koło 30 mcg selenu, ..

Średnie JAJO (surowe) zawiera
[quote]Aminokwas Zawartość (mg)
Tryptofan 83,5
Treonina 278
Izoleucyna 336
Leucyna 544
Lizyna 457
Metionina 190
Cysteina 136
Fenyloalanina 341
Tyrozyna 250
Walina 430
Arginina 411
Histydyna 155
Alanina 368
Kwas asparaginowy 665
Kwas glutamionowy 838
Glicyna 216
Prolina 257
Seryna 486


TŁUSZCZE
Jajka są także bogatym zródłem tłuszczów. Jedno sredniej wielkości jajko zawiera:
1,5 g kwasów tłuszczowych nasyconych,
1,9 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
0,7 g kwasów tłuszczowych wielonienassyconych,
37 mg kwasów tłuszczowych omega-3,
574 mg kwasów tłuszczowych omega-6.


CHOLESTEROL
Jedno średnie jajko zawiera ok. 211 mg cholesterolu i to właśnie dzięki niemu budzi wiele kontrowersji, obwiniane jest o powodowanie chorób układu krążenia oraz serca.
Cholesterol powstaje w każdej ludzkiej komórce i spełnia niezywkle istotną role.

Jego synteza jest bardzo kosztowna energetycznie i organizm chętnie wspomaga się cholestrolem dostraczonym z pożywienia.
Im więcej go dostarczymy w pokarmach tym mniej wytworzy go nasz orgaznizm.
U zdrowych osób mechanizmy te są zależne więc ilośc choletrolu spozytego nie ma istotnego wpływu na ilośc cholestrolu krązacego we krwi.

Wiekszośc badań przeprowadzonych w ostatnich czasach wskazuje, że powiązanie między tymi zależnościami jest bardzo niewielkie.
Przykładem na to iż, spożycie jajek nie ma bezpośredniego wpływu na choroby serca jest badanie, które trwało 14 lat.
Podczas jego trwania przebadabno ok. 120 tysięcy zdrowych kobiet i mężczyzn, spożywających codziennie jedno lub wiecej jajek i stwierdzono że ryzyko ataku serca czy udaru nie uległo zwiekszeniu w stosunku do osób których dieta obejmowała mniej niż jedno jajko tygodniowo.
Niewielki wzrost ryzyka rozwoju chorób serca zanotowano jedynie u cukrzykow spożywających jedno jajko dziennie w stosunku do osób spożywających je rzadko.
Kolejnym przykładem jest badanie w którym do diety 24 zdrowych osób dodano 2 jajka (ok.400 mg cholesterolu) dziennie prze okres 6 tygodni.
Wszystkie osoby zostały pouczone aby nie zmieniac swoich dotychczasowych przyzwyczajeń związanych ze sposobem odżywiania.
Na jego podstawie dowiedziono, że poziom całkowitego cholesterolu wzrósł o 4%, natomiast HDL o 10%.

Zarówno stosunek cholesterolu calkowitego do HDL, jak trójglicerydy oraz LDL nie uległy znaczącej zmianie. U osób zdrowych jajek nie należy rygorystycznie ograniczać – to stwierdzenie naukowców po tym badaniu
W kolejnym badaniu, 24 młodych mężczyzn było karmionych dietą w której 30% kalori pochodziło z tłuszczów.
Mężczyzn tych podzielono na 4 grupy w których podaż cholestrolu
z jajek wynoisła: 128, 283, 468, 859 mg/dzien odpowienio dla grupy I, II, III oraz IV. Średni poziom cholestrolu po tym badaniu wyniósł: 155,161,162 i 166 mg/dl.

Wnioski wyciągnijcie sami.

KAROTENOIDY

Karotenoidy to grupa organicznych związkow chemicznych występujących w chloroplastach i chromoforach.
W organiżmie człowieka występują w największych ilościach w siatkówce oka.
Są świetnymi antyoksydantami, chronią oczy przed wolnymi rodnikami, których żródłem jest promieniowanie ultrafioletowe.
Karotenoidy takie jak luteina i zeaksantyna (odpowiednio żółty i czerwony karotenoid) wystepuja w dużej ilości w jajkach. Luteina pełni funkcję filtra chroniącego przed promieniowaniem UVA i UVB, a dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym zapobiega uszkodzeniom naczyń wlosowatych siatkówki oraz fotoreceptorów plamki oka.
Badania pokazały, że wysoka podaż luteiny i zeaksantyny zmniejsza ryzyko katarakty o 20% i degradacji plamki żółtej o 40%, która jest powodem ślepoty.

LECYTYNA

Jest to fosfolipid występujący w żółtku jajka. Lecytyna ze względu na występowanie w każdej komórce ciała odgrywa niezwykle ważną rolę.
Posiada właściwości emulgujące, rozbija tłuszcze oraz cholesterol na male cząstki zapobiegając ich przylepianiu się do naczyń krwionośnych.
Kwas linolowy będący prekursorem prostaglandyn stanowi około 50% lecytyny, dzięki czemu ma ona wpływ na regulację ciśnienia krwi oraz wykazuje dzialanie przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe.
Lecytyna rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych.

Oprócz tego jest niezbedna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, bierze udzial w procesach przemiany materii, opóznia procesy starzenia.

CHOLINA I BETAINA


Cholina wchodzi w skład fosfolipidów (lecytyny i sfingomieliny), zmniejsza odkładanie się tłuszczów w wątrobie, jest substratem do wytwarzania acetylocholiny, uczestniczy w budowie błon komórkowych i cytoplazmatycznych.
Badania dowiodły, że cholina podawana podczas ciąży wpływa na rozwój pamięci u niemowląt.
Jajka są jej doskonałym zródłem, jedno średnie jajko zawiera ok. 126 mg choliny.
Betaina jest produkowana z choliny i glicyny.
Betaina obniża poziom homocysteiny
, która jest dobrze znanym czynnikiem powodującym wzrost ryzyka chorób sercowo naczyniowych.
Wysoki jej poziom to bardzo wysokie prawdopodobieństwo choroby wieńcowej.

WITAMINY I MINERAŁY

Jajka zawierają niemal wszystkie witaminy i minerały niezbedne dla prawidłowgo funkcjonowania organizmu człowieka.
Wyjątkiem jest witamina C, która w jajkach nie występuje ze względu na możliwośc jej syntetyzowania przez organizm kury.

Jedno średniej wielkości jajko zawiera:


244 IU witaminy A,
69,5 mcg retinolu,
5,0 mcg beta karotenu,
4,5 mcg beta kryptoksantyny,
166 mcg luteiny + zeaksantyny,
17,5 IU witaminy D,
0,5 mg witaminy E,
0,1mcg witaminy K,
0,03 mg niacyny,
0,064 mg witaminy B1,
0,2 mg witaminy B2,
0,1 mg witaminy B6,
0,6 mcg witaminy B12,
23,5 mcg kwasu foliowego,
0,7 mg kwasu pantotenowego,
126mg choliny,
0,3 mg betainy,
26,5 mg wapnia,
0,9 mg żelaza,
6,0 mg magnezu,
95,5 mg fosforu,
67,0 mg potasu,
70,0 mg sodu,
0,6 mg cynku,
0,1 mg miedzi,
25,8 mcg selenu,
0,5 mcg fluoru.



Czy jest drugi taki produkt co ma to wszystko w 70 g wagi? ;)

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 12 stycznia 2016, o 14:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12508
Natrzyj jajka olejem

Jajka można jeść na wiele różnych sposobów, mogą też być składnikiem rozmaitych potraw. Niezależnie od tego, czy je smażysz, ubijasz, gotujesz w koszulkach, na twardo czy na miękko, zawsze spodziewasz się pysznego posiłku.
Co jednak, kiedy zaledwie po kilku dniach jajka, które kupiłeś zepsuły się? Panika! Nie ma jajek, nie ma pysznego posiłku.

Jajka rzeczywiście dość szybko się psują, ale aby opóźnić proces ich starzenia się wystarczy przed umieszczeniem jajek w lodówce natrzeć ich skorupki odrobiną oleju roślinnego.
Ta technika zapewnia jajkom świeżość przez około miesiąc.


http://tipy.interia.pl/artykul_23682,10 ... nia,2.html

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 12 stycznia 2016, o 14:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12508
Zaskakujące właściwości skorupek jaj

Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza.
W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem?
Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań.
Niektóre są naprawdę zadziwiające.

Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek znajdziemy wszystkie, niezbędne dla organizmu makro- i mikroelementy, takie jak np. miedź, żelazo, cynk, krzem czy też fluor. Co ważne, skorupki zawierają w sobie bardzo dużą ilość cennego wapnia, który wzmacnia nasze kości oraz chroni przed osteoporozą.

Warto również wiedzieć, że w skorupkach jaj nie odkładają się żadne metale ciężkie
, nawet jeśli kury są karmione paszą, która je zawiera.
Warto więc dowiedzieć się, w jaki sposób możemy wykorzystać skorupki jaj w naszym codziennym życiu.

1. Skorupki jaj pomagają leczyć podrażnienia skóry

Jeśli na twojej skórze pojawiły się zaczerwienienia lub nieprzyjemne podrażnienia, powinieneś sięgnąć właśnie po skorupki jaj.
Co prawda przygotowanie odpowiedniego okładu trwa kilka dni, jednak warto poczekać, gdyż efekty po jego zastosowaniu są naprawdę zaskakujące.
Aby przygotować okład na podrażnienia skóry, należy zanurzyć skorupki w pojemniku z niedużą ilością octu jabłkowego.

Po ok. 2-3 dniach skorupki powinny zmięknąć.
Wówczas tak powstałą mieszaniną możemy obłożyć podrażnione miejsca.


http://smaker.pl/newsy-zaskakujace-wlas ... 23,a,.html
.

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ...... i ....
 Post Napisane: 12 stycznia 2016, o 14:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12508
2. Skorupki jaj sprawiają, że kawa smakuje lepiej

Starasz się ograniczać cukier w diecie, jednak kawa bez jego dodatku wydaje ci się zbyt gorzka? Mamy na to prostą radę.
Z pomocą przyjdą oczywiście skorupki jaj.
Zacznijcie od dokładnego wyparzenia ich we wrzątku.
Następnie możecie dodać je do mielonej kawy, którą przygotujecie tak jak zawsze.
Po zaparzeniu kawy możecie usunąć skorupki i cieszyć się napojem, który w niemal magiczny sposób stał się słodszy.


____________


Jeśli na waszej twarzy często pojawiają się zaczerwienienia lub wypryski, warto wypróbować domową maseczkę przygotowaną na bazie skorupek jaj.
Wystarczy, że drobniutko pokruszone skorupki wymieszacie z jednym białkiem.
Tak powstałą pastę należy rozprowadzić równomiernie po twarzy, a po 10 minutach spłukać pod bieżącą wodą.
Wasza cera nabierze blasku, a wy zapomnicie o jakichkolwiek niedoskonałościach.

___________


Skoro rośliny mogą czerpać składniki odżywcze ze skorupek jaj, dlaczego nie moglibyśmy robić tego i my?
Ważnym jest, aby spożywane przez nas skorupki były wcześniej dokładnie wyparzone w piekarniku i oczyszczone.
Następnie możemy je bardzo drobno zmielić np. w młynku do kawy.
W ten sposób otrzymamy odżywczy proszek, który możemy dodawać do koktajli.

__________


Przypalony garnek lub patelnia?
To nic strasznego!
Wystarczy, że do przypalonego naczynia włożysz skorupki, dodasz niedużą ilość płynu do mycia naczyń oraz szklankę wody.
W ten sposób uzyskasz niezwodny środek czyszczący.

___________


Jeżeli firany w twoim domu są nieco pożółkłe, warto pomyśleć o wybieleniu ich za pomocą naturalnego środka, jakim są skorupki jaj.
Należy włożyć je do lnianego woreczka, który następnie włożymy do prania wraz z firanami, które chcemy wybielić.
Efekt z pewnością przejdzie wasze najśmielsze oczekiwania.

___________


Chociaż niewiele osób o tym wie, skorupki jaj możemy wykorzystać również jako naturalne lekarstwo dla zwierząt.
Jeżeli wasz pupil ma biegunkę, dodajcie do jego karmy łyżkę sproszkowanych skorupek.
W ten sposób złagodzicie objawy choroby, a wasze zwierzę znacznie szybciej powróci do zdrowia.

____________


Borykacie się z problemem tępych noży?
Czy da się je naostrzyć bez ostrzałki?
Okazuje się, że tak i to przy pomocy niepozornych skorupek.
Wystarczy, że obierzecie jajka, a ich skorupki pokruszycie na desce.
Teraz możecie spróbować pokroić je nożem, tak jakbyście siekali np. cebulę.
Nóż naostrzy się w kilka chwil!

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 11 lutego 2016, o 10:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12508

Jajka na miękko jako najdoskonalsze pożywienie.

Obrazek

Powinno się jeść jajka gotowane na miękko, czyli żółtko powinno być płynne lub półpłynne.
Ja gotuję jajka średniej wielkości 3 minuty.

Jest to bardzo ważne, ponieważ jajka, a konkretnie żółtko zawiera bardzo wiele składników odżywczych.
Pod wpływem temperatury, niektóre z tych składników mogą ulec zniszczeniu.

Najlepiej jajka nie spożywać z węglowodanami.
Najczęściej Polsce ludzie jedzą jajka z chlebem, powoduje to trudniejsze strawienie pokarmu. Jedząc same jajka lub tylko z warzywami, spowodujemy lepsze przyswajanie tych wszystkich składników odżywczych zawartych w żółtkach.
Lepiej zjeść jedno lub dwa jajka więcej zamiast kromki chleba, która najczęściej zawiera mąkę pszenną.
Pisałem w innym wpisie o cukrze w diecie.

Po zjedzeniu jajek na śniadanie, utrzymuje się sytość przez wiele godzin a przy tym nie dostarczamy w tym czasie węglowodanów.


Jakie składniki odżywcze zawiera jajko na miękko?

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

Witamina A
Witamina E
Witamina D
Witamina K1
Witamina K2

Witaminy rozpuszczalne w wodzie bardzo ważne dla metabolizmu komórek

Witamina B2 (ryboflawina)
Witamina B6
Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina B12
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5)

Składniki mineralne


wapń
potas
fosfor
cynk
magnez
selen
jod




Jajko zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm ludzki nie potrafi sobie wytworzyć.
Dodatkowo białka zawarte w jajku są uznawane za wzorcowe, najdoskonalsze ze wszystkich produktów.



Spis aminokwasów zawartych w jajku:


Tryptofa
Treonina
Walina
Tyrozyna
Prolina
Seryna
Izoleucyna
Metionina
Arginina
Leucyna
Glicyna
Alanina
Kwas glutamionowy
Kwas asparaginowy
Seryna
Cysteina
Histydyna
Lizyna
Fenyloalanina




Jajko bogate jest także w wysokiej jakości tłuszcze nasycone i nienasycone


kwasów tłuszczowych nasyconych – 1,5 g
kwasów tłuszczowych jednonienasyconych – 1,9 g
kwasów tłuszczowych wielonienasyconych – 0,7 g
kwasów tłuszczowych omega 3 – 37 mg
kwasów tłuszczowych omega 6 – 574 mg



Inne składniki zawarte w jajku na miękko:


Lecytyna – posiada właściwości rozbijające tłuszcz, ma też działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe oraz spełnia w organizmie wiele innych funkcji
Cholina – uczestniczy w odbudowie błon komórkowych, wpływa na rozwój pamięci
Betaina – obniża poziom homocysteiny, który jest głównym czynnikiem rozwoju miażdżycy
Karotenoidy – są antyoksydantami


Wypisałem te wszystkie składniki aby uświadomić Ci, że jajko na miękko zawiera wszystkie substancje potrzebne organizmowi do życia.
Dlatego zachęcam Cię do codziennego ich spożywania.
Nawet po kilka sztuk dziennie.

Incoming search terms:



http://jak-wyleczyc-miazdzyce.pl/jajka- ... ozywienie/

by Jarus Bartosz | Lut 26, 2015 |

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 23 kwietnia 2017, o 13:39 
Offline

Dołączył(a): 23 kwietnia 2017, o 13:33
Posty: 3
powinniśmy jeść tyle jajek, na ile mamy ochotę. „Mało tego, im więcej jaj jemy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo miażdżycy, gdyż w naczyniach krwionośnych odkłada się tylko cholesterol produkowany przez naszą wątrobę, a nie ten zjadany z jajami, a im więcej dostarczamy naszemu organizmowi cholesterolu z pokarmem, tym mniej produkuje go nasza wątroba”


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 25 kwietnia 2017, o 21:16 
Offline
aktywni
aktywni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 listopada 2014, o 21:26
Posty: 180
Mam fajny przepis na omlet .

Trzy jajeczka + 30 g śmietanki 30% ubijam krótką chwilę
a potem smażę na odrobinie klarowanego masła na patelni.
..


Zjadam to z odrobiną dżemu ...pycha taki omlet trzyma parę godzin bez chęci podjadania ... Jem go codziennie na śniadanie na przemian z plackami serowo jajecznymi..
Pozdrawiam i naprawdę nie bójcie się jajek.
Ja jem dziennie po 3 szt.
Albo i wiecej i jest to bomba witaminowa.

_________________
whitedove / ona


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 25 września 2017, o 07:47 
Offline
aktywni
aktywni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 lutego 2013, o 10:01
Posty: 1048
Lokalizacja: In Christ Alone
acha, czyli ten omlecik bez maki, dzieki za przepis

_________________
„Biada tym, którzy zło nazywają dobrem, a dobro złem, którzy zamieniają ciemności na światło, a światło na ciemności, którzy przemieniają gorycz na słodycz, a słodycz na gorycz!” (Iz 5, 20).


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 5 stycznia 2018, o 15:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12508
3 żółte miesiące huberta czerniaka

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 12 stycznia 2018, o 21:29 
Offline
aktywni
aktywni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 listopada 2014, o 21:26
Posty: 180
Wiem o czym mówi bo testuję to na sobie.... Ja bym jeszcze dodała' że ważną rzeczą jest też gotowanie tłustych zup na nóżkach wieprzowych, kościach szpikowych , golonce itp.bo to kolagen w najczystszej formie idealny na ładną cerę, mocne kości, ścięgna itp...plus oczywiście wit c bo w jej obecności najlepiej się wchlania kolagen do organizmu....

_________________
whitedove / ona


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 12 stycznia 2018, o 21:29 
 


Góra 
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Tłumaczenie phpBB3.PL