Pyszne dyniowe bułeczki, które najlepiej smakują na ciepło z masłem, ewentualnie z powidłami. Zresztą każdy je zjada jak lubi. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na śniadanie czy jako słodka przekąska po południu.
Składniki:
3 łyżki masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki pure z dyni 4 szklanki mąki
Pieczemy w 200 * aż zrobią się złocisto brązowe, czyli ok. 15-25 minut w zależności od piekarnika. Smacznego! .. Utrzec masło z cukrem do tego dodać 2 jaja do tego pure z dyni - dodać make i miksujemy aż do połączenia - łyzka wykładamy ciasto na blache wyozna papierem .
.
.
wykładamy ciasto łyżką, formując „kulki”, zostawiamy odstęp pomiędzy, by miały miejsce do wyrośnięcia . . Pieczemy w 200 C na złocisto brązowy kolor. Sprawdźmy wykałaczką czy gotowe. . http://www.funkydiva.pl/Kulinaria-detai ... -buleczki/
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
Reklama
Tytuł:
Napisane: 14 kwietnia 2013, o 11:12
Pola
Tytuł: Re: PRZEPISY -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
Napisane: 14 kwietnia 2013, o 11:32
Dołączył(a): 6 października 2012, o 19:39 Posty: 48
Czy dynie mamy najpierw ugotować ? Czy z surowej robimy puree ? Bułeczki wyglądają smakowicie.
_________________ (19) My wiemy, że z Boga jesteśmy, a cały świat tkwi w złem. (20) Wiemy też, że Syn Boży przyszedł i dał nam rozum, abyśmy poznali tego, który jest prawdziwy. (1 Jana 5)
noemi
Tytuł: Re: PRZEPISY -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
Napisane: 14 kwietnia 2013, o 13:24
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Na pewno surowa , jest delikatna i szybko sie upiecze . Jestem ciekawa smaku Może cukru dałą bym mniej skoro maja byc z powidłami .
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 23 lutego 2014, o 18:02
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Coś prostego coś smacznego .
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 8 listopada 2014, o 11:39
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Kwadraty z daktylami 3 szklanki daktyli do rondla zetrzeć skórkę pomarańczy
dodać łyżkę masła 1 szklankę wody doprowadzić do zagotowania i wyłączyć aby daktyle nasiąknęły . Potem zmiksować na miazgę.
.. 2 szklanki płatków owsianych - 1 i 1/4 szklanka maki Maka =płatki OWSIANE- cukier 1szklanka pół łyżeczki soli i 2 łyżeczki cynamonu . Płynne masło na OKO ...
WYMIESZAĆ razem
2/3 masy wyłożyć na dno foremki i ugnieść . rozłożyć nadzienie na płatkach owsianych a na wierzchu cienka posypać reszta płatków Piekarnik 175 stop na ok 35-40 min potem poczekać az przestygnie i pokroić.
.
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 8 listopada 2014, o 11:45
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
TARTA z daktylami
Spód z kruchego ciasta
3/4 kostki masła zmiksować 1/2 szklanki cukru i utrzeć na krem 1 jajo ,1łyz może trochę więcej kwaśnej śmietany, dokładnie wymieszać .
Maka uniwersalna 25, sól nasiona anyżku całe zmielone Dosypywać make i miksować mieszać . Ciasto podzielić na 2 części -zawinąć folia i schłodzić
DAKTYLOWE nadzienie goździki posiekać dodać cukru brązowy, korę cynamonu ,3/4 szklanki czerwonego wina jabłkowy cydr i grzać 20 min Nie trzeba miksować .
Twarożek miękki polowa , 1 łyz cukru kropla ekstraktu waniliowego Foremkę wyłożyć ciastem i na wierzch wyłożyć kremem twarogowym a na to rozsmarować nadzienie daktylowe . Rozwałkować druga część ciasta i przykryć tarte kratka z ciasta Wyciąć paski nożykiem ,układać skosem na tarcie zostawiając odstępy 6 w jedna str na ukos a potem z drugiem strony posmarować jajkiem
....
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 8 grudnia 2014, o 16:32
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
CZEKOLADOWE CIASTO Z CZARNEJ FASOLI
Ciasto niezwykłe pod wieloma względami: jego skład jest pozbawiony jajek, mąki, cukru i tłuszczu; konsystencja po upieczeniu jest przyjemnie wilgotna, a receptura oparta na składnikach nietypowych jak na ciasto, zachęcam Was do eksperymentów. W internecie jest wiele inspiracji na desery z użyciem różnego radzaju fasoli, to jest moja kombinacja:
czekoladowe ciasto z czarnej fasoli
PRZEPIS WEGAŃSKI
Składniki (na małą blaszkę- keksówkę) 1 szklanka czarnej fasoli 2 mocno dojrzałe banany (najlepiej z brązowiejącą skórką) 2 średnie słodkie jabłka 4 łyżki syropu z agawy szklanka orzechów włoskich czubata łyżeczka cynamonu łyżeczka gałki muszkatołowej 3 łyżki kakao łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia odrobina oleju do wysmarowania blaszki
Wykonanie Fasolę moczę na noc, następnego dnia gotuję do miękkości. Wrzucam do blendera z obranymi pokrojonymi jabłkami i bananami. Dolewam syrop z agawy, należy dolać go tyle by masa była nieco za słodka (ilość jego dodania będzie zależna od tego jak słodkich użyjemy owoców) i wanilię. Oddzielnie mieszam proszek z kakao, cynamonem i gałką, dodaję do masy, porządnie mieszam, dodaję pokruszone orzechy, mieszam. Przelewam masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piekę w nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) ok 50 minut,należy testować wykałaczką czy po wbiciu w ciasto nie zostaną na niej drobinki.
Ze składnikami można kombinować, dla uzyskania bardziej zwartego ciasta można dodać więcej fasoli czy zmiksowane płatki owsiane lub większą porcję orzechów i zblendować część z nich. Można dodać też nieco zaparzonej kawy, dodać inne ulubione bakalie.
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 28 lutego 2015, o 15:08
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Amarantusowe mafiny
Amarantus ugotowany wody 3x na 1 x amarantus Cukinia mocarella 2łyzki jogurtu turecki 3 jaja sól czili suszone
..
sode pół łyzeczki w misce cukinia odsaczona z wody mocarella utarta na tarce czili w płatkach oregano. rozetrzec bazylia rozetrzec sól 3 jaja dodać 2łyzki jogurtu wymieszac i dodac ugotowany amarantus.
razem wymieszac i nakładac do foremek . Pikarnik 180 stop - 30 min obserwowac. ..
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 28 lutego 2015, o 17:19
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Muffiny z bananami i czekoladą
Składniki
Składniki na 12 szt: - 150 g masła - 100 g czekolady - 1 banan - 2 jaja - 70 g cukru - 300 g mąki typ 550 - 1 łyżka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Krok 1: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C. Blaszane foremki na muffiny przed nałożeniem masy należy natłuścić, najlepiej masłem.
Krok 2: Czekoladę siekamy na małe kawałki, następnie do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz banana i mieszamy, na końcu dodajemy banana skrojonego w drobną kostkę i lekko mieszamy.
Krok 3: Powstałą masę przekładamy do foremek po brzegi i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C
Pamiętajmy, aby na najniższy poziom piekarnika, na czas pieczenia wstawić małe naczynie z wodą, tym sposobem zwiększymy wilgotność w piekarniku co spowoduje, że muffiny po wypieczeniu nie będą zbyt wysuszone. . .
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 28 lutego 2015, o 17:32
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Bezglutenowy jabłecznik na kaszy jaglanej, bez jajek | Ugotowani.tv HD
. 180/ 1 godz pod przykryciem folia a potem 15-min do zarumienienia
na to kawałki masła jabłka i na to ciasto i masło folia nakryć na środkowa półkę a potem ok 15-20 az sie zarumieni ale już bez folii. ..
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 3 marca 2015, o 17:27
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
3jaja ubic dodac 20 dk-make z migdałów 40 dk męke z ryżu utarty cukinie cukier sól 300-350 mil-maslanke proszek do pieczenia 1łyżeczka ?sode oczyzczaną filiżanka czarnych jagód zapach wanilii 300 mi maslanki
do utrzepanych jaj dodano 20 dk maki z migdałów - mielone z łupinka w młynku . 40 dk maki ryżowej kupionej. cukinie nieduża utarta i dodana cukier nie cała filiżanka jagody filiżanka troche soli łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczanej.
Wszystko razem wymieszane wyrobione blenderem i nałozone do papierowoyh foremek do muffinek.
Piekarnik 180 stop ok 30 min.
UWAGI . Uważam ,ze sa za suche w srodku na wierzchu na trzeci dzien moga byc Nie podoba mi sie i to ze nie chca odchodzic od papierowych foremek. Trzeba cos wymyslec i nasmarowac moze pędzelkiem ?
Ogólnie sa syte jakby nie było maka ryzowa i migdały .
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 11 czerwca 2015, o 18:29
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Zajmie Ci tylko 15 minut, nie musisz nic piec, a na koniec powstanie jedno z najpyszniejszych ciast na świecie! Udostępnij na Facebooku Małymi kroczkami nadchodzi ta magiczna chwila, gdy będziemy mogli rozkoszować się smakiem truskawek do woli. Co zrobić, aby wykorzystać jak najlepiej te owoce?
Mamy dla Was bardzo prosty przepis na czekoladową tartę z wykorzystaniem właśnie truskawek. Punkt kulminacyjny większości ciast – czyli piekarnik, w tym przypadku będzie można spokojnie ominąć. To cudo nie potrzebuje pieczenia! Potrzebujesz: 300 g (około 30 sztuk) ciasteczek Oreo (lub innych podobnych, ale koniecznie muszą mieć ciemny kolor) 100 g masła (stopionego) 200g czekolady mlecznej 100g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki 300 g świeżych truskawek migdały lub pistacje do dekoracji
Ciastka wrzucasz do malaksera. Następnie wlewasz do nich roztopione masło i czekasz aż wszystko dokładnie się ze sobą wymiesza. Masa nie powinna zawierać grubszych kawałków.
Tak przygotowaną bazę umieszczasz w formie (około 12×36 cm). Oczywiście alternatywnie mogą to być małe foremki na ciastek. Uważaj, aby być ostrożnym przy nakładaniu masy. Pamiętaj także, aby ciasto było podciągnięte przy brzegach. Gdy skończysz, całość włóż do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie wrzuć czekolady do miski i zalej je wcześniej podgrzaną śmietaną. Musi być bardzo gorąca. Odstaw miskę na dobrą minutę
…a następnie mieszaj czekoladowy krem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wiem, że masa wygląda przepysznie, ale pilnuj swoje dzieci przed zjedzeniem jej! Potrzebujesz jej do tarty! Krem czekoladowy nadaje się do wylania go na schłodzoną wcześniej bazę z ciastek. Żadna filozofia!
Teraz wielkie wejście truskawek. Zatop je dobrze i pamiętaj o usunięciu ogonków. Ułóż w odpowiadający Ci wzór, a następnie włóż tartę do lodówki.
Możesz poczekać dwie godziny zanim zaczniesz jeść (ale najlepiej zostawić ciasto w lodówce na całą noc). Na sam koniec posyp tartę posiekanymi migdałami lub pistacjami. Możesz kroić ciasto tak jak Ci się podoba. Ciekawie wygląda, gdy kroi się je ukośnie. Wystarczy teraz tylko nakryć do stołu i zaprosić gości.
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 11 czerwca 2015, o 18:35
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Gdyby sie tak zdarzyło ,że ktoś coś z tych przepisów wykona ,to niech sie łaskawie podzieli jak wyszło czy smakowało.
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 26 stycznia 2016, o 20:22
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Kruche ciasteczka orzechowo-czekoladowe
Przepyszne kruche ciasteczka z wyraźnie wyczuwalnymi orzechami. Bez proszku do pieczenia, idealnie trzymają swoją formę, możecie je zatem wycinać ozdobnymi foremkami ku uciesze własnej i swoich dzieci :)
Takie ciacha będą również dobrą bazą do markizów, możecie je zatem przełożyć kremem czekoladowym. Ja jednak myślę że solo są najlepsze ;)
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić szybko w kulę. Spłaszczyć, owinąć w folię aluminiową i chłodzić około godziny w lodówce.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 5mm. Wycinać niewielkie kółka np. literatką lub kieliszkiem lub wycinać ciasteczka foremkami do ciastek. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13-14 minut w 180oC*.
Studzić na kratce.
UWAGI:
*Należy uważać aby ciasteczka zbyt długo się nie piekły, ponieważ wystarczy tylko minuta-dwie za długo i nabierają lekko gorzkawego posmaku. Ja wyciągałam dokładnie po 13 minutach. Wydają się wtedy jeszcze miękkie ale stwardnieją po wystudzeniu.
Smacznego zapodziałam linka z sieci
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: CIASTA CIASTECZKA itp
Napisane: 11 lutego 2016, o 19:49
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Najlepsze na świecie ciasteczka owsiane bez mąki, które można modyfikować w dowolny sposób dodając ulubione bakalie :) Z podanych składników wyszło mi 17 ciastek o średnicy 6,5cm.
-2 szklanki płatków owsianych zmielonych, ale nie na mąkę -pół szklanki wody -pół łyżeczki sody -łyżeczka miodu -2 łyżki pestek słonecznika -łyżka suszonej żurawiny -łyżka rodzynek -2 suszone morele
Wodę podgrzać w garnuszku, roztapiając w niej masło i miód. Zmielone płatki, sodę i posiekane bakalie wymieszać, zalać gorącą wodą i wyrobić. Ciasto delikatnie rozwałkować, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190st. przez 10 minut, po tym czasie ciasteczka przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut.
Teraz jest 29 marca 2024, o 14:29 Strefa czasowa: UTC
Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników