Pół szklanki malin zmiksowac dodac stewia(cukier do smaku)
w rondelku 50 mili woda ,dodac 1/2 łyżeczki agar -3 min pogotowac i dodac maliny,żeby agar zyskał stęzenie musi sie pogotować 2 min wylac do foremki niskiej na dno i wstawic do lodówki
Masa serowa ______________
50dk serka homogenizowany 1/2 łyżeczki aromat różany 300 mil mleka i agar 3łyżeczki do masy twarogowej więcej agar bo jest cięższa . Dodac stewie (cukier do słodkości ) 2-3 min pogotwac i mieszac ,żeby nie porobiły się grudki . odczekac żeby mleko z Agarem oddało trochę temperatury -ostudzic troszke bo moze zważyc twaróg . Nie moze byc za zimne bo sie sernik nie uda . Dolac mleko do twarogu i zmiksowac
Na ostudzonej galaretce ułozyc maliny, ZALAC masa twarogowa wyrównac bo to bedzie spód sernika i wstawic do lodówki do stężenia .
Po wyjęciu z lodówki przykryc patera i odwrócic dół bedzie na górzez. smacznego .
Atelier Smaku proponuje dziś kruche ciastka orzechowo-karobowe. Idealne do herbaty lub kawy np. podczas odwiedzin u mamy 26 maja? Oczywiście zachęcamy też mamy do wspólnego pieczenia z nami. Będą miały słodką i odżywczą niespodziankę dla dzieci – z okazji swojego święta. ;) Smacznego i dużo zdrowia wszystkim mamom, których święto tuż tuż!
ilość porcji: kilkanaście sztuk czas przygotowania: ok. 40 minut
Składniki:
20 dag mąki lub kaszy jaglanej 20 dag brązowego cukru pudru 10 dag mąki ziemniaczanej 10 dag pestek dyni 10 dag pestek słonecznika 10 dag suszonej żurawiny 5 dag mielonego siemienia lnianego 5 dag sproszkowanego chlebka świętojańskiego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka sproszkowanego zielonego kardamonu 1 szczypta soli 200 ml mleka kokosowego 100 ml oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną miksujemy na mąkę. Następnie kolejno miksujemy na drobne kawałeczki pestki dyni, pestki słonecznika i żurawinę, pamiętając o tym, aby każdy składnik miksować osobno, ponieważ mają one inną twardość i konsystencję. Żurawina także nie powinna zostać zmielona na miazgę. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, w tym także żurawinę, dodajemy olej słonecznikowy i rozcieramy w rękach, aby wszystkie składniki były natłuszczone. Dodajemy mleko kokosowe i wyrabiamy masę, gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone odstawiamy ciasto na 10 minut, by siemię wchłonęło wilgoć. W tym czasie blachy wykładamy pergaminem i smarujemy go lekko olejem. Z gotowej masy formujemy niewielkie kulki, układamy je na pergaminie i spłaszczamy, tworząc dyski. Całość wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. - See more at: http://www.ateliersmaku.pl/index.php?pa ... hnC5R.dpuf
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
Teraz jest 28 marca 2024, o 12:31 Strefa czasowa: UTC
Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników