Zarejestruj    Zaloguj    Dział    FAQ

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lody domowe -GRANITA-SORBET inne mrożone
 Post Napisane: 25 października 2013, o 10:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Wystarczy pucharek domowych lodów i człowiek zapomina o narzekaniu na upał. Wypróbowany przepis
Jest przy nich trochę zachodu, ale coś za coś.
Te ukręcone własnoręcznie domowe lody wolę od najlepszych sklepowych.
Sam sobie komponuję smaki, w zależności od tego na co mam ochotę.
Na lody nadaje się praktycznie wszystko, co kolorowe, soczyste, pachnące i świeże. Ostatnio jadłem domowe lody buraczkowo-papierówkowe: orzeźwiające, pachnące i w niesamowitym kolorze.
Znajomy zapewniał, że wykonał je na podstawie mojego przepisu na proste lody pomarańczowo limonkowe.


Przepis na domowe lody buraczkowo-papierówkowe


2 małe świeże buraczki starł na tarce, z drobnym oczkiem.
Podobnie antonówkę - kwaśne, twarde jabłko.
Starł skórkę z jednej limonki i dodał sok z połówki limonki.
Dodał 3 czubate łyżki cukru pudru i mieszał wszystko aż się rozpuści.
Wtedy dołożył 2 opakowania śmietany kremówki 30 proc. i ubił wszystko mikserem na gęstą, klarowną, puszystą masę.

Przelał do pojemnika z pokrywką i wstawił do zamrażarki na 5-7 godzin.
I tu cały patent - co godzinę, z zegarkiem w ręku,
lody mieszał łyżeczką, przez 2 - 3 minuty.
Za każdym razem trochę krócej.

I to cały sekret przepisu.
Przepis na domowe lody z malin i poziomek

Albo z moreli i melona, czereśni z kwaśną wiśnią.
Wyobraź sobie, jak one smakują!
A teraz przestań sobie wyobrażać i zamiast buraka dodaj do cukru i kremówki swoje ulubione owoce i kręć, kręć aż zgęstnieje. I do zamrażarki.

Chłodnik owocowy zamrażany

Dla ochłody zamierzam wypróbować kolejną propozycję prof. Jarosława Dumanowskiego, skamosza i znawcy kuchni wyszukującego najstarsze przepisy kulinarne.
Tym razem z XIX wieku: (zapis pozostawiam zgodnie z oryginałem):

Pięknych dojrzałych, winkowatych jabłek 15 obrać z łupiny, pokrajać na czworo, włożyć w rondel, nalać kwartą wody (staropolska kwarta to ok. 1,125 litra), rozgotować, przetrzeć przez gęste sito; dodać do tego pół kwarty białego wina, trochę skórki cytrynowej tartej na cukrze i kawałek wanilii w cukrze tłuczonej.
Ubić dobrze kwartę śmietany z 4 żółtkami, wymieszać z powyższemi szczegółami, wstawić do lodowni.
Dodatek, ciastka suche lekkie.

Uwaga: Powyższym sposobem można urządzić chłodnik z gruszek, jagód czarnych i śliwek węgierek.
http://metromsn.gazeta.pl/Portfel/1,126 ... atkow.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 25 października 2013, o 10:20 
 


Góra 
  
 
 Tytuł: GRANITA
 Post Napisane: 19 marca 2014, o 19:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
puszka ananasa w kawałkach
kilkanaście wiśni z konfitury
2 szklanki wytrawnego białego wina
sok i otarta skórka z połowy cytryny
1/2 szklanki cukru
żelatyna ? 4 łyżeczki na 2 szklanki płynu



Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
Ananasa przecedzamy nad garnkiem.
Dodajemy do tej zalewy wino, sok oraz skórkę otartą z cytryny, doprawiamy do smaku cukrem i zagotowujemy.
Dokładamy napęczniałą żelatynę, mieszamy, ponownie zagotowujemy i zdejmujemy galaretkę z ognia.
Rozlewamy część przestudzonej galaretki do szklanych pucharków (powinna sięgać do 1/3 wysokości tych naczyń), przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Gdy galaretka w pucharkach stężeje, układamy na niej kawałki ananasa, dekorujemy wisienkami z konfitury, zalewamy pozostałą galaretką i trzymamy w chłodzie, aż i ta warstwa galaretki zastygnie

.............

3 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1/2 kg sera mascarpone
1,5 łyżeczki żelatyny
50 ml likieru Kahlúa (meksykańskiego likieru kawowego) + dodatkowo do nasączenia biszkoptów
30 g pasty sezamowej tahini
30 g pasty marcepanowej lub pistacjowej
6 podłużnych biszkoptów



Żółtka ucieramy z cukrem na białą, jednolitą masa.
Ubijamy ją na sztywno z mascarpone.
Dodajemy żelatynę namoczoną w 2 łyżkach wody.
Dzielimy masę na trzy części i do każdej dodajemy odpowiednio: likier, pastę sezamową i pastę marcepanową.
Biszkopty kruszymy na kawałki i lekko nasączamy likierem.
Przygotowujemy 6 małych przezroczystych pucharków.
Kremy układamy na przemian z warstwą biszkoptów. Dekorujemy.

Rada: Pasty marcepanową i pistacjową można kupić w dobrych delikatesach lub specjalistycznych sklepach dla cukierników (również internetowych).

..........


LODY KAWOWOCZEKOLADOWE


Składniki:
300 g lodów kawowych, śmietankowych lub bakaliowych
250 g okrągłych biszkoptów
100 g schłodzonej śmietanki 30 proc.
1 łyżka cukru pudru
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
300 ml ostudzonego esencjonalnego naparu kawowego
kakao w proszku i cukier puder do dekoracji


Krok 1

Szklaną lub metalową miskę o wysokości ok. 15 cm wyłóż pergaminem. Podziel biszkopty na trzy równe części, jedną część odłóż na później. Pozostałe nasącz kawą, maczając osobno każdy biszkopt (pozostałej kawy nie wylewaj, użyjesz jej za chwilę). Namoczonymi biszkoptami szczelnie wyłóż dno i boki miski. Wstaw ją do zamrażalnika na 15 minut.

Krok 2

Po tym czasie wyjmij miskę z zamrażalnika. Do środka ostrożnie porcjami nałóż lody, zachowując pośrodku wolne miejsce (dołek). Ponownie wstaw do zamrażalnika na 15 minut.
Krok 3

Przygotuj krem: 1/4 czekolady zetrzyj na tarce lub posiekaj i odłóż, a resztę roztop w kąpieli wodnej i przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, ostrożnie dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 4

Wyjmij miskę z zamrażalnika i gotowym kremem wypełnij dołek i brzegi deseru. Powierzchnię wygładź i posyp pozostałą startą lub posiekaną czekoladą.

Krok 5

Resztę biszkoptów delikatnie zanurzaj w pozostałej kawie i przykryj nimi masę. Tak przygotowany deser wstaw do zamrażalnika na minimum 3 godziny.

Krok 6

Deser wyjmij z zamrażalnika na 10 minut przed podaniem. Przełóż na talerz do góry dnem, ostrożnie usuń pergamin i posyp kakao z dodatkiem cukru pudru.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska
...................

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lody domowe -GRANITA-SORBET inne mrożone
 Post Napisane: 16 sierpnia 2014, o 15:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
GRANITA

zamrozilam truskawki i banany, zmiksowalam z miętą

...
Obrazek


Arbuz Granita
Składniki :
1 arbuz, w plasterkach
50 g cukru
100 ml wody
1 limonki
5-6 Tulsi liści
(można użyć bazylię)

1 łyżeczka soli kamiennej Metoda : Place woda, cukier i sok z 1 limonki w rondelku, na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej ( można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od swojej cukru podobieństwo i słodyczą owoców ).
Włożyć plasterki arbuza ( z nasion i wszystko ) do blendera i proces, aż będzie gładkie i
( można może zrobić to w 2-3 porcjach ).
Robiąc ostatnią partię dodać Tulsi / liści bazylii do niego.
Przepuścić soku przez sito, aby pozbyć się z rozkruszonych nasion.
Dodaj syrop cukrowy i sól kamienną do niego i wlać do pojemnika lub naczynia do pieczenia lub na patelni bochenek.

Zamarzaniu 2 lub ​​3 godziny.

Rake mieszaniny z widelcem i zamrozić na kolejne kilka godzin.
Usuń z zamrażarką i kontynuować skrobanie.
Powtórz ten proces-zamrożenie na kilka godzin, złom, powrócić do zamrażarki, zamrozić na kilka godzin, złom itp.
Dalej, aż to wszystko ociera! Wspaniałą rzeczą jest to, że granita światło, ociera lodu na górze pozostaje całkowicie zamrożone w zamrażarce.
Nigdy kępy lub krystalizuje.
Sklep, pokryte folią, do momentu serwowania.
Spróbuj, to ci się spodoba!

..
Obrazek
serwuje 4 do 6

Składniki
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru, 1 łyżka oraz
1/2 szklanki posiekanej świeżej mięty
2 szklanki truskawek łuszczone i poćwiartowanie
1/2 szklanki serka mascarpone, w temperaturze pokojowej,
sok z 1 cytryny
szczypta soli
1 szklanka truskawek łuszczone i pokrojone w kostkę

Wskazówki
w małym rondelku, dodać wody, 1/2 szklanki cukru i mięty.
Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
Mieszaj od czasu do czasu, aby pomóc rozpuścić cukier.
Kontynuuj simmering na małym ogniu przez 5 minut do stromego mennicy.
Zdjąć patelnię z ognia.
Korzystanie z łyżką cedzakową, usunąć i wyrzucić mięty.


W maszynce, dodać Ćwiartka truskawek i pozostałą 1 łyżkę cukru.
Puree z truskawek.
Dodać mascarpone, sok z cytryny i szczyptę soli.
Uruchomić maszynę, aż mascarpone miesza się z truskawek.

Dodaj syrop miętowy prostego i uruchomić maszynę do mieszania syropu z mieszanki truskawek.
Wlać mieszaninę truskawek w szklanym naczyniu na 8 × 8.
(Użyłem 8 × 6 i pracował perfekcyjnie).
Przykryć naczynie pokrywką lub folią i zamrozić na co najmniej 4 godziny.

Służyć, używać widelca do zeskrobać granita i łyżka do miski.
(Naczynia można także rozmrożone 5 do 10 minut, aż do zmiękczenia granita przed podaniem).
Najlepiej z pokrojone truskawki i natychmiast podawaj.
........

http://lattesandleggings.com/2012/08/09 ... t-granita/
......

Nie urządzenie do lodów?
Nie ma sprawy.
Sprawdź, granita, a nie!
Wszystko czego potrzebujesz to trochę przestrzeni zamrażarka i kopiec najświeższych owoców można znaleźć.
Oto jak to zrobić!
Co to jest Granita?
Granita jest to włoski mrożony deser bardzo podobny do sorbetu, oprócz tego, że jest to robione ręcznie, a nie w komputerze.
Z tego powodu, tekstury granita jest grubszy i flakier - jak jedzenie śnieg!
To krótko chrupiące na pierwszej łyżce, a następnie topi się rozkosznie w ustach.

Możesz zrobić granita w szeregu smaków z kawy do tradycyjnej włoskiej gorzkich migdałów, ale w okresie letnim, idziemy na co owoce są w sezonie. Rabarbar, brzoskwinia, truskawka, jeżyna - co wygląda najlepiej!

Dokonywanie Bazę

Dokładny przepis na podstawie granita może się różnić w zależności od tego, jak dojrzały owoc wasz jest, jak słodki lub kwaśny jest, i jak to posiada dużo cieczy.
Oto podstawowy wzór kierujemy:


1 kg świeżych owoców, obrane i pokrojone na kawałki
1/4 - 1 szklanka wody
1/4 - 3/4 szklanki cukru granulowany


Połącz wszystkie składniki w rondlu na średnim ogniu.
Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie owoce nie w podziale na papkę (15-20 minut).

Alternatywnie, można uruchomić owoce w malakserze, aż będzie puree.
Cukier i gotować wodę na piecu, aż cukier się rozpuści, a następnie mieszać je do przecieru owocowego.

Tak czy inaczej, cel końcowy jest lekko zagęszczony płyn o konsystencji gdzieś między sokiem pomarańczowym i jabłkowym. Woda pomaga przełamać owoce w dół i cienkie, że się. Start z 1/4 szklanki wody i dodać więcej, jeśli pula wygląda to zbyt suche lub do cienkich, że się trochę na końcu.
Tak samo z cukrem - start z 1/4 szklanki, smak zacier pod koniec gotowania, i dodać więcej do smaku.

Z ognia, dodać żadnych dodatkowych aromatów.
Dodajmy, sokiem z cytryny, łyżeczka wanilii i szczyptę soli.
Możesz też dodać wino lub inny alkohol, przyprawy, czy świeże zioła.

Dokonywanie Granita

Niech bazowej ochłodzić do temperatury pokojowej.
Jeśli owoc miał dużo nasion lub było szczególnie soczyste, można nacisnąć mieszaninę przez sitko.
Właściwie jak dodatkową strukturę, więc chyba nasiona są niejadalne, często opuszczają go jako jest!

Wlać podstawę do płytkim naczyniu do pieczenia.
Więcej cienko rozłożone zasadą jest, szybciej będzie zamrażać.
Blachę do zamrażalnika.

Po 1/2 godziny, weź z zamrażarki i prowizji lub mieszać granita widelcem.
Umieścić go w zamrażarce.
Kontynuacja tego co pół godziny lub tak aż granita jest całkowicie zamrożone i przypomina świeży śnieg.
W zależności od tego, jak często i jak intensywnie można mieszać granita, tekstura może być flakier (mniej mieszanie) lub cieńsze (więcej mieszanie).

Na tym etapie, można obsługiwać go w pojedynczych miseczkach lub lekko zapakować go w szczelnym pojemniku na później.

Ciesz się Granita!

To naprawdę wszystko co jest do niego.
Chcemy służyć granita z trochę ciasteczka lub cienkiej tuile.
We Włoszech, granita jest często serwowane z babką drożdżową i zjedzony na śniadanie!

Inspiracji, oto kilka receptur Granita, które wyglądają dobrze:
.........

Obrazek

Granita kawowa – przepis. Składniki: 2 szklanki zaparzonej kawy (bardzo mocnej);;
2 łyżki cukru;; bita śmietana do dekoracji.
...

Obrazek
Obrazek

Składniki
2 szklanki letniej espresso lub mocna czarna kawa
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kawy o smaku likieru
1 łyżeczka pomarańczowy lub skórka z cytryny



Wskazówki

Połącz wszystkie składniki i mieszać, aż cukier się roztopi.
Wlać mieszaninę do 9 oraz od 13 cali metalowej miski i umieścić na poziomej półce w lodówce w czasie pół godziny.
(Mieszanina powinna pochodzić tylko o 1/4-inch się z boku patelni.)
Usunąć i użyć obiad widelec do skrobania jakieś kryształki lodu, które zostały utworzone na boku lub na spodzie patelni.
Powrót do zamrażarki i powtórz skrobanie co 20 do 30 minut na 3 do 4 godzin.
Po mieszaninę dokładnie zamrożone, puch z talerza i pozwala płatki na "sucho" w zamrażarce jeszcze pół godziny przed podaniem.
Kiedy służył, że granita powinien wyglądać puszysty stos suchych brązowych kryształów.

Łopatka do kieliszków i góry z trudem słodzonego bitą śmietaną , dodać skórkę z cytrusów dodatkowo w razie potrzeby.
.......

Granita ( to. granita, granita Siciliana ) - częściowo zamrożone sycylijski deser , owoce kruszony lód z cukrem .

To grubsza sorbet odmiana przypomina włoskie lody . , krytyk kulinarny Jeffrey Steingarten wspomina, że grubość granitu waha się w różnych częściach Sycylii.
Zachód, Palermo, granita jest najgrubsze, a na wschodzie - najłagodniejszy, przypomina sorbet.
Powszechne w pozostałej części Włoch.

Produkcja granitu lodu produkowane inaczej - pełniejsze GRANITOS warianty pobrane poprzez zamrażanie maszyny do wytwarzania lodu, gęstsze i granit zakończeniu ładowania (np. gramdo lodu od ściany zamrażarki).

Tradycyjne składniki cytryna i pomarańcza, sok, jazminaitis , pistacje , migdały , kawa , mięta i sezonowe owoce - truskawki i morwy owoców.

Katania tradycyjne granita czekoladowe, które, zgodnie z Steingarten'ą gdzie indziej na Sycylii wykonane.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lody domowe -GRANITA-SORBET inne mrożone
 Post Napisane: 16 sierpnia 2014, o 15:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Obrazek

Granita z kiwi


Obrazek

Grapefruit

Obrazek

Marchewka :)

Obrazek

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lody domowe -GRANITA-SORBET inne mrożone
 Post Napisane: 16 sierpnia 2014, o 18:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Clementine Granita
Obrazek


.
Granita alla menta
Obrazek


.
Strawberry Granita Recipe
Obrazek

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lody domowe -GRANITA-SORBET inne mrożone
 Post Napisane: 16 sierpnia 2014, o 18:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Blueberry-Lime Granita Recipe
Obrazek

.
Jagodowe
Obrazek
.
Obrazek

.
Wlac do oremki zamrozic a potem skrobac widelcem powierzchnie az powstaną grudki
Obrazek

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lody domowe -GRANITA-SORBET inne mrożone
 Post Napisane: 19 lutego 2015, o 19:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Sernik
galaretka
maliny zmiksowac
dodac cukier
w rondelku z 50 mili wdoda dodac agar -3 min pogotowac i dodac maliny
2 min pogotowac wylac do foremki niskiej na dno i do lodówki

50dk serka homo aromat różany
300 mil mleka i agar 3łyżeczki i cukier 2-3 min pogotwac i mieszac
odczekac ostudzic troszke
dolac mleko do twarogu i zmiksowac
ułozyc maliny i masa twarogowa i do lodówki
przykryc patera i odwrócic dół bedzie na górze .
smacznego .

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Lody domowe -GRANITA-SORBET inne mrożone
 Post Napisane: 28 lutego 2015, o 17:41 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Koktajl bananowy z kaszą jaglaną :: Skutecznie.Tv [HD]


1/2 szklanki kasza jaglana bez prazenia
1 banan dodac do blendera
dosłodzic np daktyli rodzynkami miodem
1/2 szklanki wody przegotowanej lub mineralnej
może byc mleko
wszystko zmiksowac długo i dokładnie żeby nie było grudek.

.
zamiast banana mogą byc inne owoce
maliny
truskawki
jagody

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 28 lutego 2015, o 17:41 
 


Góra 
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Tłumaczenie phpBB3.PL