Zarejestruj    Zaloguj    Dział    FAQ

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 2 maja 2013, o 10:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Jajka - pełnowartościowe białko i kobalamina
Obrazek

Śniadanie, w którego skład wchodzą 2 jajka, zmniejsza apetyt na tyle, że w ciągu reszty dnia zjadamy o około 330 kcal mniej - informuje serwis "health.com".
Jajka nie tylko zapewnią sytość.
Za ich sprawą spalamy więcej tkanki tłuszczowej
niż gdybyśmy pokusili się na np. rogala o takiej samej wartości kalorycznej.

Stoją za tym głównie pokłady pełnowartościowego białka o dobrej przyswajalności.
Białko jajek jest cennym budulcem mięśni i to właśnie je odżywia - nie odłoży się w tkance tłuszczowej.

Organizm dosyć wolno i mozolnie trawi białko, a do wytężonej pracy zużywa dodatkowe kalorie - szczególnie energię nagromadzoną w niechcianych fałdkach.
Do strawienia aminokwasów pochodzących tylko z jednego jajka zużywamy 35 kcal.
Jedząc dwa jajka, zużywamy aż 70 kcal na samo ich przyswojenie.


W jajku, tym razem głównie w jego żółtku, siedzi też sporo witaminy B12, inaczej zwanej kobalaminą.
Witamina także ma swój udział w rozprawianiu się z tłuszczem.
Co więcej, wspomaga procesy krwiotwórczości i przeciwdziała anemii.

1 jajko o wadze 50 g zawiera 78 kcal

http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/56, ... kanke.html

.........


Miękkie, maślane, o delikatnym, lekko sosnowym zapachu.
Orzeszki piniowe to nasionka znajdujące się w szyszkach iglastego drzewka, które porasta tereny śródziemnomorskie.
W kuchniach południa wykorzystuje się je jako dodatek do sałatek czy makaronów
(często wcześniej prażąc), są także składnikiem popularnego włoskiego sosu pesto - wraz z parmezanem, ziołami i oliwą.

Orzeszki te w przeważającej mierze to tłuszcz - w 100 g jest go aż 68 g.
Nie stanowi to jednak powodu do tego, aby rezygnować z ich jedzenia, nawet na diecie. Znaczna część tłuszczów zawartych w orzechach to tłumiący apetyt kwas linolenowy (ALA).

Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach pini podnoszą poziom hormonu sytości - twierdzą koreańscy badacze.
Zjedzenie kilku czy kilkunastu może pomóc uśmierzyć apetyt.

Orzeszki pinii to nie sam tłuszcz, zawierają też całkiem sporo rozpędzającego przemianę materii białka - ok. 16g w 100g, przy stosunkowo niewielkim udziale węglowodanów.

W 100 g orzeszków piniowych znajduje się 670 kcal.
Jedna garść przysmaku dostarczy nam około 130-150 kcal.

..........
Grapefruit stoi na owocowym podium, jeśli chodzi o zawartość witaminy C - lokuje się na trzecim miejscu zaraz za kiwi i dzikiej róży. Tak, tak, oznacza to, że wbrew obiegowej opinii, jest bardziej zasobny w witaminę C niż sławna z jej zawartości cytryna.

Witamina C ma spory udział w spalaniu tłuszczu
- podkreślają badacze. W materiale o najszybszych spalaczach tłuszczu BBC zaleca spożycie witaminy w granicach 400-500 mg dziennie.

Grapefruit poza witaminą C zawiera także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, sole mineralne, likopen oraz wymiatający zbędne produkty przemiany materii błonnik

Owoc ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne, rozprawia się z sabotażystami naszego zdrowia i urody - wolnymi rodnikami.
Przy tym jest niskokaloryczny.

1 grapefruit o wadze 320 g ma około 95 kcal

........


ALA Kwas α-liponowy (ALA)
to substancja witaminopodobna , należąca do metabolitów katecholamin,która charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi.
Aktywność antyoksydacyjna tego związku polega także na wzmacnianiu działania antyrodnikowego takich substancji, jak np.: witamina C i E.
Substancja ta w niewielkich ilościach syntetyzowana jest przez organizm.
W produktach żywnościowych duże ilości ALA znajdują się między innymi w brokułach, wątróbce, drożdżach oraz szpinaku.

W medycynie zaleca się stosowanie kwasu alfa-liponowego w profilaktyce neuropatii cukrzycowej.
Posiada również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając między innymi powstawaniu zmian miażdżycowych.

W suplementacji sportowej wykorzystuje się zarówno antyoksydacyjne właściwości ALA, jak i jego wpływ na gospodarkę insulinową.

Kwas alfa- liponowy nasilać może magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej oraz wątrobie, zwiększać przyswajalność substancji odżywczych, a także usprawniać transport kreatyny – wykazano, że substancja ta uwrażliwia tkanki na działanie insuliny i pomaga regulować poziom cukru we krwi.
ALA wchodzi w skład preparatów witaminowych, aminokwasowych, keratynowych, no-boosterów, a także tzw. insulinomimetyków oraz dostępny jest w postaci monopreparatów.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 2 maja 2013, o 10:13 
 


Góra 
  
 
 Tytuł: Jaja mikstura na chorobe płuc
 Post Napisane: 18 maja 2013, o 18:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
40 jaj swiezych ze wsi umyc ułozyc w duzym słoju szklanym
3 kl cytryn wycisnac sok zeby był ok 2 cm na jajami
3 litry miodu oraz 1.2 spirytytusu po kilku niach jaja znikną
i bedzie sam płyn .To naturalne wapno.


przez pierwsze 2 dni podawac po 1 łyżce -
a po 4 dniach po dwie łyzki
a potem po trzy dziennie.

...


..Barłóg Agnieszka - porady Agaty.

Maria Tereben -Apteka Pana Boga....

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jajka - Zabójcy tłuszczu
 Post Napisane: 9 października 2013, o 12:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Jajka jeść ....


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Zdrowe jajko - Jadwiga Kempisty -
 Post Napisane: 31 października 2013, o 11:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Zdrowe jajko - Jadwiga Kempisty - 25.02.2013 .


Rozmowa Janusza Zagórskiego z lek. med. Jadwigą Kempisty na temat zdrowotnych właściwości jajka w naszej diecie.
......

Organizm ludzki jest jednym z najmniej przystosowanych do życia na ziemi.
Nie umiemy stworzyc własnego białka musimy miec z zewnatrz.
Wit C nie umiemy .
Białko skałada sie z 22 elementów i az 8 aminokwasów musimy miec z zewnatrz.
8 aminokwasów
WitC 500 milig na dobe .

Wszystkie 8 aminokwasów posiada jajko.
Lizyna w jajku przetrawi cholesterol w jajku i wypłukuje holesterol.


Lizyna ginie w temp powyzej 90 stop
Jajko jest cudem gotujesz go w temp 100 stopni
a w jajku nie osiaga powyzej 92 stop..
Jajecznica w jajecznicy cholesterol po rozbicu jajka .
Jajko jemy w całosci nie tylko białko nie tylko żółtko.

Jajko surowe.
W masowej produkcji jest salmonella.
Jajka sie nie modyfikuje .
Kura zawsze znosi złote jaja nic nie dodajemy.
Jajka ekologiczne ida do Israela sa w zimie karmione wodna rzęsą.
Jajko posiada wit D- starcza kobietom do grudnia i lutego mężczyznom.
WitD przetworzona w wątrobie.
Jesli jej brak jest psychoza zimowa kobiet a później mężczyzn.

Masło jajka.
Ilosc jajek mozna zjeść dziennie - ile chce.

Ile ja mam jeść żeby schudnąć ?
Chce pani schudnąć ?
120kg płatków owsianych na śniadanie 130 jaj
Jesc porządnie pobudzic wszystkie ...
Musi byc prawidłowa flora bakteryjna na całym przewodzie
pokarmowym i prawidłowe Ph
Jezeli te warunki beda spełnione,prosze nie pytac o ilosc jesc tyle ile pani ma ochote.
Organizm który
czarny chleb zjedli 1/3 tego co ci białe bułeczki.
litry wody wysikali czesto
a ci
co pili kompot itp nie sikali często bo czesc przechodziła przez skóre przez organizm była wyparowana.
Nie pijmy 3 litry wody dziennie bo to zaburzenia OSMOZY w organizmie człowieka

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zdrowe jajko - Jadwiga Kempisty -
 Post Napisane: 31 października 2013, o 11:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Obrazek
Wszystko, co chcesz wiedzieć o jajach, ale boisz się zapytać

Obrazek
http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,W ... aid=11194d

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zdrowe jajko - Jadwiga Kempisty -
 Post Napisane: 31 października 2013, o 18:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Zdrowe masło - Jadwiga Kempisty - 25.02.2013

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zdrowe jajko - Jadwiga Kempisty -
 Post Napisane: 31 października 2013, o 18:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Odchudzanie i żywienie w otyłości - lek. med. Jadwiga Kempisty - 3.06.2013

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zdrowe jajko - Jadwiga Kempisty -
 Post Napisane: 31 października 2013, o 18:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
"Zdrowe żywienie" - Jadwiga Kempisty - XI Harmonia Kosmosu - 8.07.2013


Zestaw informacji dotyczących zdrowego odżywiania, zadający kłam
obiegowym informacjom i treścią reklam.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jajka
 Post Napisane: 9 maja 2015, o 09:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Co można wyleczyć jajkiem?

Obrazek
Jajko to cud natury. Nie należy się go bać. Pod skorupką znajdują się wszystkie niezbędne substancje, by stworzyć życie – aminokwasy, tłuszcze, witaminy, pierwiastki. Czy może więc być tu coś niezdrowego? Nawet skorupka jest dla nas cenna; w medycynie naturalnej wykorzystuje się ją od dawna. Uczeni przekonują, że jajkiem można wyleczyć szereg chorób.

Niewiele jest produktów, które budzą tak duże kontrowersje jak jajka.
Jedni ich unikają, przekonani, że ich spożywanie podwyższa poziom złego cholesterolu.
Inni natomiast jedzą nawet… kilkadziesiąt jaj w tygodniu.
Jak prof. dr hab.
Tadeusz Trziszka, który w książce „Jedz, co chcesz” mówi:
„Nie ma w nich nic szkodliwego (…).
Są tu wszystkie aminokwasy potrzebne do budowy tkanek i komórek.
Są białka i tłuszcze, a w tłuszczach fosfolipidy, które zawierają kwasy omega-3.
Są minerały i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B, w tym B12”.
Cenne w jajku są też: witamina E, D i A.

Zdaniem prof. Trziszki powinniśmy jeść tyle jajek, na ile mamy ochotę.
„Mało tego, im więcej jaj jemy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo miażdżycy,
gdyż w naczyniach krwionośnych odkłada się tylko cholesterol produkowany przez naszą wątrobę, a nie ten zjadany z jajami, a im więcej dostarczamy naszemu organizmowi cholesterolu z pokarmem, tym mniej produkuje go nasza wątroba” – czytamy w książce „Jedz, co chcesz”.


Jajeczne leki


Prof. Tadeusz Trziszka jest twórcą projektu „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj (Ovocura)”.
Polscy uczeni są bowiem zdania, że jajkiem można leczyć choroby cywilizacyjne. Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (placówka prof. Trziszki) wyodrębnili z kurzych jajek substancje, które działają regenerująco na komórki – chodzi o obecne w jajkach fosfolipidy.
Zdaniem uczonych zawierający je preparat może pomóc na chorobę Alzheimera, otyłość, nadciśnienie, stres czy nawet nowotwory.

Wrocławscy badacze fosfolipidy do specyfików leczniczych pozyskują ze specjalnych, ulepszonych jaj, które znoszą kury karmione opatentowaną paszą.

Na stronie internetowej uniwersytetu czytamy:
„Budowa fosfolipidów stwarza olbrzymie możliwości ich modyfikacji.

Zmiana ich składu chemicznego pozwala na uzyskanie nowych, strukturyzowanych fosfolipidów o zwiększonej wartości dietetycznej i charakteryzujących się lepszymi właściwościami fizykochemicznymi”.

Prof. Tadeusz Trziszka jest przekonany, że z jajek można robić wspaniałe leki.
A to dlatego, że wszystko, co dała nam natura, jest dobre – i jajo jest takim darem natury.
Naukowcy wyizolowali np. z żółtka substancję, którą nazwali Yolkina.

Spekuluje się, że może być ona lekiem na otępienie mózgu.


Na to też jajo pomoże


Jest jeszcze jeden dowód na to, że jedzenie jajek może pomóc w leczeniu otyłości. Badania na ten temat przeprowadzono w 2008 roku.
Amerykańscy naukowcy odkryli, że ten przysmak podawany na śniadanie sprzyja chudnięciu.
Grupa ochotników spożywała dwa jajka dziennie (przynajmniej pięć razy w tygodniu) w ramach zaproponowanej im niskokalorycznej diety.
Uczeni zaobserwowali, że takie menu przyczyniło się do większej redukcji tkanki tłuszczowej i wyraźnego spadku wagi.

Wyniki badania trafiły do specjalistycznego magazynu „International Journal of Obesity”.

Jajko może być pomocne w leczeniu jęczmienia.

To infekcja powieki – ropień powodowany przez zakażenie gronkowcowe.
Medycyna naturalna na to schorzenie zaleca… jajko na twardo.

W jaki sposób?
Ciepłe, nieobrane ze skorupki należy zawinąć w chustkę i przyłożyć je do chorego miejsca. Taki okład powinien trwać ok. 15 minut.
Działa rozgrzewająco.


Po jajka warto sięgać, jeśli chcemy pozbyć się kaszlu.

Babciną recepturę na gardło przygotujemy według przepisu:
żółtko utrzeć z łyżką cukru i połową łyżeczki startego imbiru.
Dodać kieliszek koniaku albo wódki i zalać szklanką gorącego mleka.
Po wypiciu mikstury trzeba położyć się do łóżka.
Inny sposób na kaszel: połączyć dwa żółtka z łyżeczką mąki, dwoma łyżkami masła i dwoma łyżeczkami miodu.
Stosować przed posiłkiem – ten specyfik pomocny jest też w zapaleniu oskrzeli.


Spożywanie jajek korzystnie wpływa na zęby i może pomóc pozbyć się próchnicy.

Z kolei chińscy uczeni z Uniwersytetu Jilin na podstawie badań doszli do wniosku,
że białko może być lekiem na problemy z układem krwionośnym, ma ono bowiem zdolność do obniżania wysokiego ciśnienia krwi.


Moc w skorupce


Medycyna naturalna na niektóre schorzenia zaleca skorupkoterapię.
Nieprzypadkowo.
Skorupka jajka to przede wszystkim doskonałe źródło wapnia o doskonałej przyswajalności, a także miedzi, żelaza, fluoru, mangan, cynku, krzemu.
Jej skład jest zbliżony do składu naszych zębów i kości.
Zagraniczni uczeni zaobserwowali, że podawanie skorupki dzieciom i dorosłym wpływa na wzmocnienie włosów i paznokci, powstrzymuje krwawienia z dziąseł, leczy zaparcia, astmę, a nawet bezsenność.
Taki środek posiada też zdolność usuwania z organizmu pierwiastków promieniotwórczych.


Skorupki są wskazane w przypadku niedoboru wapnia.
Medycyna naturalna zaleca podawanie ich w zmielonej postaci z cukrem na gościec
(w ilości łyżeczka raz dziennie).
Ze względu na obecność wapnia skorupkoterapię zaleca się jednak przede wszystkim w osteoporozie.
Amerykańscy badacze potwierdzili, że taka kuracja bardzo korzystnie wpływa na stawy.

Skorupki w celach leczniczych stosujemy sproszkowane.
Najpierw należy je na kilka minut zanurzyć we wrzątku, a następnie osuszyć i dokładnie zmielić na proszek (w młynku do kawy, malakserze).
Co ważne, terapia skorupkami nie ma skutków ubocznych.


Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kobieta.wp.pl
http://kobieta.wp.pl/martykul.html?kat= ... Y.facebook

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 9 maja 2015, o 09:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
o.Grande 4
JAJKOM Z CUKREM NIE PO DRODZE
Niedobrze jest, gdy w jadłospisie jest dużo cukru, kontur, leguminek, dżemów, itp. to wszystko musi z kuchni zniknąć.

Jajka są lekarstwem przeciw miażdżycy, wbrew wszystkiemu, co się o jajkach mówi.
Można zjadać 6 jajek dziennie i obniżyć jajkami miażdżycę i poziom cholesterolu.
Ale jak do jajek dodamy łyżeczkę cukru momentalne rośnie cholesterol.

Białko proste w jajkach daje człowiekowi ogromne siły, a żółtko zawiera w sobie ogromne stężenie wszystkich mikroelementów, biopierwiastków i witamin.
Nie ma nic idealniejszego w sposobie odżywiania organizmu jak żółtko, bo w nim jen to, co rozwijające się z białka kurczątko musi zjeść, żeby mogło żyć i rosnąć.
Jajko zawiera w sobie drogocenną substancję-lecytynę – zapobiegającą miażdżycy.
Ale jajka nie można łączyć z dodatkowymi tłuszczami nasyconymi, nie można jajka smażyć na maśle i nie można do jajek dodawać cukru. Jajka można jadać zupełnie śmiało.

Tylko w tym dniu, gdy mamy jajka np., na śniadanie czy na kolację, to powinna być, dlatego kawa zbożowa z mlekiem, albo herbata /herbaty na wieczór się nie pija i-bez cukru zupełnie wtedy ten posiłek bez cukru.

A jak będzie cukier, to już nie jajka.
Młodym osobom, owszem; jajka nie grożą, można je sobie jeść, bo tam jeszcze ta gospodarka jest jako taka.
Ale już po trzydziestce trzeba się chronić od cholesterolu.
Miażdżyca w młodzieńczym wieku – to przekarmienie cukierkami i rosołkami.
mają być jajka, ma być kakao lub odpowiednio wyparzona (a nie tylko zaparzona) mocna herbata, miód w miseczce do posłodzenia zamiast cukru…

Mam nadzieję, że pomału – pewnie i trochę pod moim wpływem – kończy się już histeria cholesterolowa wokół jajka, które nie dość, że nie grozi miażdżycą, to wprost ją leczy.
Można zjadać i po pięć jajek dziennie z zyskiem dla zdrowia.
Jajko stanowi źródło najwyższej jakości białka (przewyższa je tylko białko
znajdujące się w mleku matki), a żółtko zawiera wszystkie potrzebne mikroelementy, biopierwiastki i witaminy: witaminę A, witaminy z grupy
B, witaminę E – opóźniającą procesy starzenia, witaminę D, kwas foliowy, wapń, żelazo, a także fosfor niezbędny dla kości, paznokci,
zębów. (....)
''''

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 9 maja 2015, o 10:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362

7 powodów dla których warto jeść jajka


Poniżej przedstawiamy 7 powodów dla których warto jeść jajka:

1. Jajko zawiera ogromną ilość różnych składników odżywczych


Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12,
kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu (1).
Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień.

Warto pamiętać, że w dzisiejszych czasach, kiedy nasze głowy codziennie obciążone są tak wieloma sprawami, żółtko jaja może zdecydowanie poprawić nasze funkcjonowanie, gdyż jest doskonałym źródłem choliny niezbędnej do prawidłowego działania mózgu.

2. W jajku znajduje się białko w najczystszej postaci


Jajko to źródło pełnowartościowego białka, łatwo jajka właściwościprzyswajalnego przez organizm.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała białko jajka za wzorcowe, przez co wykorzystuje się je jako wzór do pomiaru zawartości aminokwasów w innych produktach. Oczywistym jest fakt, że za wzór zawsze stawia się najlepszą z dostępnych form, w wypadku jakości białka – wzorem jest jajko.


3. Jajko sprzyja odchudzaniu i pomaga zachować zdrową sylwetkę


Jedno jajo o masie około 60 g to tylko 81 kcal
(2). Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas. Oznacza to, że włączenie jaj do diety może wspomóc proces odchudzania, zapewniając jednocześnie dostarczenie organizmowi białek, które najlepiej wpływają na rozwój masy mięśniowej.



4. Jajka można wykorzystać w kuchni na tysiące sposobów


Od zarania ludzkości jaja stanowiły ważne i cenne źródło naturalnych składników odżywczych.
Dziś potrafimy je przyrządzać na setki sposobów i podawać w rozmaitej postaci jako element dań, przystawek, sałatek czy też jako składniki złożonych kulinarnie potraw.
Na polskich stołach bardzo popularne są jajka faszerowane przeróżnymi nadzieniami.

Dziś w Polsce zjadamy w ciągu roku ok. 15% mniej jaj (statystycznie ok. 205 szt./os./rok) niż mieszkańcy krajów Europy Zachodniej (ok. 240 szt./os./rok)
(3). Oznacza to, że w tej dziedzinie odżywiania powinniśmy poprawić swoje zwyczaje żywieniowe stawiając na naturalne produkty wysokiej jakości.


5. Jajko chroni oczy, serce i inne narządy


Żółtko jaja zawiera luteinę, która poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.

Według amerykańskiej jednostki badawczej ENC (Egg Nutrition Center) zawarta w jajku luteina i zeaksantyna mają właściwości obniżające ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca (4).


6. To natura opracowała te najdoskonalsze formy żywieniowe


Jajko, poza funkcją reprodukcji organizmów, od zawsze było jednym z najcenniejszych elementów diety w łańcuchach pokarmowych, począwszy od mikroorganizmów, przez dinozaury, a na współczesnych drapieżnikach i… ludziach kończąc.

Ta doskonała forma pokarmu jest darem, z którego korzystać powinniśmy bez obaw i w pełni ufając sile natury, której doświadczenia rzędu setek milionów lat są nie do przecenienia w porównaniu z historią ludzkości czy naszej cywilizacji.

7. Mitem jest, że nie można jeść jajek ze względu na cholesterol


Egg Nutrition Center (ENC) potwierdza bardzo pozytywne dla zdrowia efekty spożywania jaj (4).
Zjadanie jednego jaja dziennie jest doskonałym sposobem zapewnienia organizmowi niezbędnych i cennych składników odżywczych.
Naukowe opinie dotyczące cholesterolu zawartego w jajach zmieniły się w ostatnich latach.
Pomimo, że w jajach znajduje się cholesterol, to zawiera ono również lecytynę, która ogranicza jego odkładanie się w organizmie i redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia.

W 2005 roku zmieniły się zasady zdrowego odżywiania opracowywane przez Amerykańskie Towarzystwa Naukowe (5) i zwiększona została zalecana ilość spożycia jaj.
W piramidzie żywieniowej, która odzwierciedla te normy, jaja pojawiły się w grupie produktów polecanych w codziennej diecie.

Jedzmy jaja!
Na zdrowie!

Obrazek
http://www.farmio.com/7-powodow-dla-kto ... jesc-jajka

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 9 maja 2015, o 10:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Jajka - źródło pełnowartościowego białka

Autor: Magdalena Moraszczyk
miesięcznik "Zdrowie"

Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe.
Potem, z powodu cholesterolu, straciły dobrą opinię. Ale ostatnie badania wykazują, że zdrowy człowiek, jeśli lubi jajka, może je jeść, choć nie do woli.
Dlaczego?

W latach 70. XX wieku dietetycy wypowiedzieli im wojnę.
Poszło o znajdujący się w żółtku cholesterol pokarmowy.
Naukowcy dopatrywali się związku między ilością zjedzonych jajek a podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz w efekcie miażdżycą.
Dziś zmieniono nieco poglądy.
Okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu.
Ale nie znaczy to, że wolno nam jeść jajka zupełnie bez ograniczeń.


Jajko to źródło białka, witamin i składników mineralnych

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach.
Dlatego w 1965 r.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.
Są przy tym niskokaloryczne.
Jajko ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka.
Więcej białka i łatwiej przyswajalnego zawiera żółtko.
Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu.
W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.
Mają korzystny skład tłuszczu.
Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe, za to wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Niestety, żółtko jest prawdziwą bombą cholesterolową.
Ale z drugiej strony dostarcza lecytyny, która zapobiega odkładaniu się go na ściankach naczyń krwionośnych.


Cholesterol zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu


Wyniki badań wykazują, że wraz ze wzrostem ilości cholesterolu pokarmowego w diecie zwiększa się jego stężenie w osoczu krwi.
Wpływ cholesterolu pokarmowego na wartości wskaźników lipidowych jest jednak uzależniony od osobniczej wrażliwości organizmu.
Niektórzy nie żałują sobie jajek i mają cholesterol w normie.

Inni są bardziej wrażliwi – gdy tylko pofolgują z dietą, od razu się podwyższa.

Ale wartość cholesterolu zależy od wielu czynników: predyspozycji genetycznych, wieku, płci, wagi, stanu zdrowia, stylu życia.
Nasz organizm też sam go wytwarza, bo cholesterol jest potrzebny do wielu przemian metabolicznych, produkcji hormonów, soli żółciowych, wchodzi w skład błon komórkowych.


Co lepsze w jajku: białko czy żółtko?

Dietetycy zezwalają osobom zdrowym na zjedzenie nie więcej niż 3–4 jajek tygodniowo (wliczając w to dodane do potraw).
Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i na diecie, np. wątrobowej, nie powinny zjadać więcej niż 1–2 jajka na tydzień.
Białko można jeść bez ograniczeń.
Niestety, białko jajek bardzo często uczula.
Dlatego nie powinno się nim karmić dzieci przed ukończeniem 1. roku życia
(dotyczy to zwłaszcza maluchów skłonnych do alergii oraz genetycznie obciążonych chorobą).
Wysoka temperatura (podobnie jak ubijanie piany) niszczy strukturę protein, dlatego jajko na twardo zwykle nie ma właściwości uczulających.
Jajka ugotowane na miękko są lżej strawne niż ugotowane na twardo, ścięte na parze – niż usmażone na tłuszczu.
Białko jest łatwiej trawione niż żółtko – mogą je jeść osoby na diecie lekko strawnej. Zakwaszają organizm, wiec najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. ze szczypiorkiem.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 36506.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 9 maja 2015, o 10:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Ten ostatni art ,mówi o cholesterolu ,ale już wiemy ,ze cholesterol jest 'markerem'
a 'markerów' sie nie leczy .
Dlatego niebezpiecznym jest obniżanie cholesterolu który zapobiega tragedi np wylewu krwi do mózgu.
Dobrze jest zapoznac sie z wykładami Jerzego Zieby ,który mówi o cholesterolu.

...
Demonizowanie cholesterolu
viewtopic.php?f=80&t=2270

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 9 maja 2015, o 10:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Nie ma kuchni bez jajek

Jajka można przyrządzić na wiele sposobów: na miękko, twardo, mollet, w koszulce.
Robi się z nich omlety, kotlety i farsze, np. do naleśników, zapieka z dodatkami, faszeruje, dodaje do past i sałatek.
Żółtka są ważnym składnikiem sosów (np. majonezowego, holenderskiego), kremów, ciast i deserów. Białko nadaje spoistości mielonym mięsom i rybom oraz spulchnia wypieki.
Z białek i cukru pudru ukręca się lukier i wypieka wspaniałe bezy.

Jajka w koszulkach:
surowe jajka wbija się na talerzyk, tak by nie uszkodzić żółtek.
Następnie delikatnie trzeba je zsunąć do wrzącej wody z octem
(na 1 litr wody dajemy 3 łyżki octu winnego) i gotować 3–5 minut w zależności od tego, czy żółtko ma być bardziej, czy mniej ścięte.
Wyjmuje się łyżką cedzakową.
Osączone jajko można podać na toście, samo lub w sosie, obsmażyć albo zapiec.


Jajka po wiedeńsku: ugotowane na miękko jajka wyjmuje się ze skorupki, przekłada do ogrzanej szklanki, posypuje wiórkami masła, solą, pieprzem, ewentualnie szczypiorkiem.
Kiedyś jajka po wiedeńsku podawano w specjalnym naczyniu.
Składało się z niskiej szklanki w pojemniku na gorącą wodę i podstawki.
Dziś podaje się je w zwykłej szklance.

Omlet: klasyczny (francuski) przyrządza się z rozmąconych jajek. Każdą porcję (z 2–3 jajek) smaży się na osobnej patelni.
Dodatki (np. groszek, szynka) nakłada się po usmażeniu, a potem składa na pół.
Omlet biszkoptowy (grzybek) robi się z oddzielnie ubitych białek połączonych z żółtkami i mąką.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 39098.html

________

Jakie jajka najbardziej wam smakują ,jecie czy unikacie jajek ?

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JAJKA LECZĄ
 Post Napisane: 9 maja 2015, o 10:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
DIETA JAJECZNA – błyskawiczna dieta bazująca na 6 jajkach dziennie
Autor: Natasza Socha-Chyrzyński

Dieta jajeczna to prawdziwa torpeda. Efekty widać już po kilku dniach. Całość opracowali amerykańscy dietetycy z kliniki Mayo, w ramach planu zwalczania otyłości.

Istnieje kilka wersji diety jajecznej, jednak bazę stanowią jaja, które są głównym źródłem białka. Należy je spożywać gotowane na twardo, 3 razy dziennie – na śniadanie, obiad i kolację. Zdaniem dietetyków kurze jajka to skarbnica substancji odżywczych, witamin i minerałów.
Są niskokaloryczne (ok. 70 kcal) i zawierają pełnowartościowe białka, które są całkowicie przyswajane przez nasz organizm.
Proteiny te przyspieszają metabolizm, a co za tym idzie – spalanie tłuszczów.
Warto też pamiętać, iż jedno żółtko zawiera spore ilości witaminy A, B1, B12, D, ryboflawiny oraz kwasu foliowego.


Węglowodany to podstawa


Dieta oparta wyłącznie na białku i tłuszczach spowodowałaby kłopoty z przemianą materii, zmęczenie i zły nastrój.
Dlatego tak ważne są odpowiednio dobrane węglowodany.
Do diety dorzucamy więc warzywa i owoce, które mają dodatkowy wpływ na pobudzenie przemiany materii.
Ponadto są niskokaloryczne i stanowią idealne źródło cennego błonnika, który oprócz poprawy perystaltyki jelit, hamuje uczucie głodu.

Ile jajek dziennie?



W diecie jajecznej zaleca się spożywanie do 6 jaj dziennie, gotowanych na twardo przez nie dłużej niż 10 minut.
Cały cykl odchudzania powinien trwać nie krócej niż dwa tygodnie i być restrykcyjnie przestrzegany.
Dodatkowo powinniśmy wypijać do 3 litrów wody mineralnej lub zielonej herbaty dziennie, bowiem wspomaga to wypłukiwanie z organizmu toksyn i produktów przemiany materii.
Raz na kilka dni wolno nam ugotować rybę lub pierś z kurczaka.
Pierwsze efekty widać już po kilku dniach – w zależności od predyspozycji organizmu można zrzucić nawet do pięciu kilogramów.
Warto jednak pamiętać, iż powrót po kilku tygodniach stosowania diety jajecznej do normalnego jedzenia, może spowodować efekt jojo.
Wady diety jajecznej


Oprócz niewątpliwej utraty wagi, dieta jajeczna może mieć jednak skutki uboczne.
Niektóre z osób stosujących tę dietę, skarżyły się na bóle głowy, omdlenia, poczucie rozbicia czy kłopoty z metabolizmem.
Powodem jest zbyt mała ilość kalorii, którą dostarczamy naszemu organizmowi, przez co zmuszony jest on do korzystania z zapasów energii czyli wzmożonego spalania tkanki tłuszczowej.
Pamiętajmy też, że żółtko zawiera sporo cholesterolu, co może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Zanim więc zdecydujemy się na dietę jajeczną, skonsultujmy ją z naszym lekarzem lub dietetykiem, zwłaszcza jeśli mamy kłopoty z układem krążenia.


http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odc ... 39036.html
__________

No i prosze tu tez niedouczenie pokazuje swoje minusy ze cholesterol może prowadzic
do rozwoju miażdżycy .
Homocysteina jest zagrożeniem ale lekarze nie sprawdzaja poziomu homoCysteiny
tylko uczepili sie cholesterolu i robia biznes .
reklama goni reklame obniz cholesterol ,obniż cholesterol - ale nie mówia jakie skutki
tego obniżenia .

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 9 maja 2015, o 10:50 
 


Góra 
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Tłumaczenie phpBB3.PL