|
|
.......SŁOWO ŻYCIA .....
"Wydobył mnie z dołu zagłady i z kałuży błota, a stopy moje postawił na skale i umocnił moje kroki."Ps 40/3 |
|
Teraz jest 29 marca 2024, o 13:54 Strefa czasowa: UTC
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
noemi
|
Tytuł: Re: Jedzenie kasz, zbóż i roślin strączkowych Napisane: 26 sierpnia 2015, o 11:59 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Tego nie wiedziałam o tym nie słyszałam chociaz mówi sie o moczeniu np kaszy jaganej. Moczyłam ale mi nie smakuje. Co to za kwas trzeba cos więcej poszukac i za i przeciw . Jesli jest tez w orzechach to jak je moczyc przed jedzeniem . Fasola to normalne bo krócej sie gotuje ale np platki owsiane ?
Kasze gotowai bez wczesniejszego moczenia . Warto szukac co dla nas dobre bo lekarz ma inne zadanie .
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
Reklama
|
Tytuł: Napisane: 26 sierpnia 2015, o 11:59 |
|
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Jedzenie kasz, zbóż i roślin strączkowych Napisane: 26 sierpnia 2015, o 12:24 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
brak magnezu to skurcze tak ? a jak sie objawia brak żelaza ?
_________ zamieszcze z tego linka art. .....
Jest substancją, którą znajdziemy m.in. w ziarnach zbóż, roślinach strączkowych i orzechach. Poświęca się jej wiele uwagi głównie ze względu na fakt, że upośledza wchłanianie minerałów, m.in. żelaza, cynku, magnezu i wapnia, co może prowadzić do ich niedoboru. Blokuje również działanie niektórych enzymów trawiennych. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana, ponieważ kwas fitynowy niesie również wiele korzyści dla zdrowia.
Co to jest?
Kwas fitynowy (znany także jako sześciofosforan inozytolu, IP6) jest zmagazynowaną formą fosforu. Występuje jedynie w produktach pochodzenia roślinnego, głównie zbożach, roślinach strączkowych, pestkach, orzechach, ale także w ziarnach kawy i kakao. Szczególnie dużo jest go w razowych i pełnoziarnistych artykułach. Dlaczego? Ponieważ najwięcej kwasu fitynowego znajduje się w zewnętrznej warstwie ziarna.
Ze względu na swoją budowę wyjątkowo łatwo łączy się w organizmie z minerałami, m.in. żelazem, cynkiem, magnezem i wapniem. Z tego połączenia powstają sole kwasu fitynowego, czyli fityny. Po połączeniu z kwasem fitynowym, minerały zostają wydalone. W niektórych przypadkach może to doprowadzić do ich niedoborów. Dobra wiadomość jest taka, że przy zróżnicowanej, bogatej w składniki odżywcze diecie dochodzi do tego rzadko. Zwłaszcza, że kwas fitynowy nie jest długotrwale magazynowany w organizmie.
Nie zmienia to jednak faktu, że w przypadku częstego spożywania produktów z dużą zawartością tej substancji może nam grozić niedobór pierwiastków. Szczególnie dotyczy to osób osłabionych lub ze zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze (np. kobiety w ciąży). Na zbyt dużą zawartość kwasu fitynowego w pożywieniu uważać powinni uważać także ci, którzy mają trudności z przyswajaniem minerałów, np. żelaza.
Jak zmniejszyć zawartość kwasu fitynowego w żywności?
Kwas fitynowy świetnie neutralizuje fitaza - enzym, który zawierają niektóre rośliny. Może on być również produkowany przez zwierzęta (krowy, owce, kozy). Niestety układ pokarmowy człowieka zawiera go bardzo niewiele, dlatego sposobów neutralizacji kwasu fitynowego należy szukać gdzie indziej. Do najczęściej stosowanych metod należą:
Moczenie – kilku- lub kilkunastogodzinne moczenie roślin strączkowych czy zbóż powoduje zmniejszenie ilość kwasu fitynowego. Ten sposób sprawdza się w przypadku produktów, które zawierają dużo fitazy (strączkowe i niektóre zboża, m.in. pszenica, żyto, jęczmień).
Gorzej jest z owsem, ryżem i kukurydzą. Warto pamiętać, że najlepsze rezultaty daje moczenie w wodzie ciepłej i kwaśnej, czyli np. z dodatkiem niewielkiej ilości jogurtu, serwatki, zakwasu.
Kiełkowanie – podczas kiełkowania roślin aktywuje się fitaza.
Fermentacja – związki organiczne, które powstają podczas fermentacji dezaktywują kwas fitynowy. Szczególnie polecana jest fermentacja mlekowa. Z tego też powodu kupując chleb pełnoziarnisty, warto wybierać ten upieczony na zakwasie.
Dodatek czosnku i cebuli – zdaniem naukowców dodanie jednego ząbka czosnku lub małej ćwiartki cebuli do potrawy zawierającej produkty z kwasem fitynowym, może dwukrotnie zwiększyć przyswajalność zawartych w niej minerałów.
Korzyści zdrowotne
Kwas fitynowy jest przykładem substancji, która dla organizmu może być zarówno wrogiem, jak i przyjacielem. Naukowcy twierdzą bowiem, że ten sam mechanizm, który powoduje wiązanie cennych minerałów, może przyczyniać się do „wyłapywania i unieszkodliwiania” metali ciężkich oraz wolnych rodników będących przyczyną rozwoju nowotworów i innych groźnych dla zdrowia i życia chorób. Coraz więcej badań naukowych dowodzi, że kwas fitynowy ma właściwości antynowotworowe, zmniejsza tendencję do tworzenia się kamieni nerkowych oraz redukuje ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Suplementację kwasem fitynowym stosuje się również w przypadku leczenia zbyt wysokiego ciśnienia krwi, depresji, nerwicy, schizofrenii, łuszczycy, zespołu policystycznych jajników.
Jeść czy nie jeść?
Biorąc pod uwagę wszystkie właściwości kwasu fitynowego, warto zaznaczyć, że pomysły dotyczące wykluczenia z diety produktów, które go zawierają, nie są dobre. Dlaczego? Ponieważ żywność, w której jest go najwięcej, a więc zboża i powstające z nich produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, pestki czy orzechy zawierają mnóstwo witamin, minerałów, błonnika oraz innych substancji odżywczych, bez których organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować i skutecznie zwalczać atakujących go drobnoustrojów.
Osoby zagrożone niedoborem żelaza, cynku, magnezu czy wapnia powinny co prawda zwrócić większą uwagę na sposób przygotowywania posiłków, ale przy stosowaniu różnorodnej diety korzyści płynące ze spożywania zbóż, strączków czy orzechów są większe niż negatywny wpływ zawartego w nich kwasu fitynowego.
Agnieszka Majewska/mmch/WP Zdrowie&Fitness
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Jedzenie kasz, zbóż i roślin strączkowych Napisane: 26 sierpnia 2015, o 15:30 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Jak obniżyć poziom kwasu fitynowego?Witam, czy do płatków owsianych zalewanych na ciepło poprzedniego dnia, mogę dodać zmielonej kaszy gryczanej, żeby obniżyć kwas fitynowy? Czy można dodawać również kaszę jaglaną zmieloną? Pozdrawiam ----------- Witam serdecznie, Oczywiście, może Pani dodawać zarówno kaszę gryczaną jak i płatki gryczane, jaglane czy kaszę jaglaną. Warto też dodać sok z cytryny i owoce. Faktycznie kwas fitynowy zawarty w płatkach owsianych blokuje biodostępność związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk czy magnez. Ponadto kwas fitynowy blokuje pepsynę - enzym niezbędny do trawienia białek oraz amylazę niezbędną do przetwarzania skrobii w cukier czy trypsynę. Dlatego też warto stosować powyższe zabiegi. Proszę pamiętać, że pomimo kwasu fitynowego płatki owsiane oraz przygotowywane na ich bazie placuszki czy owsianki to bogactwo witamin i składników mineralnych. Pozdrawiam http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/ ... o/85615/1/
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Jedzenie kasz, zbóż i roślin strączkowych Napisane: 27 sierpnia 2015, o 14:06 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
To ja dzieki twojemu wpisowi dowiedziałam sie czegoś nowego o czym warto wiedzieć .
Z rodzynkami to róznie bywa jedne sa dobre a inne sa mniej dobre ,ale jak kupuje to sie nie zastanwiam ,a jem nie za czesto. Płatki sniadaniowe raczej sa przereklamowane o ile o takich mówisz ja lubie z sola nie na słodko. ciasteczka owsiane sam robisz ?
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Jedzenie kasz, zbóż i roślin strączkowych Napisane: 8 marca 2017, o 12:12 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
o.Grande - '' Utrata odporności na zmęczenie wiązać się może z brakiem w garnku fasoli i grochu bo w nich jest masa magnezu, kobaltu, żelaza, fosforu, błonnika, białka roślinnego, żółtego fosforu przeciw stanom reumatycznym, kamicy nerkowej i wątrobowej.
Kamienie nerkowe i wątroba dawniej nic o nich nie wiedziano. Dlaczego? Ponieważ na jesieni gosposia przygotowywała dwa worki fasoli na zimę.
Kto jada fasolę w życiu nie cierpi na migrenę, nie ma problemów z jakimkolwiek łamaniem w kościach, z bezsennością i nie choruje na kamicę nerkową i wątrobową. Nigdy nie zachoruje na zapalenie pęcherza, ani nie będzie miał problemów z dną, tzn. z odkładaniem się mocznika między tkanką stawową a mięśniami. A fasola jest jakoś bardzo rzadko w kuchni obecna, raz na dwa tygodnie, raz na miesiąc.''
(...)
Zastanawiamy się, że sto lat temu nikt nie znał choroby, którą teraz nazywamy zawałem. Ale 100 lat temu nikt nie słyszał o kranie w ścianie, o wodzie ze wspólnej studni, do której sypie się masę chloru, który zupełnie niszczy krzem. A Pan Bóg z krzemu zmieszanego z wapnem zbudował nasze kości, zęby, usztywnił dziąsła i nawet włosy. Teraz zaś mamy wodę rozmiękczoną, zupełnie bez krzemu. Nie dostarczając organizmowi krzemu, zapadamy w końcu na chorobę nazwaną zawałem, mamy krwawiące dziąsła ,wypadające włosy, łamiące się paznokcie kruche kości i ogólnie jesteśmy zmęczeni. Przy byle wysiłku pocimy się niesamowicie.
KASZA SUPERSTART
Zastanawiamy się, jak nasze prababki rodziły po dziesięcioro dzieci, 10 godzin chodziły w słońcu po polu z sierpem i żadna nie chorowała na żylaki, hemoroidy, nie miała kłopotu z wylewem krwi do mózgu. A pradziadek nic nie wiedział o kłopotach z krążeniem w nogach i żadnego zawał nie powalił? Bo oni jedli często kaszę gryczaną, która dostarczała ogromnych ilości krzemu.
Kasza gryczana posiada 60% krzemu, stąd nie chce jej jeść żaden robaczek ani mysz polna. W byle jakich warunkach nie ulega zanieczyszczeniu właśnie z powodu dużej ilości krzemu.
Tego krzemu bardzo łatwo przyjmowanego i wchłanianego przez nasz organizm. W kaszy gryczanej są całe pokłady rutyny, od której zależą nasze arterie, wszystkie żyły, tętnice. Dlatego z kaszy gryczanej robią w tej chwili /Herbapol tabletki Wenescyn przeciw żylakom, hemoroidom i innego rodzaju kłopotom krążeniowym: Na Zachodzie robią Weneruton. Robią kropelki przeciw miażdżycy Rutison. Robią też Rutinoscorbin zmieszany z dziką różą. A w garnku kaszy gryczanej nie uświadczysz.
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Jedzenie kasz, zbóż i roślin strączkowych Napisane: 8 marca 2017, o 12:28 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Jak to sie stało ,ze zniknał groch ,fasola ,a wzamian mamy kurczaka na szybko 20 min i jest rosół . Kiedys gotowało sie prawie 2 godz bo kura była prawdziwa i prawdziwy rosół a nie cos co tylko z nazwy zostało .
Gdzie podziała sie fasolówka ,grochówka z wkładka ? Warto sobie przypomniec dawne zdrowe smaki.
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
Reklama
|
Tytuł: Napisane: 8 marca 2017, o 12:28 |
|
|
|
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Teraz jest 29 marca 2024, o 13:54 Strefa czasowa: UTC
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości |
|
|
|
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|