Zarejestruj    Zaloguj    Dział    FAQ

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kokos i tarczyca: jak pozytywnie działa na
 Post Napisane: 27 sierpnia 2015, o 10:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Inne objawy problemów z tarczycą (czy masz ich więcej niż 3?)

Retencja płynów / obrzęk
Częste infekcje wirusowe
Łysienie
Częste siniaki
Napięcie przedmiesiączkowe [PMS]
Szum w uszach
Wrażliwość na ciepło/zimno
Zimne dłonie i stopy
Bezsenność
Drażliwość
Swędzenie
Ból stawów
Łamliwe paznokcie
Mrowienie stóp i dłoni
Brak koncentracji
Konstypacja
Zmniejszona odporność
Zawroty głowy
Bóle głowy/migreny
Ochrypły głos.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 27 sierpnia 2015, o 10:39 
 


Góra 
  
 
 Tytuł: Re: Kokos i tarczyca: jak pozytywnie działa na
 Post Napisane: 27 sierpnia 2015, o 10:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Jak wpływa dieta na funkcjonowanie tarczycy?

Uważa się, że dieta odgrywa rolę w zdrowiu tarczycy.
Choć mała konsumpcja jodu prowadzi do niskiego funkcjonowania tarczycy, to sól kuchenna nie wydaje się być dobrą opcją.
Wiele z produktów spożywanych w kulturze zachodniej zawiera to co znane jest jako goitrogeny albo blokery jodu.
Dwa powszechne goitrogeny to soja i orzeszki ziemne.


Ogromna ilość przetwarzanych produktów zawiera albo jeden albo oba z nich.
Produkty w sklepach spożywczych są pełne olejów wielonienasyconych, i wielu Amerykanów unika tłuszczów nasyconych, woląc używać oleje tłoczone lub pozyskiwane przez ekstrakcję rozpuszczalnikami, jeśli stosujesz oleje roślinne, to najwyższy czas położyć temu kres.

Te oleje tylko nasilają stan zapalny.


Poprzez industrializację naszego systemu upraw, ziemia ma niedobór jodu, co dalej pogarsza zdrowie tarczycy. Ponadto konsumpcja cukrów rafinowanych i zbóż również negatywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy.

Dlaczego leki tarczycowe nie działają


Przyjmowanie jedynie hormonów zastępczych, nie zajmujących się źródłem problemu, nie będzie promować zdrowia.
Jest to rozwiązanie zespołowe, które tak często cechuje zachodnią medycynę.

Niedoczynność powoduje zmniejszenie się hormonu tarczycy, i nie jest to po prostu zastąpienie hormonu (bardzo zachodnia metoda, oczywiście).
TRZEBA zająć się przyczyną leżącą u podstaw tej sytuacji.

Ważne jest zrozumienie tego co dzieje się w przypadku choroby autoimmunologicznej. Najważniejsze tu jest to, że ta sytuacja powoduje, że organizm atakuje siebie tak samo jak atakowałby obce ciało, takie jak wirus lub bakteria.

Ten atak wywołuje stan zapalny, co powstrzymuje hormony tarczycy, jak również zmniejsza reakcję receptorów tarczycy.
Można pompować w siebie wszystkie leki tarczycowe, ale jeśli receptory nie mają ochoty do funkcjonowania, to nic nie pomoże.

Co więcej, stan zapalny redukuje konwersję T4 (biernego hormonu tarczycy) na T3 (aktywna forma hormonu tarczycy).
Większość leków zawierających hormony syntetyczne (Synthroid, Unithroid, Levoxyl, itd.) to T4, i jeśli poda się ten lek komuś ze stanem zapalnym, to w ogóle nie zadziała, bo nie można go będzie skonwertować na formę aktywną.

Żeby przywrócić równowagę i zdrowie organizmowi, należy zająć się przyczynami niedoczynności tarczycy, odpornością i stanem zapalnym.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kokos i tarczyca: jak pozytywnie działa na
 Post Napisane: 27 sierpnia 2015, o 10:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Czas odżywić swoją tarczycę…

Być może zawsze olej kokosowy uważałeś za zły… a prawda jest taka, że jest bardzo dobry.
Uważany za jeden z najzdrowszych produktów na planecie, olej kokosowy otrzymuje się z jądra lub miąższu dojrzałych kokosów.

Zawiera także tłuszcz nasycony – w rzeczywistości 90% tego tłuszczu.
Niech to cię nie wystraszy, choć możesz uważać że tłuszczu nasyconego nie powinno się dotykać 10-metrowym kijem, ale olej kokosowy jest zdrowy.

Mimo że od ponad 60 lat mamy negatywną politykę publiczną wokół tłuszczów nasyconych, jak tych w oleju kokosowym, badania i przegląd kultur które stosowały ten olej od tysięcy lat mówią zupełnie inną historię: zdrowy nasycony tłuszcz może być bardzo korzystny.

Badanie wykazuje, że naturalnie występujący tłuszcz nasycony w oleju kokosowym ma zdumiewające wartości lecznicze:

Promuje zdrowe serce
Wzmacnia system odpornościowy
Zapewnia natychmiastową energię
Promuje zdrową skórę
Pomaga regulować stężenie cukru we krwi
Przyspiesza przemianę materii
Pomaga w odchudzaniu.


3 kwasy tłuszczowe pożądane przez tarczycę

Unikalna struktura kwasu tłuszczowego o średniej długości łańcucha oleju kokosowego jest tym co wyróżnia go spośród innych olejów i umożliwia mu pomagać organizmowi w samoregulacji (coś co jest w stanie zrobić).

Te cząsteczki kwasów tłuszczowych, w tym kwasu laurynowego (występującego w mleku matki) są na tyle małe, że mogą być wchłaniane przez mitochondrie w komórkach.
Dlatego dostarczają organizmowi natychmiastowej energii.

Kwas laurynowy jest przerabiany na monolaurynę, która jest silną substancją przeciwwirusową, przeciwbakteryjną i przeciwpierwotniakową.
Ponieważ monolauryna jest monoglicerydem, może zniszczyć pokryte lipidami wirusy odry, grypy, HIV, opryszczki i wielu bakterii patogennych.

Innym kwasem tłuszczowym znajdującym się w oleju kokosowym jest kwas kaprylowy, który występuje także w mleku matki.
Znany też jako kwas oktanowy, ten nasycony tłuszcz ma wiele właściwości zdrowotnych i wrodzoną zdolność leczenia podobnego do drożdży grzyba w jelitach.

Kwas kaprylowy występuje w bardzo małych ilościach w mleku kozim i krowim, a w dużych w olejach tropikalnych takich jak kokosowy i z nasion palmowych.

To kwas tłuszczowy o średniej długości łańcucha ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
W organizmie kwas kaprynowy jest przekształcany na monokapryn, postać, która łatwo zwalcza wirusy, bakterie, drożdżaki Candida albicans.

Z powodu tej unikalnej kombinacji kwasów tłuszczowych, olej kokosowy niszczy stan zapalny i naprawia tkanki poprzez hamowanie bakterii wywołujących ten stan zapalny.

Susan Patterson
Tłum. Ola Gordon.
Źródło: http://www.naturalblaze.com/2015/05/coc ... ow-it.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Kokos i tarczyca: jak pozytywnie działa na
 Post Napisane: 27 sierpnia 2015, o 10:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Olej kupiłam ,ale używam do nacierania skóry twarzy ,rąk jako ochrona przed
popażeniem sonecznym.
Teraz poszukac jak go pić,moze smazyc ?

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: OLEJ Kokosowy i tarczyca: jak pozytywnie działa
 Post Napisane: 29 sierpnia 2015, o 18:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
13 zadziwiających właściwości leczniczych oleju kokosowego

Zaś olej kokosowy, to żywność, która uzdrawia.

Spalanie tłuszczu

Pomimo tego, że może wyda Ci się to irracjonalne, właśnie ten tłuszcz nasycony przyspiesza utratę tłuszczu midsection (czyli tego najbardziej niebezpiecznego rodzaju, który siedzi pomiędzy narządami wewnętrznymi)).
Wyniki badań dowodzą, że zaledwie 2 łyżki stołowe dziennie, czyli 30 ml zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet jest w stanie zredukować tłuszcz z brzucha w ciągu 1 do 3 miesięcy. No nie wiem, nie wiem, ale skoro badacze tak twierdzą?

2
Poprawa funkcji poznawczej mózgu

Słynne badanie opublikowane w 2006 roku w czasopiśmie Neurobiology of Aging, wykazało, że podawanie trójglicerydów o średniej długości łańcucha, czyli MCT (najbardziej obficie występujących w oleju kokosowym) dwudziestu pacjentom z chorobą Alzheimera, lub zaburzeniami poznawczymi, oraz pamięci zaowocowało wzrostem ketonów w ciele, oraz znaczną i wymierną poprawą w ciągu zaledwie 90 minut po zabiegu.
Do tego rzecz miała miejsce już po pojedynczej dawce w wysokości 40ml, czyli trochę ponad dwie i pół łyżki stołowej (sic!).


Nie po miesiącu?

Czy chociażby po tygodniu faszerowania się MCT?
Do tego zaledwie jedna dawka oleju może spowodować niemal natychmiastową poprawę zdolności poznawczych u osób cierpiących na tak poważne upośledzenia tych funkcji, jak chorzy na Alzheimera?
A skądże to, jakże to, czemu tak gna?
A co to to, co to to, kto to tak pcha?
Wyjaśnienie znajduje się zarówno w indywidualnych potrzebach metabolizmu mózgu, jak i w konfiguracji samego MCT.
W mózgu chorej osoby nie dzieje się najlepiej, brakuje paliwa, czyli mamy do czynienia z głodem glukozy z powodu insulinooporności i niewystarczającego metabolizmu (hipometabolizmu).
W takim wypadku struktury i funkcje mózgu są zagrożone.
Ketony zapewniają bardzo potrzebne alternatywne dla glukozy, źródło paliwa dla mózgu, co skutkuje niemal natychmiastową poprawą funkcji poznawczych.


3
Eliminacja yyy … wszy

Robi się spray razem z anyżem. Olej kokosowy okazał się lepszy w tępieniu wszy od permetryny insektycydowej (0,43%)

4
Gojenie się ran

Olej kokosowy był używany do leczenia ran od niepamiętnych czasów.
Są trzy powody, dlaczego olej kokosowy się do tego świetnie nadaje:
Primo, ma zdolność do przyspieszania ponownej epitelializacji.
Secundo, poprawia antyoksydacyjne działanie enzymów.
Tertio, stymuluje mocniejsze sieciowanie kolagenu w naprawianej tkance.
Olej kokosowy działa również synergistycznie z tradycyjnymi zabiegami, takimi jak srebro sulphadizine, czyli sól srebrowa, przyspieszając gojenie się oparzeń, owrzodzeń i odleżyn.


5
Alternatywa dla NSAIDs
, z ang. non-steroidal anti-inflammatory drugs, czyli niesteroidowych leków przeciwzapalnych
Wykazano, że olej kokosowy ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i redukujące gorączkę


6
Działanie przeciw wrzodowe

Co ciekawe, wykazano, że mleko kokosowe (zawiera składniki oleju kokosowego) jest tak samo skuteczne, jak konwencjonalny lek sukralfat z grupy NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych), podawany, jako środek przeciw wrzodowy


7
Działanie przeciwgrzybicze

W 2004 roku przeprowadzono badanie na pięćdziesięciu dwóch izolatach Candidy, narażając je na działanie oleju kokosowego.
Stwierdzono, co zadziwiające, że najgorsza forma grzyba, Candida albicans miała najwyższą wrażliwość!
Badacze podsumowali: – olej kokosowy koniecznie powinien być stosowany przy leczeniu infekcji grzybiczych w związku z nowymi, opornymi gatunkami Candidy.


8
Booster teścia, sorki, oczywiście chodzi o wzmacniacz testosteronu
Olej kokosowy, co stwierdzono empirycznie na szczurach, zmniejsza stres oksydacyjny w jądrach, co prowadzi do znacznie wyższych poziomów testosteronu


9
Zmniejszanie obrzęku prostaty

Olej kokosowy co też udokumentowano powyższymi badaniami, zmniejsza wzrost prostaty u szczurów

10
Poprawa lipidów we krwi

Olej kokosowy konsekwentnie poprawia poziom „dobrego” HDL cholesterolu we krwi.


11
Poprawa wchłaniania
rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych
Olej kokosowy został niedawno uznany za lepszy, niż dotychczasowy mistrz, olej z krokosza barwierskiego przy zwiększaniu absorpcji pomidorowych karotenoidów.


12
Zdrowe kości

Olej kokosowy zmniejsza stres oksydacyjny w kościach, co powoduje zapobieganie uszkodzenia konstrukcji w osteoporotycznych kościach.
Przy czym uczulam, wszechobecna osteoporoza to mit tutaj — Wysoka gęstość kości, to więcej szkody niż pożytku?


13
Ochrona przed słońcem

Olej kokosowy, jak wykazały badania blokuje 30% promieniowania UVA przez 30%. Należy pamiętać, że to jest bardzo dla nas dobre, gdyż, o ile promienie UVA są szkodliwe dla skóry, o tyle UVB są bardzo korzystne
To oczywiste, gdy ekspozycja na słońce ma być umiarkowana, czyli rozsądna.

komentarz ze strony
fiesta29 sierpnia 2015 08:36
Nic mi nie wiadomo, aby trzeba było ssać na czczo. Ja ssę na wieczór przed snem jak i czasem rano a nawet w ciągu dnia.
Nie czyszczę języka, nalot sam zszedł po ok 5 tygodniach.
Płuczę olejem ok pół godziny, nie 20 min.
Ssaine oleju usunęło mi drobne urazy dziąsła, krwawienie dziąseł i to po 3 dniu!
usunęło, rozpuściło kamień i wybieliło zęby.


http://kochanezdrowie.blogspot.co.uk/20 ... q=kokosowy

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: OLEJ Kokosowy i tarczyca: jak pozytywnie działa
 Post Napisane: 21 września 2015, o 18:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
"Zachęcam do lektury wszystkie mamy a w szczególności mamy karmiące i te,
których dzieci mają candidę, pasożyty, bakterie (np.Helicobacter Pylori ),
alergie skórne i inne problemy zdrowotne.


"Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcający
się w organizmie w monolauryn.

To związek chemiczny, który w dużych ilościach
znajduje się tylko w dwóch produktach: oprócz kokosa zawarty jest w mleku
matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego
się organizmu.
Ma on silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy
drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV,
cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria
Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu
pokarmowego). Inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną
organizmu - w tym także tą dobroczynną - monolauryn atakuje tylko szkodliwe
wirusy i bakterie.
Z kolei na powierzchni skóry antybakteryjne i antywirusowe
właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że znakomicie nadaje się do
zwalczania infekcji, wysypek i egzem, a także przyczynia się do leczenia
drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach
owadów.
Pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” lub „stopą atlety”
– uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp.
Olej kokosowy może być także z dobrym
rezultatem stosowany na cerę trądzikową: wówczas najlepiej działa połączone
stosowanie wewnętrznie i zewnętrznie."



Cytat ze strony:
http://www.zdrowylink.pl/gotowanie/zdro ... ie-z-palmy

"Stosowanie kokosu w medycynie tradycyjnej


Na całym świecie kokos używany jest w leczeniu wielu różnych problemów
zdrowotnych tj. wrzody, astma, łysienie, zapalenie oskrzeli, kontuzje, sińce,
oparzenia, przeziębienia, zaparcia, kaszel, puchlina, czerwonka, ból ucha,
gorączka, zapalenie dziąseł, rzeżączka, nieregularne lub bolesne miesiączki,
żółtaczka, kamienie nerkowe, wszy, niedożywienie, mdłości, wysypka, świerzb,
szkorbut, infekcje skóry, ból gardła, opuchlizna, kiła, ból zęba, gruźlica,
guzy, dur brzuszny, owrzodzenia, rozstrój żołądka, osłabienie, zranienia…
(...)


We współczesnej medycynie stosowanie kokosu wykracza poza wyżej wymienione
dolegliwości.
Dowiedziono naukowo, że kokos w różnej postaci dostarcza
wszechstronnych korzyści dla zdrowia.
Badania na ten temat są publikowane w
czasopismach medycznych, oto niektóre z nich:

* Zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę typu C,
SARS, AIDS i inne choroby


* Zabija bakterie będące przyczyną wrzodów, zapalenia gardła, zapalenia
dróg moczowych, ubytków oraz chorób dziąseł, zapalenia płuc, rzeżączki i
innych chorób

* Zabija grzyby i drożdżaki powodujące kandydozę, grzybicę, min. stóp,
pleśniawkę, pieluszkowe zapalenie skóry niemowląt i inne infekcje

* Usuwa lub zabija tasiemca, wszy, lamblię i inne pasożyty
* Stanowi źródło pożywnej, szybkiej energii
* Zwiększa energię i wytrzymałość oraz poprawia wydajność fizyczną i sportową

* Poprawia trawienie oraz wchłanianie innych składników pokarmowych, tj.
witaminy, minerały oraz aminokwasy

* Polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
* Przynosi ulgę trzustce i systemowi enzymów uwalniając je od efektów od
stresu
* Łagodzi symptomy związane z zapaleniem trzustki
* Pomaga uśmierzyć symptomy i redukuje ryzyko związane z cukrzycą
* Redukuje problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu i mukowiscydozą
* Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu oraz wspomaga rozwój mocnych kości
i zębów
* Chroni przed osteoporozą
* Zapobiega symptomom chorób pęcherzyka żółciowego oraz chorób
Leśniowskiego-Crohna jelita grubego, zapalenia okrężnicy wrzodziejącej i
owrzodzeń żołądka

* Poprawia trawienie oraz prace jelit
* Uśmierza ból oraz podrażnienie spowodowane hemoroidami
* Redukuje zapalenia
* Wspomaga leczenie i regenerację tkanek
* Podtrzymuje i wspomaga funkcje systemu obronnego organizmu
* Chroni ciało przed rakiem piersi, okrężnicy i in.
* Poprawia poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca
* Chroni przed miażdżycą tętnic
* Pomaga zapobiec chorobom przyzębia i próchnicy zębów
* Pełni funkcję ochronnego przeciwutleniacza
* Chroni ciało przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które powodują
przedwczesne starzenie i choroby zwyrodnieniowe

* Nie usuwa rezerw przeciwutleniaczy w przeciwieństwie do innych olejów
* Poprawia wykorzystanie funkcji podstawowych kwasów tłuszczowych i chroni
je przed utlenieniem

* Usuwa symptomy związane z chronicznym zmęczeniem
* Uśmierza objawy łagodnego rozrostu stercza (powiększenia prostaty)
* Łagodzi napad padaczkowy
* Chroni przed chorobami nerek oraz pęcherza moczowego
* Rozpuszcza kamienie nerkowe
* Zapobiega chorobom wątroby
* Ma mniej kalorii niż wszystkie inne tłuszcze
* Wspomaga funkcje tarczycy
* Wspomaga utratę nadmiaru wagi polepszając metabolizm
* Jest używany przez organizm do produkcji energii, a nie do odkładania
się w postaci tłuszczu jak w przypadku innych tłuszczów spożywczych

* Zapobiega otyłości i problemom nadwagi

* Stosowany na zewnątrz chroni skórę przed infekcjami
* Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry, egzemą
* Wspomaga naturalną, chemiczną równowagę skóry
* Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się
* Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz plamkom na ciele
* Sprzyja zdrowemu wyglądowi skóry i włosów
* Dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego
promieniowania słonecznego
* Pomaga kontrolować łupież
* Nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych podczas gotowania w
normalnej temperaturze, w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych
* Nie ma szkodliwych czy dyskomfortowych skutków ubocznych
* Jest całkowicie nietoksyczny dla ludzi

Cytat ze strony:
http://www.sekretciala.pl/odchudzanie/p ... osowy.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: OLEJ Kokosowy i tarczyca: jak pozytywnie działa
 Post Napisane: 9 lutego 2016, o 10:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Dlaczego warto do koktajli dodawać olej kokosowy i jak to wpływa na przyspieszenie odchudzania?
Olej kokosowy to eliksir młodości o właściwościach odchudzających.

Czy wiesz, że wystarczy 1 łyżeczka oleju kokosowego w codziennej dawce koktajlu, a twój metabolizm przyspieszy?
Przekonaj się sam!

Na punkcie oleju kokosowego może odbić palma gdyż cudowny produkt ma tak wiele zastosowań, że rozwiązuje wszystkie problemy życia codziennego.

Jest w pełni naturalny, stosunkowo tani i pięknie pachnie.
Pamiętaj, by kupować olej nierafinowany, tzw. extra virgin, czyli tłoczony na zimno bezpośrednio z miąższu orzecha kokosowego.
To ważne, gdyż rafinowanie pozbawia oleju wielu cennych składników.


Nie możesz o nim zapomnieć, miksując zielone koktajle.
Powodów potwierdzających niesamowite właściwości oleju kokosowego jest wiele,
oto 3 najważniejsze powody:


Odchudza, przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie


Olej kokosowy przyspiesza metabolizm, do tego będąc wartościowym składnikiem koktajlu zaspokaja głód.
Jest bogaty w odżywcze składniki pokarmowe, pomaga w wykorzystaniu cukru, usprawnia wydzielanie insuliny oraz uwrażliwia na nią nasze komórki.
To odwraca skutki insulinooporności, a więc czyni olej kokosowy korzystnym składnikiem koktajli zwłaszcza dla diabetyków.

Tę niesamowitą właściwość w kontrolowaniu masy ciała olej kokosowy zawdzięcza cząsteczkom tłuszczu zwanym trójglicerydami średniołańcuchowymi (MCT).

Są trawione i metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze, organizm zużywa je do produkcji energii,
a nie magazynuje w komórkach tłuszczowych.

Bardzo łatwo zauważyć efekty codziennego spożycia oleju kokosowego.
Zalecana ilość - 1 łyżeczka dziennie - spowoduje, że metabolizm zostanie podkręcony, a trawienie i spalanie przyspieszy.
Wystarczy taki mały dodatek do ulubionego koktajlu, aby w efekcie osiągnął on mniejszą wartość kaloryczną niż to wynika ze zwykłej arytmetyki.
Organizm po spożyciu koktajlu z dodatkiem oleju kokosowego, zużyje więcej energii na trawienie jego składników, a my spalimy więcej kalorii.
Warto zauważyć, że olej kokosowy ma także o około 1/3 mniej kalorii niż inne tłuszcze w tej samej ilości.

Odmładza i odżywia, a przy tym ma wiele zastosowań dla urody


W składzie oleju kokosowego znajdziemy multum składników odżywczych, dzięki którym ma on właściwości odmładzające i sprzyjające urodzie.

Dba o cerę, włosy i paznokcie od środka.
Zawiera również witaminy E i K oraz żelazo.

Śmiało można go nazwać eliksirem młodości.
http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/s ... j_kokosowy

Ten wyjątkowy olej możesz też używać zewnętrznie.
Idealnie nadaje się jako maseczka, balsam do ciała, odżywka-maska do włosów,
balsam do ust, krem do rąk, odżywka do zniszczonych skórek i suchych części ciała, płyn do demakijażu, pianka do golenia, czyścik pędzli do makijażu, pasta do zębów, krem do stóp i wiele, wiele innych.


Niesamowite, prawda?

Ochrania, wzmacnia odporność i działa przeciwnowotworowo
Olej kokosowy wzmacnia układ immunologiczny dzięki zawartości aż 47% kwasu laurynowego.
http://zielonekoktajle.blogspot.com/p/s ... j_kokosowy

Ten kwas znajduje się też w mleku matki i znacznie przyczynia się do poprawy odporności organizmu oraz leczenia infekcji.

To właśnie dzięki niemu olej kokosowy ma silne działanie przeciwnowotworowe, a jego regularne przyjmowanie skutecznie chroni przed zachorowaniem.

Kwas laurynowy o łańcuchu średniej długości pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Te właściwości wykorzystaj nie tylko wewnętrznie, ale także używaj oleju kokosowego zewnętrznie.
Idealnie sprawdza się na powierzchni skóry, znakomicie nadaje się do zwalczania wysypek i egzem, a także pomaga leczyć drobne skaleczenia i mikrourazy skóry oraz łagodzi świąd i ból po ukąszeniach owadów.


Przykładowe koktajle z użyciem oleju kokosowego
Dużą liczba inspiracji i przykłądowych koktajli z użyciem oleju kokosowego znajduję się u nas na blogu tutaj --> KOKTAJLE Z OLEJEM KOKOSOWYM

Podane przez nas przepisy radzimy wykorzystać jako inspirację do stworzenia swojego własnego, ulubionego miksu.
1 łyżeczka oleju kokosowego nie wpłynie znacząco na zmianę smaku miksowanych owoców i warzyw, więc śmiało należy dodawać go do swojego ulubionego, zielonego koktajlu.



...
komentarz pod art.

Zielone Koktaile

olej kokosowy jest nie tylko najzdrowszy wśród nasyconych tłuszczów, ale w ogóle jest jednym z najzdrowszych codziennych pokarmów.

Pokutuje stare przekonanie o szkodliwości oleju kokosowego, poszukaj w necie, opracowań i badań negujących stare przekonania jest wiele.

Twierdzenie, że tłuszcze nasycone powodują gromadzenie się złogów tłuszczowych czy cholesterolowych w tętnicach jest błędne, gdyż tłuszcze nasycone podnoszą zarówno dobry jak i zły cholesterol i złogów tłuszczowych w tętnicach akurat nie powodują. Gromadzenie się złogów tłuszczu w tętnicach szybciej spowoduje dieta bogata w oleje wielonienasycone (zwłaszcza oleje roślinne, które zawierają bardzo dużo omega – 6) w połączeniu z innymi czynnikami sprzyjającymi jak stres itp.

Jeszcze do niedawna uważano olej kokosowy za niezdrowy, gdyż w jego skład wchodzą wyłącznie kwasy tłuszczowe nasycone, powszechnie uważane za przyczynę takich chorób jak: miażdżyca, otyłość i choroby serca.

Dopiero nowoczesne badania wykazały
, że kwasy występujące w oleju kokosowym różnią się od tych występujących w innych tłuszczach, a co za tym idzie- mają zupełnie inny wpływ na organizm.

Każdy kwas tłuszczowy, w zależności od rozmiaru, jest w organizmie inaczej przetwarzany i wykorzystywany.
Zawarte w oleju kokosowym kwasy średniołańcuchowe (MCFA) nie tylko nie mają złego wpływu na organizm, ale zapobiegają i obniżają ryzyko występowania wielu chorób, na które jesteśmy wręcz skazani stosując wysoko przetworzone oleje uzyskane z innych surowców.

Olej kokosowy odkłada się w żyłach?


Z tego co wiemy na pewno to raczej, że obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów, „złego” cholesterolu LDL
podwyższa poziomu „dobrego” cholesterolu HDL,
ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe, a więc zupełnie odwrotne :)

Na wyspach południowego Pacyfiku kokos jest podstawowym składnikiem diety mieszkańców.
Ludzie ci cieszą się niesamowitym zdrowiem, doskonałą kondycją i tężyzną fizyczną. Orzechy palmy kokosowej wykorzystują jako źródło pożywienia oraz w medycynie- jako lek na większość dolegliwości (o ile nie na wszystkie).
Choroby cywilizacyjne, będące zmorą w wysoko rozwiniętych krajach zachodnich, są im prawie nieznane.
Jak wykazały badania w głównej mierze jest to zasługa m.in. właśnie kokosu i oleju z niego wytwarzanego.

http://zielonekoktajle.blogspot.com/201 ... -olej.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: ZDROWE TŁUSZCZE
 Post Napisane: 26 września 2016, o 16:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Pięć zdrowych tłuszczów, których niepotrzebnie unikasz w kuchni

Coraz więcej naukowców przyznaje, że najlepszym paliwem dla ludzkiego organizmu są tłuszcze nasycone i jednonienasycone.

Różne wielonienasycone tłuszcze roślinne (w olejach i margarynie), reklamowane od lat 70-tych jako „zdrowe” z uwagi na brak cholesterolu i tłuszczów nasyconych, są tak naprawdę dla człowieka obce i przyczyniają się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych, z chorobami serca na czele.

Nie powinno to nikogo dziwić, skoro łój, smalec i masło stosowane były przez ludzi od zarania dziejów, podczas gdy np. taki olej słonecznikowy jest produktem sztucznym, powstałym w rezultacie nowoczesnych procesów technologicznych i przemysłowego przetwarzania.
Jakiego tłuszczu używać zatem do gotowania?
W artykule pt. „5 fats you should be cooking with – but may not be” Chris Kresser zestawił listę swoich ulubionych rodzajów tłuszczów.
Każdy z nich jest zdrowy , pozostaje stabilny w wysokich temperaturach, a podana kolejność wynika głównie z upodobań i smakowych autora.


Masło klarowane (Ghi)


Masło klarowane jest bardzo popularne w tradycji hinduskiej, w której – oprócz zastosowań kulinarnych – przypisuje się mu właściwości religijne i lecznicze, zwłaszcza przy chorobach serca.
W procesie klarowania masło takie pozbawia się mlecznego białka, laktozy, a także różnych osadów i szumowin.
Otrzymuje się wtedy niemal wyłącznie tłuszcz,który jest głównie nasycony.
Dzięki temu ghi można podgrzewać do momentu dymienia bez ryzyka przypalenia.
Z tego względu sprawdza się znakomicie przy tzw. głębokim smażeniu.

Zdaniem Kressera ghi nadaje się świetnie do zbrązowienia mięsa na patelni, blanszowania warzyw lub do jajecznicy.

Jedna łyżeczka ghi zawiera ok. 8 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 3,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej kokosowy


Obok ghi olej kokosowy jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia i pieczenia, ponieważ jest niemal całkowicie nasycony.
Ponad 90% oleju kokosowego to nasycone kwasy tłuszczowe.
Dzięki temu jest znakomitym paliwem dla ludzkiego organizmu.
Jego unikatowość polega na tym, że zawiera wyjątkowy rodzaj tłuszczów nasyconych tzw. trójglicerydy średniołańcuchowe ang. (medium chain triglyceride, MCT).
W przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych, trawienie MCT nie wymaga obecności kwasów żółciowych – tłuszcze te są przyswajane przez organizm człowieka w górnej części jelita cienkiego.
Olej kokosowy jest też bogaty w kwas laurynowy, występujący również w mleku kobiet. Ma on działanie antygrzybiczne, antybakteryjne i antywirusowe.

Trzeba pamiętać, żeby stosować olej kokosowy nieprzetworzony, wyciskany na zimno, który ma silnie kokosowy zapach.
Jego sztuczna, rafinowana wersja jest niemal bezzapachowa i podobnie do innych przetworzonych olejów roślinnych, dominujących obecnie na rynku, nie nadaje się do spożycia.

Jedna łyżeczka oleju kokosowego zawiera ok. 4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 0,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i mniej niż 0,1 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Smalec


Żaden szanujący sie francuski kucharz nie umie obejść się bez smalcu.

Jego najlepszy rodzaj tzw. leaf lard otrzymuje się z tłuszczu zgromadzonego wokół nerek i części lędźwiowych świń.
Smalec jest znakomity do pieczenia ponieważ nadaje wypiekom niepowtarzalny smak i chrupiącą konsystencję.
Dodatkowo smalec znajduje w kuchni wszechstronne zastosowania.
Na przykład, świetnie nadaje się do podsmażania warzyw.
W przeciwieństwie do oliwy z oliwek, warzywa smażone w smalcu nie robią się rozmokłe i tłuste.
Pozostają chrupiące i suche, a do tego otrzymują pyszny posmak, co wywołuje często zdziwienie u osób, które wciąż kojarzą smażenie na smalcu z potrawami ociekającymi tłuszczem.

Jedna łyżeczka smalcu zawiera ok. 5 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 4 g nasyconych kwasów tłuszczowych i 1,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.


Tłuszcz z kaczki


Zdaniem Kressera, ten kto nie próbował ziemniaków smażonych na kaczym smalcu, tak naprawdę nigdy nie jadł prawdziwych frytek.
To właśnie tego tłuszczu przez wiele stuleci używali Europejczycy do smażenia frytek zanim rozpropagowano jako „zdrowe” sztuczne, przemysłowe oleje roślinne.

Jedna łyżeczka kaczego tłuszczu zawiera ok. 6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 4 g nasyconych kwasów tłuszczowych i 1,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Masło


Masło ma niższą temperaturę dymienia od pozostałych tłuszczów opisanych powyżej. Dlatego mniej nadaje się do smażenia lub pieczenia w wysokich temperaturach. Jednakowoż jest znakomite jako dodatek do ryb lub mięs pieczonych w piekarniku, bądź do potraw duszonych na niższych temperaturach.
Warto przypomnieć powszechną niegdyś opinię, że masło poprawia smak każdej potrawy.

Trzeba dodać, że – podobnie jak cały nabiał – najlepsze i najzdrowsze jest masło „na surowo” czyli niepasteryzowane.

Jedna łyżeczka masła zawiera ok. 7,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,9 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Powyższa lista nie wyczerpuje „zdrowych” opcji wyboru tłuszczu do gotowania.
Na przykład nie zawiera smalcu gęsiego lub łoju wołowego, które są niegorsze od tłuszczów opisanych powyżej

Na zakończenie, wszystkim wierzącym jeszcze w teorię o szkodliwości tłuszczów nasyconych mięsofobom polecamy następujący fragment ze znakomitej książki autorstwa dr Mary Enig pt. Know Your Fats (2000):

Zwyczaj nazywania tłuszczów zwierzęcych nasyconymi jest nie tylko mylący, ale wprost błędny.
Dla przykładu tłuszcz w wołowinie jest w 54% nienasycony, w smalcu jest w 60% nienasycony, a tłuszcz kurzy zawiera w 70% kwasy nienasycone.
Tłuszcze zwierzęce są w rzeczywistości nasycone tylko w mniej niż połowie.
Z tego względu powinny być nazywane tłuszczami nienasyconymi.


Jak widać większość tłuszczów zwierzęcych w różnych rodzajach mięsa zawiera te same kwasy tłuszczowe co zalecana jako „zdrowa” oliwa z oliwek, która jest bardzo dobra, ale na zimno. Jak pisze Enig, do stosowania w wysokich temperaturach oliwa z oliwek się nie nadaje, bo osiąga temperaturę dymienia czyli oksydacji już przy ok. 138 stopniach Celsjusza.

Smacznego!

Mateusz Rolik
http://nowadebata.pl/2011/04/09/piec-zd ... -w-kuchni/

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: ZDROWE TŁUSZCZE i Oleje
 Post Napisane: 5 października 2016, o 09:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Do najlepszych olejów do gotowania, jak obszernie potwierdziła szanowana Weston A Price Foundation, należą:

Masło (od krów karmionych trawą, ma ciemniejszy żółty kolor)
Łój wołowy, barani i jagnięcy (zwierzęta karmione bez hormonów i antybiotyków)
Smalec wieprzowy (ze świń karmionych bez hormonów i antybiotyków)
Tłuszcz kurzy, gęsi i z kaczek (z drobiu karmionego bez hormonów i antybiotyków)
Oleje: kokosowy, palmowy i ziaren palmowych

Oleje a koszmar raka


W 1956, czołowy producent oleju spożywczego opublikował w czasopismach szereg reklam twierdząc, że „smażona żywność staje się lekką żywnością”, kiedy olej warzywny użyje się zamiast masła lub smalcu.

Wyraźny przekaz dla dbających o zdrowie gospodyń domowych był taki, że olej warzywny był niskokalorycznym rozwiązaniem dla używanych przez nas bardziej tradycyjnych tłuszczów.
Miliony kucharzy – o dobrych intencjach – złapały się na tę przynętę i zmieniły zwyczaje, uważając, że w rezultacie ich rodziny będą zdrowsze.

Obrazek

60 lat tego marketingowego blitzu było najwyraźniej sukcesem dla przemysłu.
Oleje warzywne dalej są używane w smażonej i przetworzonej żywności.
Sprzedawcy dalej twierdzą, że są lepsze dla zdrowia niż tłuszcze zwierzęce, bo nie zawierają cholesterolu i nie są nasycone.
Ale co nauka teraz ma do powiedzenia o tym szaleństwie olejów warzywnych?


W pigułce: cała ta „złota dobroć” wlewana do frytkownic i na patelnie, jak i polewana na surówki, nie jest dokładnie szczytem zdrowia, jak uważali przetwarzacze żywności.
Tak zwane „zdrowe dla serca” oleje (np. sojowy, rzepakowy, bawełniany, słonecznikowy i kukurydziany) w jakiś sposób należą do czołowych przyczyn choroby serca i raka we współczesnej Ameryce.
Większość konsumentów nie ma pojęcia że ich się oszukuje
.

Historia olejów do gotowania: są to toksyczne odpady

Przemysł chemiczny i popularne media od dawna podbijali oleje warzywne jako „zdrowy” wybór spożywczy. Jest to głównie z powodu taniej produkcji i znacznych zysków.

Rzekomo korzyści zdrowotne, w najlepszym przypadku są minimalne.
I po ponad 100 latach wykorzystywania w żywności teraz widzimy straszne konsekwencje tego oszustwa – szalejące choroby przewlekłe.

Pochodzenie oleju warzywnego i jak doszło do tego, że stał się standardowym tłuszczem używanym w przygotowywaniu żywności w Ameryce, jest – delikatnie mówiąc – niepokojące.
Zdaniem krytycznie przyjętej książki Dieta szczęścia [The Happiness Diet], wszystko rozpoczęło się od globalnego giganta produkującego dla konsumentów Procter & Gamble (P&G). P&G przekonał amerykańskie społeczeństwo by porzuciło tłuszcze zwierzęce na rzecz produkowanego przez niego przemysłowo oleju warzywnego.

Kiedy William Procter i James Gamble utworzyli grupę i rozpoczęli produkcję mydła z nasion bawełny, na początku działalności ich firmy zrozumieli, że w procesie powstawała duża ilość odpadów w formie oleju bawełnianego.
Ten olej w końcu sprzedawano jako „produkt odżywczy”, choć nie ma żadnych wartości odżywczych.
W postaci stałej jest naprawdę trucizną, którą niektóre kraje wykorzystują w formie kontroli urodzeń dla mężczyzn.


Przebiegły wachlarz taktyk marketingowych połączony z agresywną dystrybucją próbek w końcu umieścił ten olej w milionach domów i restauracji w całej Ameryce.
Choć ten wyczyn wymagał znacznego czasu i wysiłku, przekształcenie tego przemysłowego odpadu z brudu w żywność było sukcesem, reszta jest historią.

Artykuł opublikowany w Science Monthly zwięźle podsumowuje drogę jaką olej bawełniany i inne warzywne przeszły z cuchnącego odpadu do powszechnie używanego oleju:

„To co było odpadem w 1860, nawozem w 1870, karmą zwierzęcą w 1880, i produktem spożywczym i wielu innymi rzeczami w 1890„.

Olej warzywny jest bardzo niezdrowy, oto dlaczego


Więc w czym jest problem?
Jeśli olej warzywny rzekomo pomaga obniżyć cholesterol i za-pobiec twardnieniu tętnic, to czy liczy się to skąd pochodzi i w jaki sposób stał się standardowym tłuszczem w Ameryce?
Nie tak szybko.
Poniżej brudne fakty o oleju warzywnym, których możesz nie znać:
Dlaczego olej warzywny jest tak niezdrowy?


1.Oleje warzywne często są zjełczałe z powodu przetwarzania i utleniania

Kombinacja wysokiej temperatury, tłoczenia i rozpuszczalników chemicznych stosowanych do ekstrakcji tych olejów z roślin, narażają je na niewiarygodne ilości powietrza i światła. Kiedy to ma miejsce, oleje się utleniają i jełczeją, oraz tracą wiele albo wszystkie leczące przeciwutleniacze.
To czyni je toksycznymi i zapalnymi.

2.Wiele olejów warzywnych przechodzi przez uwodornienie, co zmienia je w tłuszcze trans

Żeby otrzymać pożądaną konsystencję i strukturę do wykorzystywania w pieczeniu i innych formach gotowania, oleje warzywne często są uwodorniane by zrobić je „bardziej kremo-wymi” i solidnymi w temperaturze pokojowej.

Uwodornione i częściowo uwodornione oleje warzywne są zasadniczo tłuszczami trans, które ingerują w normalny metabolizm substancji odżywczych, co prowadzi do m.in. następujących chorób:

Choroba żołądkowo-jelitowa
Uszkodzenie systemu odpornościowego
Zaburzenia wątroby
Miażdżyca
Cukrzyca
Otyłość
Nowotwory


Proces uwodornienia może przedłużyć życie olejów na półce, ale ich konsumpcja, jak wielokrotnie pokazywano w literaturze naukowej, wywoływała wiele form raka.

Jedno badanie na Vanderbilt University odkryło, że konsumpcja tłuszczu trans wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zgonów.
Nie tylko z powodu chorób serca, ale ze wszystkich powodów, co oznacza iż ogólnie te oleje są toksyczne dla ludzkiego zdrowia.

3) Oleje warzywne wiążą się z nowotworami jelita grubego, piersi i nie tylko


Europejscy badacze odkryli kilka lat temu, że konsumpcja tłuszczów trans może niemal dwukrotnie zwiększać ryzyko raka piersi u kobiet. Podobne badania wykazały, że tłuszcze trans stanowią główny czynnik ryzyka raka jelita grubego oraz innych form raka.

Jakie oleje spożywcze są dobre?


Więc jakie jest rozwiązanie? Powrót do tłuszczów zwierzęcych, starej i pewnej metody unikania pułapek konsumpcji oleju warzywnego.

Jeśli nie stosujesz w gotowaniu produktów zwierzęcych, to używaj zdrowych nasyconych tłuszczów np. oleju kokosowego i palmowego.
Odwrotnie do powszechnego przekonania, tłuszcze nasycone nie odpowiadają za zatykanie tętnic i sprzyjanie chorobom serca – a oleje warzywne tak!


„Tłuszcze nienasycone stanowią do 74% tłuszczu znajdującego się w zatkanych tętnicach, a więcej niż połowa to tłuszcze wielonienasycone” – tłumaczy dr Josh Axe, czołowy ekspert w dziedzinie zdrowia i odżywiania.

Do najlepszych olejów do gotowania, jak obszernie potwierdziła szanowana Weston A Price Foundation, należą:

Masło (od krów karmionych trawą, ma ciemniejszy żółty kolor)
Łój wołowy, barani i jagnięcy (zwierzęta karmione bez hormonów i antybiotyków)
Smalec wieprzowy (ze świń karmionych bez hormonów i antybiotyków)
Tłuszcz kurzy, gęsi i z kaczek (z drobiu karmionego bez hormonów i antybiotyków)
Oleje: kokosowy, palmowy i ziaren palmowych

A Von Butz

Źródło: https://thetruthaboutcancer.com/common- ... nightmare/

Tłum. Ola Gordon[/quote]
http://wolna-polska.pl/wiadomosci/oleje ... ka-2016-09[/quote]

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: OLEJ KOKOSOWY ,MASŁO Ghee ,ZDROWE TŁUSZCZE
 Post Napisane: 27 stycznia 2017, o 13:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Myślałam ,ze w temacie OLEJ KOKOSOWY nic juz nie znajde - a jednak.
hyba nie ma tego art ?
___________________________________

http://www.apost.com/pl/blog/mowili-ci- ... 0%3A37&m=f
...
Mówili Ci, Że Olejek Kokosowy Jest Zdrowy, ALE Tego Ci Nie Powiedzieli


Jeśli kiedykolwiek byłeś/aś w Tajlandii, możliwe, że wyjeżdżałeś/aś stamtąd z marzeniem o własnej plantacji kokosa, ponieważ ogrom produktów korzysta z jego właściwości.

woda kokosowa
olejek kokosowy
wiórki kokosowe
mleczko kokosowe
pianka kokosowa
mąka kokosowa
masło kokosowe
kokosowy sos sojowy (Spróbuj go!)

Kokosy rosną na palmach kokosowych (Cocos nucifera). Te drzewa należą do podgatunku Cocoideae, z gatunku Palmae. Kokosy w rzeczywistości nie są orzechami, właściwie należą do owoców pestkowych, znanych także jako pestkowce.

Rodzaj kokosa i jego obróbka decydują o nagromadzeniu tłuszczów w olejku kokosowym. Około 90 proc. olejku zrobione jest ze średniołańcuchowych trójglicerydów, resztę tworzą wielonienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy monoenowe.

Badanie wykazało, że nienasycone tłuszcze w olejku kokosowym pomagają zbić poziom LDL - zlego cholesterolu, oraz podnieść poziom HDL - dobrego cholesterolu, w krwi.

Cholesterol HDL jest nazywany "dobrym", ponieważ płynie z krwią, podłącza się do złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko zawału serca przenosząc LDL do wątroby, gdzie zostanie przetworzony. HDL oczyszcza także wewnętrzne ściany żył i utrzymuje je w zdrowiu. Zdrowe żyły są odporne na miażdżycę, przyczynę ataków serca i udarów.

Te pomocne nienasycone tłuszcze, nie tylko zostały odkryte w kokosach, ale też w innych zdrowych produktach jak ryby, ziarna, orzechy czy oleje pozyskiwane z roślin.
Znajdują się także w awokado, oliwkach, pstrągach, śledziach i orzechach włoskich.
Ziarna soi, rzepak, oliwa, słonecznik, krokosz barwierski i oleje kukurydziane również posiadają te nienasycone kwasy.
Prawdopodobnie rozpoznajesz wiele z tych produktów, ponieważ zostały Ci wpojone ich zdrowe właściwości.
Średniołańcuchowe trójglicerydy są tym, co intryguje naukowców, tym bardziej, gdy spojrzy się na pozytywne właściwości olejku kokosowego.

Dlaczego trójglicerydy średniołańcuchowe są tak zdrowe dla Ciebie?


Trójglicerydy średniołańcuchowe, ang. MCFA, dobrze się rozprowadzają i łatwo się wchłaniają. Twoje ciało używa ich ze względu na wszystkie ich właściwości.
Te substancje z łatwością przekraczają barierę krew-mózg w niezwiązanej formie, co oznacza, że mózg używa ich dla energii i lepszego zdrowia psychicznego.

Tym lepiej, bo olejek kokosowy z pierwszego tłoczenia jest łatwo dostępny.
Smakuje wspaniale i jest w pełni naturalny.

Olejek kokosowy także:

Zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek rakowych, wspierając system odpornościowy
Redukuje stany zapalne w ciele
Zwalcza mikroby, infekcje, bakterie, drożdże, wirusy, grzyby, pierwotniaki i pasożyty
Chroni Twój organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami
Łatwo się rozprowadza i prowadzi do szybszego przyswajania witamin A, D, E i K z tłuszczy
Jest antytoksyczny




....

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: OLEJ KOKOSOWY ,MASŁO Ghee ,ZDROWE TŁUSZCZE
 Post Napisane: 27 stycznia 2017, o 13:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Olejki kokosowe do kąpieli i ciała

Olejek kokosowy dobrze działa w naturalnych kosmetykach na starzenie i do higieny ciała. Poniżej znajdują się wspaniałe sposoby na wykorzystanie olejku z kokosa:

By zwalczyć wypadanie włosów: Zmieszaj olejek kokosowy z rozmarynem, lawendą, cedrem, tymiankiem, olejkiem jojoba, olejkiem z pestek winogron i odrobiną pieprzu cayenne. Miksturę nałóż dwa do trzech razy dziennie na miejsca wypadania włosów i wmasuj ją w skórę. Ta mieszanka wspiera ponowny wzrost komórek.

By usunąć plamy starcze zwane także soczewicowatymi: Nałóż olejek bezpośrednio nas skórę w miejscu występowania plam. Z czasem i przy regularnym stosowaniu, plamy starcze znikną!

Jako płyn po goleniu: Olejek kokosowy ma właściwości lecznicze, pomagające skórze zregenerować się po goleniu bez zatykania porów. Działa idealnie na podrażnienia skóry.

Jako pomadka do ust i ochrona przed promieniami słonecznymi: Olejek pomoże wygładzić usta i posiada filtr SPF 4 dla lekkiej ochrony przed słońcem.

Jako dezodorant: Połącz olejek kokosowy ze skrobią kukurydzianą / mąką arrarutową i sodą oczyszczoną, by otrzymać naturalny dezodorant.

Jako peeling do ciała: Wymieszaj olejek z solą kamienną i dobrze wypłucz. Pozostawi on Twoją skórę miękką jak jedwab. Możesz dodać olejków aromatycznych dla zapachu.

By zapobiec łupieżowi:
Wetrzyj olejek w skórę głowy by wyrównać nawilżenie skóry i wyleczyć łupież. Może być również używany do regulacji wydzielania sebum na skórze głowy.

By zmniejszyć i zapobiec zmarszczkom: Wetrzyj olejek w pomarszczone miejsca i obwisłą skórę. Kokos wspomaga tkankę łączną i pomoże Ci wyglądać młodziej.

By wyleczyć blizny oraz zmniejszyć obrzęki i zaczerwienienia: Nałóż bezpośrednio na dotknięte miejsce.

By złagodzić ciemieniuchę: U niemowląt z suchymi płatkami skóry na głowie pomoże codzienne wcieranie olejku kokosowego.

By wyleczyć poparzenia i zapobiec powstawaniu blizn:
Natychmiast nałóż w miesjcu oparzenia i powtarzaj czynność kilka razy dziennie do momentu wyleczenia.

By zatrzymać swędzenie lub pieczenie skóry po ukąszeniu owada
: Nałóż bezpośrednio na miejsce ukąszenia. Olejek także pomoże w procesie leczenia.

Przy problemach skórnych:
Łuszczyca, wypryski, atopowe zapalenie skóry i inne problemy dermatologiczne dają się wyleczyć przy pomocy olejku kokosowego.

Na rozstępy: Mimo iż olejek niekoniecznie może wyleczyć rozstępy, pomaga odżywić zniszczoną skórę.

Jako maść na wysypkę pieluszkową
: Olejek kokosowy jest całkiem naturalny i bezpieczny dla pieluch z materiału oraz delikatny dla wrażliwej skóry niemowląt.

Jako odżywka: Nałożony na całe ciało, szyję i twarz, olejek kokosowy nie zawiera wody, by wysuszyć skórę, jak większość balsamów do ciała.

Przed goleniem: Jako przygotowanie skóry do golenia, olejek kokosowy chroni skórę przed zniszczeniem przez żyletkę.

Do leczenia: Kokos tworzy cienką powłoczkę nad zatarciami i skaleczeniami chroniąc je przed kurzem, wirusami i bakteriami. Przyspiesza proces leczenia i pachnie lepiej niż reszta kremów na rany.

Jako krem do oczu: Nałożony pod oczy i na powieki, olejek kokosowy zmniejsza obrzmienia, zmarszczki i cienie pod oczami.

Jako sposób na zabliźnienie się tatuażu
: Użyj olejku jako wygładzacz tatuażu, a także by pomóc zaleczyć się nowym tatuażom oraz zapobiec uciekaniu pigmentu z już istniejących. Kokos także zmniejsza szanse na wdanie się infekcji.

Jako mydło i środek do higieny twarzy
: Olejek kokosowy zmieszany z olejkami z oliwek, migdałów, rycynusa i awokado może być używany w miejsce mydła do twarzy. Wetrzyj mieszankę w wilgotną twarz i pozostaw na skórze na 2 minuty. Spłucz i osusz twarz dokładnie poklepując.

Dla głębokiego nawilżenia włosów
: Nałóż łyżeczkę olejku kokosowego na końcówki włosów, rozprowadzając resztę grzebieniem lub palcami. Dla głębokiej kuracji wetrzyj go w skórę głowy i przejedź palcami po całej długości włosów, aż do końcówek. Załóż czepek na czas kuracji, by upewnić się, że olejek nie przedostanie się na pościel, gdy będziesz spać.

Na zapalenie ucha zewnętrznego
: Wymieszaj z olejkiem z czosnku i użyj kilku kropel na około 10 minut w chorym uchu. Powtórz 2 do 3 razy dziennie.

Jako maść na sutki
: By nawilżyć suche, obolałe lub spękane sutki, nałóż olejek kokosowy na wacik i nawilżaj je między karmieniami lub po obtarciach spowodowanych bieganiem.

Podczas przebywania na słońcu:
Aby wyleczyć oparzenia, wmasuj olejek kokosowy w dotknięte miejsca, Mimo iż posiada tylko filtr 4, także zapewnia ochronę przed słońcem.

By leczyć trądzik
: Ludzie z tłustą "strefą T" i ogólnie tłustą cerą powinni stosować ilość olejku wielkości groszku lub obok makijażu by zredukować wydzielanie sebum.

Do stylizacji włosów i przeciwko rozdwajaniu końcówek: Wetrzyj trochę olejku w dłonie. Przejedź palcami przez włosy od skóry głowy aż do końcówek lub wklep go we włosy.

Do usuwania makijażu: Używając wacika wklep małą ilość olejku kokosowego w makijaż i delikatnie zetrzyj, by go usunąć. Działa idealnie!

Jako żel zmniejszający tarcie podczas stosunku: Kokos jest naturalnym substytutem dla chemicznych nawilżaczy. Nie działa jednak najlepiej z lateksem. Nie używaj go więc z prezerwatywami!
Jako olejek do masażu
: Używany do masażu olejek sprawi, że poczujesz się i zaczniesz pachnieć, jakbyś był/a na wakacjach na wyspach tropikalnych.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: OLEJ KOKOSOWY ,MASŁO Ghee ,ZDROWE TŁUSZCZE
 Post Napisane: 27 stycznia 2017, o 13:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Olejek Kokosowy dla Twojego Najlepszego Zdrowia

Kokos nie tylko jest odpowiedni, by utrzymać Twój wygląd w najlepszej formie. Przydaje się także w dbaniu o zdrowie ogólne i samopoczucie. Niektóre z jego zastosowań to:

31. Przy karmieniu: By wzbogacić produkcję mleka, spożywaj 3,5 łyżki stołowej olejku kokosowego każdego dnia.

32. Dla formy: Olejek kokosowy stymuluje Twój metabolizm, poprawia energię i funkcjonowanie tarczycy by zmniejszyć ilość niechcianego tłuszczu przy budowie mięśni.

33. Dla kości i zębów: Jako pomoc przy wchłanianiu wapnia i magnezu, olejek z orzecha kokosowego prowadzi do lepszego rozwoju kości i zębów.

34. Przy krwawieniu z nosa powiązanego ze zmianami klimatycznymi: Smarowanie wewnętrznych ścian nozdrzy pomaga zapobiec nadmiernemu wysuszaniu i pękaniu błony śluzowej nozdrzy związanemu z pogodą, także chroniąc przed krwawieniem.

35. Dla lepszego stanu dziąseł: Olejek kokosowy użyty z sodą oczyszczoną wspomaga zdrowie dziąseł, jeśli stosuje się go do mycia zębów.

36. Dla bystrzejszego, wydatniejszego myślenia: Średniołańcuchowe trójglicerydy w olejku kokosowym wolno przepływają z krwi do mózgu, wzmacniając percepcję.

37. Dla lepszej pracy płuc: Olejek kokosowy zwiększa płynność powierzchni komórek.

38. Do produkcji insuliny: Kokos polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy w krwi, zarówno dla diabetyków i ludzi z normalnym poziomem cukru we krwi.

39. Dla wchłaniania składników odżywczych i witamin: Olejek pomaga ciału wchłaniać i łatwiej wykorzystywać witaminy A, K, E i D.

40. Dla trawienia: Tłuszcze zawarte w olejku kokosowym pomagają kontrolować te pasożyty i grzyby w Twoim układzie trawiennym, które powodują niestrawności i inne problemy, takie jak zespół jelita drażliwego.

41. Dla utraty wagi: Tłuszcze nasycone olejku kokosowego wspierają utratę wagi i kontrolują łaknienie.

42. By złagodzić mdłości: Olejek kokosowy wtarty w wewnętrzną stronę nadgarstka i przedramię potrafią załagodzić dolegliwości żołądkowe.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: OLEJ KOKOSOWY ,MASŁO Ghee ,ZDROWE TŁUSZCZE
 Post Napisane: 27 stycznia 2017, o 14:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Olejek z Orzecha Kokosowego na Problemy Zdrowotne

Spożywanie olejku kokoswego pomaga w zapobieganiu, łagodzeniu, a nawet leczeniu problemów zdrowotnych. Znany jest ze wspomagania ciała i umysłu, wzmacniania systemu odpornościowego i utrzymywania jasności umysłu. Niektóre z problemów zdrowotnych, w których pomoc niesie olejek kokosowy to:

Niestrawność i cofanie się kwasu żołądkowego do przełyku
Choroba Addisona oraz zespół chronicznego zmęczenia
Sucha, łuszcząca się skóra spowodowana słabym spożyciem tłuszczu
Cukrzyca, dla ustabilizowania poziomu cukru we krwi i kontroli uczucia łaknienia
Sezonowy katar sienny i alergie
Przeziębienia i grypa, jako zapobiegacz zapaleń i pojawiania się mikrobów
Hemoroidy, przy stosowaniu wewnętrznym i zewnętrznym
Pleśniawka
Funkcjonowanie tarczycy, jej regulacja i stabilizacja
Choroba Alzheimera i demencja
Autyzm
Epilepsja, do złagodzenia ataków
Astma, u dorosłych i dzieci
Napady gorąca
Żółtaczka
Wrzody i cysty
Choroby wątroby
Choroby płuc
Infekcje układu moczowego
Zapalenie trzustki
Choroby nerek i kamienie, rozpuszczając drobne kamienie
Skurcze menstrualne i obfite krwawienia
Choroby woreczka żółciowego, pomagając w zwiększeniu przepływu żółci (może także powodować kamienie w woreczku żółciowym)
Zaparcia, nieswoiste zapalenia jelit, syndrom podrażnionego jelita, infekcje jelit
Mukowiscydoza i infekcje oskrzeli
Wysoki cholesterol poprzez poprawienie poziomu HDL
Migreny, przy regularnym stosowaniu
Nowotwór, przyłączając się do ochrony przed rakiem okrężnicy i piersi
Choroby serca
Wrzody żołądka, regulując wzrost bakterii Hp i łagodząc podrażnienia wyściółki żołądka
Niedożywienie
Wolną cyrkulację lub obrzęki, gdy olejek jest nakładany na skórę delikatnym ruchem okrężnym w skierowanym w stronę serca
Przerost prostaty, jako część łagodnego rozrostu gruczołu krokowego
Lekka depresja i zaburzenie percepcji, gdy stosuje się go w połączeniu kognitywną terapią behawioralną, olejem pochodzącym z ryb iinnych metod leczenia
Gazy, ze względu na zachwianą równowagę bakterii jelitowych
Próchnica i parodontoza
Stosowanie miejscowe



Stosowany miejscowo, olejek kokosowy wykazał zdolność do leczenia lub łagodzenia następujących objawów:

Grzybica stóp
Wszawica
Trądzik
Alergia na pyłki i katar sienny, gdy zostaje wmasowany w wewnętrzne strony nozdrzy
Wrzody i cysty
Zakwasy i bóle pleców
Infekcje uszu, gdy zostaje zmieszany z olejkiem z czosnku
Grzybica paznokci u stóp
Zatkanie nosa lub zator w klatce piersiowej, gdy zostanie wtarty w klatkę i pod nosem
Cellulit
Choroby dziąseł, bolesne owrzodzenia jamy ustnej, zapalenia dziąseł, gdy używa się jako pasty mieszanki olejku z sodą oczyszczoną
Obrzęki, by zmniejszyć swędzenie i puchnięcie
Opryszczka, gdy zostaje nałożony na skórę i jest przyjmowany doustnie
Brodawki narządów płciowych, gdy jest stosowany na skórę przez ponad pół roku
Ostre zapalenie spojówek, przy stosowaniu dookoła oka
Obrzezanie, jako pomoc w gojeniu

cdn

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: OLEJ KOKOSOWY ,MASŁO Ghee ,ZDROWE TŁUSZCZE
 Post Napisane: 27 stycznia 2017, o 14:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Olejek Kokosowy w Opiece Nad Zwierzętami

Gdy codziennie dodasz łyżeczkę olejku do miski z wodą psa czy kota, będą cieszyć się ogólnym lepszym samopoczuciem i gładką, bardziej połyskującą sierścią. Twój zaufany weterynarz może dokonać szczególnych rekomendacji lub doradzić więcej w sprawie Twojego zwierzaka. Typowa dawka olejku to 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie na każde 5 kg ciała dla prewencji i leczenia następujących objawów:

Zaburzenia trawienia
Kuleczki sierści - eliminacja i pomoc w odkrztuszaniu
Problemy skórne, jak np. atopowe zapalenie skóry, alergia na pchły, swędzenie skóry
Artretyzm i problemy z wiązadłami
Rany, skaleczenia, miejsce zapalenia, pogryzienie, ukąszenie, suchość skóry i dezynfekcja i leczenie suchej sierści
Kontrola i zapobieganie cukrzycy
Zmniejszenie wagi i podniesienie poziomu energii
Zaburzenia tarczycy, poprzez regulację funkcji
Brak energii u psów
Uszkodzenie mózgu, poprzez zwiększenie produkcji białka amyloidowego
Grzybice, w tym infekcje spowodowane przez grzyb o nazwie Candida
Reakcje alergiczne
Nieprzyjemny oddech


Inne Zastosowania Olejku Kokosowego


Olejek z orzecha kokosowego jest dobry nie tylko dla zdrowia osobistego i samopoczucia zwierząt, można go wspaniale używać w całym domu. Zaskoczy Cię wiele z wygodnych sposobów zastosowania, w tym:

Usuwanie gumy do żucia z włosów: Wetrzyj olejek kokosowy w miejscu gumy, zostaw na 30 minut, a potem usuń gumę łatwo rolując ją między dłońmi.
Usuwanie innych lepkich substancji z powierzchni i wzorów: Wymieszaj olejek kokosowy w równych proporcjach z sodą oczyszczoną tworząc pastę. Nałóż ją na lepką powierzchnię i zostaw na minutę. Zdrap ją ostrzejszą stroną gąbki lub starą szczoteczką do zębów.
Naoliwienie drewnianych mis i desek do krojenia
Polerowanie brązu przy użyciu waty
Odstraszanie owadów, gdy zmiesza się go z olejkiem miętowym i wetrze w wyeksponowane miejsca na skórze
Czyszczenie i nawilżanie skórzanych przedmiotów
Polerowanie mebli: Zmieszaj olejek kokosowy z odrobiną soku z cytryny i sprawdź na małym kawałku mebla, dla pewności, czy ta metoda działa jak potrzeba.
Sezonowanie przyborów kuchennych
Robienie mydła: Użyj olejku kokosowego jako jednego z tłuszczów w swoim przepisie na mydło

Udostępnij ten artykuł znajomym i rodzinie!

http://www.apost.com/pl/blog/mowili-ci- ... 0%3A37&m=f

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: OLEJ KOKOSOWY ,MASŁO Ghee ,ZDROWE TŁUSZCZE
 Post Napisane: 5 lutego 2017, o 11:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18388
Olej lniany też powinien sie tu znależć jako ten zdrowy .
Dr Bidwig poleciła go do swojej pasty a
Dr Jan Pokrywka poleca

http://longevitas.pl/o-oleju-lnianym/
.
http://www.red-ox.pl/produkty/15-olej-l ... ed-ox.html

drogi ?
ale jesli sie zwazy jakie beda korzysci dla ciała w którym jeszcze
musimy przebywac to chyba nie wychodzi ze drogi .
Dr Pokywka powiedział ,ze połowa to wodór który leczy nasze komórki
chyba dobrze zrozumiałam .

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 5 lutego 2017, o 11:38 
 


Góra 
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Tłumaczenie phpBB3.PL