Zarejestruj    Zaloguj    Dział    FAQ

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jedz na zdrowie - ROSÓŁ
 Post Napisane: 22 października 2013, o 08:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Rosół – doskonały dla zdrowia!

Szanowny Panie Jean-Marc Dupuis!

Każdej zimy bardzo się boję, żeby się nie przeziębić. Moja babcia zawsze o tej porze roku karmiła nas rosołem. Powtarzała, że jest bardzo zdrowy i kazała nam wysysać szpik z kości. I rzeczywiście, nigdy nie chorowaliśmy.
Co Pan o tym sądzi?
Wcale się nie palę, żeby zmuszać do tego moje dzieci, ale może naprawdę warto?

Odpowiedź:
W moim odczuciu warto próbować wszystkiego, co pomoże nam uniknąć choroby
(i leczenia antybiotykami).
Gdy byłem dzieckiem, moja mama nigdy nie wyrzucała korpusów drobiowych, zanim ich porządnie nie wygotowała przez kilka godzin na wolnym ogniu z czosnkiem, selerem, marchewką, pietruszką, cebulą i aromatycznymi przyprawami.
Powstawał w ten sposób nieoceniony rosół uzbrajający nas w odporność na zimowe chłody.


Gdy studiowałem w Niemczech, moimi współlokatorami byli Polacy i do dziś pamiętam odgłosy, jakie wydawali, ze smakiem wysysając szpik z kości kurczaka.
Każda najdrobniejsza kosteczka przed wyrzuceniem była precyzyjnie wyssana, a bulion gotowany na kościach służył za podstawę każdej zupy.


Podczas gotowania kości do wody przenikają cenne minerały w nich zawarte: wapń, magnez i fosfor – dobroczynne oczywiście dla układu kostnego, ale niezastąpione również dla pracy serca i mięśni.
Jeśli masz cienkie i łamliwe paznokcie, dzięki piciu rosołu wzmocnisz je i będą szybciej rosły.
Gotując rosół, warto dodać do niego dwie łyżeczki octu jabłkowego – wspomoże to przenikanie minerałów z kości do wywaru.

Rosół jeszcze skuteczniej stymuluje układ odpornościowy, gdy dodasz do niego świeży lub suszony korzeń traganka – rośliny rodem z Chin.
Wystarczy dodać 20 gramów traganka na 20 minut przed końcem gotowania.
Powinny go jednak unikać osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, po przeszczepach oraz zażywające leki z grupy cytostatyków (np. cyklofosfamid, metotreksat).

Pod koniec gotowania przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij traganek i usuń z powierzchni wywaru nadmiar tłuszczu i szumowiny.
Następnie poczekaj, aż bulion ostygnie i włóż go na noc do lodówki.
Tłuszcz wypłynie na powierzchnię i stwardnieje pod wpływem zimna, a wtedy łatwo będzie można go usunąć (ponieważ składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych; będzie zdrowiej, jeśli go nie zjesz).

Może się zdarzyć, że Twój rosół przybierze postać galarety.
Jeśli tak się stanie, to tym lepiej. Oznacza to, że ugotowane w nim kości zawierały dużo kolagenu
, który wzmacnia Twój układ kostny, w tym kręgi w kręgosłupie, skórę, więzadła, ścięgna, a zwłaszcza chrząstki.
Kolagen jest podstawowym budulcem tkanki chrzęstnej.
Jeśli w Twojej diecie jest go zbyt mało, narażasz się na chorobę zwyrodnieniową stawów.

Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz (lub nie chcesz) gotować resztek kości, kup ogon wołowy lub kurze łapki, które również doskonale nadają się na rosół.
Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej kupić mięso z hodowli ekologicznej.

Wywar na kurzym korpusie lub kościach wołowych dostarczy Twojemu organizmowi dwóch ważnych aminokwasów: glicyny i proliny.
Glicyna jest niezbędna organizmowi do wytwarzania potężnego przeciwutleniacza – glutationu, który neutralizuje toksyny.

Natomiast prolina, będąca ostatnio przedmiotem intensywnych badań, poprawia funkcjonowanie serca, utrudniając lipoproteinom przyklejanie się do ścian tętnic i budowanie płytki miażdżycowej, która jest jedną z przyczyn zawału.

Wreszcie, rosół łagodzi choroby zapalne układu trawiennego: zespół jelita drażliwego, celiakię, chorobę Leśniowskiego-Crohna – picie bulionu może bardzo pomóc w tych dolegliwościach.

Jego zdolność odtruwania organizmu przydaje się szczególnie następnego dnia po hucznej imprezie, tym bardziej, gdy zostaną Ci po przygotowaniach do niej kości z indyka, kury lub kurczaka, z którymi nie wiadomo, co zrobić…

Na zdrowie!
Jean-Marc Dupuis

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 22 października 2013, o 08:56 
 


Góra 
  
 
 Tytuł: WYWARY - ROSÓŁ Z .... kości ,mięsa,
 Post Napisane: 26 września 2016, o 17:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Wywary na mięsie lub kościach stanowią ważny element każdej niemalże tradycyjnej kuchni.
Kto z nas nie był w dzieciństwie leczony z przeziębienia aromatycznym, babcinym rosołem? Zanim medycyna zaczęła przepisywać tabletkę na każdą dolegliwość, sami lekarze zalecali wywary w leczeniu różnych dolegliwości: problemów żołądkowych u dorosłych, kolek i alergii u dzieci, osteoporozy czy problemów reumatycznych.

Okazuje się, że ma to swoje naukowe uzasadnienie – bogaty w minerały, aminokwasy i kolagen wywar kostny lub mięsny pomaga nie tylko na sezonową grypę, ale również wspiera stawy, kości, skórę, paznokcie i włosy, działa kojąco na układ pokarmowy, odbudowuje nabłonek jelit, wspiera funkcjonowanie wątroby, łagodzi objawy astmy, harmonizuje działanie układu immunologicznego, a nawet pomaga leczyć bezpłodność.
A wszystko to dlatego, że taki wywar jest pokarmem bogatym w składniki odżywcze, które są wyjątkowo łatwo przyswajalne, a dzięki temu bezpośrednio dostępne dla naszego organizmu.

Gotowany przez kilka lub nawet kilkanaście godzin wywar z kości, skórek i ścięgien jest bardzo dobrym źródłem kolagenu. Aby przekonać się o tym, jak bardzo, wystarczy wstawić go do lodówki – już po kilku godzinach otrzymamy galaretkę.

Kolagen jest głównym białkiem zawartym w tkance łącznej. Jest odpowiedzialny za sprężystość i jędrność naszej skóry oraz ciągłą odnowę jej komórek. Stanowi źródło podpory strukturalnej dla narządów wewnętrznych (nerki, wątroba). Wraz z wiekiem produkcja kolagenu maleje. Do zaburzeń w jego tworzeniu może dochodzić również przy intensywnym wysiłku fizycznym oraz w chorobach autoimmunologicznych. Kolagen znajduje zastosowanie w optymalizacji procesów regeneracyjnych ścięgien i więzadeł. Kolagen wchodzi w skład różnych struktur – jest elementem składowym chrząstek stawowych, tkanek nabłonkowych skóry, wnętrza tkanki wyściełającej żyły i tętnice oraz błon śluzowych.

Podczas gotowania wywaru kolagen ulega hydrolizie dając żelatynę.
Spożywanie żelatyny w naturalnej i łatwo przyswajalnej formie niesie ze sobą następujące korzyści:

działa kojąco na jelita łagodząc objawy takich schorzeń jak zespół jelita drażliwego, choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy refluks

wywar z kości szpikowych


Najwartościowszy wywar przygotujemy na kościach szpikowych
sprzyja zachowaniu i odbudowie właściwej flory bakteryjnej jelit

poprawia wygląd skóry – zmniejsza ilość zmarszczek i redukuje cellulit

dostarcza minerałów niezbędnych dla budowy kości chroniąc przed osteoporozą i zmniejszając dolegliwości stawowe

Wywar, czy to kostny, czy mięsny, dobrze jest gotować co najmniej kilka godzin.

Wywary kolagenowe na kościach, aby miały swe lecznicze właściwości, wymagają gotowania na wolnym ogniu przez co najmniej 24 godziny.
W niektórych tradycjach (na przykład Tradycyjnej Medycynie Chińskiej) kości gotuje się nawet kilka dni.
Jest to niezwykle ważne, ponieważ taka długotrwała obróbka termiczna powoduje uwalnianie się składników leczniczych (kolagenu, proliny, glicyny czy gllikozaminoglikanów
). Związki te uwalniane są skuteczniej, jeśli wywar ma odczyn kwaśny, dlatego zaleca się na samym początku do gotowania dodać odrobinę soku z cytryny lub octu jabłkowego.
Lecznicza i odmładzająca moc kolagenu


zwiększa tolerancję na różne pokarmy w przypadku alergii pokarmowych

Minerały
Wywar kostny jest niezwykle bogaty w łatwo przyswajalne minerały, które spełniają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Gotując kości przez kilka, a nawet kilkanaście godzin w roztworze o kwaśnym odczynie, minerały z łatwością przenikają do wywaru czyniąc go idealną mienerałową odżywką. Wapń, magnez, fosfor, potas, siarka i inne pierwiastki śladowe przechodzą do bulionu w większej ilości jeśli jest on gotowany razem z warzywami, dlatego pamiętajmy zawsze o dodaniu włoszczyzny.


Aminokwasy – prolina i glicyna


Żelatyna, inaczej niż większość białek zwierzęcych, nie jest pełnowartościowym białkiem ponieważ nie zawiera wszystkich aminokwasów białkowych, ale zawiera bardzo ważne aminokwasy: glicynę i prolinę.
Te aminokwasy pełnią kluczową rolę jeśli chodzi o odbudowę tkanki łącznej i dlatego wspierają zdrowie naszych stawów, ścięgien, więzadeł, kości oraz sprzyjają zachowaniu promiennej i gładkiej skóry.


Prolina


Prolina należy do aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm może syntetyzować samodzielnie. Tak jest w przypadku większości osób zdrowych. Jednak wraz z upływem czasu oraz u osób chorych warto dostarczać tego aminokwasu wraz z pożywieniem ponieważ jest on bardzo istotny dla organizmu. Prolina wraz z witaminą C wpływa na usprawnienie wytwarzania kolagenu wewnątrz komórek naczyń krwionośnych, czego skutkiem jest nie tylko wzmocnienie i ustabilizowanie elastyczności ścianek, ale również zmniejszenie osadzania się blaszek tłuszczowych. Prolina doskonale regeneruje jelita przynosząc ulgę w przypadku alergii pokarmowych i innych dolegliwości trawiennych. Działa regeneracyjnie na całą tkankę łączną wspomagając nas w przypadku schorzeń reumatycznych.

Glicyna


Glicyna, podobnie jak prolina, jest związkiem endogennym
Pełni ważną funkcję energetyczną biorąc udział w syntezie glukozy i kreatyny.

Przypisuje się jej też wpływ na syntezę hormonu wzrostu, dzięki czemu może znacznie przyspieszać regenerację.
Bierze udział w tworzeniu kwasów żółciowych i hemu.
Glicyna jest też niezbędna w procesie syntezy glutationu, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Jest związkiem wpływającym na funkcjonowanie układu nerwowego – wzmacnia koncentrację i pamięć, polepsza jakość snu.
Ponadto podkreśla się również jej udział w syntezie erytrocytów i hemoglobiny.
Wspomaga detoksykację organizmu
. Działa przeciwzapalnie i antyskurczowo.
Uzupełnianie diety glicyną pomaga w zapobieganiu chorobom zwyrodnieniowym, między innymi stawów, zmniejsza też ryzyko zachorowania na choroby związane z osłabieniem mięśni i kości oraz wspomaga regenerację po urazach
.

Glikozaminoglikany (GAG), czyli siarczan chondroityny i kwas hialuronowy



Wywar z kości zawiera również dwa bardzo ważne glikozaminoglukany:
kwas hialuronowy i siarczan chondroityny, niezwykle istotne dla zdrowia skóry i stawów.

Kwas hialuronowy spełnia swoją podstawową rolę w chrząstkach i w naskórku, gdzie wiąże wodę, zapewniając prawidłowe nawodnienie i sprężystość chrząstek oraz skóry Siarczan chondroityny to jeden z podstawowych składników chrząstki i płynu stawowego.

Jego niedobór skutkuje utratą sprężystości, powoduje również zmniejszenie szpary stawowej, której to powstanie wywołuje ścieranie się powierzchni stawowych podczas ruchu upośledzające funkcje stawu i powodujące ból.
Zatem dostarczanie tych dwóch związków zawartych w wywarze z kości wspomaga leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów oraz poprawia jakość skóry chroniąc przed negatywnymi skutkami fotostarzenia.

Buliony gotowane odpowiednio długo są znakomitym źródłem zarówno kwasu hialuronowego, jak i siarczanu chondroityny, zwłaszcza, jeśli do jego przygotowania użyjemy kości z dużą zawartością tkanki chrzęstnej, takich jak chrząstki czy kurze łapki.

Odbudowa esencji, nerek i remedium na bezpłodność, czyli bulion okiem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Tradycyjna Medycyna Chińska bardzo ceni sobie wywary mięsne i kostne, zwłaszcza te przygotowane na kościach szpikowych.

Lekarze medycyny chińskiej

zalecają je na dolegliwości układu pokarmowego, odbudowę krwi oraz wzmocnienie nerek. Szpik zawarty w kościach odżywia jing nerek, esencję, która odżywia nerki, kości, szpik, mózg i układ odpornościowy.
Wspomaga też leczenie niepłodności, problemów ze wzrokiem, zapobiega wypadaniu włosów i osłabieniu zębów.
W trakcie naszego życia jing, jeśli nie przestrzegamy podstawowych zaleceń zdrowotnych, może ulec wyczerpaniu co prowadzi do różnorakich problemów zdrowotnych.
Bulion jest doskonałym remedium, ponieważ pomaga odbudować właśnie tę utraconą substancję.

Przepis


To jest mój ulubiony przepis na leczniczą zupę z kurczaka zaczerpnięty z książki Claude’a Diolosy.

Wywar akurat jest z kurczaka, jednak drób można zastąpić kościami wołowymi.
Ważne, by mięso było dobrej jakości – najlepiej kura z wolnego wybiegu lub ekologiczna wołowina.

Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy przyprawy zaliczane do żywiołu ognia
(np. tymianek, majeranek, rozmaryn).
Po 3 minutach dodajemy kilka marchewek i ewentualnie inne jarzyny korzeniowe ruchu ziemi.
Następnie wrzucamy cebulę, pora, imbir (ruch metalu),
potem odrobinę soli kamiennej (woda) i łyżkę octu jabłkowego.
Po kolejnej krótkiej przerwie dorzucamy świeżego kurczaka z kością i szpikiem
(ruch drewna).
Garnek przykrywamy i bardzo powoli gotujemy na małym ogniu przez minimum
3-4 godziny (można gotować do 72 godzin, zwłaszcza w przypadku wołowych kości szpikowych). Pijemy sam płyn po 3-4 filiżanki dziennie.

Po ugotowaniu zdejmujemy pokrywkę, przynajmniej do czasu zupełnego wystygnięcia zupy. Resztę zupy przechowujemy w lodówce.

Bibliografia:
Samonina G, Lyapina L, Kopylova G, Pastorova VV, Bakaeva Z, Jeliaznik N, Zuykova S, Ashmarin II, Protection of gastric mucosal integrity by gelatin and simple proline-containing peptides, Pathophysiology 2000 Apr;7(1):69-73

Van Vijven JPJ, Luijsterburg PAJ, Verhagen AP, Van Osch GJVM, Kloppenburg M, Bierma-Zeinstra SMA, Symptomatic and chondroprotective treatment with collagen derivatives in osteoarthritis: a systematic review, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.joca.2012.04.008
.
http://nourishedkitchen.com/bone-broths ... nes-teeth/

Diolosa Claude, Chiny, kuchnia, tajemnice medycyny

http://www.acupuncturetoday.com/mpacms/ ... p?id=32643 broth/

http://oxymedica.pl/ponadczasowa-madros ... u-z-kosci/

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WYWARY - ROSÓŁ Z .... kości ,mięsa,
 Post Napisane: 30 grudnia 2022, o 14:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
KOLAGEN ZA 5,99

7 paź 2020 POLSKA
Su[plementacja kolagenu za 5,99. Film pokazuje jak to zrobić domowym sposobem. Potrawa to nóżki świńskie po chińsku, smażone i gotowane w przyprawie 5 smaków, typowej chińskiej przyprawie. Potrawa bardzo popularne w Tajlandii.
.

Wanda M
11 dni temu
No, niestety wszystkie przyprawy 'instant' zawieraja Szkodliwe Glutaminiany Sodu!!! Sa to poprawiacze smaku - Szkodliwe! Tylko naturalne ziolowe sa zdrowe, rowniez olej rzepakowy jest mega Szkodliwym tluszczem, zatykajacym arterie bo ma przylepna strukture!! Tylko Smalec jest najlepszym tluszczem do smazenia, ma wysoka temperature palenia, nie truje. Zgadzam sie co do Zeliwnej Patelni, NIE jest toksyczna i na cale zycie. Taaak, te nozki sa super Kolagenem. Rowniez kurze lapki, gotowane z ziolowymi przypr(ziele ang, lisc laurowy, cebula, sol ) i po powolnym ugotowaniu, juz w misce, skrapiane octem spirytusowym sa smaczne i dostarczaja sporo kolagenu. Jutro pojade zakupic nozki. Marzy mi sie od dawna taka gleboka, zeliwna patelnia ale w kraju, gdzie mieszkam, tylko sklep francuski importuje zeliwne ale plytkie. Pozdrawiam
.
Wędkarstwo Pomorskie
13 dni temu (edytowany)
Proszę Pana . Polecam smażyć na tłuszczach nasyconych, jak. smalec gęsi,wieprzowy,bądz na jednonasyconych olej kokosowy, oliwa z oliwek . Normalnie muszę spróbować tych kopyt. Biorę sie za podroby od móżdzku zaczynając ;). Co do Cholesterolu to Odsyłam do Lekarzy Braci Rodzeń ,którzy obalają mit ;)

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WYWARY - ROSÓŁ Z .... kości ,mięsa,
 Post Napisane: 30 grudnia 2022, o 14:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Bulion na kościach wołowych keto dieta
https://www.youtube.com/watch?v=wEFISu9Nw8o

Groch z Kapustą
4 lip 2019
Bulion na kościach wołowych keto dieta - przepis na pyszny i zdrowy suplement diety. Mikroelementy, minerały, kolagen. Łatwe przyswajanie, łatwo przyswajalne. Proste i tanie.



.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WYWARY - ROSÓŁ Z .... kości ,mięsa,
 Post Napisane: 13 lutego 2023, o 19:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Leczniczy WYWAR z kości! Jak wydobyć najlepszy kolagen i minerały? Eliksir zdrowia i młodości.
https://www.youtube.com/watch?v=JbGl6lRU9GM&t=309s

.
13 lut 2023
Leczniczy WYWAR z kości! Jak wydobyć najlepszy kolagen i minerały? Eliksir zdrowia i młodości.
Bulion kolagenowy na kości, stawy, zdrowe jelita.

•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Na wszystkie urządzenia Instant dostaniesz 10% zniżki na stronie
https://www.mocsokow.pl, na hasło "kierunekzdrowie". Hasło można wpisać dopiero po zalogowaniu przy zakupie.
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Ustawienia gotowania w Instant Pot:
Naciśnij Pressure Cook, wciśnij pokrętło
Custom, , High zatwierdź wciskając pokrętło
Kręcąc pokrętłem ustaw czas (na wywar 3 lub 5 godzin), zatwierdź wciskając pokrętło lub od razu
naciśnij start

00:00 Leczniczy WYWAR
00:36 Różne rodzaje wywaru
01:19 Jakie kości i mięso?
03:03 Przygotowanie WYWARU
04:10 Jak długo gotować?
06:01 WYWAR w szybkowarze lub wolnowarze Instant Pot
07:12 Jak i ile pić wywaru z kości?
08:30 Podsumowanie i przechowywanie wywaru
..
Pewna Jola
muszę zacząć gotować, dziękuję za inspiracje
.

Wladzia Rivadeneyra
Moj Tata ma 95 lat ale na kolacje je boczek,zadnych chorob I pamiec lepsza od mojej.


Krystyna Bielawska
Bardzo dziękuję za cenne rady, że Pani podzieliła się z nami swoim doświadczeniem. Ten filmik jest akurat dla mnie, bo właśnie zastanawiałam się jak dokładnie mam zrobić wywar z kości. Kupiłam już różne mięso, tylko nie mam kości ze szpikiem. Bardzo bolą mnie wszystkie stawy, dlatego będę regularnie robić sobie taki wywar. Gdy będą efekty, a jestem pewna, że będą, to napiszę jeszcze jak pomógł mi ten wywar. W materiale nie było nic o soli, rozumiem, że nie dodajemy jej w ogóle. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję
.
Anna Wrobel
Czy istnieje jakis gotowy wywar bone broth, ktory mozna kupic w sklepie na rynku USA? Co myslisz o tych w proszku? Wiecznie jestem poza domem i nie jestem w stanie gotowac nawet przez 12 godzin. Z gory Dziekuje i Pozdrawiam serdecznie..
.
Violetta Andersson
Nie wierzę..właśnie się gotuje pierwszy raz według przepisu dr.Sanna Ehdin ,ja zamiast octu jabłkowego dałam sok z cytryny . Pozdrawiam cieplutko z zimnej Szwecji
.
Grażyna
wyleczyłam jelita i żołądek po radioterapi w krótkim czasie.
.

Anna Lipska
Gotuję podobny wywar z kurzych łapek. Od dziś będę dodawała inne kości. Mój wywar dodaję do zup, rosołów, sosów do czego się da, jest bezsmakowy. Gotuję kilkanaście godzin w bardzo dużym garnku. U nas jest problem z kupnem kurzych łapek, gdy tylko dostanę to gotuję w dużych ilościach i przechowuję w lodówce. Mam 69 lat cierpiałam na bóle kolan, chodziła z wielkim trudem a schodzenie po schodach było torturą. Teraz chodzę po kilka kilometrów dziennie. Dzielę się tym sposobem ze znajomymi. Masz przyjaciel miał wyznaczony termin operacji kolan, po kilku tygodniach picia tego wywaru operacja była zbędna. Jest rolnikiem i ciężko pracuje.
.
Diana Piętka
Wiele, wiele lat temu znajoma poszła do jakiejś Chinki skonsultować jakieś problemy zdrowotne i ta zaleciła Jej wywar z kości drobiowych, pamiętam, że bardzo mnie to zadziwiło. Sama gotuję wołowe kości szpikowe i robię z nich sos demi glace, który uwielbiam, a dla "zdrowotności" gotuję nóżki cielęce, które składają się w zasadzie z samych kości, bo skórka jest cieniuteńka, to nie to co nóżki wieprzowe :D
.
inut temu
A nie można zjeść parę łyžek želatyny, przecież do wywar z kości ?
.
Maciek Jackowski
gotowy przepis dla osoby z dną moczanową na atak

kierunek zdrowie
Nieprawda,mój mąż ma dnę i pije taki wywar od lat… to nie mięso trzeba usunąć z diety w przypadku ten choroby.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 13 lutego 2023, o 19:49 
 


Góra 
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Tłumaczenie phpBB3.PL