|
|
.......SŁOWO ŻYCIA .....
"Wydobył mnie z dołu zagłady i z kałuży błota, a stopy moje postawił na skale i umocnił moje kroki."Ps 40/3 |
|
Teraz jest 29 marca 2024, o 11:43 Strefa czasowa: UTC
Autor |
Wiadomość |
anawa
|
Tytuł: Re: Proste łatwe - przekąski -pasty,serki , sałatki Napisane: 4 lipca 2012, o 18:28 |
|
|
admin |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 14:33 Posty: 1471
|
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
składniki: 100g ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki groszku 50g łuskanych orzechów włoskich majonez sól pieprz cayenne 1-2 ząbki czosnku
wykonanie:
oczywiście należy zacząć od ugotowania i wystudzenia ryżu. Następnie do miski należy wrzucić ryż, kukurydzę, groszek, posiekane orzechy włoskie i odsączonego z zalewy i rozdrobnionego tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem. Na końcu dodać majonez do smaku - ja zamiast majonezu dałam jogurt naturalny. Oczywiście do takiej sałatki dodać można wszystko, na co ma się ochotę, co jest pod ręką, co nam się po prostu spodoba w tejże sałatce.
_________________ 2Kor 10/4,5 oręż którym walczymy, nie jest cielesny ma moc burzenia warowni dla sprawy Bożej; nim unicestwiamy złe zamysły i pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Mesjaszowi
|
|
|
|
|
Reklama
|
Tytuł: Napisane: 4 lipca 2012, o 18:28 |
|
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 4 lipca 2012, o 18:30 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
PASTA Z WĘDLINĄ
Składniki (dla 4 osób): - 200 g grubej kiełbasy (u mnie żywiecka) - 100 g twardego sera żółtego - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 mała cebula - 100 g serka topionego (złoty ementaler) - 2 łyżki miękkiego masła - 1 łyżka musztardy - sól i pieprz do smaku
Masło utrzeć z serkiem topionym, resztę składników przepuścić przez maszynkę do mielenia (lub zmielić w blenderze), dodać do masła z serkiem i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Smarować pieczywo.
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 4 lipca 2012, o 18:31 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
PASTA
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 1 mała cebula - 2 jajka na twardo - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka majonez - sól i pieprz - ogórek
Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Jajka i cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki dodać do tuńczyka, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pastą smarować kromki chleba, dekorując każdą plasterkami ogórka.
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
anawa
|
Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 4 lipca 2012, o 18:32 |
|
|
admin |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 14:33 Posty: 1471
|
. PASTA z PIECZENI - MIĘSA
Składniki: - 200 g chudej pieczeni (zastąpiłam usmażonym filetem z kurczaka) - 70 g sera żółtego (edamskiego) - kawałek ugotowanego selera - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypiorek, koperek, bazylia, natka pietruszki) - ząbek czosnku - sól i pieprz
Mięso i seler zemleć, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać z majonezem i zieleniną, doprawić do smaku. Przed podaniem pastę można schłodzić w lodówce. .
_________________ 2Kor 10/4,5 oręż którym walczymy, nie jest cielesny ma moc burzenia warowni dla sprawy Bożej; nim unicestwiamy złe zamysły i pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Mesjaszowi
|
|
|
|
|
anawa
|
Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 4 lipca 2012, o 18:32 |
|
|
admin |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 14:33 Posty: 1471
|
PASTA SEROWO JAJECZNA
Składniki: - 3 jajka ugotowane na twardo - kostka (250 g) białego półtłustego sera - pęczek świeżego koperku - majonez - sól i pieprz
Ser rozgnieść widelcem w misce, jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek posiekać. Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, smarować pieczywo
_________________ 2Kor 10/4,5 oręż którym walczymy, nie jest cielesny ma moc burzenia warowni dla sprawy Bożej; nim unicestwiamy złe zamysły i pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Mesjaszowi
|
|
|
|
|
anawa
|
Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 4 lipca 2012, o 18:33 |
|
|
admin |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 14:33 Posty: 1471
|
SER TWARÓG
Składniki:
- 100 g pestek dyni - 200 g twarożku - 1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki - 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii - 1 łyżeczka majonezu - 1 łyżka jogurtu naturalnego - pieprz i sól czosnkowa
Pestki dyni zmiksować z twarożkiem, dodać pozostałe składniki i wymieszać na pastę. Doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem.
_________________ 2Kor 10/4,5 oręż którym walczymy, nie jest cielesny ma moc burzenia warowni dla sprawy Bożej; nim unicestwiamy złe zamysły i pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Mesjaszowi
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 18 lipca 2012, o 16:48 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Pasta czosnkowa. .
1/4 sera twarogowego chudego, 2 łyżki kefiru lub śmietany 12%, 3 ząbki czosnku, łyżka zarodków pszennych, przyprawy do smaku, natka pietruszki lub szczypiorek. Ząbki czosnku dokładnie rozetrzeć i połączyć z twarogiem. Całość utrzeć, dodać kefir, zarodki i przyprawy. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki. . http://www.vismaya-maitreya.pl/untitledjhgjghj.JPG
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 18 lipca 2012, o 17:28 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Z tego czosnku niedźwiedziego można przyrządzać różne smakołyki.
Wartości lecznicze mają tylko świeże listki, nie należy ich suszyć. Zbiera się go tylko w kwietniu i maju, zanim zakwitnie. Należy uważać, żeby nie pomylić go z liśćmi konwalii, jego liście pachną silnie czosnkiem.
Można dodawać go do twarożku i do masła (smakuje jak masło czosnkowe), albo sporządzić z niego pesto (długo się trzyma i smakuje wspaniale). Wspomnę jeszcze o pierogach nadziewanych mieszanką sera feta i czosnku niedźwiedziego...
Wstawię przepis na to pesto jako dowód na to, że lekarstwa mogą smakować ;-)
125 gram liści czosnku niedźwiedziego 30 gram sera parmezan (drobno potartego) 50 gram orzeszków piniowych (lekko zarumienionych na patelni bez tłuszczu) 125 gram oliwy z oliwek sól i pieprz
Składniki można nieco zmienić i zamiast pini użyć słonecznika albo orzechów włoskich, a zamiast oliwy z oliwek oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Po zarumienieniu pini miksuje się wszystkie składniki razem i przekłada do zakręcanego, szklanego słoika.W lodówce trzyma się nawt do kilku tygodni, jeżeli nie zostanie wcześniej zjedzone... Takim pesto można smarować kanapki, podawać do mięs i wędlin, do serów, a wspaniale smakuje ze spagetti lub innym makaronem.
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 9 grudnia 2012, o 17:39 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Pierogi ze szpinakiem - składniki Cebula 1 sztuka Gałka muszkatołowa 1 szczypta czosnku 2 ząbki gorącej wody 1 szklanka masła 2 łyżki mrozonego szpinaku 50 dag mąki 50 gram oleju 1 łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki sera feta 1 opakowanie soli 1 łyżeczka Sposób przygotowania 1.Przesiej mąkę do dużej miski,dodaj szczyptę soli i powoli dolewaj zagotowaną wrzącą wodą,cały czas mieszając łyżką. Na koniec wlej olej.Gęstą masę przełóż na posypaną mąką stolnicę i starannie zagnieć ,aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić.Gdy przestygnie ,uformuj z ciasta kulę,włóż do miski,przykryj i odstaw na 30 minut,by nieco odpoczęło. 2.Szpinak rozmroź.W rondelku roztop masło,dodaj posiekaną cebulę i smaż ,aż się zeszkli.Dodaj szpinak i mieszając gotyj,aż odparuje woda. Przestudź,dodaj pokruszoną fetę,przeciśnięty przez praskę czosnek,dopraw pieprzem,gałką muszkatołową.Całość wymieszaj. 3.Ciasto podziel na dwie porcje i rozwałkuj każdą na placek o grubości około 2 mm.Szklanką wykrawaj okrągłe placuszki,na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi. 4.Pierogi wrzucaj do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotu je jeszcze 2-3 minuty. Odcedż i podawaj natychmiast polane roztopionym masłem lub jogurtem z ziołami.
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
anawa
|
Tytuł: Re: PRZEPISY -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 7 maja 2013, o 16:20 |
|
|
admin |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 14:33 Posty: 1471
|
Proste i pomysłowe ,ciekawe też ...
_________________ 2Kor 10/4,5 oręż którym walczymy, nie jest cielesny ma moc burzenia warowni dla sprawy Bożej; nim unicestwiamy złe zamysły i pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Mesjaszowi
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: PRZEPISY -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 30 maja 2013, o 15:10 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
400 g fasoli piękny Jaś * 250 g pieczarek * 3 cebule * sól * czarny pieprz * 1 łyżeczka rozdrobnionych listków tymianku * 3 łyżki oleju * 1 cytryna Fasolę musimy namoczyć przez noc, aby napęczniała, zmiękła i nadawała się do gotowania. Ja fasolę gotuje około 60 minut w niewielkiej ilości wody, ale takiej, aby była cała przykryta. Wody nie solę, doprawiam dopiero rozdrobnioną fasolę w paście, ale o tym za chwilę. Na patelni podsmażamy pocięte bardzo drobno pieczarki wraz z cebulą. Możemy zrobić to ręcznie lub przy pomocy malaksera, ja wybrałam to drugie rozwiązanie. Smażę do momentu aż będą suche i przyrumienione. Ugotowana fasolę odcedzam z wody i miksuję w malakserze. W takim wypadku nie ma nawet konieczności obierania jej ze skórki. W miarę miksowania dolewam łyżką wazową taką ilość wody z gotowania, aby pasta fasolowa miała odpowiednią konsystencję. Doprawiam ją solą, pieprzem, dodaję pieczarki razem cebulą, sok z 1/2 cytryny, i 1 łyżeczkę rozdrobnionych listków tymianku. Pastę mieszam dokładnie, oceniam smak i konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęsta dolewam jeszcze odrobinę wody z gotowania fasoli. Pastę podaję udekorowaną listkami tymianku i plasterkiem cytryny. http://www.olgasmile.com/pasta-z-fasoli ... zarek.html. Taką fasolową pastę nazywamy w domu pasztetem wegańskim. Pasuje do pieczywa, jako dip do warzyw, sprawdza się w pierogach i naleśnikach. Rewelacyjna na zimno, na ciepło również niczego sobie. http://www.olgasmile.com/pasta-na-kanap ... pryki.html
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: PRZEPISY -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 24 sierpnia 2013, o 11:25 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Ajvar Składniki: • 2 kg papryki czerwonej • 3 średnie bakłażany • 6-7 pomidorów • 2-3 cebule • główka czosnku • 3 ostre papryki lub 2 łyżeczki płatków ostrej papryki (można mniej, jeśli lubicie wersje łagodniejsze) • 3 łyżki octu • 6 łyżek słodkiej papryki • 2 łyżki soli • 60 ml oleju lub oliwy • opcjonalnie 2-3 łyżki cukru jeśli papryka nie jest dostatecznie słodka Przygotowanie: 1. Papryki myje, osuszam ręcznikiem papierowym i układam na suchej blasze do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, najlepiej pod grill i opalam. Po 20-30 minutach odwracam na druga stronę. Gdy skórka jest czarna w niektórych miejscach wkładam do dużej metalowej miski i przykrywam talerzem, żeby się zaparzyła, wtedy łatwiej schodzi. Po 20 minutach obieram skórkę a papryk odkładam na bok. 2. Na suchą blachę układam bakłażany ponakłuwane widelcem, aby nie eksplodowały w nagrzanym piekarniku. Obok kładę przekrojone na pół cebule i główkę czosnku. Piekę przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli trzeba wyjmuje wcześniej cebulę oraz czosnek i odkładam. Upieczonego bakłażana przekrawam na pół i zdejmuję skórkę. Odkładam. 3. Pomidory przekrawam na pół, układam na blasze i piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 4. W maszynce do mięsa mielę obrane ze skóry: papryki, bakłażana, cebule, czosnek i pomidory. Wkładam na patelnię, solę, dodaje rozdrobniona paprykę, ocet, oliwę i smażę około 30 minut do czasu aż masa nabierze pożądanej gęstości. 5. Przekładam ajvar do słoików, zakręcam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni aby się pasteryzowały przez około 35 minut lub do garnka z gotująca się wodą na 30 minut. Wyjmuję słoiki, nakrywam je gazetą i kocem. Zostawiam na noc do wystudzenia lub w garnku z wodą, w którym się słoiki gotowały. http://www.olgasmile.com/ajvar.html
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: PRZEPISY -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie Napisane: 27 października 2013, o 16:50 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Zrobiłam ale musiałam dac za mało cukru a może o octu , bo po odkręceniu do spozycia ,zawartość zaczyna fermentowac i siada lesn. Zaczełam dodawac cukru i jest dobrze ,ale wygląda na to ,ze pozostałe słoiczki bede musiała jeszcze raz przesmażyc z dodatkiem cukru . A , pomijając ten nie docukrzony problem , Ajvar jest spuper mocny bo dodałam paprycze habanero ,która miałam po zrobieniu oliwy ..łezka sie kręci.
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Proste łatwe - przekąski -pasty,serki , Napisane: 9 marca 2014, o 16:01 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Serek ze słonecznika (Sunflower cheese) 0,5 szklanki łuskanego słonecznika 1 szklanka gorącej wody 1,5 łyżeczki agar-agar 1 średniej wielkości cebula 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku opcjonalnie można dodać granulowanego czosnku sól do smaku Oczywiście można podwoić ilość składników Słonecznik lekko uprażyć na suchej patelni, a następnie zmiksować z połową szklanki gorącej wody. Agar-agar rozpuścić w pozostałej części wody i dodać do zmiksowanego słonecznika. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Cebulę można dodać surową lub lekko wcześniej podsmażyć. Wylać do salaterki i odstawić do ostygnięcia. ,,,
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
twojtyp
|
Tytuł: Re: Re: Proste łatwe - przekąski -pasty,serki , sałatki Napisane: 23 lutego 2015, o 06:49 |
|
|
Dzięki za przepis na pierogi ze szpinakiem:-D są przepyszne
zakaz reklam!!! jeszcze raz i dostaniesz Ostrzeżenie!
Ostatnio edytowano 23 lutego 2015, o 07:16 przez anawa, łącznie edytowano 1 raz |
. |
|
|
|
|
|
Reklama
|
Tytuł: Napisane: 23 lutego 2015, o 06:49 |
|
|
|
|
|
|
|
Teraz jest 29 marca 2024, o 11:43 Strefa czasowa: UTC
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości |
|
|
|
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|