Zarejestruj    Zaloguj    Dział    FAQ

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Proste łatwe - przekąski -pasty,serki , sałatki
 Post Napisane: 4 lipca 2012, o 18:28 
Offline
admin
admin

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 14:33
Posty: 1471
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

składniki:
100g ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
0,5 puszki kukurydzy
0,5 puszki groszku
50g łuskanych orzechów włoskich
majonez
sól
pieprz cayenne
1-2 ząbki czosnku

wykonanie:


oczywiście należy zacząć od ugotowania i wystudzenia ryżu.
Następnie do miski należy wrzucić ryż, kukurydzę, groszek,
posiekane orzechy włoskie i odsączonego z zalewy
i rozdrobnionego tuńczyka.
Doprawić solą i pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem.
Na końcu dodać majonez do smaku - ja zamiast majonezu dałam jogurt naturalny.
Oczywiście do takiej sałatki dodać można wszystko, na co ma się ochotę, co jest pod ręką,
co nam się po prostu spodoba w tejże sałatce.

_________________
2Kor 10/4,5 oręż którym walczymy, nie jest cielesny ma moc burzenia warowni dla sprawy Bożej;
nim unicestwiamy złe zamysły
i pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga
i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Mesjaszowi


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 4 lipca 2012, o 18:28 
 


Góra 
  
 
 Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 4 lipca 2012, o 18:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
PASTA Z WĘDLINĄ

Składniki (dla 4 osób):
- 200 g grubej kiełbasy (u mnie żywiecka)
- 100 g twardego sera żółtego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 100 g serka topionego (złoty ementaler)
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku


Masło utrzeć z serkiem topionym, resztę składników
przepuścić przez maszynkę do mielenia
(lub zmielić w blenderze), dodać do masła z serkiem i dobrze wymieszać.
Doprawić do smaku.
Smarować pieczywo.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 4 lipca 2012, o 18:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
PASTA

Składniki:

- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula
- 2 jajka na twardo
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonez
- sól i pieprz
- ogórek


Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć do miseczki.
Jajka i cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki dodać do tuńczyka, dodać majonez,
dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pastą smarować kromki chleba, dekorując każdą plasterkami ogórka.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 4 lipca 2012, o 18:32 
Offline
admin
admin

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 14:33
Posty: 1471
.
PASTA z PIECZENI - MIĘSA

Składniki:
- 200 g chudej pieczeni (zastąpiłam usmażonym filetem z kurczaka)
- 70 g sera żółtego (edamskiego)
- kawałek ugotowanego selera
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanej zieleniny
(szczypiorek, koperek, bazylia, natka pietruszki)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz


Mięso i seler zemleć, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Wszystko wymieszać z majonezem i zieleniną, doprawić do smaku.
Przed podaniem pastę można schłodzić w lodówce.
.

_________________
2Kor 10/4,5 oręż którym walczymy, nie jest cielesny ma moc burzenia warowni dla sprawy Bożej;
nim unicestwiamy złe zamysły
i pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga
i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Mesjaszowi


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 4 lipca 2012, o 18:32 
Offline
admin
admin

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 14:33
Posty: 1471
PASTA SEROWO JAJECZNA

Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- kostka (250 g) białego półtłustego sera
- pęczek świeżego koperku
- majonez
- sól i pieprz


Ser rozgnieść widelcem w misce,
jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
koperek posiekać.
Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko razem dokładnie wymieszać, smarować pieczywo

_________________
2Kor 10/4,5 oręż którym walczymy, nie jest cielesny ma moc burzenia warowni dla sprawy Bożej;
nim unicestwiamy złe zamysły
i pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga
i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Mesjaszowi


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 4 lipca 2012, o 18:33 
Offline
admin
admin

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 14:33
Posty: 1471
SER TWARÓG

Składniki:

- 100 g pestek dyni
- 200 g twarożku
- 1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz i sól czosnkowa


Pestki dyni zmiksować z twarożkiem,
dodać pozostałe składniki i
wymieszać na pastę.
Doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem.

_________________
2Kor 10/4,5 oręż którym walczymy, nie jest cielesny ma moc burzenia warowni dla sprawy Bożej;
nim unicestwiamy złe zamysły
i pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga
i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Mesjaszowi


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 18 lipca 2012, o 16:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Pasta czosnkowa
.
.Obrazek


1/4 sera twarogowego chudego, 2 łyżki kefiru lub śmietany 12%, 3 ząbki czosnku, łyżka zarodków pszennych, przyprawy do smaku, natka pietruszki lub szczypiorek.
Ząbki czosnku dokładnie rozetrzeć i połączyć z twarogiem.
Całość utrzeć, dodać kefir, zarodki i przyprawy.
Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

.
http://www.vismaya-maitreya.pl/untitledjhgjghj.JPG
Obrazek

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 18 lipca 2012, o 17:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Z tego czosnku niedźwiedziego można przyrządzać różne smakołyki.

Wartości lecznicze mają tylko świeże listki, nie należy ich suszyć. Zbiera się go tylko w kwietniu i maju, zanim zakwitnie. Należy uważać, żeby nie pomylić go z liśćmi konwalii, jego liście pachną silnie czosnkiem.

Można dodawać go do twarożku i do masła (smakuje jak masło czosnkowe), albo sporządzić z niego pesto (długo się trzyma i smakuje wspaniale). Wspomnę jeszcze o pierogach nadziewanych mieszanką sera feta i czosnku niedźwiedziego...

Wstawię przepis na to pesto jako dowód na to, że lekarstwa mogą smakować ;-)

125 gram liści czosnku niedźwiedziego
30 gram sera parmezan (drobno potartego)
50 gram orzeszków piniowych (lekko zarumienionych na patelni bez tłuszczu)
125 gram oliwy z oliwek
sól i pieprz

Składniki można nieco zmienić i zamiast pini użyć słonecznika albo orzechów włoskich, a zamiast oliwy z oliwek oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Po zarumienieniu pini miksuje się wszystkie składniki razem i przekłada do zakręcanego, szklanego słoika.W lodówce trzyma się nawt do kilku tygodni, jeżeli nie zostanie wcześniej zjedzone... :P
Takim pesto można smarować kanapki, podawać do mięs i wędlin, do serów, a wspaniale smakuje ze spagetti lub innym makaronem.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KUCHCIKOWO -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 9 grudnia 2012, o 17:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Obrazek

Pierogi ze szpinakiem - składniki
Cebula 1 sztuka
Gałka muszkatołowa 1 szczypta
czosnku 2 ząbki
gorącej wody 1 szklanka
masła 2 łyżki
mrozonego szpinaku 50 dag
mąki 50 gram
oleju 1 łyżka
pieprzu 1/2 łyżeczki
sera feta 1 opakowanie
soli 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
1.Przesiej mąkę do dużej miski,dodaj szczyptę soli i powoli dolewaj zagotowaną wrzącą wodą,cały czas mieszając łyżką.
Na koniec wlej olej.Gęstą masę przełóż na posypaną mąką stolnicę i starannie zagnieć ,aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić.Gdy przestygnie ,uformuj z ciasta kulę,włóż do miski,przykryj i odstaw na 30 minut,by nieco odpoczęło.

2.Szpinak rozmroź.W rondelku roztop masło,dodaj posiekaną cebulę i smaż ,aż się zeszkli.Dodaj szpinak i mieszając gotyj,aż odparuje woda.
Przestudź,dodaj pokruszoną fetę,przeciśnięty przez praskę czosnek,dopraw pieprzem,gałką muszkatołową.Całość wymieszaj.

3.Ciasto podziel na dwie porcje i rozwałkuj każdą na placek o grubości około 2 mm.Szklanką wykrawaj okrągłe placuszki,na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi.

4.Pierogi wrzucaj do osolonej wrzącej wody.
Po wypłynięciu gotu je jeszcze 2-3 minuty.
Odcedż i podawaj natychmiast polane roztopionym masłem lub jogurtem z ziołami.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PRZEPISY -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 7 maja 2013, o 16:20 
Offline
admin
admin

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 14:33
Posty: 1471
Proste i pomysłowe ,ciekawe też :) ...
Obrazek

_________________
2Kor 10/4,5 oręż którym walczymy, nie jest cielesny ma moc burzenia warowni dla sprawy Bożej;
nim unicestwiamy złe zamysły
i pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga
i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Mesjaszowi


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PRZEPISY -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 30 maja 2013, o 15:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
400 g fasoli piękny Jaś
* 250 g pieczarek
* 3 cebule
* sól
* czarny pieprz
* 1 łyżeczka rozdrobnionych listków tymianku
* 3 łyżki oleju
* 1 cytryna


Fasolę musimy namoczyć przez noc, aby napęczniała, zmiękła i nadawała się do gotowania. Ja fasolę gotuje około 60 minut w niewielkiej ilości wody, ale takiej, aby była cała przykryta. Wody nie solę, doprawiam dopiero rozdrobnioną fasolę w paście, ale o tym za chwilę. Na patelni podsmażamy pocięte bardzo drobno pieczarki wraz z cebulą.
Możemy zrobić to ręcznie lub przy pomocy malaksera, ja wybrałam to drugie rozwiązanie. Smażę do momentu aż będą suche i przyrumienione.
Ugotowana fasolę odcedzam z wody i miksuję w malakserze. W takim wypadku nie ma nawet konieczności obierania jej ze skórki.
W miarę miksowania dolewam łyżką wazową taką ilość wody z gotowania, aby pasta fasolowa miała odpowiednią konsystencję.
Doprawiam ją solą, pieprzem, dodaję pieczarki razem cebulą, sok z 1/2 cytryny, i 1 łyżeczkę rozdrobnionych listków tymianku.
Pastę mieszam dokładnie, oceniam smak i konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęsta dolewam jeszcze odrobinę wody z gotowania fasoli. Pastę podaję udekorowaną listkami tymianku i plasterkiem cytryny.
http://www.olgasmile.com/pasta-z-fasoli ... zarek.html
.
Taką fasolową pastę nazywamy w domu pasztetem wegańskim. Pasuje do pieczywa, jako dip do warzyw, sprawdza się w pierogach i naleśnikach. Rewelacyjna na zimno, na ciepło również niczego sobie.

http://www.olgasmile.com/pasta-na-kanap ... pryki.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PRZEPISY -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 24 sierpnia 2013, o 11:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Ajvar

Obrazek

Składniki:

• 2 kg papryki czerwonej
• 3 średnie bakłażany
• 6-7 pomidorów
• 2-3 cebule
• główka czosnku
• 3 ostre papryki lub 2 łyżeczki płatków ostrej papryki (można mniej, jeśli lubicie wersje łagodniejsze)
• 3 łyżki octu
• 6 łyżek słodkiej papryki
• 2 łyżki soli
• 60 ml oleju lub oliwy
• opcjonalnie 2-3 łyżki cukru jeśli papryka nie jest dostatecznie słodka
Przygotowanie:

1. Papryki myje, osuszam ręcznikiem papierowym i układam na suchej blasze do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, najlepiej pod grill i opalam.

Po 20-30 minutach odwracam na druga stronę.
Gdy skórka jest czarna w niektórych miejscach wkładam do dużej metalowej miski i przykrywam talerzem, żeby się zaparzyła, wtedy łatwiej schodzi.
Po 20 minutach obieram skórkę a papryk odkładam na bok.

2. Na suchą blachę układam bakłażany ponakłuwane widelcem, aby nie eksplodowały w nagrzanym piekarniku. Obok kładę przekrojone na pół cebule i główkę czosnku. Piekę przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli trzeba wyjmuje wcześniej cebulę oraz czosnek i odkładam. Upieczonego bakłażana przekrawam na pół i zdejmuję skórkę. Odkładam.

3. Pomidory przekrawam na pół, układam na blasze i piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni.

4. W maszynce do mięsa mielę obrane ze skóry: papryki, bakłażana, cebule, czosnek i pomidory. Wkładam na patelnię, solę, dodaje rozdrobniona paprykę, ocet, oliwę i smażę około 30 minut do czasu aż masa nabierze pożądanej gęstości.

5. Przekładam ajvar do słoików, zakręcam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni aby się pasteryzowały przez około 35 minut lub do garnka z gotująca się wodą na
30 minut.
Wyjmuję słoiki, nakrywam je gazetą i kocem.
Zostawiam na noc do wystudzenia lub w garnku z wodą, w którym się słoiki gotowały.

http://www.olgasmile.com/ajvar.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: PRZEPISY -CZY jecie czy pijecie na CHWAŁE to czyńcie
 Post Napisane: 27 października 2013, o 16:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Zrobiłam ale musiałam dac za mało cukru a może o octu , bo po odkręceniu
do spozycia ,zawartość zaczyna fermentowac i siada lesn.
Zaczełam dodawac cukru i jest dobrze ,ale wygląda na to ,ze pozostałe słoiczki
bede musiała jeszcze raz przesmażyc z dodatkiem cukru .

A , pomijając ten nie docukrzony problem , Ajvar jest spuper mocny bo dodałam
paprycze habanero ,która miałam po zrobieniu oliwy ..łezka sie kręci. :roll:

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Proste łatwe - przekąski -pasty,serki ,
 Post Napisane: 9 marca 2014, o 16:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Serek ze słonecznika (Sunflower cheese)

0,5 szklanki łuskanego słonecznika
1 szklanka gorącej wody
1,5 łyżeczki agar-agar
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka przyprawy warzywnej w proszku
opcjonalnie można dodać granulowanego czosnku
sól do smaku

Oczywiście można podwoić ilość składników

Słonecznik lekko uprażyć na suchej patelni, a następnie zmiksować z połową szklanki gorącej wody.
Agar-agar rozpuścić w pozostałej części wody i dodać do zmiksowanego słonecznika. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować.
Cebulę można dodać surową lub lekko wcześniej podsmażyć.
Wylać do salaterki i odstawić do ostygnięcia.
,,,Obrazek

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Re: Proste łatwe - przekąski -pasty,serki , sałatki
 Post Napisane: 23 lutego 2015, o 06:49 
 
Dzięki za przepis na pierogi ze szpinakiem:-D są przepyszne

zakaz reklam!!! jeszcze raz i dostaniesz Ostrzeżenie!


Ostatnio edytowano 23 lutego 2015, o 07:16 przez anawa, łącznie edytowano 1 raz
.


Góra 
  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 23 lutego 2015, o 06:49 
 


Góra 
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Tłumaczenie phpBB3.PL