Zarejestruj    Zaloguj    Dział    FAQ

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 30 maja 2013, o 15:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY bezglutenowy, bez nabiału, wegański
Obrazek
Składniki na 8 kromek:
kasza jaglana (ugotowana na sypko, 1 szklanka)
mąka gryczana (6 sporych łyżek)
skrobia kukurydziana bądź ziemniaczana (2 płaskie łyżki)
sok owocowy (świeżo wyciśnięty, np jabłkowy, pomarańczowy, 1/3 do 1/2 szklanki)
olej nierafinowany dowolny (uwaga, chlebek będzie smakował i pachniał tak jak dodany olej! mały kieliszek: 30 ml)
sól nierafinowana, naturalna (2 szczypty)
kmin rzymski ( 1-2 łyżeczki, do smaku)
sezam czarny lub jasny (jasny - podprażony lekko na patelni: uwaga! łatwo się pali i gorzknieje!, 1 kopiasta łyżka)
papryka słodka (1 łyżeczka)
kurkuma (1 łyżeczka)

Wykonanie:

Kaszę ugotuj według przepisu (link) .
Odmierz szklankę kaszy, ostudź, włóż do miski, dodaj mąkę i skrobię, olej i sok, sól i przyprawy (prócz sezamu!!!) i zmiksuj na gładko (jeśli masz zwykły mikser, tak jak ja, nie będzie to "gładź szpachlowa" ;) ).
Ciasto ma być gęste ale nie suche.
Jeśli trzeba, dolej jeszcze soku.
Następnie dodaj sezam i wymieszaj.
Wyłóż masę na papier do pieczenia ( prostokąt o wymiarach ok. 22 cm na 18 cm),
połóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.
Pokrój po ostudzeniu w równe prostokąty.
Gotowe!

*uwaga, chlebek pieczony dłużej 25-35 minut, z każdą minutą będzie bardziej chrupiący.
20-25 minutowy będzie bardziej miękki.
Wybierz czas pieczenia wedle własnego gustu. :)
*chlebek jest rewelacyjny w smaku! Nadaje się do wszelkich past i hummusów ale... można zeń zrobić również "zwykłą" KANAPKĘ!


Obrazek

http://smakoterapia.blogspot.co.uk/2013 ... glany.html :)
:)
.

Obrazek

.

ps
jeśli znalazłeś coś dla siebie co byś chętnie posmakował , - wklej do "Kuchcikowa "

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 30 maja 2013, o 15:21 
 


Góra 
  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 30 maja 2013, o 15:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Obrazek

Składniki:
płatki gryczane (1/2 szklanki)
płatki jaglane (1/2 szklanki)
ksylitol lub miód lub słód (np daktylowy, syrop klonowy itp) do smaku (u nas 3-4 łyżki)
pestki słonecznika (1/2 szklanki)
pestki dyni (1/2 szklanki)
sezam niełuskany (1/3 szklanki)
len złocisty (1/2 szklanki - w tym połowa zmielona na mąkę)
olej kokosowy nierafinowany (1/3 szklanki)

Wykonanie:

Na patelni, na niewielkim ogniu, podgrzej do postaci płynnej ksylitol (miód lub słód lub ich mix) i delikatnie zredukuj. Dołóż olej kokosowy i porządnie wymieszaj. Wrzuć wszystkie pozostałe składniki, zdejmij z ognia i połącz w gęstą, dokładnie oklejoną słodem i olejem masę.
Wyłóż płaskie naczynie do zapiekania papierem do pieczenia dobrej jakości, posmaruj suto olejem kokosowym i ułóż nań ciasno, dociskając maczanymi w wodzie palcami, masę. Nasza masa zapełniła blaszkę o wymiarach ok. 28 cm x 18 cm. Grubość ok 0,5 cm. Oczywiście możecie dowolnie żonglować grubością batoników (łatwiej je później kroić, są mniej kruche).
Następnie upiecz całość w temperaturze 165 stopni (czas pieczenia ok. 30 minut, uwaga, łatwo się przypala!). Po ostudzeniu (ważne, nieco zmięknie krucha masa), pokrój zapieczony prostokąt bardzo ostrym nożem w zgrabne wafelki.
Obrazek

http://smakoterapia.blogspot.co.uk/2013 ... enowe.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 28 czerwca 2013, o 11:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Obrazek

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 27 października 2013, o 14:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Jak zrobić zakwas do pieczenia chleba :: Skutecznie,Tv

Maka zytnia 2000 tys
z 720 tez dobry.
.
1 miarka maki na 1 miarka ciepłej wody

..
Wieczorem 1/2 szklanik mąki żytniej
+ 1/2 szklanka ciepłej wody wymieszac
bedzie gesta maczna papka
zostawic pod przykryciem w ciepłym miejscu
przykryc pokrywka ale nie zakrecac
zostawic na 12 godz - a rano dokarmic
A potem co 24 godz przez 3 dni dokarmiac
..
Rano dokarmic po 12 godz (A wieczorem tylko pomieszac)
1.2 szklaniki maki zytniej i 1/2 ciepłej wody.
mieszamy i zostawiamy na 24 godzi

Wieczorem juz babelkuje -mieszamy bez dokarmiania.
..
Rano 2 dzien
1/2 szkl maki i 1/2 ciepłej wody przegotowanej.

mozna dokarmic 1 łyz maki 1 łyzka wody zawsze 1 do 1
..


. :idea:

Pierwszy chleb (nawet na młodym) zakwasie :: Skutecznie.Tv


Piekarnik
250 stop potem na 200 - czas 50-55 min


Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie...
Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wykazać nawet młodemu zakwasowi ;)
Nie jest on tak silny jak dojrzały zakwas, które swoje już odstał i przepracował, więc trzeba go dać więcej lub podejść do tematu „stopniowo" (szczegóły w przepisie).
Więcej porad, jak i przepisów kulinarnych: http://Gotuj.Skutecznie.Tv | zobacz tę: http://gotuj.skutecznie.tv/2011/09/pi...
_________--------___________________--------_______________-

Zakwas wyjąć na 1 godz z lodówki i dokarmić zostawiajac na 3-4 godz w ciepłym miejscu i zaczał pracowac.

Dodac 3łyz maki razowa 2000 tys .3 łyz przegotowanej letniej wody
nakryc przyrywka na 3-4 godz az zacznie pracowac .
Mozna wstawic do miski z ciepła woda ok 37 stop po pół godz widac bable czyli zaczeło pracowac .
A to zalezne jest od temperatury .
Odwazyc 300-350- gram na wadze -reszte do lodówki .

Do zakwasu dodac 500gram maki pszennej 650 .
Dolac 500 mil wody dobrze wymieszac gestosc
przykryc i zostawic na 12 godz albo na noc zeby zaczał pracowac .
Miske wstawic w ciepłe miejsce tak ja zakwas do szafki
2 keksówki wyłozyc papierem do pieczenia .
......

ZAKWAS DODac make 650 lub zytnia ,pszenna ,orkiszowa typ 700
Pół kg dodac wode letnia 150 mil zalezy od gestosci moze byc 100
dodac Sól..1 łyżka
Dodatki -otreby pszenne 3/4 słonecznik 1/ 3 szklani
łyzeczka piccy - Wszystko wymieszac mikserem z koncówka
mozna reka lub łyżka .
Ciasto ma odchodzic od dłoni .
Mozna bardziej geste wyrobic i w koszyku .
Mozna rzadsze i wlac do foremek .

Podzielic na 2 czesci i do osobnych keksówek.
Uformowac łyżka umaczana w wodzie
Musi wyrosnac do krawedzi blaszki przykryc go sciereczka i woreczkiem zabezpieczyc .
wyrastał 5 godz .przy młodym zakwasie
Im dłuzej stoi w lodówce tym lepiej mocny wyrosnie w ciagu 2 godz.
Piekarnik do 250 włozyc i zmniejszyc do 200 na 50 -55 min.

Chlebki naciac posmarowac woda lub spryskac, posypac słonecznikiem - płatki owsiane - otreby - maka itp .
i do piekarnika na 2 półke od dołu wlac wode woda wyparuje
mozna spryskac piekarnik .
czas 50 -55 min

Wyrosły i zostawic na ok 5 min do odparowania na metalowej kratce bez foremki .

,,,,,,,,,,

Fenomenalnie prosty chleb -na zakwasie :: Skutecznie.Tv [HD]


Do miski 500gram aktywnego zakwasu

dodajemy
800 gram pszenna 650
- maki 1 rodzaju np
pszenna pełnoziarnista
lub - mieszanki mąk
np 400 gram pszennej i 400 orkiszowej.

.....
dodatki
3/4 szklani otreby pszenne
siemie lniane .1/2 szklanki
papryki czerwonej płaska łyzeczka
1 łyzka soli
3/4litra wody
a potem reszta z pół litra w zaleznosci od gestosci
ciasta.
Mikser z koncówka do ciasta drożdżowego
lub reka - długo i pozadnie
na 20 min zostawic zeby odpoczęło.
Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.

Jeszcze raz wyrobic długo i porządnie 5 min).
Zostawic do wyrosnięcia .

Wlewamy do keksówek wygłądzic łyzka moczona w owdzie
przykrywamy folia woreczkiem az do wyrosniecia
w piekarniku juz nie wyrosnie.

..piekarnik 250 stopni po wstawieniu zmniejszac do
200 i na 50-55 min.


Spryskuje woda chlebki i piekarnik ,posypuje np słonecznikiem
siemieniem.
Wyłączyc grzanie i zostawic jeszcze do wystygniecia na ok 5 min

.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 1 listopada 2013, o 18:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Źródło: pracowniawypiekow.blogspot
·
Marek G

Dzień 1

godzina: 8:00

200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała
objętość 2 szklanek)

200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej (1 szklanka)

Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu.

Powstanie bardzo gęsta pasta.

Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.

Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo składników odżywczych, jakie się w niej znajduje.
·
Marek G


Dzień 2

24 h póżniej, godz. 8:00:

100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)

100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

100 g wody (1/2 szklanki)

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C.
·



Dzień 3:

12 godzin później, godz. 20:00

100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)

100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

100 g wody (1/2 szklanki)

Wymieszać, przykryć folią plastikową.
Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.


Dzień 4:

Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem,
w odstępach 12 godzinnych.

Dnia 5

zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
·

W lodówce bez dokarmiania do tygodnia, więc dokarmiasz raz na 7 dni,
tyle że na czas dokarmiania zakwas musisz wyjąć z lodówy,
ogrzać, dokarmić, i dopiero po 2 godzinach z powrotem wędruje w zimno.



Lepiej dokupić na Allegro za jakieś 5zł gotowy stary zakwas w ilości około 2 łyżek, i zmieszać z tym co już zrobiłaś.

Dzięki temu twój zakwas zyska siłę, bakterie będą trwalsze i mniej podatne na zmarnowanie.

.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 8 listopada 2013, o 16:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Jak zrobić pyszny chlebek na zakwasie.

.

2łyzki maki pełnoziarnistej
2łyz ciepłej wody wymieszac zostawic w ciepłe miejsce na kilka dni,zeby zrobiło sie kwaśne .
.
1kg mąki pszennej 1/2 zytniej lub na odwrót
1 kg maki pełnoziarnistej -1/2 zytnej
1szkl słonecznik
1 szkl siemienia
1 szkl pestek dyni
1szkl otręb lub płatków owsianych
4 łyzeczki soli i
WODA - 1litr i Pół
..
wszystko mieszamy do foromek na 9- 10 godz
odstawic
60 stop przez 15min
ustawic na 130 sto - 15 min
170 stop na 45 min -

>.................................................>





Chleb domowy na zakwasie


.


4 szklanki maki niebliczowanej(organicznej)
1.5 szklanki mąki żytnej
1 szklanka otrębów żytnych
1 szklankę płatków owsianych
pół szklanki siemienia lnianego
1 szklanka pestek z dyni
1 szklanka pestek słonecznika
2 łyzki soli
..
3 łyzki miodu
5 i 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody.
3 duże czubate łyzki ZAKWASU.
rozmieszac wszystko i 3 łyzki odłozyc do słoiczka ZAKWASU
2 foremki posmarowane i wysypane maka zytnia
posypac siemie lniane lub sezamu i wstawiamy na cała noc
do zimnego piekarnika
375 stopni Farenhajda na 70-80 min
.........

ZAKWAS ŻYTNI DO CHLEBA

http://www.youtube.com/watch?v=w26t449dPhg
.
ZDROWIE NA TALERZU poleca...
Zakwas żytni do pieczenia chleba.
Szkoła zdrowego gotowania - http://www.ZdrowieNaTalerzu.pl
.........

Chleb żytni na zakwasie - przepis na pyszny, domowy, zdrowy chlebek:-) /kierunekzdrowie

29 wrz 2013

Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis. Mój przepis na chleb żytni jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny, bąbelkujący zakwas! Chleb wychodzi również na młodym, świeżym zakwasie, więc nie bójcie się i próbujcie:-) Pieczenie chlebów to wielka radocha, mam nadzieję, że podzielicie moje zdanie:-) Mój przepis na chleb żytni na zakwasie zrobiony jest w 100% z mąki żytniej, bez dodatków innych mąk. Dokładny przepis i proporcje znajdziecie na moim blogu: http://www.kierunekzdrowie.blogspot.c...
Życzę Wam udanego, pysznego pieczenia:-)

Pozdrawiam serdecznie
Sylwia
http://www.kierunekzdrowie.blogspot.com
https://www.facebook.com/pages/kierun...

Mi nie urósł.
Zakwas robiłam wg przepisu - babelkowal po 5 dniu i urósł ślicznie dokarmialam i dwa dni nic nie babelkowal - chleb nic nie wyrósł przez cała noc :-(... Wsadzilam do pieczenia zabaczymy co wyjdzie
Odpowiedz
·
kierunek zdrowie


Może dodałaś zakwas po wcześniejszym dokarmieniu?
Zakwas powinien być wygłodzony, aktywny, wtedy na pewno podniesie chleb
.
Jeśli chleb Ci nie wyrósł, najprawdopodobniej nie wyjdzie.
Mi zdarzało się tak tylko wtedy, gdy dodawałam za mało aktywny zakwas...


.http://www.kierunekzdrowie.blogspot.com ... sie-z.html

.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 9 lutego 2014, o 18:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Wykorzystałam przepis
Jak zrobić zakwas do pieczenia chleba- Magdy

i według niego zrobiłam zaczyn a potem pierwszy chlebuś.

Mogłam na bieżąco opisac jak to postępowało - szkoda,ze przegapiłam.

Zakwas był zakwaśny ale chlebus smaczny mimo ,ze nie wyrósł by taki niziutki
nie wyrośnięty jakby zakalcowaty ,ale smaczny :)
oczywiście nie poddałam sie i nastepny został upieczony hm tez był kwaśny ale jakby
nieco wyrośnięty.

Wiecie najgorsze ze chlebus był pod 'lupą' czyli , jaki wyjdzie jak to bedzie ..

Zastanawiałm sie co jest nie tak ze niewyrasta .
przegladnełam inne przepisy i myslałam myślałam.
:)

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 31 marca 2014, o 18:06 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Jak zrobić pyszny chlebek na zakwasie.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 23 maja 2014, o 12:00 
Offline

Dołączył(a): 15 maja 2014, o 13:38
Posty: 2
Oniemiałem, dziękuję za przepis na ryżowe kulki. Pamiętam że kupowałem je w szkolnym kiosku:-)


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 23 maja 2014, o 13:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
to był prosty sposób zeby zrobic cos słodkiego .
Kako nie kazdy dodawał a 'krówki' mozna było zastąpić cukierkami 'toffi' były o różnych smakach.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 27 sierpnia 2014, o 16:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
fenomenalnie prosty chleb na zakwasie


na 1/2 kg maki - 4gram drożdży

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 22 lutego 2015, o 12:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Chleb razowy Sophie Dahl
Obrazek
Nie tak dawno był chlebek bananowy Sophie Dahl, teraz przyszła pora na chlebek, a raczej na w pełnym tego słowa znaczeniu chleb, razowy.
Jak większość przepisów apetycznej Panny Dahl, jest on baaardzo prosty w wykonaniu, nie wymaga zagniatania, a tym bardziej długiego wyrastania ciasta.
Zachowuje świeżość nawet do kilku dni, ma lekko wilgotny mięsisty miąższ, i przyjemny delikatny miodowy posmak, wyczuwalny zwłaszcza w chrupkiej skórce.
Dla mnie stał się podstawą kanapek z niezawodnym duetem serka ricotta i wędzonego łososia.
Z takim śniadaniem łatwiej rozpocząć kolejny dzień, a tym bardziej kolejny mroźny zimowy tydzień.
Miłego tygodnia zatem :)

Chleb razowy Sophie Dahl

450 g razowej mąki pszennej lub orkiszowej*
100 g płatków owsianych**
20 ml suszonych drożdży (1 łyżka + 1 łyżeczka)
1 łyżeczka soli morskiej
600 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka płynnego miodu

W dużej misce wymieszać drewnianą łyżką składniki sypkie: mąkę, płatki owsiane, drożdże i sól.
W dużym dzbanku wymieszać ciepłą wodę z olejem słonecznikowym i miodem.
Wlać płyn do miski z sypkimi składnikami i starannie wymieszać.
Przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-25 minut do podwojenia objętości.

Kiedy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, odkryć miskę i wymieszać, aż powróci do początkowej objętości. Przełożyć ciasto do nasmarowanej olejem, minimum 1,5 litrowej formy keksowej (23 x 13 x 6 cm) i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
Wierz chleba można posypać garścią płatków owsianych lub pestek dyni. Piekarnik rozgrzać do 190 C bez termoobiegu.
Wstawić formę z ciastem do piekarnika na 60 minut.


* Użyłam 270 g razowej mąki orkiszowej i 170 g razowej mąki pszennej.
** Użyłam otrębów owsianych.
____________________________

http://kuchennelovestory.blogspot.com/2 ... -dahl.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 23 kwietnia 2015, o 11:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Chrupkie chlebki bezglutenowe.


Smak prażonego ziarna miesza się z aromatami przypraw.
Bogactwo pożywnych węglowodanów i nieszkodliwych białek.
Tłuszcze, mikroelementy i witaminy.
Po zjedzeniu jednej porcji głód znika na kilka godzin.
Łatwy w przechowywaniu, poręczny w transporcie – idealny chleb .

Przyzwyczajeni jesteśmy do widoku puszystego chleba, który pokroić można w zgrabne kromeczki.
To jednak płaskie chlebki opanowały świat – podstawowych odmian jest ponad 70, między innymi meksykańska tortilla , żydowska maca czy bałkańska pita.

***

Przedstawiam szczegóły wyrobu moich chrupkich chlebków bezglutenowych .

1. Komponuję zestaw nasion i kasz nie zawierających glutenu.
Wybór jest olbrzymi – przecież unikam jedynie pszenicy, jęczmienia i żyta.
Dobieram 50% ziaren, które po ugotowaniu staję się kleiste :
np. biały i czerwony ryż, kasza jaglana, amarantus .

Pozostałe ziarna – sypkie po ugotowaniu , to np. : dziki ryż (czyli wodny owies), proso, kasza gryczana i ryż brązowy.
Moja kompozycja jest bogata – zależy mi na połączeniu różnych ziaren.
Każde z nich ma inny indeks glikemiczny.
Dzięki temu chlebek dostarczy energii zarówno kilka minut po spożyciu, jak i kilka godzin później.

Gotuję ziarna w wodzie, 2 litry wody na litr ziaren.

2 .Szykuję porcję ziaren, których nie trzeba gotować:

-całe nasiona: siemię lniane , chia, słonecznik ,

-mielone nasiona: ostropest, konopie , mak i sezam ,

-płatki ryżowe,

Dodatki mogą stanowić 1/3 całości.
Do tego przyprawy wedle uznania, na przykład kurkuma, pieprz, estragon, czarnuszka, kminek, anyż.
Mieszam gotowane ziarna z surowymi i z przyprawami.
Po wymieszaniu odstawiam na kilka godzin.
Dzięki siemieniu lnianemu i nasionom chia masa stanie się kleista i elastyczna.

http://www.herbiness.com/chrupkie-chlebki-bezglutenowe/

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 18 sierpnia 2015, o 10:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Chlebek pieke juz jakis czas i za każdym razem wychodzi inny i o innym smaku .
Pierwsze robiłam na samym zakwasie ,był niewyrośnięty, ale smaczny wilgotny chociaz kromeczki malenkie.

Chleb zmienia smak w zalezności co ile dodam czy jest to maka kukurydziana czy płatki
czasem komosa i rózne dodatki .
siemie,ostropest ,otręby ,pestki słonecznika ,dyni
teraz dodam czarnuszke o której zapomniałam

Potem nieco pozmieniałam dodałam troszke drożdży i ugotowany ziemniak bo przypomniałam sobie jak to u babci dodawali dla utrzymania wilgotności.
Załącznik:
w piekarniku chlebek.jpg

wyrósł ale opadł -dlaczego ?
.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
 Post Napisane: 18 grudnia 2015, o 10:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362

Chleb jaglany z jabłkami

Obrazek

20 dag kaszy jaglanej (surowej)

4-5 jabłek (champion)

Jabłka obrać ze skórki, utrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Kaszę dobrze opłukać letnią bieżącą wodą.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.

Jabłka połączyć z kaszą, przełożyć do foremki, lekko ubić.

Ciasto piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C.

Aby wierzch ciasta zbytnio nie wysechł podczas pieczenia przykryłam je papierem, odkryłam pod koniec pieczenia.

Do ciasta można dodać miód, bakalie oraz jakiś aromat.

http://motywatordietetyczny.pl/2014/06/ ... -jablkami/

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 18 grudnia 2015, o 10:16 
 


Góra 
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strona główna forum » KAWIARENKA - » JEDZ ZDROWO


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Tłumaczenie phpBB3.PL