FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY bezglutenowy, bez nabiału, wegański
Składniki na 8 kromek: kasza jaglana (ugotowana na sypko, 1 szklanka) mąka gryczana (6 sporych łyżek) skrobia kukurydziana bądź ziemniaczana (2 płaskie łyżki) sok owocowy (świeżo wyciśnięty, np jabłkowy, pomarańczowy, 1/3 do 1/2 szklanki) olej nierafinowany dowolny (uwaga, chlebek będzie smakował i pachniał tak jak dodany olej! mały kieliszek: 30 ml) sól nierafinowana, naturalna (2 szczypty) kmin rzymski ( 1-2 łyżeczki, do smaku) sezam czarny lub jasny (jasny - podprażony lekko na patelni: uwaga! łatwo się pali i gorzknieje!, 1 kopiasta łyżka) papryka słodka (1 łyżeczka) kurkuma (1 łyżeczka)
Wykonanie:
Kaszę ugotuj według przepisu (link) . Odmierz szklankę kaszy, ostudź, włóż do miski, dodaj mąkę i skrobię, olej i sok, sól i przyprawy (prócz sezamu!!!) i zmiksuj na gładko (jeśli masz zwykły mikser, tak jak ja, nie będzie to "gładź szpachlowa" ;) ). Ciasto ma być gęste ale nie suche. Jeśli trzeba, dolej jeszcze soku. Następnie dodaj sezam i wymieszaj. Wyłóż masę na papier do pieczenia ( prostokąt o wymiarach ok. 22 cm na 18 cm), połóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. Pokrój po ostudzeniu w równe prostokąty. Gotowe!
*uwaga, chlebek pieczony dłużej 25-35 minut, z każdą minutą będzie bardziej chrupiący. 20-25 minutowy będzie bardziej miękki. Wybierz czas pieczenia wedle własnego gustu. *chlebek jest rewelacyjny w smaku! Nadaje się do wszelkich past i hummusów ale... można zeń zrobić również "zwykłą" KANAPKĘ!
ps jeśli znalazłeś coś dla siebie co byś chętnie posmakował , - wklej do "Kuchcikowa "
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
Reklama
Tytuł:
Napisane: 30 maja 2013, o 15:21
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 30 maja 2013, o 15:47
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Składniki: płatki gryczane (1/2 szklanki) płatki jaglane (1/2 szklanki) ksylitol lub miód lub słód (np daktylowy, syrop klonowy itp) do smaku (u nas 3-4 łyżki) pestki słonecznika (1/2 szklanki) pestki dyni (1/2 szklanki) sezam niełuskany (1/3 szklanki) len złocisty (1/2 szklanki - w tym połowa zmielona na mąkę) olej kokosowy nierafinowany (1/3 szklanki) Wykonanie: Na patelni, na niewielkim ogniu, podgrzej do postaci płynnej ksylitol (miód lub słód lub ich mix) i delikatnie zredukuj. Dołóż olej kokosowy i porządnie wymieszaj. Wrzuć wszystkie pozostałe składniki, zdejmij z ognia i połącz w gęstą, dokładnie oklejoną słodem i olejem masę. Wyłóż płaskie naczynie do zapiekania papierem do pieczenia dobrej jakości, posmaruj suto olejem kokosowym i ułóż nań ciasno, dociskając maczanymi w wodzie palcami, masę. Nasza masa zapełniła blaszkę o wymiarach ok. 28 cm x 18 cm. Grubość ok 0,5 cm. Oczywiście możecie dowolnie żonglować grubością batoników (łatwiej je później kroić, są mniej kruche). Następnie upiecz całość w temperaturze 165 stopni (czas pieczenia ok. 30 minut, uwaga, łatwo się przypala!). Po ostudzeniu (ważne, nieco zmięknie krucha masa), pokrój zapieczony prostokąt bardzo ostrym nożem w zgrabne wafelki.
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 28 czerwca 2013, o 11:52
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 27 października 2013, o 14:26
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Jak zrobić zakwas do pieczenia chleba :: Skutecznie,Tv
Maka zytnia 2000 tys z 720 tez dobry. . 1 miarka maki na 1 miarka ciepłej wody .. Wieczorem 1/2 szklanik mąki żytniej + 1/2 szklanka ciepłej wody wymieszac bedzie gesta maczna papka zostawic pod przykryciem w ciepłym miejscu przykryc pokrywka ale nie zakrecac zostawic na 12 godz - a rano dokarmic A potem co 24 godz przez 3 dni dokarmiac .. Rano dokarmic po 12 godz (A wieczorem tylko pomieszac) 1.2 szklaniki maki zytniej i 1/2 ciepłej wody. mieszamy i zostawiamy na 24 godzi
Wieczorem juz babelkuje -mieszamy bez dokarmiania. .. Rano 2 dzien 1/2 szkl maki i 1/2 ciepłej wody przegotowanej.
mozna dokarmic 1 łyz maki 1 łyzka wody zawsze 1 do 1 ..
.
Pierwszy chleb (nawet na młodym) zakwasie :: Skutecznie.Tv
Piekarnik 250 stop potem na 200 - czas 50-55 min
Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie... Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wykazać nawet młodemu zakwasowi ;) Nie jest on tak silny jak dojrzały zakwas, które swoje już odstał i przepracował, więc trzeba go dać więcej lub podejść do tematu „stopniowo" (szczegóły w przepisie). Więcej porad, jak i przepisów kulinarnych: http://Gotuj.Skutecznie.Tv | zobacz tę: http://gotuj.skutecznie.tv/2011/09/pi... _________--------___________________--------_______________-
Zakwas wyjąć na 1 godz z lodówki i dokarmić zostawiajac na 3-4 godz w ciepłym miejscu i zaczał pracowac.
Dodac 3łyz maki razowa 2000 tys .3 łyz przegotowanej letniej wody nakryc przyrywka na 3-4 godz az zacznie pracowac . Mozna wstawic do miski z ciepła woda ok 37 stop po pół godz widac bable czyli zaczeło pracowac . A to zalezne jest od temperatury . Odwazyc 300-350- gram na wadze -reszte do lodówki .
Do zakwasu dodac 500gram maki pszennej 650 . Dolac 500 mil wody dobrze wymieszac gestosc przykryc i zostawic na 12 godz albo na noc zeby zaczał pracowac . Miske wstawic w ciepłe miejsce tak ja zakwas do szafki 2 keksówki wyłozyc papierem do pieczenia . ......
ZAKWAS DODac make 650 lub zytnia ,pszenna ,orkiszowa typ 700 Pół kg dodac wode letnia 150 mil zalezy od gestosci moze byc 100 dodac Sól..1 łyżka Dodatki -otreby pszenne 3/4 słonecznik 1/ 3 szklani łyzeczka piccy - Wszystko wymieszac mikserem z koncówka mozna reka lub łyżka . Ciasto ma odchodzic od dłoni . Mozna bardziej geste wyrobic i w koszyku . Mozna rzadsze i wlac do foremek .
Podzielic na 2 czesci i do osobnych keksówek. Uformowac łyżka umaczana w wodzie Musi wyrosnac do krawedzi blaszki przykryc go sciereczka i woreczkiem zabezpieczyc . wyrastał 5 godz .przy młodym zakwasie Im dłuzej stoi w lodówce tym lepiej mocny wyrosnie w ciagu 2 godz. Piekarnik do 250 włozyc i zmniejszyc do 200 na 50 -55 min.
Chlebki naciac posmarowac woda lub spryskac, posypac słonecznikiem - płatki owsiane - otreby - maka itp . i do piekarnika na 2 półke od dołu wlac wode woda wyparuje mozna spryskac piekarnik . czas 50 -55 min Wyrosły i zostawic na ok 5 min do odparowania na metalowej kratce bez foremki .
Do miski 500gram aktywnego zakwasu dodajemy 800 gram pszenna 650 - maki 1 rodzaju np pszenna pełnoziarnista lub - mieszanki mąk np 400 gram pszennej i 400 orkiszowej. ..... dodatki 3/4 szklani otreby pszenne siemie lniane .1/2 szklanki papryki czerwonej płaska łyzeczka 1 łyzka soli 3/4litra wody a potem reszta z pół litra w zaleznosci od gestosci ciasta. Mikser z koncówka do ciasta drożdżowego lub reka - długo i pozadnie na 20 min zostawic zeby odpoczęło. Keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeszcze raz wyrobic długo i porządnie 5 min). Zostawic do wyrosnięcia .
Wlewamy do keksówek wygłądzic łyzka moczona w owdzie przykrywamy folia woreczkiem az do wyrosniecia w piekarniku juz nie wyrosnie.
..piekarnik 250 stopni po wstawieniu zmniejszac do 200 i na 50-55 min.
Spryskuje woda chlebki i piekarnik ,posypuje np słonecznikiem siemieniem. Wyłączyc grzanie i zostawic jeszcze do wystygniecia na ok 5 min
.
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 1 listopada 2013, o 18:28
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Źródło: pracowniawypiekow.blogspot · Marek G
Dzień 1
godzina: 8:00
200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała objętość 2 szklanek)
200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej (1 szklanka)
Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu.
Powstanie bardzo gęsta pasta.
Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.
Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo składników odżywczych, jakie się w niej znajduje. · Marek G
Dzień 2
24 h póżniej, godz. 8:00:
100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)
100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
100 g wody (1/2 szklanki)
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C. ·
Dzień 3:
12 godzin później, godz. 20:00
100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)
100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
100 g wody (1/2 szklanki)
Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 4:
Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.
Dnia 5
zakwas jest gotowy do upieczenia chleba. ·
W lodówce bez dokarmiania do tygodnia, więc dokarmiasz raz na 7 dni, tyle że na czas dokarmiania zakwas musisz wyjąć z lodówy, ogrzać, dokarmić, i dopiero po 2 godzinach z powrotem wędruje w zimno.
Lepiej dokupić na Allegro za jakieś 5zł gotowy stary zakwas w ilości około 2 łyżek, i zmieszać z tym co już zrobiłaś.
Dzięki temu twój zakwas zyska siłę, bakterie będą trwalsze i mniej podatne na zmarnowanie.
.
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 8 listopada 2013, o 16:36
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Jak zrobić pyszny chlebek na zakwasie.
.
2łyzki maki pełnoziarnistej 2łyz ciepłej wody wymieszac zostawic w ciepłe miejsce na kilka dni,zeby zrobiło sie kwaśne . . 1kg mąki pszennej 1/2 zytniej lub na odwrót 1 kg maki pełnoziarnistej -1/2 zytnej 1szkl słonecznik 1 szkl siemienia 1 szkl pestek dyni 1szkl otręb lub płatków owsianych 4 łyzeczki soli i WODA - 1litr i Pół .. wszystko mieszamy do foromek na 9- 10 godz odstawic
60 stop przez 15min ustawic na 130 sto - 15 min 170 stop na 45 min -
4 szklanki maki niebliczowanej(organicznej) 1.5 szklanki mąki żytnej 1 szklanka otrębów żytnych 1 szklankę płatków owsianych pół szklanki siemienia lnianego 1 szklanka pestek z dyni 1 szklanka pestek słonecznika 2 łyzki soli .. 3 łyzki miodu 5 i 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody. 3 duże czubate łyzki ZAKWASU. rozmieszac wszystko i 3 łyzki odłozyc do słoiczka ZAKWASU 2 foremki posmarowane i wysypane maka zytnia posypac siemie lniane lub sezamu i wstawiamy na cała noc do zimnego piekarnika 375 stopni Farenhajda na 70-80 min ......... ZAKWAS ŻYTNI DO CHLEBA http://www.youtube.com/watch?v=w26t449dPhg . ZDROWIE NA TALERZU poleca... Zakwas żytni do pieczenia chleba. Szkoła zdrowego gotowania - http://www.ZdrowieNaTalerzu.pl .........
Chleb żytni na zakwasie - przepis na pyszny, domowy, zdrowy chlebek:-) /kierunekzdrowie
29 wrz 2013
Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis. Mój przepis na chleb żytni jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny, bąbelkujący zakwas! Chleb wychodzi również na młodym, świeżym zakwasie, więc nie bójcie się i próbujcie:-) Pieczenie chlebów to wielka radocha, mam nadzieję, że podzielicie moje zdanie:-) Mój przepis na chleb żytni na zakwasie zrobiony jest w 100% z mąki żytniej, bez dodatków innych mąk. Dokładny przepis i proporcje znajdziecie na moim blogu: http://www.kierunekzdrowie.blogspot.c... Życzę Wam udanego, pysznego pieczenia:-)
Pozdrawiam serdecznie Sylwia http://www.kierunekzdrowie.blogspot.com https://www.facebook.com/pages/kierun... Mi nie urósł. Zakwas robiłam wg przepisu - babelkowal po 5 dniu i urósł ślicznie dokarmialam i dwa dni nic nie babelkowal - chleb nic nie wyrósł przez cała noc :-(... Wsadzilam do pieczenia zabaczymy co wyjdzie Odpowiedz · kierunek zdrowie
Może dodałaś zakwas po wcześniejszym dokarmieniu? Zakwas powinien być wygłodzony, aktywny, wtedy na pewno podniesie chleb. Jeśli chleb Ci nie wyrósł, najprawdopodobniej nie wyjdzie. Mi zdarzało się tak tylko wtedy, gdy dodawałam za mało aktywny zakwas...
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 9 lutego 2014, o 18:50
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Wykorzystałam przepis Jak zrobić zakwas do pieczenia chleba- Magdy i według niego zrobiłam zaczyn a potem pierwszy chlebuś.
Mogłam na bieżąco opisac jak to postępowało - szkoda,ze przegapiłam.
Zakwas był zakwaśny ale chlebus smaczny mimo ,ze nie wyrósł by taki niziutki nie wyrośnięty jakby zakalcowaty ,ale smaczny oczywiście nie poddałam sie i nastepny został upieczony hm tez był kwaśny ale jakby nieco wyrośnięty.
Wiecie najgorsze ze chlebus był pod 'lupą' czyli , jaki wyjdzie jak to bedzie ..
Zastanawiałm sie co jest nie tak ze niewyrasta . przegladnełam inne przepisy i myslałam myślałam.
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 31 marca 2014, o 18:06
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Jak zrobić pyszny chlebek na zakwasie.
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
wasio
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 23 maja 2014, o 12:00
Dołączył(a): 15 maja 2014, o 13:38 Posty: 2
Oniemiałem, dziękuję za przepis na ryżowe kulki. Pamiętam że kupowałem je w szkolnym kiosku:-)
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 23 maja 2014, o 13:18
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
to był prosty sposób zeby zrobic cos słodkiego . Kako nie kazdy dodawał a 'krówki' mozna było zastąpić cukierkami 'toffi' były o różnych smakach.
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 27 sierpnia 2014, o 16:08
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
fenomenalnie prosty chleb na zakwasie
na 1/2 kg maki - 4gram drożdży
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 22 lutego 2015, o 12:02
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Chleb razowy Sophie Dahl
Nie tak dawno był chlebek bananowy Sophie Dahl, teraz przyszła pora na chlebek, a raczej na w pełnym tego słowa znaczeniu chleb, razowy. Jak większość przepisów apetycznej Panny Dahl, jest on baaardzo prosty w wykonaniu, nie wymaga zagniatania, a tym bardziej długiego wyrastania ciasta. Zachowuje świeżość nawet do kilku dni, ma lekko wilgotny mięsisty miąższ, i przyjemny delikatny miodowy posmak, wyczuwalny zwłaszcza w chrupkiej skórce. Dla mnie stał się podstawą kanapek z niezawodnym duetem serka ricotta i wędzonego łososia. Z takim śniadaniem łatwiej rozpocząć kolejny dzień, a tym bardziej kolejny mroźny zimowy tydzień. Miłego tygodnia zatem :)
Chleb razowy Sophie Dahl
450 g razowej mąki pszennej lub orkiszowej* 100 g płatków owsianych** 20 ml suszonych drożdży (1 łyżka + 1 łyżeczka) 1 łyżeczka soli morskiej 600 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka płynnego miodu
W dużej misce wymieszać drewnianą łyżką składniki sypkie: mąkę, płatki owsiane, drożdże i sól. W dużym dzbanku wymieszać ciepłą wodę z olejem słonecznikowym i miodem. Wlać płyn do miski z sypkimi składnikami i starannie wymieszać. Przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-25 minut do podwojenia objętości.
Kiedy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, odkryć miskę i wymieszać, aż powróci do początkowej objętości. Przełożyć ciasto do nasmarowanej olejem, minimum 1,5 litrowej formy keksowej (23 x 13 x 6 cm) i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Wierz chleba można posypać garścią płatków owsianych lub pestek dyni. Piekarnik rozgrzać do 190 C bez termoobiegu. Wstawić formę z ciastem do piekarnika na 60 minut.
* Użyłam 270 g razowej mąki orkiszowej i 170 g razowej mąki pszennej. ** Użyłam otrębów owsianych. ____________________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 23 kwietnia 2015, o 11:16
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Chrupkie chlebki bezglutenowe.
Smak prażonego ziarna miesza się z aromatami przypraw. Bogactwo pożywnych węglowodanów i nieszkodliwych białek. Tłuszcze, mikroelementy i witaminy. Po zjedzeniu jednej porcji głód znika na kilka godzin. Łatwy w przechowywaniu, poręczny w transporcie – idealny chleb .
Przyzwyczajeni jesteśmy do widoku puszystego chleba, który pokroić można w zgrabne kromeczki. To jednak płaskie chlebki opanowały świat – podstawowych odmian jest ponad 70, między innymi meksykańska tortilla , żydowska maca czy bałkańska pita.
1. Komponuję zestaw nasion i kasz nie zawierających glutenu. Wybór jest olbrzymi – przecież unikam jedynie pszenicy, jęczmienia i żyta. Dobieram 50% ziaren, które po ugotowaniu staję się kleiste : np. biały i czerwony ryż, kasza jaglana, amarantus .
Pozostałe ziarna – sypkie po ugotowaniu , to np. : dziki ryż (czyli wodny owies), proso, kasza gryczana i ryż brązowy. Moja kompozycja jest bogata – zależy mi na połączeniu różnych ziaren. Każde z nich ma inny indeks glikemiczny. Dzięki temu chlebek dostarczy energii zarówno kilka minut po spożyciu, jak i kilka godzin później.
Gotuję ziarna w wodzie, 2 litry wody na litr ziaren.
2 .Szykuję porcję ziaren, których nie trzeba gotować:
-całe nasiona: siemię lniane , chia, słonecznik ,
-mielone nasiona: ostropest, konopie , mak i sezam ,
-płatki ryżowe,
Dodatki mogą stanowić 1/3 całości. Do tego przyprawy wedle uznania, na przykład kurkuma, pieprz, estragon, czarnuszka, kminek, anyż. Mieszam gotowane ziarna z surowymi i z przyprawami. Po wymieszaniu odstawiam na kilka godzin. Dzięki siemieniu lnianemu i nasionom chia masa stanie się kleista i elastyczna.
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 18 sierpnia 2015, o 10:54
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Chlebek pieke juz jakis czas i za każdym razem wychodzi inny i o innym smaku . Pierwsze robiłam na samym zakwasie ,był niewyrośnięty, ale smaczny wilgotny chociaz kromeczki malenkie.
Chleb zmienia smak w zalezności co ile dodam czy jest to maka kukurydziana czy płatki czasem komosa i rózne dodatki . siemie,ostropest ,otręby ,pestki słonecznika ,dyni teraz dodam czarnuszke o której zapomniałam
Potem nieco pozmieniałam dodałam troszke drożdży i ugotowany ziemniak bo przypomniałam sobie jak to u babci dodawali dla utrzymania wilgotności.
Załącznik:
w piekarniku chlebek.jpg
wyrósł ale opadł -dlaczego ? .
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Chlebek i inne wypieki
Napisane: 18 grudnia 2015, o 10:16
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Chleb jaglany z jabłkami
20 dag kaszy jaglanej (surowej)
4-5 jabłek (champion)
Jabłka obrać ze skórki, utrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Kaszę dobrze opłukać letnią bieżącą wodą.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka połączyć z kaszą, przełożyć do foremki, lekko ubić.
Ciasto piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200º C.
Aby wierzch ciasta zbytnio nie wysechł podczas pieczenia przykryłam je papierem, odkryłam pod koniec pieczenia.
Teraz jest 28 marca 2024, o 10:17 Strefa czasowa: UTC
Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników