Zarejestruj    Zaloguj    Dział    FAQ

Strona główna forum » KAWIARENKA - » LEKI z BOŻEJ APTEKI » ZDROWIE -tako smakuje aż się zepsuje




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Homocysteina !!! a nie CHOLESTEROL - miażdżyca zawał
 Post Napisane: 20 października 2014, o 18:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12524
Homocysteina
.


W zasadzie każdy pacjent powinien mieć rutynowo przeprowadzaną kontrolę poziomu homocysteiny - nie cholesterolu, tylko właśnie jej.
Badanie jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia.


Każdy zapewne słyszał o zagrożeniach ze strony cholesterolu.
Lekarze i naukowcy cały czas zastanawiają się, jak obniżyć jego poziom, standardową procedurą podczas wizyty u lekarza czy nawet w czasie kontrolnych badań w pracy jest pomiar poziomu tej substancji we krwi.

Każdego dnia jesteśmy przekonywani, że cholesterol jest tym złym duchem, który zabija całe populacje
Ale czy to jest cała prawda? Szereg badań wykazało nie tylko brak negatywnego wpływu wysokiego poziomu cholesterolu na zdrowie, ale wręcz jego działanie ochronne.

W jednym z badań kobiety w podeszłym wieku, które miały poziom cholesterolu 270 miały ryzyko śmierci pięć razy NIŻSZE niż te, które miały poziom 160 (1)
..


Jak więc jest możliwe, że leki obniżające poziom cholesterolu (statyny) ratują życie?
Odpowiedzią na to pytanie może być analiza przeprowadzonych badań - okazuje się, że jeśli sponsorem był producent tych leków, szansa na to że w badaniach wyjdzie ich pozytywne działanie była dwadzieścia razy większa, niż wtedy gdy badania prowadzą niezależni od producentów naukowcy.

Wielokrotnie badania wykazywały, że zbyt niski cholesterol jest niezdrowy albo wręcz zabójczy (3)(4)(5) - przy czym zbyt niski oznacza wartości poniżej 200 mg/dl, czyli takie, do jakich często próbują zbić go lekarze.
Oznacza to, że lekarz obniżający cholesterol bardzo często ZWIĘKSZA nasze ryzyko śmierci, zamiast je zmniejszać.

Powszechnie uważa się, że powinno się obniżać poziom poniżej 190 mg/dl, czyli do wartości, przy której ryzyko śmierci zaczyna rosnąć.

Jak zawsze, decydują pieniądze - statyny są najlepiej sprzedającymi się lekami w historii medycyny (6).
W przypadku tak gigantycznych zysków nikt nie patrzy na to, czy lek naprawdę działa.
Tworzy się gigantyczny nacisk zarówno na lekarzy, którzy mają go przepisywać, jak i na naukowców, którzy mają uzyskiwać pozytywne wyniki prób klinicznych.
Gigantyczna różnica w wynikach oceny skutecznzości statyn w zależności od tego, kto prowadzi badania każe patrzeć na powszechność zaleceń ich stosowania z dystansem.


Czemu cholesterol jest taki ważny?


Pełni on szereg pozytywnych funkcji w organizmie, między innymi wzmacnia system odpornościowy, wręcz jest niezbędny do jego działania - pacjenci ze zbyt niskim poziomem (mający "zdrowy" poziom cholesterolu LDL poniżej 70 mg/dl) mają nawet kilkukrotnie wyższe ryzyko zgonu z powodu sepsy. :shock:

Odpowiada on za stan skóry, poziom hormonów, regenerację uszkodzeń
(w tym uszkodzeń naczyń krwionośnych) a nawet walkę z nowotworami.
Oczywiście zatyka on naczynia krwionośne prowadząc w końcu do zawału.
Ale tutaj na scenę wchodzi zupełnie inna substancja - homocysteina

HOMOCYSTEINA
.

Bardzo wielu pacjentów ma całkowicie czyste naczynia krwionośne, pomimo bardzo wysokiego poziomu cholesterol, inni - mają bardzo mocno zapchane pomimo tego, że cholesterol mają poniżej 140.

Rozwiazanie tej zagadki jest bardzo proste, wręcz banalne - to nie ilość cholesterolu jest największym czynnikiem ryzyka, ale to, czy będzie on w stanie przylepić się do ścianki naczynia krwionośnego.
Dopóki podwyższony poziom homocysteiny nie wywoła uszkodzeń naczynia krwionośnego, cholesterol nie zacznie się do nich przylepiać.
W zasadzie każdy pacjent powinien mieć rutynowo przeprowadzaną kontrolę poziomu homocysteiny - nie cholesterolu, tylko właśnie jej.

Badanie poziomu homocysteiny jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia.


Jest ona niezwykle silnym oksydantem, wywołując potężny stres oksydacyjny.
Wzrost homocysteiny o każde 5 umol/litr w jednym z badań równał się zwiększeniu ryzyka śmierci o 49%, na co składało się 50% zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób serca, 26% zwiększone ryzyko zgonu na raka, a także zwiększenie o 104% ryzyka śmierci z innych powodów (10).
Niestety, ale tutaj znowu pierwsze skrzypce gra kasa - chociaż badania są tanie (porównywalne do kosztów innych standardowych badań krwi) a redukcja poziomu bajecznie prosta - nie istnieje patentowany lek zbijający poziom homocysteiny.
Oznacza to, że żaden duży koncern farmaceutyczny na tym nie zarobi.
Można uratować życie milionów osób, ale nikomu nie opłaca się tego robić. Więc nie robi się tego.

Jakie jeszcze ryzyko niesie ze sobą podwyższony poziom homocysteiny?


Przede wszystkim uszkadza kości.
Osoby z najwyższym poziomem miały kilka razy (!) większe ryzyko złamania, niż te z najniższym (11)(12).
Bardzo mocno zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera (13)(14)(15).
Podejrzewa się, że jest jednym z czynników - a może nawet główną przyczyną - rozwoju schizofrenii (16).
Obniżenie jej poziomu znacznie zmniejsza ryzyko wylewu krwi do mózgu
(17). Prawdopodobnie negatywnych skutków jest o wiele więcej (o czym świadczy drastyczny wzrost śmiertelności u osób z wysokimi poziomami), ale jako że nie można czerpać zysków z jej obniżania, ciężko znaleźć sponsorów do kolejnych badań.

Co trzeci człowiek, a w podeszłym wieku dwie trzecie populacji ma bardzo wysoki, wymagający obniżenia poziom (20)(21).
Homocysteina jest zwykłym produktem ubocznym przemian w organizmie - aby jej poziom niebezpiecznie wzrósł, muszą być spełnione dwa warunki.
Po pierwsze trzeba dostarczać dużych ilości metioniny - aminokwasu egzogennego, obecnego głównie w mięsie.
To właśnie konsumpcja nadmiaru mięsa, a co za tym idzie przebiałczenie ludzkości jest główną przyczyną tych wszystkich problemów.

Drugi warunek to spadek skuteczności procesów usuwania nadmiaru homocysteiny z krwi. Nawet niewielkie ilości alkoholu (jedno piwo dziennie) powodują wyraźny wzrost jej poziomu we krwi (18)(19).


NAJWAŻNIEJSZYM JEDNAK CZYNNIKIEM RYZYKA JEST NIEDOBÓR KILKU WITAMIN:


B12, B9 ( kwas foliowy) niezbędnych w procesie deaktywacji homocysteiny.
Są to witaminy B12, B6 oraz B9 (kwas foliowy).


Jeśli ich brakuje, organizm nie jest w stanie przeprowadzić kilku reakcji chemicznych,

czego efektem jest zwiększanie poziomu zaangażowanych w nie "półproduktów" we krwi.
Skuteczne obniżanie poziomu wymaga zastosowania wszystkich tych trzech witamin jednocześnie, najlepiej razem z biotyną, która niezbędna do prawidłowego przebiegu przemian w które zaangażowana jest witamina B12 i kwas foliowy (22) - w naszym ciele wszystko się ze sobą zazębia, jak w zegarze.

Dawki powinny być odpowiednio wysokie - 500 do 1000 mcg witaminy B12, przynajmniej kilkaset procent zapotrzebowania na witaminę B6, przynajmniej 1000% zapotrzebowania na biotynę oraz do 1 mg kwasu foliowego.

NIższe dawki nie będą skuteczne - nie da się zlikwidować niedoborów narastających niekiedy przez całe dziesięciolecia dawkami które wystarczą zaledwie na pokrycie bieżących potrzeb naszego ciała.
Witamina B12 jest wymagana do produkcji metioniny z homocysteiny.


Organizm używa metylowanej formy kwasu foliowego (dlatego tak bardzo ważne jest, aby używać metylokobalaminy, która dostarcza grup metylowych niezbędnych do jego wytworzenia) oraz enzymów wytwarzanych przy użyciu witaminy B12 do zredukowania tego niebezpiecznego oksydanta.

Efektem końcowym jest zupełnie bezpieczna metionina, która następnie może być wykorzystywana przez organizm w wielu procesach - między innymi do produkcji s-adenozylo-metioniny, popularnej zwanej SAM-e i sprzedawanej jako drogi suplementy -
i znowu do jego wyprodukowania niezbędne są grupy metylowe.

Dodatkowe korzyści ze stosowania B12 to obniżone ryzyko zachorowania na nowotwory (23)(24), a także poprawa nastroju na tyle duża, że czasami potrafi całkowicie wyleczyć depresję (25)(26).
Suplementy B12 są tradycyjnie używane przez sportowców w celu wyregulowania wagi ciała i poprawy wyników.

Witamina B6 z kolei jest wymagana do produkcji cysteiny z homocysteiny
- bez niej proces ten nie jest odpowiednio nasilony, a w przypadku silnych niedoborów w ogóle się zatrzymuje.
Jest to bardzo istotna reakcja, jako że cysteina jest najważniejszym składnikiem glutationu.

GLUTATION

Można powiedzieć, że glutation jest odwrotnością homocysteiny - tak jak wysoki poziom tej drugiej jest wskaźnikiem choroby i ryzyka śmierci, tak jego wysoki poziom jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia i siły organizmu.

Na rynku są bardzo drogie suplementy cysteiny stosowane w celu podniesienia glutationu - a wystarczy dostarczyć witaminę B6, aby organizm sam ją wytworzył, obniżając jednocześnie stężenie niebezpiecznych substancji we krwi.

http://www.imma-polska.pl/baza-wiedzy-p ... oC2f_w_wcB
,
http://naturalna-medycyna.com.pl/homocy ... eina-.html

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 20 października 2014, o 18:05 
 


Góra 
  
 
 Tytuł: Re: Homocysteina
 Post Napisane: 15 lipca 2015, o 08:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12524
Homocysteina - prawdziwa przyczyna miażdżycy

Do napisania dzisiejszego posta skłoniły mnie rozmowy, jakie ostatnio często zdarzało mi się prowadzić na temat miażdżycy i jej przyczyn.
Kiedy przechodziliśmy do tematu homocysteiny to z reguły po drugiej stronie widziałam minę wyrażającą skrajne zdziwienie i wielki znak zapytania w oczach.
Z kolei osoby, które już znały ten temat przekazywały mi prawdziwe "rewelacje" usłyszane na temat homocysteiny od lekarzy, po tym jak zdarzyło im się tychże lekarzy na ten temat zagadnąć.
I tak dowiedziałam się, że "badanie poziomu homocysteiny laboratoria mają w swojej ofercie z nieznanych powodów, bo nie ma ona znaczenia diagnostycznego".

Innym razem donoszono mi, że "homocysteina to wiedza czysto akademicka i nie ma żadnego znaczenia w leczeniu".
A już najlepsze było stwierdzenie pewnej kardiolog, że "homocysteina to medycyna niekonwencjonalna" wypowiedziane tonem świadczącym o tym, że pani doktor była uprzejma włożyć homocysteinę pomiędzy "gusła i wierzenia" i podpierała się przy tym 30-letnim doświadczeniem
No cóż, każdy ma swój sposób na ukrycie własnej ignorancji ...

Dzisiaj więc garść wyjaśnień na temat tej "tajemniczej", przynajmniej dla niektórych substancji.


Jednak jeśli nie cholesterol, to co?


Przyczyn jest kilka, a jedną z nich jest niedobór pewnych witamin.
Spośród wielu swoich funkcji witaminy B6, B12 i kwas foliowy
biorą udział w metabolizmie aminokwasu o nazwie homocysteina, który w naturalny sposób jest produkowany w naszym organizmie.
Homocysteina ogrywa ważną rolę w powstawaniu stanu zapalnego, w tym stanu zapalnego ściany tętnic.
To stan zapalny ścian tętnic (a nie jedzenie jajek :-) jest przyczyną i pierwszym etapem miażdżycy

całość
http://naturopatia-sanatum.blogspot.com ... czyna.html

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Homocysteina !!! a nie CHOLESTEROL - miażdżyca zawa
 Post Napisane: 13 marca 2016, o 16:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12524
Serce na diecie




prof. zw. dr hab. n farm. Marek Naruszewicz - kierownik Zakładu Farmakognozji na Wydziale Farmaceutycznym w Akademii Medycznej w Warszawie i prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą




Homocysteina okrzyknięta została cholesterolem XXI wieku


Istnieje coraz więcej dowodów na to, że częstą przyczyną miażdżycy jest homocysteina, mało znany związek powstający w procesie trawienia białka zwierzęcego zawartego głównie w czerwonym mięsie.
Z najnowszych badań wynika, że dieta śródziemnomorska zmniejsza stężenie homocysteiny we krwi i przeciwdziała miażdżycy, głównej przyczynie zgonów w krajach rozwiniętych.


- Miażdżyca jest przewlekłą chorobą polegającą na odkładaniu się cholesterolu na wewnętrznych ścianach naczyń krwionośnych.
Z czasem prowadzi to do zwężenia naczyń oraz wywołanych tym zawałów serca i udarów mózgu.
Zdarza się, że na miażdżycę chorują nawet ludzie z niskim stężeniem cholesterolu we krwi, ale z wysokim poziomem homo- cysteiny.

Związek ten uszkadza śródbłonek naczyniowy, co sprawia, że nawet niewielka ilość cholesterolu łatwiej osadza się na ścianach naczyń.
Dlatego homocysteinę nazwano cholesterolem XXI w. - mówi prof. Marek Naruszewicz.

Szkodliwe działanie homocysteiny w organizmie niweluje dieta śródziemnomorska bogata w kwas foliowy i witaminy B6 i B12.
Najwięcej kwasu foliowego zawierają brokuły, warzywa liściaste, owoce cytrusowe i orzechy. Witamina B6 znajduje się m.in. w ciemnym pieczywie, bananach i rybach. Witamina B12 - na przykład w drożdżach, jajach i przetworach mlecznych.


Kwas foliowy ma ogromne znaczenie w pierwszym trymestrze ciąży, bowiem chroni płód przed powstawaniem wad cewy nerwowej.
W Stanach Zjednoczonych kilka lat temu zaczęto dodawać kwas foliowy do produktów spożywczych, głównie do mąki.
Dzięki temu - jak poinformowali członkowie Amerykańskiego Stowarzyszenia Chorób Serca - nie tylko zmniejszyła się liczba noworodków z wadami cewy nerwowej, ale obniżył się również poziom homocysteiny u całej populacji - jak się szacuje - prawie o 10 proc. Będzie miało to wymierny efekt finansowy, bowiem mniej osób zachoruje na miażdżycę naczyń, a koszt takiej suplementacji jest stosunkowo niewielki.
Wśród narodów żyjących w basenie Morza Śródziemnego prawie nie występuje niedokrwienna choroba serca i udary mózgu.
Korzystna kombinacja kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwek działa przeciwmiażdżycowo.



Zawarty w cytrusach i ciemnozielonych warzywach kwas foliowy zmniejsza stężenie homocysteiny we krwi.
W ciągu ostatnich kilku lat naukowcy odkryli nowy rodzaj substancji roślinnych, które mogą się okazać bardziej skuteczne niż witaminy w profilaktyce chorób serca.
Są to działające jak przeciwutleniacze flawonoidy, występujące m.in. w cebuli, brokułach, czerwonym winie, oliwie z oliwek i herbacie (zielonej i czarnej - z wyjątkiem herbat ziołowych), a także karotenoidy, które występują przeważnie w warzywach o pomarańczowym kolorze.
Spośród ponad 600 karotenoidów najbardziej znany jest BETA KAROTEN.

...



Jeśli masz zbyt wysoki poziom homocysteiny oraz profilaktycznie, zastosuj preparat zawierający kwas foliowy, witaminy B6 i B12, likopen.

całość
http://www.vitanatural.pl/serce-na-diecie-homocysteina

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Homocysteina !!! a nie CHOLESTEROL - miażdżyca zawa
 Post Napisane: 13 marca 2016, o 16:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12524
„Homocysteina! Czy zrujnuje i Twoje zdrowie”?

Homocysteina często nazywana jest „nowym cholesterolem”.
Jest ona poważną, realną przyczyną chorób serca, wylewów, udarów, chorób naczyniowych.
To nie wszystko, coraz więcej badań naukowych dokumentuje związek wysokiego poziomu homocysteiny z chorobą Alzheimera.

Jeżeli więc po raz pierwszy słyszysz słowo HOMOCYSTEINA, nie martw się – w ciągu paru lat stanie się tak samo popularna jak cholesterol.

Co to jest homocysteina?


Homocysteina jest aminokwasem siarkowym i powstaje w organizmie w wyniku metabolizmu innego aminokwasu - metioniny, występującego powszechnie w spożywczych pokarmach białkowych.
Homocysteina jest ubocznym produktem procesu metylacji.
Uproszczonym i nieco żartobliwym, ale prawdziwym przykładem działania biochemicznego, zwanego metylacją może być fakt, że gdy czytamy tę ulotkę i dowiadujemy się, ile złego może dokonać homocysteina, to wywołuje to wzrost poziomu stresu, a organizm reaguje dodając grupę metylową do noradrenaliny – wytwarzając hormon potrzebny do regulacji stresu – adrenalinę.
Dowiadując się, że poziom homocysteiny w organizmie można stosunkowo łatwo zmniejszyć i kontrolować, uspokajamy się.
Organizm usuwa grupę metylową z adrenaliny reagując w ten sposób na niższy poziom naszego stresu.
Prawidłowy przebieg procesów metylacji uznaję się dziś za nie mniej ważny od działania antyutleniaczy.

Homocysteina powstaje we wszystkich rodzajach komórek organizmu człowieka.
W organizmie prawidłowo odżywionym proces jej powstawania jest całkowicie odwracalny.
Dzieje się to na dwa sposoby.

Homocysteina może być przekształcona w nieszkodliwy aminokwas cystationinę a następnie w pożyteczną cysteinę.
Dzieje się to głównie w wątrobie i nerkach.
Drugim sposobem jest remetylacja z powrotem w metioninę, proces ten odbywa się np. w komórkach naczyń krwionośnych.
Trochę historii, czyli rozwiązując tajemnicę homocysteiny.

Historię o odkryciu związku homocysteiny z chorobami sercowo- naczyniowymi czyta się jak powieść sensacyjną.

Rozdział pierwszy: W 1962 r. w Irlandii, badano dzieci z wadą genetyczną, polegającą na braku enzymu uczestniczącego w normalnej przemianie metabolitycznej białek.
Ten bardzo rzadki stan objawia się występowaniem utlenionej formy homocysteiny w moczu (homocystinuria).
Gdy na skutek tej choroby jedno z dzieci zmarło, podczas autopsji lekarze niespodziewanie natknęli się na bardzo duże zmiany miażdżycowe u dziecka.
Jego naczynia były w gorszym stanie niż staruszki.


Rozdział drugi: U zmarłego 8 letniego chłopczyka, u którego stwierdzono homocystinurię lekarze odkrywają, że naczynia krwionośne są totalnie pozapychane, dotknięte rozległym procesem miażdżycowym, a przyczyną śmierci jest wylew krwi do mózgu.

Zdziwienie i zszokowanie przerodzi się w fascynację i zainteresowanie rolą homocysteiny w organizmie i jej metabolizmem.
Analizując kilka innych przypadków, gdzie wyjątkowo wysoki poziom homocysteiny i uszkodzenie naczyń powodowały miażdżycę stwierdzono, że musi istnieć jakiś związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy wysokim poziomem homocysteiny a chorobami sercowo-naczyniowymi.
Wysunięto teorię, że u zdrowych osób (bez niedoborów enzymatycznych) w pewnych niesprzyjających warunkach deficyt niektórych składników odżywczych (np. witamin), może przynieść niebezpiecznie wysoki poziom homocysteiny, a następnie choroby sercowo-naczyniowe.

Rozdział trzeci: Natknięto się na badania z 1949 r. gdzie prowadzono badania na małpach będących na diecie ubogiej w niektóre składniki odżywcze.
Małpy, których dieta była pozbawiona witaminy B6, ale zapewniała wszystkie inne składniki, umierały na arteriosklerozę.
To był kamień milowy w teorii wpływu homocysteiny na zdrowie człowieka.

Czasy współczesne: Obecne zainteresowanie homocysteiną jest coraz większe (ponad 1000 publikacji naukowych rocznie).
Publikacja zamykająca się w dwóch głównych obszarach: wpływ poziomu homocysteiny na rozwój chorób sercowo-naczyniowych, wpływ homocysteiny jako czynnika ryzyka w chorobach neurodegeneracyjnych (choroba Parkinsona, choroba Alzheimera).

Prowadzone są również bardzo intensywne badania wpływu poziomu homocysteiny na:

zaburzenia rozwojowe płodu, powikłania ciążowe
niektóre typy nowotworowe
jej rolę w cukrzycy typu 2

Witamina B6 jest kofaktorem enzymu, który przekształca homocysteinę w cystationinę.

Kwas foliowy i witamina B12 są dawcami grup metylowych, które umożliwiają ponowne przekształcanie homocysteiny w metioninę.

Trimetyloglicyna jest również dawcą grup metylowych.

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Homocysteina !!! a nie CHOLESTEROL - miażdżyca zawa
 Post Napisane: 13 marca 2016, o 16:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12524
Kontrola poziomu homocysteiny

Homocysteina nie jest składnikiem żywności, nie można jej uniknąć poprzez niejedzenie pewnych produktów, jak np. cholesterolu, nie jedząc masła czy jaj.
Nie można ułożyć diety niskohomocysteinowej.
Homocysteina jest wytwarzana w organizmie, gdzie pełni niezbędne funkcje jako składnik potrzebny wyłącznie do dalszych przemian w inne substancje.
Jeżeli pozostanie nie naruszona dostaje się do krwioobiegu i rozpoczyna atakowanie ścian naczyń krwionośnych, co stanowi podstawę do rozpoczęcia choroby wieńcowej, wylewów, udarów czy innych chorób np. chorób neurodegeneracyjnych.


Do prawidłowego przebiegu procesów usuwania nadmiaru homocysteiny z organizmu niezbędna jest odpowiednia ilość: kwasy foliowego, witaminy, B2, B6, B12 oraz cynku, jak również skuteczni i wydajni dawcy tzw. grup metylowych do utylizacji homocysteiny w procesie remetylacji.
Tutaj największą skuteczność wykazuje TMG (Trimetyloglicyna), dawca aż trzech grup metylowych.
TMG powszechnie występuje w burakach.



Ocena poziomu homocysteiny


Coraz częściej lekarze zlecają badanie poziomu homocysteiny we krwi.
Badanie to staje się coraz powszechniejsze i wykonuje je wiele laboratoriów analitycznych.

Za stężenie prawidłowe uważa się poziom homocysteiny we krwi w zakresie 5-14 μmol/l; łagodna hyperhomocysteinuria to 15-30 μmol/l;

średnio nasilona hyperhomocysteinuria to 30-100 μmol/l;
ciężka hyperhomocysteinuria to powyżej 100 μmol/l.


Kto powinnien zbadać swój poziom homocysteiny we krwi?


Osoby ze zdiagnozowaną chorobą sercowo-naczyniową, chorobą wieńcową, po zawale mięśnia sercowego, ze zmianami miażdżycowymi w tętnicach szyjnych, z zarostową chorobą tętnic, miażdżycą tętnic mózgowych, po udarze mózgu, z zakrzepicą żylną, z zatorowością płucną.
Osoby o podwyższonym ryzyku powstania choroby sercowo- naczyniowej, także choroby w wywiadzie rodzinnym, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zespółu metabolitycznego x, choroby przewodu pokarmowego, podwyższonego poziom cholesterolu,


palacze tytoniu.
Osoby o podwyższonym ryzyku powstawania chorób neurodegeneracyjnych (choroba Pakinsona, choroba Alzheimera) i osoby dotknięte tymi chorobami.
Osoby z grupy podwyższonego ryzyka, ze względu na niedobory kwasu foliowego, witamin z grupy B, osoby starsze, wegetarianie, osoby ze stanami zapalnymi przewodu pokarmowego, chorobami nerek, nadużywające alkoholu, stosujące niezrównoważoną dietę, zażywające leki, które upośledzają wchłanianie tych składników.
.
cdn

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Homocysteina !!! a nie CHOLESTEROL - miażdżyca zawa
 Post Napisane: 13 marca 2016, o 16:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12524
W jaki sposób obniżyć poziom homocysteiny?

Nareszcie dobre wiadomości.
Po pierwsze nie ma żadnego drogiego, specjalistycznego leku, który mógłby leczyć czy obniżać poziom homocysteiny.

Bardzo skuteczna kuracja jest prosta i tania.

Poziom homocysteiny może być obniżany skutecznie poprzez zapewnienie organizmowi paru prostych składników: kwasu foliowego, witaminy B6, witaminy B12, choliny, trimetyloglicyny.
Rola tych składników jest taka, że są one niezbędne do przekształcenia homocysteiny w inne bezpieczne i nieszkodliwe składniki.

Ciekawe jest to, że zależność poziomu hommocysteiny od obecności kwasu foliowego, witaminy B6, witaminy B12 jest tak silna, iż można używać poziomu homocysteiny jako markera niedoboru witamin z grupy B.


W przemianie homocysteiny rola witaminy B6 jest kluczowa i znana.
Niedobory w spożyciu sumują się z typowymi problemami zmniejszającymi jej absorbcję i wykorzystanie w organizmie (palenie tytoniu, choroby nerek, cukrzyca czy choroby serca).
Dochodzą do tego duże straty związane z przygotowaniem żywności (25% mężczyzn w średnim wieku ma niedobory witaminy B6).
Badania przeprowadzone w Holandii potwierdzają, że podawanie witaminy B6 może zredukować poziom homocysteiny nawet o 56%.

TMG (trimetyloglicyna - betaina
)

TMG wykryto po raz pierwszy w burakach (beta vulgaris), stąd nieco powszechniejsza nazwa betaina.

Betaina jest jeszcze jedną pożyteczną i korzystną substancją, która występuje w żywności.
Jest ona dawcą trzech grup metylowych.
Z tego względu jest bardzo skuteczna w remetylacji homocysteiny do nieszkodliwej metioniny.
Kilka badań wykazało, że podawanie betainy skutecznie obniżało poziom homocysteiny, w przypadkach gdzie witamina B6 i kwas foliowy okazywały się nieskuteczne.

Rodzaje chorób do których przyczynia się homocysteina
.

Choroby sercowo-naczyniowe.

Homocysteina doprowadza do uszkodzenia ścian naczyń, np. tętnic w wyniku czego gromadzą się w tych miejscach substancje tłuszczowe. Powstaje proces zapalny. W efekcie komórki mięśni gładkich ścian naczynia ulegają namnożeniu, usiłując naprawić powstałe uszkodzenie i tworzą w tym miejscu blaszkę miażdżycową. Ich nadmierny wzrost zwiększa opór obwodowy, sprzyjając rozwojowi nadciśnienia tętniczego oraz rozwojowi miażdżycy. Postępujące z kolei zgrubienie, np. ścian tętnic szyjnych może być przyczyną niedokrwienia i udaru mózgu.

Homocysteina sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego upośledzając działanie rozszerzające na naczynia tlenku azotu. Wykazano, że wzrost stężenia homocysteiny we krwi o 5 μmol/l powoduje wzrost ciśnienia tętniczego o 3,5/1,3 mmHg, powodując zmiany w naczyniach naczyń tętniczych.
Homocysteina sprzyja także zakrzepom i zaburzeniom przepływu krwi w tętnicach i żyłach.
Zaburzenia rozwoju płodu, powikłania ciążowe, antykoncepcja, zdrowie kobiet.
Wysoki poziom homocysteiny niekorzystnie wpływa na interakcje pomiędzy plemnikiem, a komórką jajową utrudniając zapłodnienie. Upośledza implementację zapłodnionego jaja i niekorzystnie wpływa na proces embriogenezy, czego skutkiem może być poronienie, zahamowanie rozwoju płodu czy nawet obumarcie. Homocysteinę uznaje się obecnie za czynnik ryzyka poronień nawykowych oraz wad układu nerwowego płodu. Homocysteina stwarza także ryzyko powikłań zakrzepowo- zatorowych oraz nadciśnienia ciążowego.
Kobiety w wieku przed menopauzalnym mają niski współczynnik ryzyka wystąpienia miażdżycy, ataku serca czy choroby wieńcowej. Jednak rośnie on w sposób alarmujący u kobiet, które stosują doustną antykoncepcję. Badania wykazały, że niektóre hormony stosowane w metodzie antykoncepcji nasilają tworzenie się homocysteiny. Jeśli teraz dołączymy niedobory witamin z grupy B i kwasu foliowego w diecie, obserwuje się zmiany charakterystyczne dla osób z homocysteinemią.
Choroby neurodegeneracyjne.
Zbyt wysoki poziom homocysteiny jest także czynnikiem ryzyka rozwoju chorób Alzheimera i Parkinsona.
W okresie starzenia się wzrasta stężenie homocysteiny. Na drodze mechanizmu biochemicznego, homocysteina zaburza syntezę takich neuroprzekaźników, jak dopamina, noradrenalina i serotonina. Do zmian neurodegeneracyjnych przyczyniają się także zmiany miażdżycowe naczyń mózgowych. Badania wykazały, że podawanie witaminy B12 zmniejszyło tempo zmian neurologicznych i symptomy choroby Alzheimera u osób starszych.
Homocysteina przyczyną depresji.

W przeprowadzonym badaniu wykazano, że ponad połowa osób z głęboką depresją ma wysoki poziom homocysteiny. Im wyższy poziom homocysteiny, tym większe prawdopodobieństwo obniżonego nastroju i braku motywacji.
W badaniach kobiet, u których określano stężenie homocysteiny stwierdzono, że jej wysoki poziom zwiększa dwukrotnie prawdopodobieństwo depresji.

Nowotwory
Badania epidemiologiczne wskazują na udział wysokiego poziomu homocysteiny w powstawaniu różnych nowotworów, szczególnie jelita grubego.
Wysoki jej poziom jest także czynnikiem ryzyka powstania nowotworów estrogenozależnych.

Cukrzyca typu 2
Homocysteina nie jest przyczyną cukrzycy typu 2, jednak zbyt wysoki poziom insuliny w tej chorobie uniemożliwia utrzymanie prawidłowego poziomu homocysteiny we krwi.


Suplementacja


Najsilniejszym i najszybszym sposobem przywrócenia prawidłowego poziomu homocysteiny we krwi jest suplementacja diety odpowiednimi składnikami, tzw. modulatorami homocysteiny. Należą do nich kwas foliowy, witamina B6, witamina B12 i TMG (trimetyloglicyna) zwana betainą – stosunkowo niedawno wyizolowaną substancją z buraka. W badaniu okazało się, że ma również szybki efekt na obniżanie poziomu homocysteiny, a w połączeniu z w/w składnikami nawet około 20% więcej w stosunku do samych witamin. Od tego czasu jest nieodłącznym członkiem najskuteczniejszej grupy modulatorów homocysteiny. Stosowanie modulatorów homocysteiny pozwala na obniżenie poziomu homocysteiny do wartości normalny w przeciągu kilku tygodni (tempo to jest zależne od jej poziomu wyjściowego).
Możliwe zastosowania:

choroby neurodegeneracyjne (np. Alzheimera, Parkinsona)
choroby układu sercowo-naczyniowego
cukrzyca typu 2
depresja
kłopoty z zajściem w ciążę
miażdżyca naczyń
nadciśnienie
podwyższony poziom cholesterolu
profilaktyka nowotworowa
profilaktyka powikłań ciążowych
stany obniżonego nastroju
stosowanie hormonalnej antykoncepcji
udary
wylewy krwi do mózgu.


http://www.solgar.pl/wiedza/leksykon/mo ... mocysteiny

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Homocysteina !!! a nie CHOLESTEROL - miażdżyca zawa
 Post Napisane: 8 lutego 2017, o 21:33 
Offline

Dołączył(a): 8 lutego 2017, o 21:30
Posty: 2
czas zbadac homocysteine więc <geek>

_________________
paraprotex


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Homocysteina !!! a nie CHOLESTEROL - miażdżyca zawa
 Post Napisane: 11 lutego 2017, o 16:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 12524
Dobrze jest zbadac ale trzeba to zrobic od siebie bo lekarze niechca zlecac takich
badan.
Cholesterol bardziej sie opłaca to niekonczący sie interes .
Homocysteine obniza witB12 z kwasem foliowym i nie mam pojecia dlaczego
panowie nie chca o tym wiedziec a jesli juz bierze to sam kwas foliowy.

_________________
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 11 lutego 2017, o 16:19 
 


Góra 
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strona główna forum » KAWIARENKA - » LEKI z BOŻEJ APTEKI » ZDROWIE -tako smakuje aż się zepsuje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Tłumaczenie phpBB3.PL