|
|
.......SŁOWO ŻYCIA .....
"Wydobył mnie z dołu zagłady i z kałuży błota, a stopy moje postawił na skale i umocnił moje kroki."Ps 40/3 |
|
Teraz jest 28 marca 2024, o 21:58 Strefa czasowa: UTC
Autor |
Wiadomość |
noemi
|
Tytuł: Re: KWAS SOLNY -żołądek twoje ZDROWIE- BETAINA HCL Napisane: 18 kwietnia 2015, o 09:18 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Betaina, czyli trimetyloglicyna, po raz pierwszy została odkryta w burakach cukrowych, i to właśnie łacińskiej nazwie tej rośliny (Beta vulgaris) zawdzięcza swoją nazwę. Wyróżnia się ciekawą budową chemiczną – należy do tak zwanych zwitterjonów: zawiera w sobie grupy o przeciwnych ładunkach (dodatnich i ujemnych), sama jednak nie posiada ładunku. Betaina używana jest zazwyczaj jako środek zwalczający wysoki poziom homocysteiny – aminokwasu będącego czynnikiem ryzyka rozwoju zmian miażdżycowych, chorób serca, udarów mózgu i zmian zakrzepowych.
Kolejnym zastosowaniem betainy jest jej użycie na trawienie. Betaina skutecznie wspomaga osoby, których żołądek nie wytwarza dostatecznej ilości kwasu solnego. Enzymy trawienne (np. papaina i bromelaina) stosowane z betainą wykazują pozytywny wpływ na trawienie. Najnowszym zastosowaniem betainy jest jej użycie jako środka wspierającego efekty treningów siłowych. Arginina i betaina są nieodzowne do wytworzenia kreatyny, która odpowiada za poprawę kondycji i zwiększenie wytrzymałości organizmu. http://rosliny-lecznicze.pl/betaina/
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
Reklama
|
Tytuł: Napisane: 18 kwietnia 2015, o 09:18 |
|
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: KWAS SOLNY -żołądek twoje ZDROWIE- BETAINA HCL Napisane: 18 kwietnia 2015, o 09:22 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Lekarze mówią wmawiają ,że to CHOLESTEROL jest zagrożeniem dla ich zdrowia a to NIEPRAWDA !!!!!!
HOMOCYSTEINA jest tym co ci zagraża !!!!!!!! Jeśli masz wysoi poziom homoCysteiny ,to jest to dla ciebie Alarm ,ze jesteś zagrożony Cholesterol RATUJE co może a jesli obnizysz jego poziom jestes bez obrony .. Skutki tego sa opłakane.
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: KWAS SOLNY -żołądek twoje ZDROWIE- BETAINA HCL Napisane: 18 kwietnia 2015, o 09:34 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Betaina cukrowa jest naturalnym aminokwasem-pochodną glicyny-niezwykle cenionym z powodu jego unikalnych zdolności do przyłączania wody oraz właściwości chroniących błony komórkowe.Wyższe stężenia poprawiają właściwości pielęgnacyjne kosmetyków, nie powodując destabilizacji emulsji, tak więc można betainę, w postaci kryształków lub rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dodawać do gotowych produktów takich jak kremy, żele, toniki czy balsamy, a także szampony i odżywki do włosów.Jako związek bipolarny o małej cząsteczce ma niezwykłe zdolności oddziaływania z wodą i podobnymi do wody cząsteczkami - nadaje skórze wyjątkowe odczucie jedwabistości, co czyni ją bardzo interesującym składnikiem kosmetycznym. 50 % roztwór betainy ma działanie łagodniejsze niż czysta woda, co może znaleźć zastosowaniu przy zmywaniu skóry np. po użyciu kwasów.Należy odróżnić betainę cukrową od rzekomo łagodnego detergentu, cocamidopropyl betaine (i innych pochodnych betainy, otrzymywanych z kokosa) – składnika półsyntetycznego, wywołującego alergie kontaktowe i dermatozę skórną.Testy wykazały, że już niewielki 3,5 % -owy dodatek betainy do formulacji skutecznie redukuje drażniące działanie detergentów. Dodatek do szamponu, odżywki czy wcierki do włosów skutecznie niweluje przesuszenie włosów, działa łagodząco na skórę głowy i dzięki działaniu nawilżającemu wygładza i zwiększa grubość włosów.
Betaina powoduje powstanie objętościowej i stabilnej piany, co może być doskonałym rozwiązaniem dla osób chcących zrezygnować ze środków powierzchniowo- czynnych, a nie akceptujących produktów nie pieniących się (odżywki do mycia włosów, łagodne żele myjące). Cenną właściwością betainy w kosmetyku jest jej zdolność do zmniejszania uczucia lepienia się i poprawa jego rozprowadzania z jednoczesnym odczuciem jedwabistości i miękkości, porównywalnej z najlepszymi silikonami. Jak działa: [*] silnie nawilża skórę poprzez redukcję TEWL już przy małej koncentracji, wyższe stężenia pozwalają osiągnąć jeszcze lepsze efekty – doskonała do suchej skóry [*] zwiększa elastyczność skóry poprzez stabilizację nawilżenia [*] wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe przy minimum 10 % stężeniu [*] nawilża i wzmacnia włosy, dając efekt wyjątkowej jedwabistości i miękkości, doskonała po zabiegach kosmetycznych wysuszających włosy [*] zwiększa rozpuszczalność niektórych substancji w wodzie [*] zmniejsza lepkość formulacji poprawiając komfort stosowania buforuje substancje o niskim pH [*] poprawia reakcję skóry na drażniące działanie detergentów, łagodzi wrażliwą na detergenty skórę głowyTrochę teorii: Trimethylglycine (betaine) jest związkiem powszechnie występującym w naturze. Najczęściej otrzymuje się ją z melasy, zawierającej 8% czystej betainy, w procesie przemysłowej chromatografii gazowej. Betaina jest białym, krystalicznym proszkiem o temperaturze topnienia około 240oC, nietoksycznym nawet w wysokich stężeniach, doskonale rozpuszczalnym w wodzie (do 60 %). Z chemicznego punktu widzenia jest amfoterem, tworzącym w zależności od środowiska zarówno jony kationowe jak i anionowe. Składnik jest związkiem bardzo stabilnym w wysokich temperaturach, odporny nawet do 80oC a jego dodatek w ilości ponad 20 % ma działanie bakteriobójcze (może wspomagać układ konserwujący poprzez obniżenie udziału innych konserwantów). Betaina w organizmach żywych odpowiada za redukcję stresu osmotycznego, wywołanego gwałtownymi zmianami ilości wody w komórce, chroniąc jednocześnie struktury białkowe na poziomie komórkowym. Istotnie łagodzi objawy suchości skóry czy włosów po wysuszających zabiegach kosmetycznych jak częste stosowanie produktów do mycia, trwała i farbowanie włosów, stosowanie kwasów czy ekspozycja na słońce. Trwają badania wskazujące na wysoką przydatność betainy w produktach ochrony przeciwsłonecznej. Czas wystąpienia rumienia w wyniku działania promieniowania UV pojawia się dużo później w jej obecności niż po zastosowaniu wyłącznie standardowych produktów ochronnych. Przeprowadzone badania wydają się potwierdzać, że obecność betainy zapobiega śmierci komórkowej. Betaina została zaaplikowana do standardowej pasty do zębów w ilości 4 % i przebadana w porównaniu do placebo na grupie wolontariuszy cierpiących na syndrom suchości w ustach, którzy raportowali o ustąpieniu objawów po każdym użyciu pasty. Wyniki tego badania mają tę praktyczną zaletę dla osób zdrowych, że zauważono poprawę ogólnego wrażenia nawilżenia, w tym także skóry dziąseł.Betaina, w odróżnieniu od używanego powszechnie w pastach do zębów sorbitolu, nie wiąże cząsteczek wody na stałe. Oznacza to, że woda alokowana wokół betainy jest nadal dostępna dla komórek śluzówki i może być wykorzystana w sytuacjach, kiedy błona śluzowa wysycha (stres, palenie tytoniu, oddychanie przez usta, przyjmowanie niektórych leków). Przeprowadzone badania kliniczne wskazują na zdolność betainy do ochrony skóry przed urazami mechanicznymi i chemicznymi.Ma ona zdolność do zwiększania siły działania, przeciętnie o 20%, niektórych zagęstników, jak karboksymetyloceluloza i neutralne karbomery. Nie dość, że sama doskonale rozpuszcza się w wodzie, ma także zdolność zwiększania rozpuszczalności niektórych, trudno rozpuszczalnych związków. http://www.beautyever.pl/pl/p/BETAINA-n ... z-woda/102
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: BETAINA - KWAS SOLNY - zakwaś żołądek -zgaga ,reflu Napisane: 18 kwietnia 2015, o 10:11 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
betaina … czyli co? … Betaina, czyli trimetyloglicyna, po raz pierwszy została odkryta w burakach cukrowych, i to właśnie łacińskiej nazwie tej rośliny (Beta vulgaris) zawdzięcza swoją nazwę. Wyróżnia się ciekawą budową chemiczną – należy do tak zwanych zwitterjonów: zawiera w sobie grupy o przeciwnych ładunkach (dodatnich i ujemnych), sama jednak nie posiada ładunku. Betaina używana jest zazwyczaj jako środek zwalczający wysoki poziom homocysteiny – aminokwasu będącego czynnikiem ryzyka rozwoju zmian miażdżycowych, chorób serca, udarów mózgu i zmian zakrzepowych.
.. Kolejnym zastosowaniem betainy jest jej użycie na trawienie. Betaina skutecznie wspomaga osoby, których żołądek nie wytwarza dostatecznej ilości kwasu solnego. Enzymy trawienne (np. papaina i bromelaina) stosowane z betainą wykazują pozytywny wpływ na trawienie. Najnowszym zastosowaniem betainy jest jej użycie jako środka wspierającego efekty treningów siłowych. Arginina i betaina są nieodzowne do wytworzenia kreatyny, która odpowiada za poprawę kondycji i zwiększenie wytrzymałości organizmu. Wszystkie buraki, tj. pastewne, cukrowe, czerwone lub boćwina, pochodzą od buraka dzikiego rosnącego w rejonie Morza Śródziemnego.
Również w tej grupie warzyw odkryto specjalny aminokwas o działaniu leczniczym. Mowa tu o betainie, której miano pochodzi od terminu łacińskiego Beta, stanowiącego w botanice nazwę rodzajową buraków. Stosując odpowiednie metody pozyskuje się obecnie betainę z buraków cukrowych i po uprzednim dodaniu sorbitu (zastępującego cukier) sprzedaje się ją w małych torebkach jako koncentrat. W tej postaci stanowi specyfik przepisywany przez lekarzy jako środek chroniący wątrobę.
Można też oczywiście przyswajać betainę w naturalnej postaci, spożywając buraki i soki buraczane. Taka przezorność w chronieniu wątroby jest bardzo na czasie, ponieważ stałe obciążanie tego organu szkodliwymi substancjami jest obecnie znacznie większe niż przed stu laty. Niewątpliwie również więcej się pije alkoholu niż w owych czasach, a jedzenie bywa bardziej zbytkowne. Prowadzi to do odkładania się tłuszczu i powstawania zmian w tkance łącznej wątroby. Komplikacje nie pojawiają się od razu tylko dlatego, że organ ten ma nadzwyczajne zdolności do samoleczenia. Często występujące małe obciążenia wątroby wpływają jednak na obniżenie naszej kondycji, dlatego w miarę możliwości należy wspierać zdolności regeneracyjne tego organu, prowadząc racjonalny tryb życia, a zwłaszcza odpowiednio wypoczywając (co wątroba bardzo lubi). Niektórych obciążeń – np. wywołanych przez szkodliwe substancje, które wdychamy – nie da się jednak uniknąć. Nie można też zapominać o tym, że jest sporo leków, które wprawdzie obciążają wątrobę, ale muszą być w pewnych okolicznościach aplikowane. W takich właśnie sytuacjach pojawia się pole do zastosowania betainy.Nieco skomplikowany mechanizm działania tej substancji daje się w uproszczeniu opisać w taki oto sposób: Betaina powoduje ciągłe odtwarzanie substancji zwanej metioniną, a ta z kolei powoduje bieżące odtruwanie wątroby. Betaina wspiera ponadto substancję zwaną choliną, pomagając w jej najważniejszej pracy, jaką jest rozkładanie zbędnego tłuszczu w wątrobie. Gromadzi się on u wszystkich ludzi z nadwagą, należy więc mieć nadzieję, że skorzystają oni z zawartych tutaj rad. Naturalna terapia:
W warunkach domowych wykorzystuje się do tego celu przeważnie buraki czerwone lub ich sok. Można także korzystać z buraków cukrowych, których sok – podobnie jak sok z kapusty – wciągnięto do rejestru roślin leczniczych (figuruje tam pod nazwą Succus Betae).Do profilaktycznej ochrony wątroby wystarczy szklanka soku buraczanego dziennie. Najlepiej wypić go przy śniadaniu.Poza tym – co oczywiste – trzeba prowadzić zdrowy tryb życia i nie kusić losu. Gdyby się okazało, że komuś muszą być zaaplikowane większe dawki betainy, lekarz może przepisać wspomniany już koncentrat w małych torebkach (Flacar). Ale i w takim wypadku rozsądniejsze wydaje się rozpuszczanie zawartości tych torebek w soku buraczanym, a nie w wodzie. Jeśli ponadto będziemy chcieli sobie zapewnić niżej opisany, drugi ważny składnik buraków czerwonych, to wieczorem, przed pójściem spać, wypijemy jeszcze pół szklanki soku. /źródło:sokrates.org.pl/ /przygotowała: nika_blue/ https://hipokrates2012.wordpress.com/20 ... -czyli-co/
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: BETAINA - KWAS SOLNY - zakwaś żołądek -zgaga ,reflu Napisane: 18 kwietnia 2015, o 10:16 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
BetainaBetaina –( N,N,N-Trimetyloglicyna, TMG) – metylowa pochodna aminokwasu glicyny, pełni rolę dostarczyciela grup metylowych podczas reakcji przekształcania homocysteiny w metioninę. Obecna w pokarmach pochodzenia roślinnego. Powstawać może z choliny w wątrobie i nerkach przy udziale enzymów dehydrogenazy cholinowej oraz dehydrogenazęy aldehydu betainowego. W farmakologii stosuje się ją przy hiperhomocysteinemii, a także w wypadku zaburzeń związanych z funkcjonowaniem układu pokarmowego. W suplementach diety dla sportowców stanowi nieodłączny dodatek do glikocjaminy, pozwalający neutralizować jej niekorzystny potencjał (suplementacja glikocjaminą może podnosić poziom homocysteiny). Pośrednio też betaina wpływać może na syntezę endogennej kreatyny. Suplementacja betainą zalecana jest osobom stosującym preparaty zawierające glikocjaminę, a także jako element profilaktyki miażdżycy i niektórych dysfunkcji układu pokarmowego i nerek. Wchodzi ona w skład zaawansowanych stacków keratynowych i niektórych lipo tropików i suplementów „odtruwających”. Dawkowanie zwyczajowo zalecane w sporcie: - brak precyzyjnych wytycznych w kwestii dawkowania http://www.sfd.pl/sklep/wiki/Betaina.html
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: BETAINA - KWAS SOLNY - zakwaś żołądek -zgaga ,reflu Napisane: 18 kwietnia 2015, o 10:19 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Betaina buraczana (trimetyloglicyna, trimethylglycine) działa żółciopędnie, lipotropowo i ochronnie na miąższ wątroby. Efektywnie wspomaga detoksykację, czyli odtruwanie organizmu. Preparaty zawierające betainę buraczaną zalecane są w terapii zatruć, zaburzeń w wydzielaniu i przepływie żółci, przy zakażeniach i stanach zapalnych wątroby. Zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby. Działa przeciwmiażdżycowo. Korzystnie działa w leczeniu trądziku sterydowego i różowatego. Normalizuje odczyn soku żołądkowego, pobudza perystaltykę jelit, przyśpiesza trawienie pokarmu i wchłanianie mleczka pokarmowego z jelit do krwi. całosć pod linkiem http://www.rozanski.ch/betaina.htm
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: BETAINA - KWAS SOLNY - zakwaś żołądek -zgaga ,reflu Napisane: 18 kwietnia 2015, o 10:25 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
BETAINAHCL Rozcieńczony roztwór betainy HCl ma silnie kwaśny odczyn, dlatego jest stosowany jako suplement kwasu solnego w przypadku bezkwaśności. Betaina HCl jest również uważana za czynnik lipotropowy, razem z metioniną, choliną i inozytolem. Podstawową funkcją czynników lipotropowych jest zapobieganie stłuszczeniu wątroby. Zwiększają również syntezę lecytyny w wątrobie, która, dzięki właściwościom emulgującym, zapobiega tworzeniu się kamieni w pęcherzyku żółciowym.
Ponadto pobudzają funkcję grasicy, zwiększając odporność organizmu na choroby. Betaina jest szczególnie polecana osobom z grupą krwi A. W postaci chlorku, poza wieloma innymi korzyściami, obniża pH soku żołądkowego. Zmniejsza również we krwi poziom homocysteiny - substancji powiązanej z chorobami serca.
Organizm produkuje z betainy S-adenozylometioninę (SAM) – związek, który zwrócił uwagę mediów jako naturalny lek antydepresyjny i wątrobowy. Według tradycyjnej medycyny chińskiej, lęk I depresja są spowodowane zaburzeniem równowagi energii (chi) wątroby. Orzeszki cola zawierają w znacznych ilościach betainę, wraz z innymi substancjami chroniącymi wątrobę, takimi jak d-katechinę, l-epikatechinę, kolatynę i kolaninę http://www.vitatorun.pl/zakazane/43,enz ... ienne.html
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Kwas żołądkowy- ZGAGA -BETAINA Napisane: 14 sierpnia 2015, o 09:34 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Betaina - trimetyloglicyna (TMC), aminokwas po raz pierwszy została odkryty w burakach cukrowych, i to właśnie łacińskiej nazwie tej rośliny (Beta vulgaris) zawdzięcza swoją nazwę.
Betaina używana jest zazwyczaj jako środek zwalczający zmiany miażdżycowe, choroby serca, mózgu i zmiany zakrzepowe. Kolejnym zastosowaniem betainy jest użycie jej na trawienie, skutecznie wspomaga wytwarzanie dostatecznej ilości kwasu solnego w żołądku. Ma właściwości oczyszczające i ochraniające wątrobę. Betaina przekształca niebezpieczną dla organizmu homocysteinę w pożyteczną metioninę.
Najnowszym zastosowaniem betainy jest użycie jej jako środka wspierającego efekty treningów. Betaina i arginina są nieodzowne do wytworzenia kreatyny, która odpowiada za poprawę kondycji i zwiększenie wytrzymałości i wydolności koni. Dawkowanie; 4 - 8g / dzień dla konia o wadze około 500kg Opakowanie; 500g - torba DoyPack + miarka http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/p/Betaina/1562________ Proszę sie nie dziwić ,ze podaję stronę dla koników po prostu uważam ,ze dzisiaj bardziej dba sie o zwierzęta niz lekarz o ludzi . Konie to bardzo drogie zwierze i co jak co ,ale jaki koniarz pozwoli sobie na straty w stadninie ?
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Kwas żołądkowy- ZGAGA -BETAINA Napisane: 11 lutego 2016, o 11:20 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Jak zakwasić żołądek Jarus Bartosz | Dzisiaj znowu o zakwaszeniu żołądka. Jak ważne jest odpowiednie Ph w żołądku dowiesz się z wpisu Przez żołądek do zawału serca. Dzisiaj podam kilka przykładów czym zakwasić żołądek przed jedzeniem. Czasami te proste sposoby mogą całkowicie zmienić samopoczucie, ponieważ pokarm jest odpowiednio trawiony i organizm zaczyna być odżywiany na poziomie komórkowym. Zastosowanie octu jabłkowego.
Napełniamy szklankę wodą w 1/3 lub 1/4 pojemności. Do wody nalewamy 1 lub 2 łyżki octu jabłkowego. Wypijamy 15-20 minut przed posiłkiem.
ocet jabłkowyOcet jabłkowy ma właściwości zakwaszające żołądek ale także pomaga w bardzo wielu chorobach. Zawiera on wiele ważnych śladowych pierwiastków takich jak potas, fosfor, chlor, sód, magnez wapń, siarkę, żelazo, krzem.
Warto więc pić ocet przed dużym posiłkiem nie tylko na właściwości zakwaszające żołądek. Smak gorzki
Gorzkie produkty stymulują żołądek do wydzielania kwasu solnego. Czasami wystarczy tylko pomyśleć o tym smaku, aby zaczął się proces wydzielania soków żołądkowych.Można użyć przed jedzeniem gorzkich kropli żołądkowych. Pobudzą one wydzielanie kwasów żołądkowych. Odpowiednia sól kuchenna.
Często słyszymy z ust lekarzy, że sól kuchenna jest niezdrowa. Trzeba ograniczać spożywanie soli, bo prowadzi ona do nadciśnienia i różnych chorób. Niestety jesteśmy wprowadzani trochę w błąd, ponieważ te stwierdzenia sól morska dotyczą oczyszczonej soli kuchennej czyli NaCl (chlorek sodu).Natomiast powinniśmy spożywać nieoczyszczoną sól występującą w przyrodzie. Np. sól kłodawską, himalajską czy morską. Takie sole zawierają w sobie dziesiątki jak nie setki minerałów, które są potrzebne dla naszego organizmu. Taka sól nie szkodzi organizmowi jak zwykły chlorek sodu z dodatkiem przeciw zbrylacza i innych wynalazków. Co ma wspólnego odpowiednia sól z zakwaszeniem żołądka? Jak się okazuje ma dużo wspólnego, ponieważ do wytworzenia kwasu solnego czyli HCl potrzebny jest wodór i chlor. Wodoru jest dużo w organizmie a chlor jest dostarczany w soli. O soli kuchennej napiszę inny artykuł, ponieważ ma ona bardzo duże znaczenia w odzyskiwaniu zdrowia. Witamina C
Dobrze zakwasza żołądek kwas L-askorbinowy czyli witamina C. Można przed jedzeniem rozpuścić płaską łyżeczkę w szklance wody i wypić. Znam przypadek pewnej kobiety, która nieświadomie wyleczyła się z wieloletniej anemii. Lekarze zapisywali jej duże ilości żelaza, które oczywiście się nie wchłaniało i anemia cały czas trwała. Przypadkowo zaczęła ona stosować kwas L-askorbinowy na inną dolegliwość, co spowodowało też zakwaszenie żołądka i w konsekwencji wszystkie składniki z żywności zaczęły się wchłaniać. Więc nieświadomie wyleczyła się z anemii. Przy okazji muszę wspomnieć, że witamina C jest środkiem odżywczym, który stosowany w odpowiednich ilościach jest wstanie uratować zdrowie a nawet życie w bardzo ciężkich stanach. Ale o tym innym razem. Betaina HCL
betaina HCL ,Czasami zdarza się, że mimo stosowania wyżej przedstawionych sposobów, nie można zakwasić żołądka do odpowiedniego poziomu. Można zastosować wtedy kapsułki z tzw. betainą i pepsyną. Bierze się je podczas posiłku. Czasami nawet 3-4 do każdego posiłku. Jednak w niektórych przypadkach betaina jest jedynym rozwiązaniem. Można ją kupić taniej np. na iHerb.com http://jak-wyleczyc-miazdzyce.pl/jak-zakwasic-zoladek/
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Kwas żołądkowy- ZGAGA -BETAINA Napisane: 11 lutego 2016, o 11:27 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
To by się zgadzało ,że sól pomaga w zakwaszeniu żołądka ,czy lekarze o tym wiedzą i świadomie zniechęcają do solenia potraw ? Natomiast weterynarze wiedza ,ze trzeba zwierzętom podawać sól. . Ja korzystam z różowej himalajskiej i morskiej . Co do Betainy to biorę ale jak dla mnie to jedna kapsułka i to nie codziennie. Wit C kwas L-askorbinowy piję z aminokwasami, ale tez z soda oczyszczaną i cytryna.
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Kwas żołądkowy- ZGAGA -BETAINA Napisane: 3 marca 2016, o 15:21 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Pozostaje mi wypróbować betaine jako kosmetyk i do włosów i do skóry.
Poza tym częsciej jej uzywać bo widze ,ze ma owiele szersze zastosowanie a nie tylko jako do zwiększenia kwasu żoładkowego.
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Kwas żołądkowy- ZGAGA -BETAINA Napisane: 8 sierpnia 2016, o 07:51 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Prosty test czy masz nadkwasotę, czy raczej niedokwasotę? Test sody i remedium, czyli Betaina HCLhttp://www.pepsieliot.com/prosty-test-n ... dokwasote/
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
aArekM
|
Tytuł: Re: Kwas żołądkowy- ZGAGA -BETAINA Napisane: 19 kwietnia 2017, o 10:11 |
|
Dołączył(a): 19 kwietnia 2017, o 10:04 Posty: 4 Lokalizacja: Odchudzanie
|
Super porady. Musze zastosować!
|
|
|
|
|
noemi
|
Tytuł: Re: Kwas żołądkowy- ZGAGA -BETAINA Napisane: 15 sierpnia 2018, o 17:56 |
|
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
|
Jesteśmy maszynami do produkcji kwasów
Szanowny Czytelniku,
wiele osób ma przed oczami te okropne sceny z filmów kryminalnych, w których przestępca próbuje się pozbyć ciała, polewając je w wannie kwasem.
Niewiele jednak osób wie, że te agresywne produkty, takie jak kwas solny, fosforowy lub siarkowy, nie występują wyłącznie w szarych, hermetycznych butelkach zabezpieczonych specjalną zawleczką. Ty sam wytwarzasz groźne kwasy
Twój organizm wytwarza je ciągle, i to w wielkich ilościach!
Jedząc zwykłą sól stołową, w rzeczywistości spożywasz chlorek sodu, który stymuluje wytwarzanie kwasu solnego w organizmie!
Rafinowane produkty zbożowe (białe pieczywo, biały ryż, makaron pszenny) zawierają mnóstwo siarki i sprzyjają wytwarzaniu kwasu siarkowego!
Z mięsem i serami spożywasz fosfor, który sprzyja wytwarzaniu kwasu fosforowego!
Wszystkie te kwasy powinny nas rozpuszczać od środka.
Natura jednak zadbała o to.
Na szczęście istnieją substancje alkaliczne (zasadowe), które neutralizują kwasy.
Owoce i warzywa, świeże lub suszone, warzywa strączkowe, skrobiowe i bulwy (ziemniaki) zawierają wodorowęglany i potas, którym zawdzięczają to alkalizujące działanie.
Ale przecież w dzisiejszych czasach…
Tak, już zgadłeś, co chcę powiedzieć.
I masz rację! Zaburzenie równowagi
Tradycyjna dieta człowieka zawierała przede wszystkim wiele warzyw, korzeni, bulw, owoców. Produkty zwierzęce i zbożowe były rzadko spotykane.
Więc ludzki organizm miał raczej odczyn zasadowy.
W dzisiejszych czasach ta równowaga została zaburzona na skutek diety bogatej w mięso, nabiał i produkty zbożowe, na niekorzyść warzyw i owoców.
Twój organizm dysponuje skutecznymi mechanizmami buforowymi, gwarantującymi, że pH (pomiar kwasowości) krwi nie będzie odbiegał od normy. Jeśli spadnie poniżej 7,38, następuje kwasica, stan potencjalnie prowadzący do śmierci.
Nadmiar kwasów usuwasz zatem z organizmu za pośrednictwem nerek i z moczem. Dlatego właśnie mocz jest bardziej kwaśny niż krew: pH moczu u osób zdrowych i prawidłowo się odżywiających mieści się w granicach między 6,5 a 7,5.
Inny mechanizm buforowy: Twój kościec zawiera mnóstwo wodorowęglanów, np. magnezu, wapnia, potasu, sodu – substancji o działaniu alkalizującym, które uwalniane są do krwi, kiedy poziom jej kwasowości wzrasta.
Niestety, pierwiastki te nie wracają do kości. One także wydalane są z moczem, co na dłuższą metę może prowadzić do odwapnienia kości.
Ponadto wraz z wiekiem nerki działają coraz słabiej. Usuwanie kwasów wymaga od nich coraz więcej pracy. Coraz częściej więc u osób w starszym wieku pojawia się kwasica, co oznacza, że pH krwi jest lekko niższe, nawet jeśli pozostaje w normie.
Taki stan nie powoduje paniki u lekarzy. Niebezpieczne jest to, że może się jednak przerodzić w tzw. kwasicę chroniczną, jeśli nic się z tym nie robi.
Skutki mogą być rozmaite i dotyczyć wszystkich funkcji organizmu
Serce i tętnice: nadciśnienie i miażdżyca (sztywnienie tętnic).
Kościec: demineralizacja, osteoporoza, złamania, osiadanie.
Nerki: niewydolność nerek, kamienie nerkowe, infekcje układu moczowego.
Mięśnie: zanik mięśni (sarkopenia).
Skóra: grzybice, drożdżyce, coraz mniej przyjemny zapach ciała (tzw. zapach starszego człowieka).
Zmęczenie.
Ogólne spowolnienie metabolizmu: utrata energii i tycie; trudności ze spalaniem kalorii.
Stany zapalne w organizmie przyśpieszające proces starzenia się.
Oblicz swoje ryzyko kwasicy
Bardzo prosto jest ocenić swoje zagrożenie kwasicą. Wystarczy kupić łatwo dostępny w aptece papierek lakmusowy (paski papieru zmieniające kolor w zależności od pH) i zanurzyć go w moczu. Gdy pH jest równe 6,5 lub niższe oznacza to, że organizm wydala zbyt wiele kwasów.
Pewność zyskasz, przeprowadzając takie pomiary trzy razy dziennie przez pięć dni.
Unikaj jednak porannego moczu, gdyż zawiera kwasy gromadzone przez całą noc.
Jeśli Twoje wyniki będą równe lub niższe niż 6,5, nie zdziw się, że cierpisz na wyżej wymienione choroby.
Najlepiej jest wówczas włączyć do diety pokarmy zawierające potas. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca przynajmniej 3,5 g potasu dziennie.
Bardzo ogólnie, pokarmy o największej zawartości potasu to sproszkowane kakao bez cukru, suszone morele, suszone banany oraz biała fasola. Zawierają one od 1,5 g do 2,5 g potasu na 100 g.
Nie jest jednak łatwo zjeść ich dużo. Natomiast nie ma się co martwić – istnieją jeszcze inne pokarmy roślinne zawierajce potas: przede wszystkim migdały, szpinak, soczewica, ziemniaki w mundurkach (0,6 g potasu na 100 g).
Dieta o dużej zawartości warzyw na sto procent pokryje Twoje dziennie zapotrzebowanie. Ale jeśli trudno Ci jeść warzywa, jedyne, co Ci pozostanie, to codzienna suplementacja potasu.
Zdrowia życzę, Jean-Marc Dupuis
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg! .
|
|
|
|
|
Reklama
|
Tytuł: Napisane: 15 sierpnia 2018, o 17:56 |
|
|
|
|
|
|
|
Teraz jest 28 marca 2024, o 21:58 Strefa czasowa: UTC
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości |
|
|
|
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników
|
|
|