Tytuł: Różnice między askorbinianu sodu i kwasu askorbinowego
Napisane: 20 października 2014, o 17:16
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Różnice między askorbinianu sodu i kwasu askorbinowego kwas askorbinowy , znana także jako witamina C, jest rozpuszczalną w wodzie witaminą , która naturalnie występuje w wielu owocach i warzywach i jest niezbędna dla normalnego wzrostu i rozwoju organizmu ludzkiego. Witamina C jest stosowany w wielu normalnych funkcji organizmu , takich jak gojenie ran , tworząc blizny , naprawy i utrzymanie chrząstki , kości i zębów rośnie i tworzące białka używanego do skóry , ścięgna, więzadła i naczynia krwionośne . Ciało nie jest w stanie dokonać witaminy C na własną rękę, więc to musi być spożywana z zewnętrznych źródeł . Wiele owoców i warzyw , takich jak pomarańcze, brokuły , zawiera witaminę C,witaminę można również spożycia w postaci tabletek i dodatki , takie jak pigułki askorbinian sodu.
Askorbinian sodu
askorbinian sodu może być przyjmowany doustnie , przez pigułki , lub dożylnie , poprzez IV . Jeden gram askorbinianu sodu zawiera 889 mg kwasu askorbinowego (witamina C) i 111 mg sodu. Askorbinian sodu jest popularnym sposobem, aby uzyskać witaminy C , ale ze względu na wysoką zawartość sodu , biorąc to nie jest wskazane dla tych na diecie nisko sodowej .
Czystość
oczywista różnica pomiędzy kwasem askorbinowym i askorbinianu sodu w czystości witaminy.
Kwas askorbinowy jest czysta witamina C podczas askorbinian sodu rozcieńcza się sodu , tak , że masz tylko 889 mg witaminy C na każdy gram askorbinian sodu , który spożywamy .
Oznacza to, że trzeba wziąć więcej askorbinian sodu , aby uzyskać taką samą ilość witaminy C niż można dostać się od podejmowania czysty kwas askorbinowy . Imperium kwasowości
Jednym z problemów jest to, że kwas askorbinowy jest wraz z wielu produktów, które go zawierają , jest kwaśny.
Jeżeli dana osoba ma problemy żołądkowo-jelitowe , takie jak zgaga i zarzucanie kwaśnej , problemów może być poruszany przez spożywanie produktów bogatych w kwas .
Askorbiniany mineralne, takie jak askorbinian sodu , rozcieńcza się sodu , a więc są mniej kwaśne , niż czysty kwas askorbinowy . Skonsultować się z lekarzem
Ważne jest, aby pamiętać, że mimo że witamina C jest naturalnie występujących i ważne w rozwoju ciała, jest lekiem i może być niebezpieczne w wysokich dawkach.
Jeśli uważasz, że masz niedobór witaminy C i nie można go naprawić, zrównoważonej diety , należy zobaczyć licencjonowanego lekarza przed rozpoczęciem reżim każdy suplement witaminy C .
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
Reklama
Tytuł:
Napisane: 20 października 2014, o 17:16
noemi
Tytuł: Re: Różnice między askorbinianu sodu i kwasu askorbinowego
Napisane: 13 kwietnia 2015, o 15:51
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
ASKORBINIAN SODU, WITAMINA C - lek o potężnej mocy, panaceum na mnóstwo chorób, co takiego potrafi?
Askorbinian sodu - zabójca raka!
Ciągle pojawiają się nowe wyniki badań potwierdzające właściwości antynowotworowe witaminy C. Coraz więcej mówi się o ASKORBINIANIE SODU i coraz większą zyskuje on popularność. Jak działa witamina C, w jakiej formie i w jakich dawkach zaleca się ją przyjmować - o tym jest dzisiejszy artykuł. Witamina C ma niezwykłą moc! Niedobór jej powoduje spadek liczby limfocytów T, na których opiera się działanie układu immunologicznego. A przecież tworzą one pierwszą linię obrony w walce z wirusami i bakteriami atakującymi nasz organizm. Witamina C posiada także właściwości obronne w stosunku do wielu substancji toksycznych np. ołowiu, dwusiarczku węgla i innych.
1 g czyli 1000 mg witaminy C jest w stanie związać:
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Różnice między askorbinianu sodu i kwasu askorbinowego
Napisane: 13 kwietnia 2015, o 16:05
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Witamina C na raka!
Witamina C jest w stanie wykorzystać różnice pomiędzy komórkami nowotworowymi i zdrowymi. Zabija ona komórki rakowe, a wspomaga zdrowe (TUTAJ przeczytasz więcej o badaniach na ten temat). W wypadku guzów działa ona jak prooksydant, produkując nadtlenek wodoru, który atakuje komórki rakowe. W stosunku do zdrowych komórek działa jak ochronny antyoksydant.
Taka podwójna natura jest czynnikiem kluczowym w kuracji, gdyż standardowa chemoterapia czy naświetlanie uszkadzają zdrowe komórki na równi z nowotworowymi.
Polecam wszystkim zainteresowanym - koniecznie zobaczcie poniższy film, jest to wykład dotyczące skutecznych metod leczenia i zapobiegania chorobom za pomocą witaminy C:
Witamina C chroni organizm
Dowodów na zbawienne działanie witaminy C na organizm człowieka jest coraz więcej. Mówi się, że jest to najbardziej przebadana witamina ze wszystkich. I bardzo dobrze, bo owe badania mogą w przyszłości pomóc wielu chorym, nie tylko na nowotwory...
"Robotnicy, których narażono na dużą dawkę promieniowania w elektrowni atomowej Fukushima, po otrzymaniu kuracji złożonej z witaminy C i innych pierwiastków antyoksydacyjnych, mają znacznie ograniczony poziom ryzyka zachorowania na raka. 16 mężczyzn w wieku od 32 do 59 lat, pracowało 5-6 tygodni w strefie skażonej promieniowaniem, przy zbieraniu skażonej wody, pomiarach poziomu promieniowania, obsługiwali maszyny ciężkie i usuwali gruzowisko. Pobrano od nich próbki krwi, aby zbadać ogólną liczbę krwinek i biochemię krwi, poziomy plazmy z wolnym DNA oraz 47 ekspresji genowych spokrewnionych z rakiem.
Czterej robotnicy, którzy przyjmowali dożylnie witaminę C (25,000 mg ) w postaci terapii zanim weszli na teren katastrofy, a potem, gdy tam pracowali, kontynuowali ją zażywając dodatkowo antyoksydanty, nie mieli znaczących zmian ani w zakresie wolnego DNA ani ogólnego ryzyka zachorowania na raka.
Trzej robotnicy, którzy nie mieli zapobiegawczych dożylnych dawek witaminy C, mieli podwyższone ogólne zagrożenie rakiem. Po 2 miesiącach interwencji medycznej poprzez wstrzykiwanie witaminy C oraz doustnego żywienia suplementami antyoksydacyjnymi, wolne DNA wróciło do normalnego poziomu a wynik badań ryzyka zachorowania na raka został znacząco zmniejszony".
Dba o serce
Witamina C dba także o nasze serce. Chroni przed zawałem. Jak to się dzieje? Zapobiega ona stanom zapalnym ścian naczyń krwionośnych i uniemożliwia tworzenie się zakrzepów. Większe spożycie witaminy C pośrednio zapobiega również odkładaniu się płytki miażdżycowej w tętnicach. Pozostają one dzięki temu szersze i bardziej giętkie, a więc, nawet jeśli pewnego dnia powstanie w nich mały zakrzep, nie wywoła on tak poważnych konsekwencji.
Człowiek jest jednym z nielicznych ssaków zagrożonych zawałami serca i udarami mózgu ponieważ jako jeden z nielicznych nie jest zdolny do syntezy witaminy C. Choroby sercowo - naczyniowe są w tej chwili we Francji drugą – po raku – najczęstszą przyczyną zgonów (28%). W Polsce, podobnie jak w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Wielkiej Brytanii, choroby te są główną przyczyną zgonów!
Czyli mamy kolejny bardzo ważny powód aby zadbać o właściwą ilość substancji przeciwdziałających podrażnieniom lub utlenianiu czyli...witaminy C w naszej diecie. Witamina C – czy nie zakwasza i w jakiej formie ją dawkować?
To pytanie jest bardzo ważne. Są opinie, że ze względu na kwasowy charakter i niskie pH, witamina C jako kwas askorbinowy może powodować podrażnienie, zgagę, krwawienie jelit, a także niszczyć szkliwo zębów. Podaję kilka cytatów, które nie trudno znaleźć w internecie:
Kwas askorbinowy - Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle! spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin podczas intensywnego ogrzewania (np. smażenia) wędlin z mięsa peklowanego. Uważany za nieszkodliwy".
"Przyjmowanie syntetycznej witaminy C może powodować zwiększenie krzepliwości krwi, powstawanie skrzepów i ostatecznie prowadzić do zatorów i zawałów. Częste przyjmowanie dużych ilości kwasu askorbinowego sprzyja powstawania kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym z soli kwasu szczawiowego i moczowego.
Syntetyczna witamina C może podrażniać błonę śluzową żołądka oraz jelit i wywoływać dolegliwości żołądkowe – nudności, wymioty, biegunkę. Osoby przyjmujące kwas askorbinowy często cierpią na zapalenie oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Na tę witaminę powinni szczególnie uważać cukrzycy, ponieważ duże ilości witaminy C hamują wydzielanie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. Może również zaburzać koordynację odruchów nerwowych i wzrokowych oraz powodować osłabienie siły mięśniowej".
Poniższe cytaty pozostawiam do własnej analizy. Istnieją również teorie mówiące o tym, że tak naprawdę jak dotąd nie odnotowano żadnego przypadku powstania kamieni w nerkach na skutek spożywania dużych dawek witaminy C.
Jaka więc jest najbezbieczniejsza forma witaminy C?
ASKORBINIAN SODU - łagodny dla żołądka i zębów
Zalecane wysokie dawki kwasu askorbinowego mogą być, jak już pisałam niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia wielu osób, nie tylko mających wrażliwy żołądek..
Kwas L-askorbinowy jest kwasem, chociaż słabym (pH=4,2), ale jest. Witamina ta rozpuszczona w wodzie jest kwaskowa w smaku, ale mniej niż kwas cytrynowy, który zawarty jest w cytrynach czy limonkach.
Dlatego też większość osób poleca buforowaną witaminę C (posiadającą mniej kwasowy odczyn), w postaci związków z innymi pierwiastkami (L-askorbiniany wapnia, sodu, magnezu, cynku, chromu itd.).
"Od zawsze odrobina sody kuchennej była domowym sposobem na zgagę.
Witaminę C można zbuforować domowym sposobem przy pomocy sody kuchennej (wodorowęglan sodu, NaHCO3).
Na każdą miarkę witaminy należy dać połowę miarki sody. Odczekać aż zakończy się reakcja chemiczna (uwolni się dwutlenek węgla), płyn będzie musował jakiś czas. Powstanie związek witaminy C czyli L-askorbinian sodu.
Soda kuchenna znakomicie neutralizuje kwasowy odczyn kwasu L-askorbinowego.
Należy jednak pamiętać, że wraz z jej spożyciem spożywamy także sód. Dlatego buforowanie sodą aczkolwiek jest najprostszym i najszybszym sposobem, to jednak nie jest pozbawiony wad".
Askorbinian sodu możemy również kupić i jest to dużo prostsze rozwiązanie.
Zapotrzebowanie na witaminę C jest odbiciem naszego stanu zdrowia. Im bardziej jesteśmy chorzy lub nawet na pierwszy rzut oka zdrowi jak ryba lecz przykładowo mamy tkanki zanieczyszczone toksycznymi metalami, których w dzisiejszym powietrzu mamy sporo, tym więcej witaminy C potrzebujemy. Jeżeli zdecydujemy się na wysokie dawki witaminy C to rozważmy przyjmowanie jej w łagodnej formie askorbinianu sodu.
Niektórzy są zdania, że nasz organizm jest sam w stanie aktywnie regulować kwasowość w organizmie wydalając albo nadmiar kwasów albo nadmiar pierwiastków zasadotwórczych wraz z moczem jednak żyjemy w czasach gdy o zakwaszenie organizmu nie trudno, więc lepiej zapobiegać niż potem mieć kolejne problemy... Witamina C czy to w formie kwasu L-askorbinowego, czy w formie askorbinianu sodu nigdy nie zastąpi nam świeżych warzyw i owoców bogatych w tę witaminę. Najlepszą formą jej przyjmowania będzie zawsze postać naturalna ( TU pisałam więcej o naturalnej witaminie C). Jednak, aby dostarczyć organizmowi zalecane wysokie dawki witaminy C musielibyśmy jeść wyjątkowo dużo określonych ściśle owoców i warzyw w dodatku codziennie.
Nie jest to takie łatwe. Wg Dr R. Cathcarta, który spędził całe swoje życie badając witaminę C i aktywnie lecząc nią swoich pacjentów, zdrowy człowiek może potrzebować jej około 4-10 g na dobę (4.000-10.000 mg), a człowiek chory nawet kilkadziesiąt razy tyle. Opinie co do dawek witaminy C są różne, ponieważ zależy to właśnie od zapotrzebowania, stanu zdrowia itd. Ale pomyślmy, jeśli wiemy, że np. słynna dzika róża bądź rokitnik zawierają około 300 - 450 mg wit. C w 100g - to jak wiele musielibyśmy ich codziennie zjeść aby zapewnić choremu organizmowi dawkę wynoszącą chociaż 2.000 mg witaminy C?
Jeśli zamierzasz przyjmować witaminę C w wysokich dawkach, pamiętaj, że zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem kuracji!
Askorbinian sodu - gdzie kupić? http://rafex.eu/index.php?main_page=adv ... word=e+301 Ile askorbinianu dziennie powinno się zażywać? A więc ja napiszę teraz z własnego doświadczenia (a także kilku moich znajomych, którzy też askorbinian używają) - na początek zalecam mniej niż 1/2 łyżeczki.
Proszek rozpuszczamy w ciepłej wodzie i pijemy. Jeśli organizm się przyzwyczai - będzie można powoli dawkę zwiększać (ale to też wszystko zależy od waszego zapotrzebowania, a te są różne, jak już pisałam). Jeśli pierwszy raz masz do czynienia z askorbinianem - nie przesadzaj z ilością. Możesz mieć po zbyt dużej dawce rewolucje żołądkowe - tzn. biegunkę :) Ja aktualnie zażywam około 1 łyżeczkę askorbinianu sodu 2 razy dziennie i czuję się dobrze z taką dawką. Zdrowia życzę.
Materiały pomocne w stworzeniu artykułu:
Odsyłacze: 1.Yanagisawa A. Efekt działania witaminy C i dodatków antyoksydacyjnych na wywołaną promieniowaniem ekspresję genową u pracowników elektrowni atomowej Fukushima. Strona http://www.doctoryourself.com/Radiation_VitC.pptx.pdf
Teraz jest 28 marca 2024, o 12:43 Strefa czasowa: UTC
Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników