Zarejestruj    Zaloguj    Dział    FAQ

Strona główna forum » KAWIARENKA - » LEKI z BOŻEJ APTEKI » ZDROWIE -tako smakuje aż się zepsuje




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: KWASEK CYTRYNOWY
 Post Napisane: 16 lipca 2012, o 18:45 
Offline
admin
admin

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 14:33
Posty: 1471
Tworzenie bezmózgowców, czyli kwasek cytrynowy

Dzisiaj (syntetyczny) kwasek cytrynowy można znaleźć prawie w każdym produkcie spożywczym, który może być przechowywany przez choćby nieco dłuższy czas niż kilka dni Niestety, także niemal we wszystkich produktach spożywczych dzieci i dla niemowląt, czyli w przetworach, które z natury rzeczy powinny być szczególnie dobrze komponowane i które zwykle i tak są kwaśne. Paradoksalnie nawet w produktach gdzie już znajdują się inne kwasy i konserwanty dodaje się kwasek cytrynowy.

W czym problem?

Po co i to w takich ilościach producenci dodają kwasek cytrynowy tam gdzie tylko się da, tak że prawie wszystkie przetwory spożywcze leżące na półkach sklepowych?


W przemyśle kwas cytrynowy jest otrzymywany głównie przez fermentację cukru za pomocą kultur pleśni Aspergillus niger (tą samą, która powoduje szereg chorób m.in. (tę samą, która w organizmach przyczyni się do powstawania nowotworów złośliwych, artrozy stawów, czy zesztywniającego zapalenie kręgosłupa).

W zasadzie kwasek cytrynowy stosowany jest w celu zapobiegania niepożądanym procesom utleniania, przez co ma przedłużać przedłużają trwałość produktu. w niektórych przetworach jest całkiem przydatny dodatek kwasu, lecz technolodzy mają wszak do wyboru cały szereg różnych tego typu substancji. Sensowne wydawałoby się wykorzystywanie chociażby kwasu askorbinowego, który przecież jest tani w produkcji. Jeśli jednak zadasz sobie trud czytania etykiet to łatwo zauważy, że zamiast pożytecznego kwasu askorbinowego, dodawany jest najczęściej kwas cytrynowy.

Draństwo niektórych producentów posuwa się nawet do tego, że bezczelnie piszą „naturalny kwasek cytrynowy”. Jest to nie do wiary i warte sprawdzenia na miejscu, jakoże z punktu widzenia finansowego byłoby to dla producenta bezsensowne wytwarzać naturalny kwas cytrynowy, bawiąc się w ekstrakcję cytryn. Byłoby to dziesięć, czy piętnaście razy droższe i chętnie zapoznałbym się z preparatami, które zwierają takowy naturalny składnik.

Tymczasem, w jednym z instytutów naukowych w USA dokonywano doświadczeń z działaniem kwasu cytrynowego na pracę neuronów w mózgu.

Stwierdzono, że syntetyczny kwas cytrynowy narusza system przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych. Inaczej mówiąc, jest w stanie z normalnego człowieka zrobić... bezmózgowca.

Oznacza to ni mniej ni więcej, a dokładnie to, że, kwasek cytrynowy można zastosować jako środek zmieniający reakcje chemiczne w mózgu człowieka w sposób zamierzony.

Czy aby komuś nie zależy aby z powodów poza spożywczych przypadkiem nie zależy na tym aby masowo spożywano kwasek cytrynowy?

Kto i dlaczego przekonał producentów, a zrobił to skutecznie, aby niemal wszystkie produkty "uszlachetniał" dodając kwasek cytrynowy? Zakrawa to na spiskową teorię dziejów, lecz nie można się oprzeć wrażeniu, że owi przekonujący mają interes w tym, aby pospólstwu lasował się mózg.

_________________
2Kor 10/4,5 oręż którym walczymy, nie jest cielesny ma moc burzenia warowni dla sprawy Bożej;
nim unicestwiamy złe zamysły
i pychę, podnoszącą się przeciw poznaniu Boga
i zmuszamy wszelką myśl do poddania się w posłuszeństwo Mesjaszowi


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 16 lipca 2012, o 18:45 
 


Góra 
  
 
 Tytuł: Czym nas TRUJĄ - Aspartam Fluor Paracetamol inne
 Post Napisane: 8 kwietnia 2013, o 15:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Aspartam (słodzik produktów dietetycznych) powiązany z białaczką i chłoniakiem
Obrazek

Zaledwie jeden dietetyczny napój gazowany dziennie może podnieść ryzyko wystąpienia białaczki zarówno u mężczyzn, jak i kobiet oraz wystąpienie takich chorób, jak szpiczak mnogi i chłoniak nieziarniczy u mężczyzn.

Stwierdzenia te są rezultatem najdłuższych i najbardziej kompleksowych badań nad aspartamem jako czynnikiem nowotworowym u ludzi, jakie kiedykolwiek wykonano. Dlatego też uważa się, że są to jednocześnie badania bardziej wartościowe i o wyższej wadze jeśli chodzi o kwestię aspartamu, szczególnie w porównaniu z badaniami wcześniejszymi, które nie wykazywały ryzyka.

Badanie objęło w sumie 77 218 kobiet oraz 47 810 mężczyzn w okresie 22 lat.

Jednak poza rozmiarem tego badania – co czyni je lepszym jakościowo od badań wcześniejszych – znamienne jest to, z jak wielką dokładnością oceniono spożywanie aspartamu. Co dwa lata uczestnicy wypełniali szczegółowy kwestionariusz dotyczący ich codziennej diety, a co cztery lata dieta była poddawana ponownej ocenie. Takiego podejścia brakowało w przypadku wcześniejszych badań nad aspartamem, które oceniały spożycie go w jednym momencie, co mogło być ich słabym punktem, wpływającym na dokładność wyników.

Połączone wyniki wykazały, że jeden napój dietetyczny dziennie – jedna puszka 355 ml – zwiększał ryzyko białaczki, szpiczaka mnogiego i chłoniaka nieziarniczego

42% wyższy poziom ryzyka białaczki (u kobiet i mężczyzn – analiza zbiorcza)
102% wyższy poziom ryzyka szpiczaka mnogiego (tylko u mężczyzn)
31% wyższy poziom ryzyka chłoniaka nieziarniczego (tylko u mężczyzn)

Badacze nie wiedzą dlaczego wyłącznie u mężczyzn wykazano większe ryzyko szpiczaka mnogiego oraz chłoniaka nieziarniczego.

Dietetyczne napoje gazowane są największym źródłem spożycia aspartamu w Stanach Zjednoczonych.

Każdego roku Amerykanie spożywają w sumie około 5 250 ton aspartamu, z czego około 86%, tj. 4 500 ton pochodzi z napojów dietetycznych.

Mamy coraz więcej powodów ku temu, aby unikać aspartamu w naszej codziennej diecie. Niestety powrót do słodzonych cukrem napojów gazowanych jako „zdrowej” alternatywy, również nie jest dobrym rozwiązaniem. Dla przykładu – mężczyźni, którzy spożywali dziennie jeden lub więcej słodzony napój gazowany, mieli o 66% podwyższone ryzyko zachorowania na chłoniaka nieziarniczego (wyższe niż w przypadku napojów dietetycznych). Wydaje się więc, że najlepszym rozwiązaniem jest całkowite unikanie słodkich napojów gazowanych.

Źródła:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23097267

http://faktydlazdrowia.pl/aspartam-slod ... loniakiem/
.
i cóz nam robić to świństwo jest niemal w każdym napoju, dżemie, ciastkach, czekoladach, jogurtach itd.

Obrazek

Aspartam – E951 – toksyczna trucizna
Obrazek

Aspartam niestety spożywamy niemal każdego dnia, ponieważ jego główne źródła w naszym pożywieniu to: napoje dietetyczne, izotoniczne, gumy do żucia, słodziki oraz wiele innych produktów – w tym, ogromna ilość produktów dietetycznych. Jeszcze w latach 80-tych przekonywano opinię publiczną o nieszkodliwości aspartamu przytaczając m.in. takie argumenty, że metanol (obecny w aspartamie) jest obecny również w owocach, które spożywamy przecież dla zdrowia. Nie wspominano jednak, że w owocach jest również etanol, który równoważy działanie metanolu oraz peptyna, co ostatecznie zmienia całkowicie działanie toksycznej substancji (metanolu). Na szczęście dzisiaj mówi się o tym coraz częściej.

W Stanach Zjednoczonych Aspartam zaczęto spożywać na przełomie lipca i sierpnia 1983 roku i już w ciągu 1-2 lat od tego momentu, liczba przypadków nowotworów mózgu wzrosła 0 10%; cukrzycy o 30%; chłoniaka o 60%. Aspartam to neurotoksyna zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów nerwowych w synapsach i strukturę DNA. Może więc oddziaływać na wiele funkcji organizmu.

Aspartam – jego cząsteczka składa się z trzech, niebezpiecznych komponentów. Są to:

fenyloanalina
kwas asparaginowy (ekscytotocyna – powstaje z normalnych neuroprzekaźników w mózgu, które umożliwiają komunikację między komórkami; powstaje jednak w momencie, kiedy stężenie ich jest zbyt duże – komórki są wtedy zbyt mocno pobudzone i obumierają)
ester metylowy –> natychmiast po połknięciu przeradza się w metanol a więc alkohol, który jest groźną trucizną o toksycznym działaniu –> ten z kolei przekształca się w formaldehyd (związek, który nie jest rozkładany ani wydalany, tylko gromadzi się w naszych tkankach i nie ma możliwości pozbycia się go).


Formaldehyd jest 5 000 razy bardziej toksyczny niż alkohol – dlatego też, tak bardzo toksyczny jest aspartam.
Źródła aspartamu to najczęściej: gumy do żucia; napoje dietetyczne (bez cukru, tzw. „light”); napoje izotoniczne; słodziki; suplementy witaminowe w postaci tabletek musujących.

Pierwsze objawy zatrucia: wysypka, ślepnięcie, podwójne widzenie, bóle głowy.

Następnie: utrata pamięci krótkoterminowej, utrata słuchu.
Ostateczne konsekwencje: rak mózgu, cukrzyca, chłoniak.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czym nas TRUJĄ - Aspartam i
 Post Napisane: 8 kwietnia 2013, o 16:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Aspartam E951 - rakotwórcza słodycz (HQ)
.
.Aspartam - E951 (nazwa systematyczna: ester metylowy
N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylala­niny)

The New England Journal of Medicine- ilość zaburzeń neurologicznych (stwardnienie rozsiane) i raków mózgu wzrosła znacząco.
Zachorowalność na raka mózgu zaczęła gwałtownie wzrastać od roku 1985 (Narodowy Instytut Onkologiczny USA). Zachorowalność na inne nowotwory między rokiem 1983-87 utrzymywała się na stałym poziomie.
W roku 1983 mieszkańcy USA zaczęli przyjmować z pokarmem substancję, która nigdy wcześniej nie była obecna w ich diecie. W roku 1984 Amerykanie spożyli ponad 3.5 tony aspartamu (syntetyczny środek słodzący). Rok później ilość podwoiła się i systematycznie wrastała.
Aspartam został dopuszczony w lipcu lub sierpniu (kwiecień) 1983 roku a już rok później liczba nowotworów mózgu wzrosła o 10%, o 30% cukrzyce, chłoniak o 60%.
Ponad 80% skarg skierowanych do Agencji do Spraw Żywności i Leków wiązało się z produktami zawierającymi aspartam.
Niektórzy ludzie są bardziej odporni na aspartam i glutaminian sodu, ale z wiekiem aspartam ulega kumulacji i prowadzi do zaburzeń neurologicznych. Osoby przyjmujący pierwszy raz aspartam dostają wysypki i bóli głowy, utrata wzroku a te co od dawna to nie reagują.
Aspartam jest neurotoksyna zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach i strukturę DNA.
Wywołuje różne, pozornie nie powiązane ze sobą objawy.
Stan podprzewlekły. Po wypiciu metanolu skutki widać od razu a aspartam działa inaczej. Gromadzi sie w organizmie powoli zaburzając system hormonalny i pracę mózgu.
OD DAWNA wiadomo, ze przyjmowanie aspartamu wraz z węglowodorami powoduje obniżenie poziomu L-tryptofanu, który jest elementem budującym serotoninę (OUN).
Aspartam to dipteptyd (fenyloalanina 50% i kwas asparaginowy 40%) + ester metylowy, który natychmiast po połknięciu robi sie w metanol (trucizna).

Wspólnym elementem wielu chorób jest stosowanie aspartamu (Nutra Sweet, Equal, Cristal Night)- dietetyczna oranżada, guma do żucia, słodzik do herbaty, dietetyczna woda sodowa itp.
Kardiomiopatia- skutek zatrucia metanolem.
Utrata słuchu. Utrata pamięci krótkoterminowej.
Odstawienie w początkowych stadiach powoduje powrót do zdrowia. 92 symptomy zatrucia.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: FLUOR + pasta do zębów=TRUCIZNA
 Post Napisane: 10 kwietnia 2013, o 10:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Coś o fluorze czego nie przeczytasz w codziennej prasie.

LAURA ORKAN


Artykuł ukazał się w czasopiśmie GWIAZDY MÓWIĄ
Fluor jest jednym z głównych składników leków psychotropowych.
Wzmacnia ich działanie.
Gdy do popularnego leku uspokajającego Valium dodano fluor, powstał środek o silniejszym działaniu, Rohypnol

Inny, niezwykle silny środek uspokajający z fluorem, Stelazinum, jest używany w domach opieki społecznej i w szpitalach psychia­trycznych na całym świecie..


Międzynarodowy Uniwersytet na Florydzie opublikował raport, w którym stwierdzono, że roztwór fluorku potasu o stężeniu 0,45 ppm wystarczy, by znacznie spowolnić nasze reakcje sensoryczne i umysłowe.

Gorszy od ołowiu

Niewielu ludzi wie, że fluor tak naprawdę jest trucizną.
Często też jest głównym składnikiem leków psychotropowych,
a także... trutek na insekty.

Opublikowane niedawno badania wykazały, że fluor dodawany do wody może spowodować poważne zaburzenia genetyczne, odwapnienie kości, raka.
Jest gorszy od ołowiu!
całość pod linkiem
http://www.oswiecenie.com/fluor.htm
.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Glutaminian sodu
 Post Napisane: 17 kwietnia 2013, o 12:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362

Glutaminian sodu

Posted on 17 Kwiecień 2013

Napisano już wiele wiele, zagadnienie szerokie, badań i doniesień mnóstwo. Na pewno nie odkryję Ameryki, stwierdzając, że jest szkodliwy. Jednak czym jest, czemu go lubimy warto wiedzieć.

Jak większość tego, co używamy pochodzi z natury. Glutaminian sodu to sól kwasu glutaminowego, występuje w dwóch postaciach: wolnej i związanej. Tylko wolna postać jest dla nas szkodliwa. Można go znaleźć w wysokobiałkowych produktach jak mleko, mięso, ekstrakty drożdżowe, poza tym występuje w glonach, pomidorach, orzechach, roślinach strączkowych.
I w swojej naturalnej postaci nie stanowi zagrożenia.


Po raz pierwszy został wyizolowany przez Japończyka, prof Kikunae Ikeda, było to w roku 1908. Prawdopodobnie zastanawiał się, czemu wywar z wodorostów tak mu smakuje :)
A tak poważnie, wyizolował cząstkę nadającą niepowtarzalny smak wywarowi z glonów Kombu.
Był to kwas glutaminowy, a smak nazwał umami. Nazwa nawiązuje do słowa umai うまい, czyli dobry.

Nie byłoby w tym nic groźnego, gdyby nie dalsze badania i opatentowanie pochodnej czyli glutaminianu sodu.
Od tego czasu dodawany jest wszędzie do wysoko-przetworzonej żywności, a ta postać – wolny glutaminian sodu jest szkodliwa.
Glutaminian jest nośnikiem delikatnego smaku umami, poprawiającego mdły smak sztucznej żywności, ale też rozszerza kubki smakowe.

W praktyce oznacza to, że nie poprawiając, ani nie zmieniając smaku potrawy zwiększa nasze doznania – rozszerzone kubki smakowe.
Koncerny spożywcze dodają standardowo glutaminian sodu do swoich produktów.
Dlatego hamburger kupiony w sieciówce ma inny smak, trudny do osiągnięcia w domu.
I uzależnia, w porównaniu z nim, domowe jedzenie nie ma smaku,
przecież nasze kubki smakowe są w normalnym stanie…
Z moich obserwacji wynika, że szczególnie podatne na tego rodzaju “zwiedzenie” smakowe są dzieci.
Raz przyzwyczajone do stymulatora w postaci pobudzonych kubków, z trudem wracają do naturalnych, delikatnych i subtelnych odczuć, jakie daje naturalna żywność.

Spotkałam się też z opinią, że jest to smak stymulujący ośrodek nagrody. Podobnie jak słodki smak, ponieważ niesie informację o dostarczeniu energii, pobudza mózg do odczuwania przyjemności. Podobnie miałoby być ze smakiem umami, często związany jest z produktami wysokobiałkowymi i miałby nam dawać przyjemność. No, ale tego nie podaję jako pewnik, gdzieś tam przeczytałam, kiedyś :) W każdym razie interesujące :)

Kiedy zrezygnowałam z używania tej “przyprawy”, to zupełnie nie wiedziałam jak osiągnąć smak w najprostszych potrawach, np. rosół. Dzwoniłam do mamy, żeby dowiedzieć się jak go ugotować bez “wegety”… Przecież ona nie zawsze była tak szeroko dostępna.

Co z nami robi glutaminian?

pobudza młode neurony, powodując ich obumieranie
u zwierząt laboratoryjnych niszczy podwzgórze
prowadzi do nadmiernej otyłości
może prowadzić do ekscytototoksyczności


Więcej informacji można znaleźć tu: http://dziecisawazne.pl/glutaminian-sodu/ lub http://wolnemedia.net/zdrowie/dlaczego- ... szkodliwy/

Producenci żywności ukrywają dodawanie glutaminianu sodu pod nazwami: wzmacniacz smaku i zapachu, hydrolizowane białko roślinne, ekstrakt z drożdży, wyizolowane białko sojowe.
Warto wybierać produkty z napisem nie zawiera glutaminianu sodu.
http://majastepanow.wordpress.com/2013/ ... nian-sodu/
.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czym nas TRUJĄ - Aspartam i
 Post Napisane: 24 kwietnia 2013, o 10:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Obrazek
.
UWAGA
ASPARTAM zmienił nazwę i pomimo tak samo toksycznych właściwości, ma teraz niewinnie brzmiącą nazwę: AminoSweet, oraz jest reklamowany jako "naturalny słodzik".

Pomimo dowodów zdobytych na przestrzeni lat, wykazujących że Aspartam jest niebezpieczną toksyną, jest ona w ciągłym i powszechnym użyciu na globalnym rynku. Aspartam, niegdyś znajdujący się na liście broni biologicznych Pentagonu, obecnie jest składnikiem około 6 tys. produktów spożywczych. Środek ten powoduje uszkodzenia układu nerwowego mózgu i rozpropagowanie tego faktu przyczyniło się do ogłoszenia przez producenta, Ajinomoto, wycofania nazwy handlowej Aspartam z obiegu. Nie ogłoszono jednak, że sama NIEBEZPIECZNA SUBSTANCJA POZOSTANIE W UŻYCIU PRZEZ PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY.

Aspartam powiązany z białaczką i chłoniakiem http://faktydlazdrowia.pl/aspartam-slod ... loniakiem/

dr Joseph Mercola http://www.huffingtonpost.com/dr-mercol ... 30549.html

Natural News http://www.naturalnews.com/028151_aspar ... eners.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co jemy - modyfikowane
 Post Napisane: 26 sierpnia 2013, o 18:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
O ! KURCZAKI !!!Obrazek

Duże i wielkie kurczaki

Tutaj jest inny rodzaj genetycznie zmodyfikowanych kurcząt. Duże i wielkie, sześć tygodni chowu do uboju. W tym przypadku ptaki zostały genetycznie zmodyfikowane tak, aby rosły szybciej i są karmione hormonami, kancerogenami, GMO, pigułkami z kukurydzy, arsenem i lekarstwami, co powoduje, że stają się tak duże, iż często z powodu własnego ciężaru zostają kalekami. Cierpią od nadmiaru amoniaku, na zapalenie oskrzeli, osłabienie układu odpornościowego, problemy z organami wewnętrznymi i oddychaniem.

http://www.seattleorganicrestaurants.co ... -chickens/

Wszystko, co one jedzą, my również jemy, kiedy jemy kurczaki. Innymi słowy: konsumenci fabrycznie hodowlanych kurczaków uczestniczą w spożywaniu tych samych hormonów, leków, antybiotyków, GMO i substancji rakotwórczych, jakie służą do ich karmienia.

http://wolna-polska.pl/wiadomosci/kurczaki-gmo-2013-08

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Karagen – obrzydliwe, rakotwórcze świństwo - DODATKI
 Post Napisane: 19 października 2013, o 16:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Karagen – obrzydliwe, rakotwórcze świństwo na Twoim talerzu!

Posted by Jarek Kefir w dniu 19 Październik 2013
Rakotwórczy karagen – dodatek spożywczy – w mięsie


Cyt. “Przerażające!
Schab sprzedawany w hipermarketach i sieciowych sklepach to napompowana chemicznym żelem mięsna wydmuszka.
Kulisy obrzydliwego procederu ujawnił nam pracownik jednego z wielkich koncernów mięsnych, który działa na terenie Polski i całej Europy.

– Najnowocześniejsza technologia, na którą nie stać małych firm, jest używana do pompowania miedzy innymi schabu – przyznaje w rozmowie z Faktem pan Andrzej, pracownik wielkiego koncernu – Robi się to za pomocą tak zwanego karagenu hybrydowego, czyli chemicznego żelu pompowanego prosto do mięsa – dodaje pracownik.

Koncerny za pomocą tej technologii są w stanie zwiększyć wagę mięsa nawet o 20 procent. Bo wiedzą dobrze, że klient zawsze kupi wizualnie większy kawałek mięsa.
Nie ma przecież pojęcia, że płaci za napompowany ochłap!
Pracownik koncernu mięsnego dodaje, że karagen hybrydowy był przez dziesięciolecia stosowany w przemyśle, jako wypełniacz zabawek, czy maszyn. Dopiero od kilku lat został wprowadzony jako składnik w żywności.
Sam prawdopodobnie jest obojętny dla zdrowia. Prawdopodobnie, bo szczegółowych badań wciąż nie przeprowadzono.
Ale nie ma wątpliwości, że sztuczne zwiększanie objętości schabu, to delikatnie mówiąc nabijanie klientów w butelkę.

– Karagen swoje właściwości zachowuje nawet po podgrzaniu.
Dopiero smażenie, albo pieczenie w wysokiej temperaturze uwalnia go na zewnątrz.
Kotlet schabowy nie smaży się, a parzy w białobrązowej pianie.
Po wyłożeniu na talerz usmażonego kotleta z karagenem, będzie z niego wypływała woda – opisuje nasz informator.
Czy możemy zabezpieczyć się przed napompowanym schabem? Jest tylko jedno wyjście: szczegółowo wypytać sprzedawcę o jego pochodzenie”

Źródło: http://pieniadze.fakt.pl/ta-pompuje-sie ... 182,1.html

**********


E 407, które znajduje się w wielu produktach spożywczych według uczonych doprowadza do tego, że… możesz nabawić się nowotworu żołądka.

Na śniadanie zjadasz piękną różową szynkę, serek twarogowy, następnie deser mleczny. Na obiad, do gołąbków dodajesz sos pomidorowy, ale nawet nie wiesz, że po tych produktach w przyszłości możesz dostać raka żołądka.
Dlaczego?
Bo w większości produktów spożywczych dostępnych na rynku znajduje się i to całkowicie legalnie tajemniczy składnik E 407, czyli karagen.

E 407 używa się do zagęszczenia w przemyśle spożywczym i dodawany jest m.in. do wędlin, konserw, mleka w proszku, lodów, śmietanki kulinarnej, dżemów, galaretek, niektórych wyrobów cukierniczych, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, czy margaryny niskotłuszczowej. Lista jest bardzo długa, a to tylko niektóre z produktów, które często zawierają karagen.

Ciężko namówić kogokolwiek do oficjalnej rozmowy na temat szkodliwości karagenu, bo jest on całkowicie legalną substancją. – Inspektorat w imieniu wojewody sprawdza czy na etykietach opakowań są wymienione dozwolone środki – wyjaśnia Jerzy Wiśniewski, Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. E 407 jest dozwolony co regulują przepisy rozporządzenia Ministra Zdrowia i Parlamentu Europejskiego.
Dodawanie karagenu podlega ścisłej kontroli.
Jednak jest pewien problem.

Zagraniczne badania potwierdzają, że E 407 jest szkodliwe


Już 10 lat temu na łamach magazynów medycznych znalazły się badania prof. Joanne Tobacman, która po przeglądzie kilkudziesięciu badań dotyczących wpływu karagenu na organizm człowieka doszła do wniosku, że powoduje m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory.
Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe.
Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy. Co ciekawe do produkcji karagenu używane są także pestycydy.

- Konsument ma prawo do wyboru i dlatego radzę, żeby patrzeć na etykiety opakowań i analizować skład produktu – radzi Jerzy Wiśniewski.

Grzegorz Anton

Źródło: http://supernowosci24.pl/rakotworczy-ka ... -jedzeniu/

**********************

Karagen − rodzaj polisacharydów ekstrahowanych z czerwonych wodorostów zawierających w swej strukturze liczne grupy siarczanowe .
Stanowią surowiec spożywczy używany do wytwarzania galaret i żeli.
W jego skład wchodzi przede wszystkim śluz którego głównym składnikiem jest karagenina, a także inne polisacharydy i niewielkie ilości jodu oraz bromu.
Karagen odznacza się dużą aktywnością biologiczną (jest m.in. immunostymulatorem). Surowcem do produkcji karagenu jest chrząstnica kędzierzawa, krasnorost określany potocznie jako mech irlandzki (Chondrus crispus).

Symbol karagenu jako dodatku do żywności to E407.

Zastosowanie

Karagen jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej, a także stabilizującej zawiesiny i emulsje. Jest on używany m.in. w celu zmniejszenia sedymentacji kakao, mleka skondensowanego oraz innych napojów.
Karagen jest stosowany również jako czynnik żelujący przy wyrobie dżemów i deserów o zmniejszonej zawartości cukru.
Roztwory zawierające powyżej 3% karageniny tworzą po oziębieniu żele, które po lekkim ogrzaniu przechodzą w stan płynny.
Surowiec ma znaczenie również w lecznictwie jako środek śluzowy, powlekający i osłaniający, również jako emulgator i środek spęczniający w preparatyce farmaceutycznej.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karagen#cite_note-1
.
http://kefir2010.wordpress.com/2013/10/ ... m-talerzu/

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: SYROP KUKURYDZIANY - Syrop glukozowo-fruktozowy
 Post Napisane: 23 października 2013, o 18:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Odpowiedzialny za tycie, słodki i bardziej zdradziecki niż cukier.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest wszędzie

Świadomie unikamy produktów z cukrem, bo są niezdrowe, ale zastępujemy je za to tymi dosładzanymi syropem glukozowo-fruktozowym.
Jest niemal wszędzie: w serkach, jogurtach, deserach, słodyczach, napojach, sokach, płatkach, ketchupach, dżemach czy miodach.
Nieświadomie dostarczamy sobie dodatkową dawkę czystego cukru.
Eksperci ostrzegają – spożywanie tego syropu prowadzi nie tylko do otyłości, ale i cukrzycy. Po raz pierwszy ogłoszono to publicznie w USA.
[img]Syrop%20glukozowo-fruktozowy[/img]
Syrop glukozowo-fruktozowy jest niemal we wszystkich produktach słodzonych: serkach, jogurtach, deserach, słodyczach, napojach, sokach, płatkach, ketchupach, dżemach czy miodach. • Fot. Shutterstock
To właśnie syrop glukozowo-fruktozowy może być przyczyną epidemii otyłości w USA. Beata Pawlikowska z radością zwróciła uwagę na Facebooku, że właśnie po raz pierwszy ogłoszono to publicznie w Stanach. Jest się z czego cieszyć, bo eksperci ostrzegają od lat, że otyłość to tylko jedno z zagrożeń, jakie niesie ze sobą ten syrop.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest otrzymywany z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą, a później na syrop złożony właśnie z glukozy i fruktozy.

Syrop jest praktycznie we wszystkich produktach słodzonych. W większości zastąpił cukier. Stosowany jest również zamiennie, ale są też produkty, jak desery i słodkie produkty mleczne, w których znajdziemy oba te składniki. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że jedząc np. jogurt, w którego składzie nie ma cukru, je tak naprawdę jogurt z cukrem, tyle że w formie syropu. I tym samym nieświadomie je puste kalorie.

http://natemat.pl/46117,odpowiedzialny- ... t-wszedzie

Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie wykorzystywany m.in. w produkcji napojów bezalkoholowych, przetworów owocowo-warzywnych, do wyrobów piekarskich i cukierniczych, słodyczy, ale także produktów mlecznych – wymienia Beata Jabłonowska-Lietz z Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia.

Przyczajony cukier

Dlaczego syrop zastąpił cukier? Zdaniem ekspertów dlatego, że jest tańszy, bo pozyskiwany z kukurydzy, ma dłuższy niż cukier termin przydatności i przede wszystkim jest płynny.

To roztwór wodny, który jest łatwiej wykorzystać w produkcji. Nie wymaga wcześniejszego rozpuszczenia, więc upraszcza to technologię. Częściej też spotkamy go w związku z tym w słodzonych napojach, słodkich napojach gazowanych czy napojach mlecznych – wyjaśnia Magdalena Jarzynka, dietetyk z poradni Dietosfera.

Syrop glukozowo-fruktozowy to nic innego jak dodatkowe źródło cukru. – Większość z nas nawet sprawdzając etykiety szuka w składzie samej glukozy, sacharozy czy po prostu cukru. Niewiele osób zwraca uwagę na syrop, który jest dodatkową dawką cukru prostego. To nadprogramowe puste kalorie, cukier w czystej postaci – podkreśla Magdalena Jarzynka.

To właśnie nieświadomość konsumencka jest największym zagrożeniem. Skoro syrop nie zwraca naszej uwagi na etykiecie, nie zdajemy sobie sprawy, że jemy lub pijemy dużą dawkę cukru prostego. Podajemy ją również dzieciom, bo syrop jest również w produktach spożywczych dla dzieci.

Otyłość, cukrzyca i nowotwory


Eksperci biją na alarm, bo syrop glukozowy-fruktozowy jest szkodliwy dla zdrowia. Podwyższa poziom złego cholesterolu, nie dostarcza żadnych właściwościowi odżywczych i powoduje spadek wrażliwości organizmu na hormon – leptynę, który odpowiada za informowanie mózgu o naszej sytości.
Węglowodany złożone mają w sobie coś poza samym cukrem – np. witaminy, błonnik.
Syrop, czyli cukier prosty, nie ma żadnych wartości odżywczych.
Ma za to wyższy indeks glikemiczny, przez co po zjedzeniu takiego produktu podnosi się nam poziom glukozy we krwi.
Efekt?
– Jesteśmy szybciej głodni, jemy szybciej, częściej i coraz więcej.
Poza tym mamy większą ochotę na produkty z cukrem.
Przez to wszystko szybciej tyjemy – zaznacza Magdalena Jarzynka.

Nadwaga i otyłość to jednak nie jedyny problem.
Syrop glukozowo-fruktozowy , tak samo jak nadmiar cukru prostego może doprowadzić np. do cukrzycy, podwyższonego ciśnienia krwi, stanów zapalnych organizmu, zwiększonego ryzyka nowotworów i problemów z sercem.
Spożywanie produktów z zawartością syropu glukozowego-fruktozowego może zwiększać udział cukrów ogółem w diecie, kosztem wielu witamin i składników mineralnych. Dodatkowo zawarta w nim fruktoza, przyczynia się do mniejszej niż w przypadku glukozy "odpowiedzi glikemicznej" organizmu na podanie cukru, w tym mniejszej produkcji insuliny i leptyny. Mówiąc w skrócie, może to prowadzić do powstania insulinooporności, nadwagi i otyłości, a w dalszej perspektywie także cukrzycy typu 2 – przestrzega Beata Jabłonowska-Lietz z Instytutu Żywności i Żywienia.

http://natemat.pl/46117,odpowiedzialny- ... t-wszedzie

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: SYROP KUKURYDZIANY - Syrop glukozowo-fruktozowy
 Post Napisane: 23 października 2013, o 18:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Syrop glukozowo-fruktozowy przyczyną otyłości i cukrzycy?

Z opublikowanego dwa lata temu raportu prof. Grażyny Cichosz z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wynika, że przeciętny
Polak zjada 50-70 kg cukru rocznie, czyli około dziesięciokrotnie więcej niż nasi dziadkowie.
Zdaniem naukowców epidemia otyłości i cukrzycy jest ściśle powiązana ze zwiększonym spożyciem cukrów, zwłaszcza tzw. syropu glukozowo-fruktozowego.
Według prof. Grażyny Cichosz spowodowana jest także stosowaniem diety fit. Regularne spożycie produktów słodzonych tym syropem prowadzi do zwiększenia apetytu, insulinooporności i cukrzycy typu 2.

prof Grażyna Cichosz ..
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/s ... 39222.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FLUOR + pasta do zębów=TRUCIZNA
 Post Napisane: 13 kwietnia 2015, o 17:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Dr David Kennedy - Fluoryzacja wody [PL] [FULL] (poprawiona wersja)

.
ostrzezenie ze nalezy uzywac tyle co ziarnko grochu a wrazie połnięcia sontaowac sie z Centrum zatruć

Praktycznie taka sama ilosc znajduje sie w wodzie butelkowanej.
Dolegliwosci zwiazane z fluorem Tarczyca złamanie ości udowej ra ości u młodych mężczyzn.
.
lobbyści nie chca nam powiedziec z czego ona jest zrobiona bo gdy robia ja z ody ranowej ty dostajesz fluor.
.
zapomina sie ze w latach "20" fluor był uzywany do zabijania tarczycy ,ale nie by wypijany .
Brało sie w nim kapiel .a on przenia przez skórę.
Teraz dzienna dawke otrzymujesz jesli wezmiesz kapiel .
Otrzymasz w raersach płatkach zbozowych w piwie.
Jesli umiescisz cos w wodzie czy o arszenik ołów czy fluor znajdzie sie to we wszystkim .
Fluor związe sie z każdym innym pierwiastkiem w tabeli włacznie z gazami obojętnymi
Bedzie zdzierać elerony.
To najsilniejszy elektroujemny molekuł na całym świecie.
Jest to silna trucizna dla protoplazmy dla zywych istot Zabija szczury ,psy ,konie zabija wszystkie zywe stworzenia.
Jesli go połkniesz połaczy sie z wapniem i magnezem w twoim ciele.
Tam gdzie do wody dodano Kwas sześciofluorokrzemowy ,w przypadku dzieci poziom ołowiu we krwi podwoił sie.
Dzieci z wysokim poziomem ołowiu maja mniejsze IQ maja problem w szkole skłonne do popełniania brutalnych przestępstw
FDA nigdy nie zatwierdziła substancji zawierajacych fluor /ich stanowiso mówi Nie połyacie tego .





Dr David Kennedy - Fluor nie zmniejsza ryzyka powstania próchnicy, ale TO tak! [PL]

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: FLUOR + pasta do zębów=TRUCIZNA
 Post Napisane: 13 kwietnia 2015, o 17:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
.

Dr David Kennedy - Mity na temat fluoru [PL]

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czym nas TRUJĄ - Aspartam i
 Post Napisane: 21 kwietnia 2016, o 11:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362

Paracetamol – powód uśpienia społeczeństwa?


Paracetamol – powód uśpienia społeczeństwa?
Posted in Toksyny

leki

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Toronto i Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej, paracetamol może zakłócać umiejętność logicznego myślenia. Badania zostały opublikowane w czasopiśmie Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Nie po raz pierwszy paracetamol związany jest z zakłóceniami funkcji poznawczych. Jednak jest to pierwszy raz, kiedy użyto neuroobrazowania w celu zbadania skutków Tylenolu – paracetamolu na funkcje umysłowe takie jak: identyfikacja i przetwarzanie błędów.
Paracetamol utrudnia rozpoznawanie błędnych decyzji

„Istotą naszej pracy jest to, że nie w pełni rozumiemy, jak paracetamol wpływa na mózg” powiedział naukowiec Dan Randles w komunikacie prasowym. „Chociaż niedawno przeprowadzono badanie behawioralne na temat efektów paracetamolu, to jednak chcieliśmy wiedzieć, co dzieje się w mózgu”.

Osoby, które były pod wpływem paracetamolu nie wyłapywały wszystkich błędów!

Eksperyment podwójnie ślepej próby został przeprowadzony na 60 osobach, z których połowa otrzymała 1000 mg paracetamolu (maksymalna zalecana dawka), a drugiej połowie podawano placebo. Następnie uczestnicy wzięli udział w zadaniu o nazwie „Idź lub Nie idź” (GO or NO GO), które składało się z patrzenia na ekran i naciskaniu przycisku za każdym razem, gdy pojawiła się na nim litera F i nie naciskaniu, gdy pojawiła się litera E.

„Cała trudność polega na tym, że musisz poruszać się bardzo szybko w przechwytywaniu wszystkich „Idź” i powstrzymywaniu się, gdy pojawi się „Nie Idź” – mówi Randles.

Podczas wykonywania zadania, uczestnicy byli podłączeni do elektroencefalogramu (EEG) w celu zmierzenia aktywności mózgu. Wcześniejsze badania wykazały następującą regułę: kiedy ludzie popełniają błędy w zadaniu „Idź lub Nie idź”, ich mózgi reagują silnym wzrostem fal zwanych Error Related Negativity (ERN) i Error Related Positivity (PE).

Naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy brali paracetamol mieli znacznie mniejszą świadomość podejmowania złych decyzji, niż pacjenci w grupie placebo. To sugeruje, że byli oni mniej świadomi popełnianych błędów.

„Wygląda na to, że paracetamol utrudnia rozpoznawanie błędnych decyzji.
Może mieć to duże znaczenie dla kontroli poznawczej w codziennym życiu” mówi Randles.

Paracetamol niszczy przetwarzanie emocji

Utrudniona zdolność wykrywania błędów, może mieć poważne konsekwencje w życiu codziennym. Ludzie spędzają większą część życia na „autopilocie” w wykonywaniu rutynowych zadań, bez konieczności zwracania uwagi na każdy szczegół.

Warto zauważyć, że osoby biorące paracetamol miały znacznie większą tendencje do nie reagowania na bodziec „Idź”, niż osoby w grupie placebo.
To sugeruje, że paracetamol może również zwiększyć prawdopodobieństwo “wędrówki” umysłu, przez co osoba nie będzie wiedzieć, że popełnia błędy, podejmuje złe decyzje.

Wcześniejsze badania wykazały również, że paracetamol tłumi ból emocjonalny spowodowany odrzuceniem społecznym, a także wycisza reakcje emocjonalne, powodując że ludzie podchodzą bardziej neutralnie na różnego rodzaju bodźce emocjonalne. Wykazano również, że osłabia poczucie oburzenia i irytacji, które są podstawą osądu moralnego.

Być może to jest powód tak głębokiego uśpienia społecznego na medycynę i wiele innych dziedzin.

Paracetamol znajduje się w wielu lekach, syropach, czopkach dla dzieci i dorosłych.
Dostępny jest bez recepty.
Podawany przy bólach mięśni, stawów, kości, zębów, nerwobólach, bólach pleców, barku i głowy, bólach miesiączkowych, w stanie gorączki, a także przy bólach po zabiegach stomatologicznych i chirurgicznych.

Paracetamol dostępny jest na rynku pod różnymi nazwami, przykładowo: Acenol, Acetaminophen, Amipar, Antidol P, Apap, Benuron, Codipar, Dafalgan, Doliprane, Dolonerv, Efferalgan, Etoran, Gemipar, Grippostad, Hascopar, Panadol, Paramax, Scanol, Tabcin oraz znajduje się między innymi w: Apap Extra, Codipar Plus, Coldrex, Gripex, Saridon, Panadol Extra, Fervex itd.

Wielu ludzi zażywa te leki codziennie…

źródło: naturalnews.com
https://onalubi.pl/toksyny/paracetamol- ... eczenstwa/

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czym nas TRUJĄ - Aspartam Fluor Paracetamol inne
 Post Napisane: 23 stycznia 2017, o 08:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
FLUORYZACJA

Fluor to pierwiastek bezcenny dla zdrowia zębów. Wzmacnia on szkliwo i uodparnia zęby na działanie szkodliwych bakterii. Większość z nas dostarcza sobie codzienną dawkę fluoru poprzez wodę, żywność oraz środki do higieny jamy ustnej. Czasem jednak to nie wystarcza – wówczas wskazanym zabiegiem jest fluoryzacja zębów, polegająca na pokryciu ich lakierem lub żelem o wysokim stężeniu fluoru.

Fluor to naturalnie występujący pierwiastek chemiczny, który w stanie wolnym występuje w postaci silnie trującego gazu, o ostrym, podobnym do chloru zapachu. Mimo dość dużej toksyczności, fluor – w odpowiednich ilościach – jest niezbędny do prawidłowego rozwoju zębów i kości. Mówiąc wprost, fluor zawarty w pastach do zębów (ale także wodzie i pożywieniu) przenika szkliwo zębów, działając na znajdujące się w nim związki wapnia. Dzięki temu wapń o wiele słabiej rozpuszcza się w kwasach znajdujących się w jamie ustnej, a będących efektem metabolizmu bakterii oraz dostarczanych w żywności. W efekcie, szkliwo staje mocniejsze, bardziej odporne na działanie kwasów oraz bakterii powodujących próchnicę.
Fluoryzacja zębów – wskazania

Jak już wcześniej wspomniano, fluor występuje przede wszystkim w środkach do higieny jamy ustnej, czyli pastach do zębów i płynach do płukania ust, ale także wodzie pitnej i niektórych produktach spożywczych (chlebie żytnim, serze cheddar, płatkach kukurydzianych).

Dostarczane w ten sposób dawki pierwiastka w większości przypadków nie wystarczają jednak do zachowania zdrowia zębów. Wówczas konieczna jest fluoryzacja zębów, czyli aplikacja dodatkowych ilości fluoru w postaci lakieru lub żelu nakładanego na zęby.

Głównymi wskazaniami do zabiegu fluoryzacji zębów są:

• zapobieganie próchnicy u dorosłych i dzieci,
• remineralizacja szkliwa,
• zapobieganie próchnicy wtórnej przy leczeniu ortodontycznym,
• zapobieganie próchnicy wtórnej w okolicach wypełnień i uzupełnień protetycznych,
• leczenie nadwrażliwości zębów.
Na czym polega fluoryzacja zębów?

Aplikacja dodatkowych dawek fluoru na zęby może mieć kilka postaci. W zależności od indywidualnego przypadku, lekarz może zalecić np. szczotkowanie zębów pastami o zwiększonym stężeniu fluoru lub zaproponować nakładanie na powierzchnię zębów specjalnych żelów lub lakierów z fluorem Uwaga – fluoryzacja zębów to zabieg, który przeprowadza się pod ścisłą kontrolą stomatologa, gdyż jak już informowaliśmy, nadmiar fluoru może szkodzić zębom.

Spośród wszystkich dostępnych metod fluoryzacji, największą skutecznością charakteryzuje się lakierowanie zębów. Według badań, pozwala ono na zmniejszenie ryzyka wystąpienia próchnicy nawet o 40%. Lakierowanie może być wykonywane zarówno na zębach mlecznych, jak i stałych, bez względu na wiek pacjenta. Przed zabiegiem zęby muszą jednak zostać dokładnie oczyszczone z osadu oraz kamienia. Fluoryzacja przy pomocy lakierów powinna być przeprowadzana co około 6 miesięcy. Koszty zabiegu rozpoczynają się od 100 zł.

http://dentonet.pl/fluoryzacja-zebow-co-to-za-zabieg/

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Czym nas TRUJĄ - Aspartam Fluor Paracetamol inne
 Post Napisane: 23 stycznia 2017, o 08:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Fluoroza to choroba spowodowana nadmiernym przyjmowaniem fluoru poprzez pasty do zębów, pożywienie oraz wodę.
Schorzenie objawia się charakterystycznymi pasmami lub plamami na zębach, w zależności od stopnia zaawansowania w kolorze kredowobiałym lub brązowym.
Pacjent, u którego diagnozuje się fluorozę, powinien znajdować się pod stałą kontrolą lekarską.


Fluor to pierwiastek niezbędny dla zachowania zdrowia organizmu. Jego rola jest związana przede wszystkim z układem kostnym, bierze także udział w prawidłowej mineralizacji zębów, wpływa na twardość szkliwa oraz chroni przed próchnicą. Niebezpieczny dla człowieka jest zarówno niedobór fluoru, objawiający się m.in. obniżeniem twardości szkliwa oraz mniejszą wytrzymałością kości, jak i jego nadmiar. Chorobę polegającą na zbyt dużych ilościach fluoru w organizmie nazywa się fluorozą.
Fluoroza – przyczyny

Jak już wcześniej wspomniano, bezpośrednią przyczyną fluorozy jest dostarczanie organizmowi zbyt dużych ilości fluoru. Wiele osób sądzi, że jedynym źródłem tego pierwiastka jest pasta do zębów. Tego typu myślenie jest jednak błędne – fluor można bowiem znaleźć w najzwyklejszej wodzie pitnej, zarówno tej z kranu, jak i butelkowanej. Jeszcze kilkanaście lat temu w większości rejonów Polski wodę specjalnie uzupełniano o fluor, gdyż sądzono, że jest to znakomity sposób na profilaktykę próchnicy. Z biegiem czasu zaczęto jednak zauważać, że fluoryzacja wody niesie ze sobą wiele skutków ubocznych, w tym zwiększone ryzyko występowania fluorozy, więc zaprzestano wprowadzania tego pierwiastka do wody.

Warto również pamiętać, że fluor w naturalny sposób występuje w pożywieniu.
Znaleźć go można m.in. w czarnej herbacie, żytnim pieczywie, serze cheddar, wieprzowych wędlinach, płatkach kukurydzianych oraz jogurtach truskawkowych.

Objawy fluorozy


Pierwsze objawy fluorozy w większości przypadków dotyczą uzębienia, a dokładniej – wyglądu i budowy szkliwa. W zależności od tego, jak zaawansowane jest schorzenie, objawy mogą przyjmować postać charakterystycznych plam lub pasm na zębach, w kolorze od kredowobiałego do brunatnego.
Niekiedy u pacjentów obserwuje się również widoczne ubytki szkliwa, zagłębienia, a nawet zmiany kształtu zęba.
Co ciekawe, fluoroza częściej pojawia się na zębach stałych niż mlecznych.
Zazwyczaj zainfekowaniu chorobą ulegają zęby przedtrzonowe, drugie trzonowce, górne siekacze i kły.

U dorosłych osób, które spożywają duże ilości fluoru przez bardzo długi czas, fluoroza może dotknąć również kości. Do objawów fluorozy kości zalicza się m.in. zmniejszona ruchomość stawów, usztywnienie kręgosłupa, zaburzenia w metabolizmie kości, a w konsekwencji dochodzić może nawet do nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu nerwowego i nerek.

http://dentonet.pl/fluoroza-objawy-leczenie/

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 23 stycznia 2017, o 08:46 
 


Góra 
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strona główna forum » KAWIARENKA - » LEKI z BOŻEJ APTEKI » ZDROWIE -tako smakuje aż się zepsuje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Tłumaczenie phpBB3.PL