Aminokwasy
#Wszystko co warto wiedzieć
Leucyna
Ostatnia aktualizacja: 25 lutego 2021
Leucyna (w skrócie Leu) to związek chemiczny z grupy aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Leucyna, podobnie jak walina i izoleucyna jest zaliczana do aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu (BCAA, ang. branched-chain amino acids).
Leucyna - właściwości
••• Leucyna jest niezbędna do budowy mięśni
Leucyna jest aminokwasem niezbędnym (i jednym z najważniejszych) do budowy tkanki mięśniowej (białek mięśni).
Aby synteza białek mięśniowych zachodziła intensywnie i na optymalnym poziomie, to spożywany posiłek powinien zawierać białko ze stosunkowo dużo ilością leucyny (jest to określane mianem tzw. progu leucynowego).
Jednakże dla każdej osoby próg leucynowy jest nieco inny. Zwykle dla zapewnienia wydajnego powstawania białek mięśniowych potrzebne jest ok. 1-4 g leucyny w posiłku (średnio 2 g).
Należy jednak pamiętać, że efektywny rozwój tkanki mięśniowej następuje na skutek spożywania całego zestawu aminokwasów egzogennych (EAA, ang. essential amino acids), a nie tylko leucyny (choć jest ona najważniejsza). Poza leucyną, aminokwasami egzogennymi są również:
Izoleucyna
Walina
Lizyna
Metionina
Tryptofan
Treonina
Fenyloalanina
Zbilansowanie diety pod kątem odpowiedniej zawartości leucyny ma szczególne znaczenie w przypadku osób aktywnych fizycznie, których celem jest budowa masy i siły mięśniowej, a także regeneracja mięśni po wysiłku.
••• Leucyna hamuje spadek masy mięśniowej u osób starszych
Wraz ze starzeniem się dochodzi do niekorzystnego obniżenia masy i siły mięśni, co określane jest mianem sarkopenii.
Ważne jest, aby podejmować różne działania, aby zapobiec utracie masy mięśniowej. Jak pokazują dwie obszerne prace naukowe, jednym z rozwiązań może być dostarczenie wysokich ilości leucyny.
Naukowcy wielokrotnie udowodnili, że suplementacja leucyną wywiera korzystny wpływ na beztłuszczową masę ciała (masę mięśni), w tym szczególnie u osób ze skłonnością do wspomnianej sarkopenii.
Podkreślają oni, że suplementacja leucyną może być przydatna w leczeniu związanego z wiekiem spadku masy mięśniowej u osób starszych.
Leucyna - źródła
Najbogatsze w leucynę są produkty pochodzenia zwierzęcego
Największe ilości leucyny znajdują się w:
Mleku
Serwatce (białku serwatkowym)
Kazeinie
Wołowinie
Wieprzowinie
Jajach
Mięsie drobiowym (np. mięso z kurczaka)
Rybach (np. dorsz)
Spośród produktów roślinnych, stosunkowo dużo leucyny znajduje się w soi, orzeszkach ziemnych, migdałach.
Źródłem leucyny mogą być również suplementy diety. Jest ona składnikiem w wielu zestawach aminokwasowych, np. w BCAA (aminokwasy rozgałęzione) lub EAA (aminokwasy egzogenne).
DR Bartosz Kulczynski
https://vitapedia.pl/leucyna