Skóra mężczyzny „odpadła” w rzadkiej reakcji na szczepionkę Johnson & Johnson COVID
Przez Jackie Salo30 marca 2021 r |
WIĘCEJ NA:
COVID SZCZEPIONKA
Kalifornia zezwala na uprawianie sportów halowych i koncerty w miarę wzrostu liczby przypadków COVID-19
NY pozostaje w tyle, jeśli chodzi o szczepienia osób starszych przeciwko COVID
Liczba zgonów spowodowanych COVID-19 rośnie w Nowym Jorku pomimo spadku w całym kraju
Amerykanie są ciągle dźgani: oto ilu jest w pełni zaszczepionych
Lekarze powiedzieli, że mężczyzna z Wirginii doświadczył rzadkiej reakcji na szczepionkę COVID-19, która spowodowała bolesną wysypkę rozprzestrzeniającą się po całym ciele i złuszczającą się skórą.
Richard Terrell, 74, z Goochland zaczął odczuwać dziwne objawy cztery dni po otrzymaniu jednodawkowej szczepionki Johnson & Johnson, donosi stacja informacyjna WRIC .
„Zacząłem odczuwać lekki dyskomfort pod pachą, a kilka dni później zacząłem dostawać swędzącej wysypki, a potem zacząłem puchnąć i moja skóra stała się czerwona” - powiedział Terrell.
Ale wkrótce wysypka pokryła całe jego ciało, powiedział Terrell.
„To wszystko wydarzyło się tak szybko. Moja skóra odpadła - powiedział Terrell.
„To było kłujące, pieczone i swędzące. Ilekroć zginałem ręce lub nogi, tak jak wnętrze kolana, było bardzo bolesne, gdy skóra była opuchnięta i ocierała się o siebie ”- kontynuował.
Wysypka skórna Richarda Terrella po podaniu szczepionki COVID-19.
Dr Fnu Nutan / VCU Health
Udał się na ostry dyżur w szpitalu, gdzie lekarze stwierdzili, że doświadczył niepożądanej reakcji na szczepionkę, podał WRIC.
„Wykluczyliśmy wszystkie infekcje wirusowe, wykluczyliśmy samego COVID-19, upewniliśmy się, że jego nerki i wątroba są w porządku, i ostatecznie doszliśmy do wniosku, że przyczyną była szczepionka, którą otrzymał”. Dr Fnu Nutan powiedział wylotowi.
Powiedziała, że epizod medyczny mógłby zagrażać życiu, gdyby nie był leczony.
„Skóra jest największym organem w organizmie, a kiedy zacznie się zaogniać, tak jak jego, możesz stracić dużo płynów i elektrolitów” - powiedział Nutan.
Mimo to Nutan podkreślał, że takie reakcje są niezwykle rzadkie.
„Jeśli spojrzeć na ryzyko działań niepożądanych szczepionki, jest ono naprawdę, bardzo niskie” - powiedziała. „W ogóle nie widzieliśmy wielkiego zmartwienia. Jestem wielkim zwolennikiem szczepionki ”.
.
https://nypost.com/wp-content/uploads/s ... all&w=1024https://nypost.com/2021/03/30/mans-skin ... NYPTwitter