Historia współczesnej ewangelii - Część 4: Witamy w cyrku.
Ewangelia stała sie przerwą na reklame a nie tym co przyciąga. kiedy kościół przestaje kopiować świecki oryginał staje pustą skorupą. Świat jest bardziej atrakcyjny dla grzesznych ragnień. W Chinach chrześcijanstwo rozwija sie szybko ..
""Mam złamane serce jestem na dnie rozpaczy Czy jest ktoś kto opowie sie za moim Chrystusem. Jestem chory moje serce boleje i jestem znużony.
O Panie pozwól mi odejść ,daj mi odpoczynek po mojej pracy Nie mogę dalej działąc ,ale muszę ,muszę dopóki będe oddychać. Zostałem podniesiony jednak dzieki Twojej Łasce TWOJE Ciernie trzymały mnie nisko ,więc nie jestem dumnym człowiekiem . Karciłeś mnie potajemnie i w cienościch. Ciemność . Nikt nie zna tej strasznej cieności ,ledwie mogę ją znieść kiedy przychodzi CHARLS Spurgeon-1892 -57 lat odszedł""
Był osmieszany i postrzegany jako wichrzyciel dlatego ze bronił Chrystusa . . Ile lat ma i na ile jest autentyczna ewangelia w która wierzysz ? . Historia współczesnej ewangelii - Część 1: Wstęp http://www.youtube.com/watch?v=oSz7PsZBY7E Zapraszamy do obejrzenia programu prowadzonego przez brata Michaela Durhmana - "Historia współczesnej Ewangelii".
Ile lat ma i na ile jest autentyczna ewangelia w która wierzysz ? ..
Osobiste przebudzenie i uniżenie w pokucie i odnowienie ducha zapobiegnie degeneracji. Musimy ufac w prostote ewangelii.
Pokorna skrucha i poddanie sie Chrystusowi zamiast światu. Nie wolno nam naginac Biblii do świata ale póki zyjemy mamy naginać świat do Biblii.
Każde wypowiedziane zdanie i kazdy czyn powinien byc sprawdzany przes papierek lakmusowy Pisma.
Jak okresla róznice miedzy prawda a kłamstwem odp - to zalezy od poszczególnego człowieka,to co z ich perspektywy jest dobre jest Prawda dla nich.
Swiat kazdej osoby jest postrzegany przez nich to co ja jego otacza . Co by zrobił gdyby wyciąg z banku pokazwywał ze ma tylko 500dolar na koncie ?podczas gdy ona sam nie ma wątpliwości ze ma 2000 tys .Powiadomił by ze popełnili bład i powinni dokonac korekty. aLE bank utrzymywał by ze ma tylko 500 dolar.
Zobaczył na czym polega błąd. . Ludzie poddali w watpliwośc to co powiedział Bóg. Grzeszyc bez poczucia winy .Prawda wydobywa na zewnątrz ich grzeszność. .. 6min-ewangelia nie jest BY POKAZAC moralna nauke ""Adam i Ewa ich wygnanie z Raju MUSI być traktowane jako symbol. zawiera boskie tajemnice i UNIWERSALNE znaczenie otwarte na wspaniałe wyjaśnienia -- Kobieca strona reprezentowana jest przez Ewe (lewa)ewa znaczy Dusza w oryginale. Wąż reprezentuje nikczemniejsza nature (tył głowy) Adam jest reprezentantem naszej racjonalnej części. Adam-Ewa -Wąz-tył """) .
..
Historia współczesnej ewangelii - Część 3: Toksyczna inteligencja. http://www.youtube.com/watch?v=obyt0xH0kec . Inteligencja podziwiana cecha . Stare metody uznane jako ułomne Dlaczego kościół zablokowany przez tradycje ? Pragnienie sukcesu zaliczenie sie do czołówki Wiernosc starym prawdom oznacza zepchniecie na margines jako człowieka zacofanego. Wnoszenie fałszu do kościoła Niechęc do stawania w obronie wiary Pozwolono wpływac na kosciół James Pirls - katastrofalne jego rezultaty ..
Pozór pobożności podczas gdy ich zycie zaprzecza ich mocy. Smiercionosne doktryny w kościołach i europie. Wielu pastorów jest obdarzanych szacunkiem ze wzgledu na wyglad haryzmie i wymownym ustom -autorytety a osobise zycie jak zgnilizna pod kłoda drzewa. "'praktykujesz swoja wiare w świecie który już nie istnieje"" skrzywienie postmodernistyczne. Odzieranie wiary w Chrystusa z tego co ponad naturalne. zastapienie osobistej relacji z Chrystusem teologią. . Jan17/3 to jest Zycie Wieczne - osobiste poznanie. Własciwe wyznanie wiary bez poznania Chrystusa w ostateczności zaprowadzi do piekła . . Pismo naucza o zywej relacji z Chrystusem. On jest przesłaniem Biblii a Biblia nie moze byc substytutem Jezusa . Wiedza Pisma pozwala nas prowadzic do doświadczenia Jezusa Chrystusa. Dla wielu poznanie Biblii staje sie ostatecznym celem. .
Historia współczesnej ewangelii - Część 5: Ja to czuję!
. 15.wiek przebudzenie w emocje upadanie na ziemie
1800 emocje
wielkie emocje przywoływane jako działanie boga Prowadzący nabożeństwo może przejąc władze nad emocjami zgromadzonymi za pomocą swoich słów ,zachowań ,modulacji głosu i muzyki . Jeden z nich zarobił miliony dolarów na wędrownym kaznodziejstwie zanim ujawnił w co grał na początku lat 70 . Powiedział "to jest biznes i nie zapanujesz nad zgromadzeniem jeśli nie znasz chwytów. Ewangeliści mówią ze to jest służba ,mówia brat taki a taki ma służbe nakłądania rąk,albo słuzbe proroczą ..to są chwyty a goście któzy jes stosują robią wielkie nabożenstwa i sa w tym dobrzy. Kiedys zastosowałem bezbarwny preparat któy podczas pocenia skóry uwalniał sól i robił sie czerwony. Narysowałem sobie na czole krzyz i gdy głosiłem ludzie zaczeli sie tracac widzac ten rzyz .Publiczność była juz moja oni zobaczyli krzyz i potem bardzo łatwo było zrobic kolekte i zebrac kase. Cała sie trzesiesz i moge robic z toba co chcę. Konieczna jest fasada pooznosci . Nie przypominam sobie bym kiedykolwiek wierzył w Boga. . Jonatan Edwards 18 wiek krytykowany za wytwarzanie emocjonalnej atmosfery.
Wyznaczniki działania Ducha Świętego Chrzescijanstwo przykrywka dla fałszywych proroków heretyckich nau 1Jan 4/1 nie kazdemu duchowi wierzcie nie zakładaj ,ze to co widzisz jest od Boga upewnijcie sie sprawdźcie to ,Bóg Duch chce abyście sprawdzali nawet Jego poniewaz są tacy ,którzy będa czynic dzieła podobne do Jego dzieł Beda uwazac sie za przyjaciół Nieba ,ale beda przyjaciółmi fałszywymi.
Po tym poznawajcie .
Urodził sie ale ze jest wcielonym Bogiem. Isaja objawił sie Pan biada mi bo jestem człowiekiem nieczystych warg.
prawdziwe poruszenie Ducha przynosi przekonanie o grzechu 1Jan 4/45 pod wpływem Ducha Bozego i ducha fałszu 1J2/16 swiat pożadliwosc ciała oczu nie jest z Boga. Sumienie jest poruszone groza i poczucie winy sa wzmocnione 1J4/6 kto jest z Boga słucha nas kto nie jest nie słucha. W których Bóg działa beda słuchali.
Duch złudzenia nie bedzie przynaglał ludzi by szukali wskazówek z ust Boga.
Nie mówimy o przemianie moralnej ale o Miłości która przewyższa wszystko inne.
*
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
Reklama
Tytuł:
Napisane: 21 listopada 2013, o 10:14
noemi
Tytuł: Re: Historia współczesnej ewangelii
Napisane: 21 listopada 2013, o 10:36
Historia współczesnej ewangelii - Część 6: Powtarzaj za mną! Tania łaska
Charls Finey - prawnik emocjonalizm . postrzegał siebie jako wojownika przeciwnika zdejmujacego z człowieka jakiekolwiek odpowiedzialność za swoje zbawienie. Kazda metoda przyjścia do Chrystusa jest dobra. znak pan Amen i an mokre oczy. zachecał do okazywania wielkich emocji . ławka strachu potem wyznali wiare w Jezusa i stawali sie chrzescijaninem nie uwazał ze człowiek odziedziczył grzech po Adamie grzeszna nature . Finey nie wierzył ,ze śmiec Jezusa na krzyżu zapłaciła za czyje kolwiek grzechy bo z prawnego punktu widzenia nie mozliwe jest przeniesienie kary z jednego człowieka na drugiego . Nie postrzegał dziedziczonej grzesznej natury jako przeszkody
w przyjściu do Boga. Człowiek nie jest zepsuty przez grzech który wpływa na jego zdolnosc do jego wyboru co jest prawe lub nie.
Dla Fineya była to zwykła decyzja która trzeba podjąć poniewaz postrzegał człowieka jako neutralnego morlanie ,bez dobra i zła
Kaznodzieja ma przekonac przedstawic argumenty rozbudzic emocje i zawrzec umowe jak sprzedawca . uwazał,że Zbawienie zalezało od jednego działania człowieka a nie działania Chrystusa. Osiagnac naychmiastowe rezultaty . . Pytania ,muzyka ,wyjście do przodu podniesienie rąk ,to psychologia a nie Pismo zaprosic Jezusa do serca to jedyny wyznacznik ze jest zbawiony.
szybko szybko szybko na co czekasz do przodu ...zmiana nastapi w twoim zyciu....
modlitwa ze mna wszyscy sie modla .... Jezu badz moim Panem moim Zbawicielem narodzicie sie na nowo Raz dwa trzy ..
Czym jest ZBAWIENIE . Ponad naturalne działanie ŁASKI .. Jak mozesz byc pewny ze jestes zbawiony skad wiesz ze wierzyz w Jezusa Chrystusa .
rzym 10 - jesli wyznasz rzym10/14 - jak maja uwierzyc w tego o którym nie słyszeli. Wierzy ze Jezus jest Bogiem ze umarł i zmartwychwstał ale - oddanie sie całkowite zaufanie ,zawierzenie swego zycia - sercem wierzy sie poza intelekt w wiara wymaga wiekszego oddania niz umysł. Bóg na wiare dokonuje w sercu cudu zaszczepia cos takiego co przekształca Zabiera stare serce a wkłada Nowe. Oddajesz swoje zycie w Jego Ręce zostawiasz je tam i odchodzisz ufna że jest w stanie zrobic to co przyrzekł. Posłuszenstwo . Panie kto uwierzy naszej relacji ? Ufnosc biblijna skutkuje posłuszenstwem . Bez tego mozna wyznawac wiare w Jezusa ale nie byc nawróconym.
Nasze koscioły stały sie wypalonym ugorem jak za czasó Fineya Ludzie stali sie religijni oszukani wyznaja forme boskosci ale zaprzeczają Mocy.
_________________ Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Napisane: 21 listopada 2013, o 11:32
Historia współczesnej ewangelii - Część 7: Dobroć ze względu na dobroć.
.płace za kogos i robie komus przyjemnosć i pokazuje miłość do ludzi. od 3ms staje za nim i dostane za darmo . .. ewangelia socjalna nie była w stanie stawic czoła. kosciół wkracza ze swoim aktywizmem i organizacjami. Jezus pokazał nam jak naprawiac ten swiat jak byc współczujący dla innych bo tego chce Jezus dla świata.
Dzisiaj sa te same poglądy. 07min stworzyc Królestwo tutaj na ziemi .. . Jest w ludziach żałujących za grzechy ,nalezy zajac sie tymi chrześcijanami którzy cierpia przesladowanie.głodzeni bici . Opasajcie umysły wasze darami 1 Piotr-
Duch gromadzi Oblubienice dla Oblubienca i OCZYSZCZA dla Chrystusa. KB nie polepsza życia na ziemi . rzym 3/ poddani grzechowi nie ma kto szuka Boga nie ma kto czyni dobrze grzech potepia nas wobec Bozej świetości . Cóż to za dobroć nakarmic człowieka ,odziac go ,dac mu pieniądze jesli na koncu wszystko zniszczy przez NIEZMIENIONA Nature.
Głównym celem ewangelii socjalnej jest rozwiązanie problemów ludzi Tu na Ziemi. Prawdziwa ewangelia POJEDNANIA z Bogiem poprzez Ofiarna śmierc Chrysstusa zostaje odsunięta na bok ,albo jeszcze gorzej ,wyrzucona przez okono . Ci którzy wierza ze człowiek potrzebuje zbawienia od grzechów, ale szerzą sprawiedliwosc społeczna na Ziemi istnieje niebezpieczeństwo ze ten cel staje sie nadrzędny. I idzie sie na kompromis z Prawda Pisma aby osiągnąć ten cel .
Widzi się to w kosciołach (pluralizm)które uwazaja ze wszystkie religie sa ważne bo wspierają cel pomagania bliźniemu.
///bratu memu muzułmaninowi mówie ze nie interesują mnie dialog międzywyznaniowy ,ale międzywyznaniowe projekty Zaprosilismy 3 imamów 3 katolickich księzy 3 pastorów ewangelicznych i 3 rabinów .I powiedzielismy co mozemy zrobic w sprawie ADIS ///bede pracował z ateista bede pracował z geyem bo budujemy most ////
Dobroc ze wzgledu na dobroć płacisz za nastepnego klijenta .uczynki wiary kup kawe miłosc chrystusowa przepływa przez ciebie.
Urzeczywistniaja to czym sa Nowym stworzeniem w Chrystusie jesli jest tylko czynieniem dobra to wypacza Prawde ewangelii Skupiajac sie na czynieniu dobra czynisz chrzescijanstwo bez Nowego Narodzenia . Nasze Dobre uczynki sa rezultatem Jego udziała w nas naturalnym wyrazem uwielbienia Pana. Bóg nigdy nam nie nakazał zmieniac społeczenstwa ale głoszenie ewangelii wszelkiemu stworzeniu. Musimy byc rozwazni i Nie wolno nam postrzegac celu Chrystusa jako uszczęśliwiania ludzi na Ziemi. On wezwał nas do Nowego Narodzenia zeby zmienic naszą naturę na Jego Obraz .
.
noemi
Napisane: 21 listopada 2013, o 11:34
Historia współczesnej ewangelii - Część 8: Jezus jest ewangelią!.
Potrzebuję Go we wszystkim On jest moim Zbawicielem ,powiernikiem , pocieszycielem WSZYSTKIM. Moim SKARBEM Zna mnie na wskroś Moim kierunkiem Światłem. Miłosci Jego nie da sie po ludzku wyjaśnić. Moja Skałą ,Zbawca ,Chlebem powszednim . Miłościa mojego życia On mnie podtrzymuje . Moim oddechem .
..
Szukacie Mnie nie dlatego ,ze widzieliscie znaki ,ale dlatego ,ze jedliscie chleb i nasyciliscie sie. Zabiegajcie nie o pokarm który ginie ale o Pokarm któy trwa . Mówił o czyms więcej niz o ziemskim chlebie.
Kto pije Krew Moja ... wielu Go opuściło Robie to dla was ale nie to jest najwazniejsze . Wiecej niz uzdrowienie więcej niz okarm więcej niż przywódctwo wojsk.
Wszyscy odziedziczyli grzeszna nature rom 5.12 . Habakuk 1/13 Twoje oczy. Rom 3/13 wszyscy zgrzeszyli . Ps 7/11 sprawiedliwy sedzia. . grzech jest atakiem na władze i Tron Boga. Poprzez nasze działania potrząsamy pięściami w kierunku naszego Stwórcy i mówimy - wiem ze mnie stworzyłeś ,ale nie masz prawa do mnie ja jestem bogiem dla samego siebie i nie podporządkuje sie. Będe podązał swoja drogą . gen18/25 Potrzebujecie chleba ,ale pewnego dnia chleb i wy znikniecie . Ps 24/3-4 Kto moze wstapic na Góre YHVH
Isaj 53/4-11 On sie Obarczył naszym cierpieniem a mysmy Go uznali za skazanca. Sam sie dał gnebić. Nie otworzył ust Swoich -
Ja jestem CHLEBEM Życia Zywnosc cieszy ,koi , nasyca . Zwraca do Siebie ludzi ,którzy chca z Nim chodzić i znac Go OSOBIŚCIE . Adam miał chodzic z bogiem i miec relacje z Nim. Przez Jezusa Bóg przywraca nam Źródło naszego ostatecznego zadowolenie - Samego SIEBIE .
Wielu uznaje ze ewangelia uwalnia ich od kary piekła Chrystus umarł za cos o wiele wiele większego .
Abyście sycili sie Jego Pięknem i Chwałą.
Kazdy kto WIDZI Syna i wierzy w Niego miał Zycie Wieczne. Widziec spotkac .
1P3/18 - Raz umarł aby nas do Boga przyprowadzic On jest Koncem Celem Skarbem . Nasze serca powinny skakac z radosci z powodu tego Kim On jest.
Jezus Jest Ewangelia jest Jezusem . Droga Prawda Życie. Jak opisac ŁĄSKĘ ? A jak opisac całą Wieczność z kims kto cie Kocha tak bardzo
Teraz jest 25 czerwca 2026, o 19:56 Strefa czasowa: UTC