Zarejestruj    Zaloguj    Dział    FAQ

Strona główna forum » KAWIARENKA - » LEKI z BOŻEJ APTEKI » ZDROWIE -tako smakuje aż się zepsuje




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zaburzenia KWASOWO-ZASADOWE-Jakie masz Ph
 Post Napisane: 9 listopada 2012, o 11:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Dlaczego powinniśmy sie odkwasić?



Ponieważ nawet jeśli staramy się zdrowo odżywiać to nasz organizm i tak gromadzi odpadki.
Dobrze wiemy, że w naszym już najczęściej przetworzonym pożywieniu jest dużo konserwantów, barwników, spulchniaczy, przyspieszaczy, środków aromatyzujacych itp., powietrze i woda jest również zanieczyszczona i to wszystko stopniowo zatruwa nasz organizm.

Osoby spożywające mięso, potrawy mączne, duże ilości tłuszczu i słodyczy , alkohol, kawę a także palacze (aktywni i pasywni) gromadzą nieporównywalnie większe ilości szkodliwych toksyn.



Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i magazynowana jest w tkankach miękkich oraz stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.



Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.



Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje.




Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami.
Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy,
nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości.
Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.



Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.



Objawy zakwaszenia



Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.



Poniżej podane są jedynie główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.

1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.


2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.


3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.


4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.


5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.



6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

http://www.mojadrogadozdrowia.com/zakwa ... y-110.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 9 listopada 2012, o 11:59 
 


Góra 
  
 
 Tytuł: KWAS SOLNY -żołądek twoje ZDROWIE- BETAINA HCL
 Post Napisane: 18 marca 2015, o 17:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Twoje zdrowie w Twoich rękach: Zakwasić żołądek, by oddalić choroby

2015-02-07 09:36:00


artykuł ukazał się 29 stycznia w tygodniku Temat

Jednym z moich kluczowych pytań podczas wizyty nowego klienta w poradni żywieniowej, jest pytanie o to, czy miewa jakieś dolegliwości (poza ewentualnym chorobami, o które również pytam).
Dolegliwości jak wiemy, mogą być przeróżne - zgaga, problemy z wypróżnianiem się, bóle brzucha po zjedzeniu jakiejś potrawy, wzdęcia i wiele innych.


Kilka tygodni temu podczas spotkania z nową klientką, na moje powyższe pytanie udzieliła takiej odpowiedzi: „czasami cierpię na bezsenność”.
Zapytałam, czy ma podejrzenia, skąd się to u niej bierze (może żyje w stresie, może coś się emocjonującego ostatnio w jej życiu wydarzyło, może zmieniła coś w stylu życia).

Odpowiedziała, że nic z tych rzeczy, że nie ma pojęcia, dlaczego tak się dzieje.

Pomyślałam przez chwilę i powiedziałam, by sprawdziła stopień zakwaszenia swojego żołądka.
Powiedziałam, co ma konkretnie zrobić i na następnym spotkania miała mi powiedzieć, co wyszło podczas testu, jaki jej zadałam do wykonania.
Oczywiście, tak jak przypuszczałam, żołądek jej nie był dobrze zakwaszony.

Zaleciłam więc pewną codzienną czynność i powiedziałam, że jest duża szansa, że za miesiąc, najdalej dwa, wróci dobry sen.
Popatrzyła na mnie ewidentnie zaskoczona i zadała dwa pytania (bardzo słuszne zresztą). Pierwsze brzmiało: „dlaczego mam zakwaszać żołądek, skoro wszędzie mówią, byśmy się odkwaszali”?
I drugie pytanie: „a co ma żołądek do snu”?

Oczywiście dokładnie wszystko jej wytłumaczyłam, co również tutaj czynię.

Zakwaszenie żołądka, a zakwaszenie krwi


Zakwaszenie organizmu, a zakwaszenie żołądka to dwie kompletnie różne sprawy.

O ile krwi nie powinniśmy mieć zakwaszonej, o tyle żołądek owszem.

Prawidłowa praca żołądka oraz trawienie poszczególnych substancji – zwłaszcza białek,
ale również wchłanianie się witamin – zależy od tego, jak mocno Twój żołądek jest zakwaszony.


W żołądku musi być kwaśno, ten organ wytwarza kwas solny, a kwas solny to jest substancja żrąca.
I tak ma tam być – ma być tam żrąco i kwaśno.
Tylko wówczas trawienie i wchłanianie przebiega prawidłowo.


To, że większość ludzkich żołądków jest niedokwaszona,
ma źródło głównie w niewłaściwym odżywianiu się, ale nie tylko.

Również stres i życie w pośpiechu przyczynia się do tego, że występuje zbyt mała produkcja kwasu solnego.

Trawienie tłuszczu i cukru nie jest dla żołądka szczególnie problematyczne, natomiast trawienie białek owszem.

Aby strawić i wchłonąć białko, żołądek musi rozłożyć je na poszczególne aminokwasy.
To się dzieje m.in. pod wpływem kwasu solnego.
Białka są materiałem budulcowym, lecz będą spełniały swoją rolę wtedy, kiedy zostaną wchłonięte.
Aby tak się stało, w żołądku musi być odpowiednio kwaśno.
Jeśli nie będzie kwaśno, niestrawione białko powędruje dalej, do jelita cienkiego.
I co się wtedy dzieje?
To białko tam po prostu gnije.
Ale jest coś jeszcze gorszego.
Takie niestrawione białko, trafia do krwi, a tam jest postrzegane jako intruz.
I układ odpornościowy z tym wrogiem zaczyna walczyć.
Zaczynają się alergie, reumatoidalne zapalenie stawów, depresja i inne schorzenia.



Jak się ma więc zakwaszenie żołądka do bezsenności?


Za prawidłowy sen odpowiada między innymi związek chemiczny zwany melatoniną.
To pochodna tryptofanu, a tryptofan to aminokwas.
Jeśli go nie wchłoniesz, to nie będzie w organizmie melatoniny i tym samym mówiąc ogólnie nie będziesz dobrze spał.
Na nic się zda wizyta u lekarza, w celu leczenia bezsenności, bo przyczyna tkwi bardzo często w niedokwaszeniu żołądka.

Na nic leczenie psychiatryczne w celu eliminowania depresji
, skoro Twój żołądek nie rozłożył białka (nie ma fenyloalaniny, tyrozyny, tryptofanu, a więc nie ma w efekcie serotoniny, dopaminy, adrenaliny, tyroksyny itd.).


Medycyna akademicka podzieliła człowieka na części i często leczy się człowieka bez spoglądania na niego całościowo.
A naprawdę częstą przyczyną chorób jest właśnie nie rozłożone na aminokwasy białko.



Związek między niedokwaszeniem żołądka a zawałem


Jedną z wiodących przyczyn chorób serca, miażdżycy i zawałów jest homocysteina

(nie cholesterol, o czym już wiesz z poprzednich artykułów).

Jej wysoki poziom jest spowodowany niedoborem jednym z trzech elementów - witaminy B12, B6 lub kwasu foliowego.

Jeśli zabraknie choć jednego z nich, poziom homocysteiny wzrośnie.
Jeśli masz mało zakwaszony żołądek, to nie będziesz przyswajał oprócz aminokwasów również witamin, w tym np. witaminy B12.

Jeśli jej nie będzie, to poziom homocysteiny wzrośnie, a ta przyczynia się do zawału.

To taka prosta zależność, ale mało kto bierze to pod uwagę.


Zgaga, a neutralizowanie kwasów żołądkowych


Zatrzymajmy się na chwilkę przy temacie zgagi.

Sporo osób odczuwa tę dolegliwość.
I co najczęściej robią?
Idą do sklepu lub apteki po płyn/ tabletkę, która zneutralizuje kwas solny.


Ty bądź mądrzejszy i nigdy tak nie rób.
To jest naprawdę najgorsza rzecz, jaką możesz w tej sytuacji zrobić.


Oczywiście, że nie będziesz czuł pieczenia w przełyku, bo żołądek przestanie produkować kwas solny (jakże potrzebny! To już wiesz).
Zobojętnisz kwasy, ale czy to jest usunięcie przyczyny?
Przecież nadal będziesz miał zgagę.
Nadal będzie chlustało Ci do gardła, tyle tylko, że Ty nie będziesz tego już czuł.


Co więc trzeba zrobić?
Oczywiście, że zakwasić żołądek, by zwieracz, który znajduje się pomiędzy przełykiem, a żołądkiem się zaciskał.
I nie będzie chlustało.

Proste?

Szkoda, że się o tym nie mówi, tylko sprzedaje na potęgę środki na neutralizowanie soków żołądkowych, który to żołądek musi mieć kwaśno, byśmy byli zdrowi i nie chorowali.

Jak zakwasić żołądek?

Najprostszą metodą na zakwaszenie swojego żołądka i tym samym zagwarantowanie sobie dobrego trawienia białka i rozkładania go na poszczególne aminokwasy,
jest picie na 15 minut przed głównymi posiłkami, pół szklanki wody z 2 łyżkami octu jabłkowego.
Po 15 minutach można zjeść normalnie posiłek.


Po kilku tygodniach takiego postępowania, większość dolegliwości – nie tylko zgaga – powinny zacząć ustępować, jeśli oczywiście powodem schorzeń było słabe zakwaszenie żołądka.
Czasami mogą być i inne przyczyny.

Aby sprawdzić, czy Twój poziom zakwaszenia żołądka jest prawidłowy, warto wykonać bardzo uproszczony test - wypić na czczo pół szklanki wody z połową łyżeczki sody oczyszczonej.
Jeśli w ciągu 2 minut Ci się odbije, to możesz przyjąć, że jest dobrze.
Jeśli się odbije dużo później lub wcale, popróbuj dla swojego dobra z tym octem jabłkowym.


Ma on również inne cenne właściwości.
Do tego jeszcze jedna moja wskazówka, abyś nie popijał do posiłków.
To również przyczynia się do złego trawienia i złej pracy żołądka.

Ewelina Wieczorek
http://www.epicentrumzdrowia.pl

foto: freeimages/vjeran2001

http://temat.net/opinie/20982/Twoje-zdr ... ic-choroby

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY - Jak zakwasić żołądek?
 Post Napisane: 21 marca 2015, o 16:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
tarczyca a trawienie i kwas solny


Niestety problem z niedoczynnością tarczycy to nie tylko problem jednego naszego narządu, który wydziela za mało hormonów - często złe leczenie (za niska dawka euthyroxu) niesie za sobą lawinę innych dolegliwości, na które lekarze nie zwracają uwagi. Wspominałam już, że mając niedoczynność tarczycy należy sprawdzić poziom witaminy B12, D3 i żelaza, a także częsty jest "niedobór" kwasu solnego i pojawia się "słabe" trawienie.

Tarczyca produkuje hormony, które pośrednio wpływają na poziom energii fizycznej i psychicznej, poziom koncentracji, metabolizm, stan włosów, skóry, paznokci, owulacje u kobiet - i wiele wiele innych. Zbyt niski poziom hormonów (ft3 i ft4 poniżej 50-100 % normy - sprawa indywidualna) prowadzi do powolnego "niszczenia" organizmu- zbyt mała ilość kwasu solnego powoduje złe trawienie dostarczonego pokarmu, nieszczelność jelit, wzdęcia, bóle, zaparcia i inne przykre objawy ze strony przewodu pokarmowego. Słabe jelita to słaba absorpcja witamin i minerałów, a więc słabsza kondycja włosów i paznokci. Do tego często jesteśmy leczeni polprazolem czy innym lekiem IPP, który tylko dolewa oliwy do ognia. Słabe jelita to także depresje, problem z koncentracją, ponieważ dobre trawienie to dobre samopoczucie, a w jelitach wytwarzana jest np. serotonina- hormon szczęścia, neuroprzekaźnik.

Jednym z problemów, na które na pewno należy zwrócić uwagę mając niedoczynność tarczycy jest odpowiednia ilość kwasu solnego, wydzielanego przez żołądek.


Objawy niskiego kwasu solnego:
-zgaga
-niestrawności
-niestrawione resztki pokarmowe w kale
-zaparcia
-wzdęcia
-rozdrażnienie, depresja
-nietolerancje pokarmowe
-wrzody żołądka

A co za tym idzie:
-przerost candidy
-pasożyty
-wypadające włosy i słabe paznokcie
-niski poziom witaminy B12
-trądzik, egzema

Co powoduje niską ilość wydzielanego kwasu?-STRES -przede wszystkim
-przetworzona dieta: kolorowe napoje gazowane, krakersy, paluszki, chipsy, wędliny, kiełbasy, parówki, frankfurterki, pieczywo- chleb, bułki, drożdżówki, cukierki, batoniki, pączki etc.
-tabletki antykoncepcyjne
-leki IPP np. polprazol
-antybiotyki
-alkohol
-papierosy

Kiedy do żołądka trafia pokarm, wydziela on automatycznie kwas solny. Pod wpływem tego kwasu, pepsynogen obecny w soku żołądkowym zostaje przekształcony do pepsyny, która powoduje rozpad białka na proteiny, a następnie na aminokwasy.
Aminokwasy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, niektórych z nich nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć sam (aminokwasy egzogenne).
Aminokwasy takie np. walina, leucyna, izoleucyna pobudzają syntezę białek, zwiększają wydzielanie niektórych hormonów anabolicznych.
Tryptofan, również egzogenny jest niezbędny do powstania serotoniny.
Działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i gwarantuje dobry sen, a także zmniejsza nadpobudliwość i poprawia działanie mózgu.
Wpływa na odczucie sytości.
Metionina poprawia stan skóry, zapobiega łamliwości paznokci i wypadaniu włosów. Odgrywa ważną rolę w syntezie choliny i lecytyny (witaminy z grupy B), zapobiega stłuszczeniu wątroby i innym jej uszkodzeniom oraz wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.
Ponadto pełni ważną rolę w czynnościach nadnerczy, przede wszystkim w syntezie adrenaliny.

Dlatego poprawny rozkład białek do aminokwasów jest bardzo ważny
(nie mówiąc już o odpowiedniej podaży białka: mięso, jaja, ryby).
Jeśli białko będzie źle strawione- cząsteczka będzie duża i dostając się do naszego krwiobiegu -zamiast w postaci witaminy/aminokwasu - spowoduje szereg reakcji prowadzących do gorszego samopoczucia, a w konsekwencji do chorób.

Podnosi się poziom stresu (organizm w którym krążą duże cząsteczki białka jest postrzegany jako chory, zainfekowany)-kortyzolu, a co za tym idzie- poziom cukru we krwi.
Wiecznie podwyższony poziom cukru we krwi, prowadzi do insulinooporności, a następnie cukrzycy.
Krążące molekuły niestrawionej do końca cząsteczki białka powoduje zanieczyszczenie organizmu zmuszając m.in. wątrobę do ciągłej pracy.
Kolejnym problemem związanym z niskim poziomem kwasu solnego jest niedobór aminokwasów, prowadzący do słabych mięśni, umysłu, słabej pracy wielu narządów w naszym organizmie, jeszcze gorsze trawienie, słabe włosy, paznokcie, słaba regeneracja naskórka, słaba odporność i tak dalej...

Chroni także przed dostaniem się drobnoustrojów do naszego ustroju.
Jest barierą, ochroną przed infekcjami, chorobami z powodu zanieczyszczonego pokarmu.
A więc niski kwas solny to słaba ochrona przed drobnoustrojami, a co tym idzie- słaby układ odpornościowy.

Dlatego przy chorobie Hashimoto i Graves odpowiednia ilość kwasu solnego jest bardzo ważna, aby zredukować atak przeciwciał na tarczycę.


Kwas solny rozdrabnia przegryziony i przeżuty pokarm jeszcze bardziej, przygotowując go do dalszej drogi do jelit, gdzie zostają wchłonięte witaminy i minerały.
Jego niski poziom prowadzi do niedoborów witamin i minerałów
(np. B12, D3, żelaza, cynku; kwas solny jonizuje minerały zwiększając ich biodostępność, czyli przyswajalność)
a także to niskiej ilości aminokwasów (o czym wspomniałam wyżej) i neuroprzekaźników (przekazują sygnały nerwowe z komórki do komórki -ich ilość, jakość warunkuje np. nasz poziom koncentracji).
To tylko bardzo krótki 3 przykładowych aminokwasów.

Źle strawiony pokarm, zmieszany z kwasem solnym, cofa się do przełyku powodując pieczenie, popularnie znane jako zgaga. Niestety jest to objaw zbyt małej ilości kwasu solnego, a nie zbyt dużej ilości. Dlatego bardzo chętnie przepisywane przez lekarzy inhibitory pompy protonowej (leki IPP) jak polprazol nie są skuteczne na dłuższą metę- co prawda lek ten łagodzi objaw- uczucie zgagi mija, ale z czasem wydzielamy kwasu jeszcze mniej i trzeba dawkę podwyższać - przyczyna nie zostaje usunięta.

Aby usunąć przyczynę, należy przede wszystkim ustalić odpowiednią dawkę hormonu w wypadku niedoczynności tarczycy, a także zadbać o odpowiednie trawienie - wyrzucić przetworzoną żywność, gluten, w wielu przypadkach nabiał (ukryte nietolerancje pokarmowe), jeść odpowiednią ilość warzyw i owoców (zawierają enzymy konieczne do trawienia).
Tymczasowym rozwiązaniem jest suplementacja kwasem solnym (mi bardzo pomogła, pozbyłam się wszelkich objawów ze strony układu pokarmowego), lub w delikatniejszej wersji (u mnie okazała się za mało skuteczna - picie wody z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny przed posiłkiem, a także suplementacja probiotykami lub kiszonkami - żywnością fermentowaną - np. herbata z kombuchy.

O niskiej ilości kwasu solnego dowiedziałam się poprzez badanie chlorków- wyszedł niski poziom (kwas solny to inaczej chlorowodór), a także zauważyłam dużą poprawę, kiedy piłam przed każdym posiłkiem wodę z octem jabłkowym - oba pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych.

Test na wydzielanie kwasu solnego:
rano, na czczo wymieszaj 1/4 łyżeczki sody w 3/4 szklanki wody i wypij.
Czekaj i licz czas aż do beknięcia - jeśli pojawi się do 2-3 minut, jest ok, jeśli nie- wydzielasz kwasu za mało. Kwas solny reagując z sodą tworzy dwutlenek węgla, który powoduje beknięcie (NaHCO3 + HCl → NaCl + H2O + CO2↑ kwas + zasada -> sól + woda -reakcja zobojętniania).
Gdy jest go wystarczająco dużo reakcja zachodzi szybko - w ciągu 2-3 min CO2 wydostaje się przez usta :P
Najlepiej jest wykonać ten test 3-4 dni z rzędu dla pewności.


Inne przyczyny niskiego kwasu solnego:
-starzenie się - im człowiek starszy tym mniej wydziela kwasu solnego
-nietolerancje pokarmowe np. na gluten, kakao, kawę, laktozę
-bakteria H. Pylori

Jak naturalnie poprawić trawienie?
Takie proste rady, których sama nie potrafię wdrożyć w życie...
-jedz powoli, nigdy w pośpiechu, przy stole, na siedząco, wyprostowany
-nie pij przed (20 min przed) i po (3h) - rozcieńczasz kwas i enzymy
-przeżuwaj pokarm, dopóki nie będzie przypominać pierwotnej konsystencji
-stosuj herbatki ziołowe: mięta, koper włoski, rumianek, ziołowe toniki na trawienie, amol

http://www.alpacasquare.pl/2014/07/tarc ... solny.html

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY - Jak zakwasić żołądek?
 Post Napisane: 23 marca 2015, o 08:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Równowaga kwasowo – zasadowa kluczem do zdrowia i witalności

Odkwaszanie organizmu bez drakońskiej diety


Czy złe samopoczucie, stan ciągłego zmęczenia, rozdrażnienia są nieodłącznymi towarzyszami Twojego życia i nie skutkuje przyjmowanie tabletek?
Jednym z pierwszych działań, które podejmujemy, aby znaleźć tego przyczynę, jest zrobienie badań, zwykle jest to analiza krwi i moczu.
Wyniki badań są dobre, a samopoczucie ciągle pozostawia wiele do życzenia.

Taki stan oznacza, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu, czyli jeden z jego najważniejszych mechanizmów regulacyjnych.

Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia.
Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.



Po co to pH?


Zacznijmy od powtórki z chemii. Być może ten przedmiot traktowałeś w szkole "po macoszemu" – spojrzyj teraz na chemię nieco łaskawszym okiem.


Oznaczenie pH jest miarą kwasowości lub zasadowości roztworu.
Potencjał wodoru jest cechą określającą
Przykładowe wartości pH

Substancja pH

1 M kwas solny 0

Kwas akumulatorowy < 1,0

Kwas żołądkowy 1,5 – 2

Sok cytrynowy 2,4
Coca-cola 2,5
Ocet 2,9
Sok pomarańczowy 3,5
Piwo 4,5
Kawa 5,0
Herbata 5,5

Kwaśny deszcz < 5,6
Mleko 6,5
Chemicznie czysta woda 7

Ślina człowieka 6,5 – 7,4
Krew 7,1 – 7,4
Woda morska 8,0
Mydło 9,0 – 10,0
Woda amoniakalna 11,5
Wodorotlenek wapnia 12,5
1 M roztwór NaOH 14


czy w roztworze znajduje się nadmiar jonów wodorowych H+ (odczyn kwaśny), czy nadmiar jonów wodorotlenkowych OH- (odczyn zasadowy),
czy też są one w równowadze (odczyn obojętny).
Wodne roztwory kwasów wykazują odczyn kwaśny, a wodne roztwory wodorotlenków (zasady) – odczyn zasadowy.


Liczbę jonów wodorowych w roztworze określa się za pomocą tzw. skali pH.
Tak jak temperatura ciała człowieka musi być utrzymywana przez właściwie funkcjonujący organizm na poziomie 36,6 C, tak samo krew musi utrzymywać poziom pH, czyli zakwaszenia w wąskim zakresie.



Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.



Równowaga kwasowo-zasadowa – to stan, w którym zachowana jest proporcja kationów i anionów w płynach ustrojowych, która warunkuje odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych organizmu.
Odchylenia w pH krwi może prowadzić do choroby, a większe nawet do śmierci.


Tabela źródło: Wikipedia.org

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi).
Okazuje się, że większość osób ma obniżony poziom pH (zakwaszenie).

Sprzyjają temu błędy żywieniowe, nałogi czy nadmiar codziennego stresu.


Żywność kwasotwórcza



Jeżeli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą:

mięso, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii.
Powoduje to zakwaszenie krwi, co z kolei sprzyja rozwojowi chorób.

Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu, zwłaszcza w wyniku ciągłego stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.


Długotrwałe zakwaszenie (acidosa, kwasica, zaburzenie homeostazy) organizmu sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca, zmiany nowotworowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga i wiele innych. Może być przyczyną wielu dolegliwości, np: przewlekłego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Nadmiar substancji kwasotwórczych powoduje starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle, opuchlizny - organizm zatrzymuje nadmiar płynów w celu zmniejszenia stężenia kwasów oraz by zapobiec uszkodzeniom organizmu.



Komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy w prawidłowym środowisku giną. Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.



Najczęściej występujące objawy zakwaszenia organizmu



– ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica przewodu pokarmowego, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego;

- Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm;

- wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą;

- nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca;

- osłabienie układu odpornościowego;

- opuchlizny – zatrzymanie płynów w organizmie, by zmniejszyć stężenie nadmiaru kwasów, rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom.




Komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, a zdrowe komórki w nim giną.




Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze, czyli obniżające pH krwi oraz alkalizujące (podwyższające pH – odkwaszające).



Produkty wysoko-kwasotwórcze (obniżające pH krwi):


mięso, wędliny, cukier i jego przetwory, biała mąka pszenna, kawa, czarna herbata.



Produkty średnio-kwasotwórcze:


ryby, jajka, chleb żytni, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, piwo.



Produkty słabo-kwasotwórcze:


twaróg, orkisz i pełnoziarniste przetwory, kasza gryczana, otręby, makaron sojowy.



Produkty neutralne:


masło świeże, jogurt naturalny, olej roślinny.



Produkty słabo-zasadotwórcze:
zielona herbata, maślanka, kalafior, cebula, jabłka, gruszki, śliwki, kalafior.



Produkty średnio-zasadotwórcze:


warzywa-buraki brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor, owoce: banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryna, malina, truskawki, dojrzały winogron.



Pokarmy wysoko-zasadotwórcze (podwyższające pH krwi):


warzywa – bakłażan, cukinia, szpinak, czarna rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru, owoc kiwi, arbuz.



Uwaga!



Cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku – staraj się go unikać.

Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku.
Wskazane jest min. 1-2 godzin po posiłku spożywanie wody mineralnej niegazowanej z dodatkiem soku z cytryny – świetnie gasi pragnienie oraz odkwasza organizm
(na 1-2 litr wody – 1-2 cytryny).



Według wskazań dietetyków powinniśmy jeść ok. 80 % produktów zasadotwórczych i 20 % produktów kwasotwórczych.
Okazuje się, że niestety jemy odwrotnie 20 % produktów zasadotwórczych i 80 % produktów kwasotwórczych.
Efektem jest obniżenie poziomu pH, czyli zakwaszenie organizmu, co sprzyja dolegliwościom, a nawet prowadzi do wielu chorób.



Jakie jest rozwiązanie?


Zmień sposób odżywiania, zacznij jeść więcej pokarmów wysoko-zasadotwórczych, zwłaszcza surowych warzyw warzyw.
Mniej produktów wysoko-kwasotwórczych: mięsa, białej mąki, kawy.
Pić wodę jonizowaną z Aquariona lub mineralną, źródlaną niegazowaną z sokiem z cytryny (odkwasza).
Aby zachować zdrowie i pozbyć się dolegliwości, należy odżywiać się w dużej mierze produktami zasadotwórczymi i ograniczać kwasotwórcze.
Odżywiaj się według zasady: "im prościej tym lepiej – im bardziej naturalnie tym zdrowiej".



Zastosuj odkwaszające Twój organizm suplementy Calivita:Strong Bones
(wapń i magnez w łatwo przyswajalnej postaci), Strong Bones Plus (wapń, magnez, witamina D- 3, sód), Nopalin (błonnik z kaktusa opuncjowego).
Pamiętaj, że stres szczególnie przewlekły jest bardzo niebezpieczny. Nie unikniesz stresu, ale możesz walczyć z jego skutkami.
Zastosuj produkt z oferty CaliVita - Stress Management B-Compl. oraz Rhodiolin.
To Twoja tarcza obronna przed skutkami stresu.
Oczyść organizm z zastosowaniem Liquid Chlorophyll oraz Green Care – lucerna, AC Zymes lub Probio Balance i Pure Yucca, Spirulina Chlorella Plus- algi .



Odkwaszenie organizmu oznacza poprawę samopoczucia i pozbycie się uciążliwych schorzeń i dolegliwości. Dodatkowym, pozytywnym efektem "ubocznym" jest utrata wagi, a więc lepszy wygląd, ogólna psychofizyczna odnowa organizmu.

http://www.vitanatural.pl/rownowaga-kwa ... kiej-diety

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY - Jak zakwasić żołądek?
 Post Napisane: 23 marca 2015, o 08:29 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
......SKALA pH WIKIPEDIA

kliknij na obrazek dla powiększenia
Załącznik:
Skala pH – Wikipedia, wolna encyklopedia - Mozilla Firefox 2015-03-23 092519.bmp.jpg


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: BETAINA HCL
 Post Napisane: 24 marca 2015, o 11:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Czym właściwie jest?

Betaina tak samo jak arginina i glikcojamina jest prekursorem kreatyny, tzn. substancją stymulującą powstawanie endogennej kreatyny w organizmie.
Jednorazowa porcja 2000 mg jest dawką wystarczającą na maksymalny wzrost produkcji endogennej kreatyny, która jest o wiele lepiej metabolizowana i wykorzystywana przez nasz organizm niż jej substytuty dawkowane z zewnątrz.



Pożyteczny aminokwas


Związki posiadające niestabilną grupę metylową, chętnie uwalnianą po wniknięciu danego związku do organizmu, naukowcy nazywają w swoim żargonie – dawcami metylu. Obok wspominanej wcześniej metioniny, efektywnym dawcą metylu jest jeszcze jeden pożyteczny aminokwas – betaina.
Okazuje się bowiem, że reakcje metylacji tworzą integralne elementy procesu anabolizmu białek, bez których proces ten nie może przebiegać.
Natomiast nasilenie metylacji, poprzez wprowadzenie do organizmu dodatkowej porcji dawcy metylu (np. betainy), może teoretycznie zintensyfikować proces syntezy białek, czyli wywołać efekt anaboliczny.
A jak wiemy im większa produkcja białek kurczliwych włókienek mięśniowych – tym większe i silniejsze muskuły.

Z tego też powodu – w niektórych suplementach sportowych znajdujemy od pewnego czasu dodatek betainy.



Dodatek do suplementów


Naukowcy udowodnili, że suplementacja betainy podnosi poziom siły sportowców, mierzony w trzech bojach: wyciskaniu, przysiadzie i wyskoku.
Proporcjonalnie większy wzrost siły dotyczył mniejszych grup mięśniowych - górnych partii ciała.
Specjaliści uważają, że betaina włącza się tutaj aktywnie w proces anabolizmu białek. Kiedy potraktujemy mięśnie wysiłkiem siłowym to uaktywnione zostają różne czynniki wzrostowe i hormony anaboliczne.
Te oddziałują na tzw. czynniki transkrypcyjne, pobudzające geny.
Geny zaczynają wytwarzać tzw. kompleksy inicjacyjne, które wiążą pojedyncze aminokwasy w złożone cząsteczki białek.
Jednym z mechanizmów aktywujących kompleksy inicjacyjne jest metylacja.
Wiadomo, że metylacja bierze udział w procesie aktywacji genów przez czynniki transkrypcyjne.
Naukowcy zwracają uwagę na fakt, że metylacja blokuje enzymy kataboliczne, niszczące białka mięśniowe, więc dawcy metylu mogą przyczyniać się do ochrony już istniejących białek, a tym dodatkowym sposobem – do rozwoju większej masy i siły mięśniowej.

Uzyskane wyniki potwierdzają wyjątkową rolę metylacji w procesie syntezy białek i wskazują na dawców metylu jako na cenną grupę bezpiecznych środków anabolicznych, skutecznych w praktyce wspomagania suplementacyjnego w sporcie.
http://www.muscleinfo.pl/betaina.a729
____
ludzie cierpią bo nie wiedzą do kogo sie zwrócic chorują bo brakuje im podstawowej wiedzy.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY - Jak zakwasić żołądek? - BETAINA HCL
 Post Napisane: 24 marca 2015, o 12:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Znaczenie kwasu solnego

Zapomnij o zwodniczych reklamach - potrzebujesz kwasu a nie leków zobojętniających!
Entuzjaści zdrowia powtarzają to od dziesięcioleci: „Jesteś tym, co jesz".

Problemem w tym, że się mylą!
Nie jesteśmy tym, co jemy, ale tym, co przyswajamy
.
Nawet najlepsza na Ziemi dieta nie będzie w stanie zapewnić nam zdrowia, jeśli będzie brakowało nam ważnego składnika: kwasu żołądkowego.
Tak jest - kwasu.
W tym przypadku jest to kwas solny.


Nie możemy wchłaniać istotnych dla zdrowia substancji odżywczych, jeśli ta istotna część układu pokarmowego jest niszczona przez leki zobojętniające lub jeśli urodziliśmy się ze skłonnością do nie¬doboru kwasu solnego w soku żołądkowym, bądź jeśli nasz żołądek został uszkodzony przez śmieciowe pokarmy, alkohol, tytoń, stres i narkotyki.

Propaganda firm farmaceutycznych wmawia nam, że
„nadmiar kwasu" musi być zneutralizowany.

To jest bezczelne, wyrachowane kłamstwo!
Kłamstwo wycenione na siedem miliardów amerykańskich dolarów, jest to bowiem kwota, jaką firmy farmaceutyczne zarabiają co roku, sprzedając swoje mocno szkodliwe leki zobojętniające sok żołądkowy i środki zobojętniające kwas.

Ich zyski rosną z roku na rok - problemów z górną częścią układu pokarmowego
przybywa i leki na żołądek stanowią największą pulę leków sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych.
W profesjonalnym magazynie Orthopedic Surgeon {Chirurg ortopeda) czytamy:

„Leki zobojętniające sok żołądkowy, które tak wiele osób często przyjmuje, są tak niebezpieczne, że zostałyby wycofane z rynku, gdyby kartele farmaceutyczne nie były tak silne.
Od dziesięcioleci wiadomo, że za każdym razem, kiedy są przyjmowane, pozbawiają kości od 130 do 300 mg wapnia.
Zawierają aluminium, i przyczyniają się do choroby Alzheimera".


Natura nie wprowadziła kwasu do naszych żołądków po to, by firmy farmaceutyczne mogły zarabiać miliardy, ograniczając jego działanie.
Natura miała dobry powód umieszczając go tam - jest on absolutnie niezbędny dla zdrowia.
Nasz kwas żołądkowy jest tak silny, że może w ciągu godziny zredukować najtwardszy stek do mięsnej zupy.
Proszę wyobrazić sobie, co dzieje się z nim, gdy trafi do żołądka z niedoborem kwasu solnego w soku żołądkowym: niestrawność, złe wchłanianie pokarmu, a czasem nieprzyjemne objawy, takie jak wzdęcia, pieczenie, gazy i od¬bijanie - wszystko to nie dlatego, że kwasu jest za dużo, ale że za mało.

Ponieważ istnieje niewiele objawów ostrzegawczych, zespół złego wchłaniania może narastać przez wiele lat, co prowadzi do powolnego zagłodzenia.
W rezultacie kości rozpadają się, pojawiają się choroby zwyrodnieniowe, ostre i przewlekłe zakażenia wywoływane przez bakterie, które są łatwo zabijane przez normalny kwas żołądkowy, oraz nowotwory.

Tak, nawet rak, i jest to logiczne, kiedy się nad tym zastanowi.
Kiedy żołądek ma normalny poziom kwasu, jest w stanie przeciwstawić się inwazji mikroorganizmów i zneutralizować niebezpieczne dodatki do żywności, ale jeśli żołądkowi brakuje tego podstawowego elementu, dodatki mogą doprowadzić do wytworzenia rakotwórczych nitrozoamin.



Niedobór kwasu solnego w soku żołądkowym


Moje pierwsze spotkanie z kwasem żołądkowym udzieliło mi lekcji, której nigdy nie zapomnę.
W latach 1960.
mieszkałam w Europie i po sześciu miesiącach nierozsądnego obżerania się makaronem we Włoszech poczułam się wyczerpana.
Lekarz, do którego udałam się po poradę, nie miał pojęcia, co robić, więc pojechałam do Londynu i tam zaniemogłam.
Znajomi zabrali mnie do lekarza, który zbadał mój puls i powiedział mi, że jest niebezpiecznie niski.
Potem zapytał mnie
0 moich krewnych i wtedy zdałam sobie sprawę, że jestem w poważnych tara¬patach. Przeprowadzono badania i postawiono diagnozę: złośliwa anemia. Przez dwa miesiące musiałam przyjmować witaminę B-kompleks, żelazo w zastrzykach
1 jeść dużo czerwonego mięsa, jednak, jak się okazało, bez żadnej poprawy.

Przypuszczalnie bojąc się, że umrę na skutek jego bezradności, mój lekarz zawiózł mnie do specjalisty przy ulicy Harley.
(Byłam zbyt osłabiona, aby dostać się tam o własnych siłach - czy dzisiaj jakiś lekarz zdobyłby się na coś takiego?)
Pierwsze pytanie, jakie zadał mi ów specjalista - lekarz starej szkoły - brzmiało:
„Czy próbowała pani kwasu solnego?"

.

Nie miałam klasycznych objawów niedoboru kwasu solnego w soku żołądkowym, choć pamiętam, że pytałam mojego lekarza, kiedy miałam 16 lat, dlaczego moje paznokcie pękają, dlaczego mocno mrużę oczy w słońcu i czemu cierpię na nocną ślepotę.


Wiedziałby dlaczego, gdyby zadał sobie trud zapoznania się z podręcznikiem z zakresu podstawowej opieki lekarskiej.
Zamiast tego zasugerował mi jedynie, że muszę nauczyć się z tym żyć.

Te i inne trapiące mnie problemy zdrowotne były wyraźnymi oznakami, że potrzebuję dodatkowego kwasu.

Gdyby ten człowiek posiadał elementarną wiedzę medyczną, mógłby zaoszczędzić mi wielu lat borykania się z problemami, które omal nie doprowadziły do mojej śmierci.
Prawie wszyscy lekarze popełniają dziś ten sam błąd.


Specjalista z ulicy Harley z miejsca zrozumiał, o co chodzi.
Przepisał silną formę kropli kwasu solnego.
Krople należało rozcieńczać i sączyć przez szklaną słomkę w celu uniknięcia uszkodzenia szkliwa.
Eliksir musiał być pity przed każdym posiłkiem.
Po dwóch tygodniach odzyskałam siły i od tego momentu aż do dziś przyjmuję kwas solny, tyle że obecnie w kapsułkach.


W roku 1970 postępowy zaprzyjaźniony lekarz z Los Angeles powiedział mi, że
kwas solny w żołądku jest tak cenny, że każdy lek zobojętniający go powinien być prawnie zakazany.

Powiedział mi również coś, co okazało się wyjątkowo przydatne ludziom, którym doradzałam w ciągu wielu lat, jako że lekarze w tamtych czasach często nie przepisywali kwasu solnego bez uprzedniego włożenia do żołądka rurki przez nos w celu sprawdzenia w nim jego poziomu.

Kiedy przeraziłam się tym, roześmiał się i powiedział, że ta procedura nie jest konieczna i że najprostszym sposobem na określenie, czy uzupełnienie kwasu jest potrzebne, jest przyjęcie tabletki z posiłkiem.

Jeśli nie potrzebuje się kwasu solnego, dojdzie do nieznacznego pieczenia w żołądku, które łatwo zneutralizować pijąc dużą ilość wody.


Obecnie istnieją inne testy.
Jedną z opcji jest analiza mineralna włosów, w ramach której dokonuje się pomiaru makroelementów i pierwiastków śladowych.
Jeżeli ilości pięciu lub więcej soli mineralnych są niewystarczające, zwłaszcza tych, o których wiadomo, że są słabo wchłaniane w stanach niskiej kwasowości
(np. wapń, cynk i żelazo), wówczas najprawdopodobniejszą przyczyną jest niedobór kwasu solnego w soku żołądkowym.
Kolejny test to analiza chemiczna stolca pod kątem nie strawionych białek.
Dobrze wyszkolony irydolog również potrafi rozpoznać niedobór kwasu żołądkowego.


Należy pamiętać, że pH służy do oceny kwasowości lub zasadowości danego środowiska
(w tym przypadku naszego żołądka).
Skala zaczyna się od zera i kończy na 14.
Odczyn pH wynoszący 7 oznacza odczyn neutralny,
poniżej 7 mamy do czynienia z kwasami
a powyżej z zasadami.
Przy normalnym poziomie kwasu w żołądku odczyn pH wynosi od 2 do 3.



Niektórzy lekarze zalecają kapsułkę Heidelberga.
Jest to mały czujnik pH z nadajnikiem wielkości dużej kapsułki witaminowej, który jest uwiązany do długiej nici i połykany.
Nić służy do usuwania go z żołądka zaraz po przekazaniu wyniku pomiaru drogą radiową do odbiornika.
Ta metoda jest kosztowna i nieprzyjemna, poza tym nie uwzględnia godzinnych zmian pH w żołądku.
Jednakże „Wielka Medycyna" i „Wielka Far¬ma" (farmacja) kocha ją, bo jest to
„naukowa" i opłacalna procedura.

Oprócz tego jest jeszcze metoda „spróbuj i jeśli nie padniesz, to znaczy, że jest ci to potrzebne".

Jest szybka i tania, a wynik natychmiastowy.

Nie jest jednak naukowa, chociaż, jak już wspomniałam, zaprzyjaźniony lekarz powiedział mi, że jest dokładna i bezpieczna.

Tego testu nie powinien robić ktoś, kto cierpi na wrzód żołądka lub korzysta z jakichkolwiek leków przeciwzapalnych, takich jak na przykład aspiryna, ibuprofen (np. Advil, Motrin), kortykosteroidy (np. prednizon), Indocin, Butazolidin i wiele innych NSAID-ów (nonsteroidal anti-inflam¬matory drug - niesteroidowy lek przeciwzapalny).


Mądrzy ludzie i tak unikają NSAID-ów,
zważywszy na to, co na swojej stronie internetowej
http://www.mercola.com
podaje dr Jo¬seph Mercola: „w roku 1993 ze 140000 przypadków hospitalizacji z powodu choroby zwyrodnieniowej bezpośrednią przyczyną 25000 zgonów było przyjmowanie dużych dawek lub długotrwałe stosowanie NSAID-ów".

Jeśli pacjent przyjmuje jakieś leki, przed rozpoczęciem eksperymentów z kwasem solnym powinien skontaktować się z lekarzem, albowiem lekarze przepisują wiele niebezpiecznych leków, które są usilnie reklamowane.

Co chwilę pojawiają się nowe, w związku z czym mogłam pominąć jakieś z tych, które kolidują z kwasem solnym.
Proszę pamiętać, że wszelkie leki przeciwzapalne mogą powodować krwawienie i wrzody żołądka.
Łącząc je z kwasem solnym zwiększa się to ryzyko.


Ludzie na kortyzonie, przyjmujący nawet niewielkie dawki (fizjologiczne), muszą podchodzić do kwasu solnego ostrożnie, korzystając z pomocy profesjonalnego doradztwa. Jeśli uzupełnianie jest konieczne, bezpieczniej jest przyjąć kwas solny w dużym odstępie czasu od kortyzonu.

Przez wszystkie lata, w czasie których zajmowałam się naturalnymi metodami przywracania i dbania o zdrowie, nie natknęłam się na nikogo, kto by nie skorzystał z przyjmowania dodatkowego kwasu solnego.

Jego niedobór może być spowodowany przez wiele czynników:
długotrwały stres, w jakim większość z nas żyje, śmieciowa żywność, antybiotyki, aktywne lub bierne palenie, duże spożycie ziarna, wegetarianizm, wiek, silnie alkaliczna dieta itp. większość ludzi jest jednak nieświadoma roli kwasu żołądkowego
, z wyjątkiem sytuacji, w których mają okazję oglądać reklamy telewizyjne straszące sponsorowanymi przez Wielką Farmę ostrzeżeniami przed „nadmiarem kwasu".

Monitorowanie dozowania kwasu solnego może być trudne.
Wyniki są oczywiście dobrym przewodnikiem.
Jeśli wzdęcia, gazy itp. stanowiły problem, to po przyjmowaniu kwasu solnego powinny szybko stać się rzadsze lub ustać.

Jeśli mamy podłużne linie na bladych, miękkich paznokciach, to w miarę suplementami powinny one powoli zaniknąć - paznokcie powinny się wzmocnić i stać różowe.
Martwe włosy i problemy skórne również powinny ulec poprawie po pewnym czasie, podobnie jak ogólne samopoczucie.


W przypadku długotrwałego niedoboru kwasu żołądkowego odzyskanie zdrowia nie może ograniczyć się do przyjęcia kilku pigułek.
Konieczny jest tu oświecony naturopata, który musi przeprowadzić detektywistyczne dochodzenie: powinien zamówić analizę mineralną włosów, która jest nie zwykle przydatna. Nasz poziom żelaza może być poważnie uszczuplony, co prowadzi do wyczerpania.
Ważne jest też sprawdzenie, czy nasz dentysta nie zatruwa nas rtęcią.

Czy nasze witaminy z grupy B oraz/lub enzymy są wyczerpane?
Gdy znamy już prawdę, wówczas możemy podjąć właściwe działania mające na celu usunięcie tych niedoborów.

Przez dziesięciolecia czułam, że mój głos jest głosem wołającego na puszczy.
Tymczasem dwóch wybitnych amerykańskich lekarzy, dr Jonathan V. Wright i dr Lane Lenard, napisali znakomitą książkę Why Stomach Acid Is Good For You

(Dlaczego kwas żołądkowy jest dla nas korzystny)
(M. Evans & Co., 2001), która powinna znaleźć się na biurku każdego lekarza, który dba o dobro swoich pacjentów.
Gorąco polecam ją wszystkim tym, którzy sądzą, że mogą mieć „kwasową niestrawność" i zażywają leki w celu uwolnienia się od niej.


Książka zawiera dokładny opis tego, co należy zrobić, aby uzdrowić swój żołądek z uszkodzeń, które spowodowały te okropne leki.
Kiedy już wyzdrowiejemy, będziemy mogli przyjmować potrzebny mam kwas solny w celu umożliwienia naszemu organizmowi wchłaniania składników odżywczych, których rozpaczliwie potrzebujemy.


Lek w postaci octu z jabłek


Wielu ludzi rodzi się z niskim poziomem kwasu żołądkowego albo nabywa tę dolegliwość we wczesnym dzieciństwie.
Oczywiście, w idealnym świecie dzieci będą miały obfite dostawy kwasu solnego.
Póki co przeciętne wózki w supermarkecie są nafaszerowane przerażającą ilością śmieci, niebezpiecznych produktów sojowych i najgorszego rodzaju olejów.

Nic dziwnego, że nasze dzieci mają złe wchłanianie z powodu niedoboru kwasu żołądkowego i cierpią na inne choroby wywołane przez bardzo niezdrową śmieciową dietę, którą ich biedne organizmy mają metabolizować!

Nic dziwnego, że mają cukrzycę, astmę, wszelkiego rodzaju nawrotowe zakażenia, niedokrwistość, pasożyty, celiakię i skórę w okropnym stanie. Dr Wright i Lenard wyjaśniają w swojej książce, jak przychodzące do ich Kliniki Tahoma w Kent w stanie Waszyngton dzieci uwalniają się od tych nieszczęść za sprawą zmiany diety i uzupełniania niedoboru ich kwasu solnego.

Zrozpaczona matka powiedziała mi, że jej czteroletni syn od urodzenia cierpi na biegunki, że nigdy nie miał normalnego wypróżnienia.
Lekarze, którzy go badali, przepisywali mu leki, które okazywały się bezużyteczne.
W końcu polecono jej wizytę u specjalisty, który miał wprowadzić do odbytu dziecka odpowiedni aparat.
Po tym badaniu miano przeprowadzić operację - zapewne bolesną, szkodliwą i niepotrzebną.
Kiedy zapytałam o jego inne objawy, matka powiedziała mi, że jest anemiczny i ma Giardię1.

W tym momencie wiedziałam już, na czym polega problem: brak kwasu solnego.
Trudno pojąć, jak lekarze mogli nie zauważyć tego, co powinien wiedzieć każdy student pierwszego roku medycyny!

Pierwszym podejrzanym w przypadku stwierdzenia anemii powinien być poziom kwasu żołądkowego, zaś pierwszą rzeczą, której należy szukać, gdy zachodzi podejrzenie występowania pasożytów, jest, oczywiście, kwas solny.


Ponieważ nie jestem lekarzem i nie wolno mi przepisywać leków, zasugerowałam staroświeckie i bezpieczne lekarstwo: łyżkę octu jabłkowego na szklankę wody pitą pół godziny przed posiłkami.

No i udało się, chłopiec po raz pierwszy w swoim życiu jest już normalny.

.
Gdyby nie mała porcja jabłkowego octu, to bezbronne dziecko mogłoby zostać nieodwracalnie uszkodzone przez zbędne procedury medyczne.
Gdy matka powiedziała lekarzowi, że jej syn czuje się teraz dobrze za sprawą tego środka, arogancko od¬rzekł: „Och, proszę się nie ośmieszać! "


Ostrzeżenie: nie należy dawać dzieciom kapsułek z kwasem solnym, gdyż mogą one uwięznąć im w gardle, lub takim, które są za małe, aby można byłoby im wyjaśnić, dla¬czego ich brzuch nagrzewa się od nich.

W innym przypadku pewien górnik z Zachodniej Australii zadzwonił do mnie, aby podziękować mi za ten środek, o którym przeczytał w piątym wydaniu mojej książki.
Powiedział, że przez 20 lat dokuczały mu chorobowe objawy po jedzeniu, czemu nie potrafił zaradzić żaden lekarz.
Ostatni z nich powiedział mu, że powinien się cieszyć, że jeszcze żyje!


Ponieważ przebywał w australijskim buszu, nie mógł udać się do apteki.
W rezultacie spróbował octu i po raz pierwszy od 20 lat jego objawy zniknęły!


Są to zwyczajne historie i pomoc, jaką mogę zaoferować ludziom, nie wynika z tego, że jestem geniuszem, ale z tego, że lekarzom przekazuje się wiedzę o farmaceutykach, a nie o przyrodzie i zdrowym rozsądku.

Jak już wspomniałam, kiedy suplementacja kwasem solnym nie jest możliwa, łyżka octu jabłkowego rozpuszczonego w szklance wody pita 30 minut przed posiłkami często uwalnia od niektórych lub nawet wszystkich objawów.

Jak piszą doktorzy Wright i Lenard: „W niektórych kulturach zaleca się leczenie dolegliwości żołądkowych sokiem z cytryny lub octem.
Ale nie jest to idealny sposób.

Chociaż objawy mogą częściowo ustąpić, rzeczywiste trawienie składników odżywczych i ich przyswajanie nie poprawiają się w takim stopniu jak przy przyjmowaniu kwasu solnego".

Spróbowanie octu na początek jest doskonałym sposobem na ocenienie, czy należy wziąć kwas solny.
Bądźmy ostrożni z sokiem z cytryny, ponieważ może on doprowadzić do erozji szkliwa zębów.
Ponadto sok z cytryny oraz ocet mogą przyczynić się do rozwoju Candidy albicans (grzybicy).
Doktorzy Wright i Lenard zalecają rozpoczęcie od jednej kapsułki betainy kwasu solnego przyjmowanej tuż po rozpoczęciu jedzenia.

Jeśli nie wstąpią żadne problemy, należy zwiększyć dawkę do dwóch kapsułek na początku posiłku.
Następnie, pod warunkiem braku pieczenia w żołądku, po kilku dniach ponownie zwiększa się dawkę, przyjmując dodatkowe kapsułki podczas spożywania posiłku.


Ilość kwasu solnego w kapsułkach różni się w zależności od kraju.
W celu znalezienia właściwej dawki konieczne jest racjonalne eksperymentowanie.

Jeśli na przykład pięć kapsułek powoduje uczucie ocieplenia, należy wrócić do czterech kapsułek z każdym posiłkiem tej samej wielkości.
Ostatecznie, po tym jak brzuch „naprawi się", potrzeba będzie mniej kapsułek.


Odkryliśmy, że większość ludzi poprzestaje w końcu na jednej lub dwóch kapsułkach przyjmowanych wraz z każdym istotnym posiłkiem.
Ci, którzy cierpią na zakażenie układu moczowego, muszą pamiętać, że przedawkowanie kwasu solnego może podrażnić pęcherz.


Zagrożenia powodowane przez leki zobojętniające kwas


Czy którykolwiek kardiolog ostrzegał was, tak jak podają doktorzy Wright i Lenard, że „niewystarczająca produkcja kwasu solnego i pepsyny w żołądku wiąże się z utwardzeniem tętnic, wysokim poziomem cholesterolu, wysokim poziomem trójglicerydów, nadciśnieniem, a nawet otyłością, która może oznaczać kłopoty sercowe?"

Prawdopodobnie nie.
On i jego koledzy są zbyt zajęci rozdawaniem recept na statyny i skierowań na wykonywanie przepływów omijających (bypassów), żeby myśleć o tych prostych, nieinwazyjnych i tanich środkach.

A co na to nasz internista?
Czy wspomniał, że świat zachodni jest bliski epidemii pasożytów, która wynika w dużej mierze z zażywania leków zobojętniających kwas?



Jeśli nie, to powinien dokształcić się, biorąc pod uwagę spostrzeżenia doktorów
Wrighta i Lenarda, którzy piszą w swojej znakomitej książce, żeu] niedobór kwasu żołądkowego [czyni z nas ofiary[/u] „salmonelli, cholery, czerwonki, tyfusu i gruźlicy, nie wspominając o ogrodowej odmianie zgagi, biegunce, zaparciach, wzdęciach i pasożytach".

Mieszkałam przez trzy lata na Haiti, gdzie ludzie są nękani przez pasożyty
i gdzie „leki", które nie działają, były częstym tematem rozmów przy kolacji.

Nie wiedziałam wtedy, że kwas solny, który przywiozłam ze sobą i przyjmowałem z nabożeństwem, był jedyną rzeczą, która pozwoliła mi uniknąć tego przykrego losu.
Później, kiedy mieszkałam w Afryce, Indiach i na Sri Lance, byłam w stanie rozpowszechniać swoją wiedzę i pomóc wielu chorym.

Kolejna wiadomość z książki Why Stomach Acid Is Good For You brzmi: „...nie ma wątpliwości, że zobojętnienie kwasu promuje przerost bakterii a nadmierny wzrost bakterii wytwarzanie rakotwórczych związków nitrozoaminy.

Nie ma też wątpliwości, że leki zobojętniające kwas zwiększają postęp i ostrość zanikowego zapalenia żołądka u osób zakażonych H. pylon2 i że zanikowe zapalenie żołądka jest głównym czynnikiem ryzyka raka żołądka".

To rak.
Co z tymi, którzy mówią: „Tak, ale mam refluks i/lub GERD i muszę przyjmować środki zobojętniające kwas?"
Odpowiadam na to: „To błąd!"

Chociaż środki zobojętniające kwas mogą zmniejszyć objawy, są jak dolewanie benzyny do ognia i ostatecznie prowadzą do poważnych schorzeń.

Refluks (w przypadku którego kwas wraca do przełyku) i/lub bardziej poważne zaburzenie żołądkowo-przełykowe (lub przełyku) w postaci choroby refluksowej (GORD lub GERD) nie są spowodowane przez nadmiar kwasu, ale przez jego niedobór.

Jeśli ktoś ma GORD/GERD, nie po¬winien nazywać go „niestrawnością kwasową".
Lepiej nazywać to „niestrawnością z braku kwasu".


Oto, jak to działa.

Jeśli podczas jedzenia poziom kwasu solnego jest niski, nasz żołądek przetrzymuje żywność dłużej i obecny w nim cały kwas solny miesza się z żywnością.
Żołądek podjeżdża nam do gardła i ponieważ nie ma wystarczającej ilości kwasu, zamiast przemieścić jego zawartość do jelita cienkiego zwraca część pokarmu do przełyku.
Następnie,
nie chronione przed kwasem taką samą barierą w postaci błony śluzowej jak żołądek gardło zaczyna piec.
Stąd termin „zgaga".

Jeśli potraktujemy to pieczenie środkiem zobojętniającym kwas, pieczenie ustanie, ale problem pozostanie i w ostatecznej konsekwencji staniemy się kandydatem do operacji.

Aby uniknąć tego losu, należy podać żołądkowi to, czego rozpaczliwie potrzebuje: kwas solny z pepsyną
oraz Lactobacillus acidophilus (gatunek bakterii z rodzaju Lactobacillus) i enzymy trawienne.
Zanim to jednak zrobimy, zapoznajmy się wcześniej z przeciwwskazaniami (np. nie należy przyjmować go, jeśli cierpimy na chorobę wrzodową lub przyjmujemy NSAID-y).

Należy poważnie zastanowić się nad ograniczeniem spożycia cukru i zbóż, które są prawdopodobnie pierwotną przyczyną problemu.
Jeżeli lekarz przepisał nam jeden z inhibitorów pompy protonowej lub blokery H2, takie jak Prilosec, Prevacid, Zan-tac, Pepcid i Tagamet, to prawdopodobnie nie zabiją nas one od razu.
Proszę jednak pamiętać, że Propulsid powodował to, co ostatecznie zmusiło władze do wycofania go z rynku.

Jeżeli lekarz zdecydował się na opcję zobojętniania kwasu, zamiast powiedzieć pacjentowi, jak leczyć żołądek w naturalny sposób
, wówczas pacjent powinien znaleźć lekarza, który nie został całkowicie indoktrynowany przez Wielką Farmę.


Taki lekarz powinien ostrzec pacjenta, że są to jedne z najbardziej zabójczych leków.
Na przykład Prilosec praktycznie eliminuje kwas w żołądku na całą dobę.

To oznacza, że konieczna asymilacja nie odbywa się i pacjent powoli umiera z głodu.


Jeśli poinformowano go o konieczności operacji w przypadku tego łatwego do skorygowania stanu,
należy rozważyć to, co powiedział dr Joseph Mercola i w numerze z grudnia 2002 roku zamieścił magazyn Men's Journal:
„Chirurgiczne rozwiązanie nie powinno mieć miejsca w radzeniu sobie z tym czysto fizjologicznym problemem.

Przyszłe pokolenia będą zdziwione tym, jak głupio nasz obecny system medyczny starał się leczyć przy pomocy operacji problem, który jest głównie biochemicznej natury".

W Centrum Zdrowia Hipokratesa (Hippocrates Health Centre) zaobserwowaliśmy wręcz niezwykłe przypadki uwolnienia się od tego schorzenia za sprawą samej tylko diety oczyszczającej organizm.

Nie ma wątpliwości, że to schorzenie powoduje zła dieta, a to oznacza, że jest dobra dieta, która potrafi je wyleczyć.
Ta oczywista prawda nie dotarła jeszcze do gabinetów przeciętnych lekarzy.
Aby osobiście złagodzić ten stan, należy przede wszystkim przestać zatruwać organizm byle jakim pokarmem, unikać cukru, wyeliminować wszystkie ziarna aż do czasu całkowitego wyleczenia, a być może nawet na stałe, przyjmować Lactobacillus acidophilus i enzymy trawienne, pozyskiwać witaminę D poprzez wystawianie się na działanie Słońca, a także z pożywienia lub suplementów, oraz pić dużo czystej wody.
Gdy żołądek zostanie uzdrowiony, można przystąpić do przyjmowania kwasu solnego w opisany wcześniej sposób.
Należy jednak pamiętać, że autodiagnozowanie jest nierozsądne.
W przypadku wątpliwości należy zajrzeć do książki doktorów Wrighta i Lenarda Why Stomach Acid Is Good For You.
To wspaniały poradnik pokazujący drogę do wyzdrowienia.

Dla tych, którzy zastanawiają się, jak to możliwe, że lekarze nie wiedzą o tym prostym remedium, proszę wziąć pod uwagę, że Wielka Farma:

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY - Jak zakwasić żołądek? - BETAINA HCL
 Post Napisane: 24 marca 2015, o 12:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
z sieci wzięte

Jet jeszcze jedna cecha betainy o której należy tu wspomnieć otóż obecność betainy podczas demetylacji aminokwasu metioniny powoduje, że nie powstaje homocysteina.
To właśnie te niebezpieczeństwo o którym pisał Moritz i z którego powodu twierdził, że należy ograniczać ilość spożywanych białek gdyż to może doprowadzić do zmian miażdżycowych.

Dzięki obecności betainy jeden z procesów metabolizowania białek jest pomijany, a konkretnie ten podczas którego powstaje groźna homocysteina.

Teraz wiem, że dzięki betainie można zachować układ krwionośny w idealnym stanie przez długie lata.
Betainą HCL można leczyć skutecznie następujące choroby:

- alergia na gluten
- astma
- Alzheimer (w połączeniu z Adependem)
- borelioza
- celiakia
- choroby stawów w tym RZS i zwyrodnienia
- choroby układu nerwowego (depresja, schizofrenia i inne)
- choroby jelit
- dna moczanowa
- łuszczyca
- nadciśnienie tętnicze (te samoistne i te spowodowane chorobą układu nerwowego)
- tzw. nadkwasota (czyli niedobór kwasu solnego)
- zmęczenie nadnerczy
- zmiany miażdżycowe
Dodam jeszcze, że często równolegle stosować trzeba witaminę D3.
.
________
to nie cholesterol ale jak mówi Zięba - HOMOCYSTEINA jest groźna a nie cholesterol

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY - Jak zakwasić żołądek? - BETAINA HCL
 Post Napisane: 24 marca 2015, o 13:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
wykład jest w innym miejscu ale tu pasuje do tematu zakwaszenia żołądka
.
Ukryte Terapie cz 9
,
Drodzy Czytelnicy
W związku z otrzymanymi emailami załączam dodatkowe informacje jak następuje :

1. Test zakwaszenia żołądka jak opisałem wcześniej

Powyższy test na ogół robi się rano, zaraz po wstaniu z łoża… ale, można z go oczywiście
wykonać np. przed obiadem.
Jednakże wtedy, ze względu na całkowite zneutralizowanie
soków żołądkowych, należy odczekać co najmniej jedną godzinę, zanim coś zjemy.
Szklankę wody z sodą (np. płaska łyżeczka) można pić codziennie, ale… MIĘDZY POSIŁKAMI.


2. Zakwaszenie żołądka

Do zakwaszenia żołądka używamy (u dorosłej osoby) ok. 1/4 szklanki wody i dwie łyżki
octu jabłkowego.
Dla dziecka odpowiednio mniej np. 1 łyżeczka octu.
Oczywiście, zakwaszenie żołądka robimy ok. 10 -15 min PRZED każdym posiłkiem,

szczególnie, jeśli jest to posiłek wysokobiałkowy (mięso, warzywa).

UWAGA : proszę JAK ZAWSZE zaczynać od małych ilości !!
W przypadku istniejących
stanów zapalnych śluzówki, może zaboleć !! Wtedy oczywiście trzeba najpierw wyleczyć
śluzówkę żołądka, ale to oddzielny i dłuższy temat, który postaram się opisać w drugiej
części książki.

Pozdrawiam,
Jerzy Zięba

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY - Jak zakwasić żołądek? - BETAINA HCL
 Post Napisane: 27 marca 2015, o 17:33 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Postanowiłam zakwasic żołądek jak to będzie ?
zobacze po owocach.

Zaczęłam pić wodę 100 mil z łyżeczką octu jabłkowego .
Piję przed sniadaniem a później zapominam :roll:

Kiedyś sie przymierzałam ,ale miałam po nim zgage i zostawiłam picie.
Teraz wiem dlaczego to takie ważne i wiem dlaczego wszystkim odchudzającym sie zalecają by na czczo pili Wodę z Octem Jabłkowym takim dobrym nawet własnej roboty,
więc bez oporów wróciłam do picia.
Własnie mają pic by ZAKWASIĆ ŻOŁADEK bo bez zakwaszenia oganizm nie wchłania.
Jemy wit minerały to i tamto i nic wszystko przelatuje bo żoładek jest
pozbawiony KWASU SOLNEGO któy powinien to wszystko spalić ,ale nie pali bo nie
ma czym nie ma paliwa .

Zalezy mi na zakwaszeniu żołądka i odkwaszeniu organizmu krwi ,mięsni bo przez całe lata
musiało sie tego kwau nazbierać.
Biblijna nauka jest taka by usunąc kwas no to dlaczego nie usunąć go ze swego organizmu?
Skoro odrobina kwasu potrafi zakwasić cały zaczyn to i krew jest zakwaszona na naszą
niekorzyść.



Jeśli wiele chorób wycofało sie tylko przez zakaszony żołądek a to moge sama osiągnąć to
dlaczego mam nie skorzystać z tej ŁASKI ?
.
Nie wiem czy znajdzie sie odważny co by sie dołaczył i dzielił doświadczeniem a wiem ze
chrzecijanie choruja nie mniej od innych.
Będę co jakiś czas pisac czy jest jakaś różnica w moim organizmie i jak on reaguje jak to znosi.
Możecie mnie spierać modlitwą jeśli tak odczujecie - oczywiście .

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY - Jak zakwasić żołądek? - BETAINA HCL
 Post Napisane: 1 kwietnia 2015, o 10:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Betaine juz mam ,ale jeszcze nie brałam musze sie przygotowac z modlitwą bo wiem jak to jest wazne .

Picie sody to raz sie odbije a 3x nie.
woda +ocet jabłkowy piję rano ale juz mi zapach nie bardzo nie bardzo - jak oni robią ten ocet ?

Woda i sól Himalajska codziennie i na noc do spania bardzo dobrze robi.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY - Jak zakwasić żołądek? - BETAINA HCL
 Post Napisane: 1 kwietnia 2015, o 11:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Jesli brak Kwasu Solnego sprawia takie problemy zdrowotne
jesli Zakwaszony organizm to choroba ,to ile ludzi nie ma pojęcia ,ze ich problemy
zaczeły sie w ich żołądku .
Jemy pijemy przyjmujemy rózne lekki i dziwie sie ,ze to nie działa ze jakoś opornie
lekarz milczy i przepisuje coraz to cos innego my płacimy oni sie ciesza ze farmacja
ma zyski.

Kupiłam paski pH czyli papierek lakmusoy zrobiłam test na pH moczu
i okazało sie ze rano mam zamało ze to wskazje na zakwaszenie i odwodnienie organizmu.

Dziwne ze lekarz tego nie rozpoznał z ich wyników.

No to teraz juz wiem czego nie mam a czego mam za duzo i trzeba temu zaradzic.
Okazje sie ze depresja tez ma swoje podłoze w zakwaszeniu organizmu
i braku kwasu solnego w zołądku.
Dziwne ze lekarze odkwaszaja żołądki kiedy powinni ZAKWASZAC .
Dziekuję Bog za Ziębe , który zaczął o tym mówic głośno i odważnie.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY -żołądek twoje ZDROWIE- BETAINA HCL
 Post Napisane: 4 kwietnia 2015, o 12:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362

Niski poziom kwasu żołądkowego - symptomy, przyczyny refluksu, Betaina HCL, leczenie


..

Niski poziom Kwasu Żołądkowego - złe samopoczucie po zjedzeniu mięsa.

Betaina podnosi poziom Kwasu Żołądkowego
absorpcja aminokwasów

leki przeciwzapalne uszkadzają wyściółkę żołądka
aspiryna ibuprofen wtedy nie bierz betainy.

Dawka betainy
zaczynamy od jednej kapsułki z posiłkiem miesa 10dk ok

650 mg do kazdego posiłku.po 2 dniach zwiększamy o 1 kapsułkę
natepnego o nastepna az do kilku

jesli czujemy pieczenie to zmniejszamy dawke do poprzedniej dawki
jesli nie jemy białka bierzemy mniej ,albo owoce to nie bierzemy
zmniejszyc dyskomfort bierzemy proszek do pieczenia pół łyzeczki na szklanke wody
dr Raith
zanikowe błony żołądka ciensza

sok cytrynowy lub ocet jabłkowy zamiast betainy przed posiłkiem.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY -żołądek twoje ZDROWIE- BETAINA HCL
 Post Napisane: 4 kwietnia 2015, o 17:17 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Ocet jabłkowy - korzyści - trawienie, oczyszczanie, zatrucia, poziom cukru we krwi, cholesterol
.
woda destylowana
do mycia owoców

2 łyzki na 4 litry wody na grzyby z powierzchni.

.....

szklanka wody 1-2 łyzki wody.
cynamon kajen na odstawienie kawy .

.....


Wzdęty brzuch, oczyszczanie organizmu, zakwaszenie, spanie, stres, jelita, probiotyki

..

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: KWAS SOLNY -żołądek twoje ZDROWIE- BETAINA HCL
 Post Napisane: 18 kwietnia 2015, o 09:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54
Posty: 18362
Betainę biorę od 31marca 1kaps 900mg do każdego posiłku .
Biorę albo przed jedzeniem ale najczęściej razem z pokarmem i też jest dobrze
Dobrze bo żoładek zaczął pracować ssie ,burczy czyli nie "śpi "
Rezultat taki ,ze waga sie zmniejszyła nawet jeśli by to miała być ja to móią ze na początku
schodzi woda " to jest to tez dobre bo wczesniej nie schodziła a na pewno sa to jakieś
trucizny które organizm zaczął wyrzucać.

To tylko potwierdza ze maiłam żołądek niezakwaszony i nie przerabiał tego co powinien.

Betaina jest bardzo wązna ale żaden lekarze tego nie powie ,a może powie ?

Raczej by straszył zniechęcając do brania betainy i wszystkiego co moze przywrócić
zdrowie.

_________________
Obrazek
Isaj40/9
Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie!
Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem!
Podnieś głos, nie bój się!
Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!


.


Góra 
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
 Post Napisane: 18 kwietnia 2015, o 09:15 
 


Góra 
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strona główna forum » KAWIARENKA - » LEKI z BOŻEJ APTEKI » ZDROWIE -tako smakuje aż się zepsuje


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

 
 

 
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Tłumaczenie phpBB3.PL