Tytuł: Re: Wit z grupy B- B12 - PP- B3-KWAS FOLIOWY
Napisane: 4 sierpnia 2015, o 19:06
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Zastosowania profilaktyczne
Witamina B3 jest szeroko stosowana w profilaktyce takich chorób jak: bóle menstruacyjne nieregularne menstruacje problemy skórne bóle migrenowe problemy z krążeniem wysokie ciśnienie krwionośne zawroty głowy w syndromie Meniera zajady wysoki poziom cholesterolu szum w uszach niektóre rodzaje cukrzycy świszczący oddech w astmie
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
Reklama
Tytuł:
Napisane: 4 sierpnia 2015, o 19:06
noemi
Tytuł: Re: Wit z grupy B- B12 - PP- B3-KWAS FOLIOWY
Napisane: 4 sierpnia 2015, o 19:07
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Choroba Lombardzka - pelagra
Kwas nikotynowy otrzymał na Zachodzie po raz pierwszy w 1867 roku C. Huber. Jednak dopiero w 1935 roku stwierdzono, że ma on ważne znaczenie biologiczne. Wyizolowano wkrótce amid kwasu nikotynowego z mięśnia sercowego, a później z ekstraktu wątrobowego. Stwierdzono, że leczy on pelagrę u ludzi i tzw. chorobę czarnego języka u psów. Nazwa pelagry pochodzi od łacińskich słów "pella agra", które oznaczają szorstką, chropowatą skórę. Jej symptomami są: zaczerwienienia i zmiany skórne, które objawiają się plamami i pęcherzami. W miarę rozwoju tej choroby pojawia się: biegunka, bóle głowy, stany depresji, bezsenność, demencja, a nawet śmierć! Jeszcze inna nazwa pelagry brzmi "rumień lombardzki", gdyż pierwsze doniesienia na temat tej choroby ogłoszone w 1771 roku dotyczyły jej występowania w Lombardii - historycznej krainie w północnej Italii. Choroba ta występowała także w biedniejszych krajach Ameryki Środkowej, w których podstawą pożywienia jest kukurydza. Roślina ta zawiera niewystarczającą ilość witaminy B3, w dodatku w formie nieprzyswajalnej dla człowieka. Liczne zachorowania były spowodowane również nieumiejętną obróbką kukurydzy. Później okazało się, że dzięki gotowaniu kukurydzy w "wodzie wapiennej" można zwiększyć ilość witaminy B3 i przekształcić ją w postać korzystną dla człowieka.
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Wit z grupy B- B12 - PP- B3-KWAS FOLIOWY
Napisane: 4 sierpnia 2015, o 19:08
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Ważne wiadomości o witaminie B3
Kwasu nikotynowego i amidu tego kwasu nie należy mylić ze szkodliwą nikotyną, która znajduje się w tytoniu. Witamina B3 współdziała z innymi witaminami z grupy B (B1, B2, B6, biotyną i pantotenianem wapnia) i jest od nich zależna, dlatego należy przyjmować ją razem z nimi. Chrom zwiększa efektywność witaminy B3. Witamina B3 może być podawana jednocześnie z witaminą A i E w celu obniżenia cholesterolu. B3 wspomaga działanie leków przeciwpadaczkowych, takich jak fenobarbital i pymidon, które przy niedoborze witaminy B3 mogą słabo działać u chorego. Witamina B3 jest odporna na działanie wysokiej temperatury, kwasów, ługów i intensywne naświetlanie promieniami ultrafioletowymi. Nie zostaje zniszczona podczas gotowania, ale w czasie tego procesu przechodzi do wywaru, który należy wykorzystać przy przygotowywaniu potraw. Nadmierne spożywanie cukru, słodyczy i napojów słodzonych prowadzi do utraty witaminy B3. Jest to jedna z nielicznych witamin nieulegających zmianom mimo procesów przetwarzania i przechowywania żywności. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP jest zwykle zaspakajane poprzez jej powstawanie z jednego z aminokwasów - tryptofanu, przyjmuje się, że 1 [mg] niacyny równa się 60 [mg] tryptofanu. Niedobór witaminy PP może szybko spowodować niekorzystne zmiany w osobowości, ponieważ witamina ta jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego.
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Wit z grupy B- B12 - PP- B3-KWAS FOLIOWY
Napisane: 4 sierpnia 2015, o 19:08
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Cytuj:
Zapotrzebowanie dobowe na witaminę B3
Witaminę B3 wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg]. Zalecane normy dietetyczne na Witaminę B3 dla różnych grup ludności według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA.
Grupy wiekowe ludności - Ilość witaminy B3 (PP)
Zalecane normy dietetyczne [mg/dzień] --- Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych nadmiaru [mg/dzień] Dzieci 1-3 lat --- 6 --- 10 Dzieci 4-8 lat --- 8 --- 15 Chłopcy 9-13 lat --- 12 --- 20 Młodzież męska 14-18 lat --- 16 --- 30 Mężczyźni 19-30 lat --- 16 --- 35 Mężczyźni 31-50 lat --- 16 --- 35 Mężczyźni 50-70 lat --- 16 --- 35 Mężczyźni powyżej 70 lat --- 16 --- 35 Dziewczęta 9-13 lat --- 12 --- 20 Młodzież żeńska 14-18 lat --- 14 --- 30 Kobiety 19-30 lat --- 14 --- 35 Kobiety 31-50 lat --- 14 --- 35 Kobiety 50-70 lat --- 14 --- 35 Kobiety powyżej 70 lat --- 14 --- 35 Kobiety ciężarne do 18 lat --- 18 --- 30 Kobiety ciężarne 19-30 lat --- 18 --- 35 Kobiety ciężarne 31-50 lat --- 18 --- 35 Kobiety karmiące do 18 lat --- 17 --- 30 Kobiety karmiące 19-30 lat --- 17 --- 35 Kobiety karmiące 31-50 lat --- 17 --- 35
Dzienne zapotrzebowanie na niacynę: Dzieci młodzież – 5-12 mg Dorośli – 6,6 mg / na każde 1000 zużytych kCal Osoby wykonujące ciężką prace fizyczną, oraz kobiety w ciąży – dawka zwiększona o 3-6 mg
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Wit z grupy B- B12 - PP- B3-KWAS FOLIOWY
Napisane: 9 września 2015, o 11:09
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
O ile na temat cholesterolu świat cały trąbi od kilkunastu lat i wiedzą o nim wszyscy, tym bardziej, że doprowadzono normę do tak niskiej, że praktycznie cały świat jest "chory na cholesterol" o tyle na temat HOMOCYSTEINY wiedza powszechna jest zbliżona do Zera. Pragniemy choć w części zapełnić tę lukę i stąd ten artykuł - Homocysteina - Wróg nr 1!
Czytaj do końca, jeżeli Ci Zdrowie miłe!
Witamina B12 to naturalny pogromca homocysteiny. Wikipedia o Homocysteinie: Homocysteina WzórHomocysteina, (Hcy) – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów. Jest to aminokwas siarkowy, powstający u człowieka w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny, pochodzącej ze spożywanego białka. Aktualnie uważany jest u ludzi za niezależny czynnik ryzyka rozwoju m.in.: zmian miażdżycowych zawału mięśnia sercowego udaru mózgu zmian zakrzepowych
Prawidłowe wartości mieszczą się w granicach 5 – 15 µmol/l. Wyższe wartości określane są terminem "hiperhomocysteinemia", gdzie za postać ciężką przyjmuje się wartości ponad 100 µmol/l.
W badaniach dorosłej populacji w Polsce (NatPol Plus) wykazano znaczną częstość występowania hiperhomocysteinemii (ok. 30%). Dlaczego to tym nie wiesz? Czytaj do końca.
Witamina B12 to naturalny pogromca homocysteiny.
Poszukaliśmy w internecie i znaleźliśmy artykuł o Homocysteinie który za zgodą autora publikujemy. Liczby w nawiasach (x) to numer odnośnika do materiałów źródłowych o homocysteinie i witaminie B12. Odnośniki na końcu artykułu. Czytaj do końca, jeżeli Ci Zdrowie miłe.
Każdy zapewne słyszał o zagrożeniach ze strony cholesterolu. Lekarze i naukowcy cały czas zastanawiają się, jak obniżyć jego poziom, standardową procedurą podczas wizyty u lekarza czy nawet w czasie kontrolnych badań w pracy jest pomiar poziomu tej substancji we krwi. Każdego dnia jesteśmy przekonywani, że cholesterol jest tym złym duchem, który zabija całe populacje. Ale czy to jest cała prawda? Szereg badań wykazało nie tylko brak negatywnego wpływu wysokiego poziomu cholesterolu na zdrowie, ale wręcz jego działanie ochronne.
W jednym z badań kobiety w podeszłym wieku, które miały poziom cholesterolu 270 miały ryzyko śmierci pięć razy NIŻSZE niż te, które miały poziom 160 (1).
Jak więc jest możliwe, że leki obniżające poziom cholesterolu (statyny) ratują życie? Odpowiedzią na to pytanie może być analiza przeprowadzonych badań - okazuje się, że jeśli sponsorem był producent tych leków, szansa na to że w badaniach wyjdzie ich pozytywne działanie była dwadzieścia razy większa, niż wtedy gdy badania prowadzą niezależni od producentów naukowcy.
Wielokrotnie badania wykazywały, że zbyt niski cholesterol jest niezdrowy albo wręcz zabójczy (3)(4)(5) - przy czym zbyt niski oznacza wartości poniżej 200 mg/dl, czyli takie, do jakich często próbują zbić go lekarze. Oznacza to, że lekarz obniżający cholesterol bardzo często ZWIĘKSZA nasze ryzyko śmierci, zamiast je zmniejszać. Powszechnie uważa się, że powinno się obniżać poziom poniżej 190 mg/dl, czyli do wartości, przy której ryzyko śmierci zaczyna rosnąć.
Jak zawsze, decydują pieniądze - statyny są najlepiej sprzedającymi się lekami w historii medycyny (6).
W przypadku tak gigantycznych zysków nikt nie patrzy na to, czy lek naprawdę działa. Tworzy się gigantyczny nacisk zarówno na lekarzy, którzy mają go przepisywać, jak i na naukowców, którzy mają uzyskiwać pozytywne wyniki prób klinicznych.
Gigantyczna różnica w wynikach oceny skuteczności statyn w zależności od tego, kto prowadzi badania każe patrzeć na powszechność zaleceń ich stosowania z dystansem. Czemu cholesterol jest taki ważny?
Pełni on szereg pozytywnych funkcji w organizmie, między innymi wzmacnia system odpornościowy, wręcz jest niezbędny do jego działania - pacjenci ze zbyt niskim poziomem (mający "zdrowy" poziom cholesterolu LDL poniżej 70 mg/dl) mają nawet kilkukrotnie wyższe ryzyko zgonu z powodu sepsy. Cholesterol odpowiada za stan skóry, poziom hormonów, regenerację uszkodzeń (w tym uszkodzeń naczyń krwionośnych) a nawet walkę z nowotworami.
Oczywiście cholesterol zatyka on naczynia krwionośne prowadząc w końcu do zawału. Ale tutaj na scenę wchodzi zupełnie inna substancja - homocysteina.
HOMOCYSTEINA Bardzo wielu pacjentów ma całkowicie czyste naczynia krwionośne, pomimo bardzo wysokiego poziomu cholesterol, inni - mają bardzo mocno zapchane pomimo tego, że cholesterol mają poniżej 140.
Rozwiązanie tej zagadki jest bardzo proste, wręcz banalne - to nie ilość cholesterolu jest największym czynnikiem ryzyka, ale to, czy będzie on w stanie przylepić się do ścianki naczynia krwionośnego.
Dopóki podwyższony poziom homocysteiny nie wywoła uszkodzeń naczynia krwionośnego, cholesterol nie zacznie się do nich przylepiać.
W zasadzie każdy pacjent powinien mieć rutynowo przeprowadzaną kontrolę poziomu homocysteiny- nie cholesterolu, tylko właśnie jej.
Badanie poziomu homocysteiny jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia.
Jest ona niezwykle silnym oksydantem, wywołując potężny stres oksydacyjny. Wzrost homocysteiny o każde 5 umol/litr w jednym z badań równał się zwiększeniu ryzyka śmierci o 49%, na co składało się 50% zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób serca, 26% zwiększone ryzyko zgonu na raka, a także zwiększenie o 104% ryzyka śmierci z innych powodów (10).
Niestety, ale tutaj znowu pierwsze skrzypce gra kasa - chociaż badania są tanie (porównywalne do kosztów innych standardowych badań krwi) a redukcja poziomu bajecznie prosta -nie istnieje patentowany lek zbijający poziom homocysteiny.
Oznacza to, że żaden duży koncern farmaceutyczny na tym nie zarobi. Można uratować życie milionów osób, ale nikomu nie opłaca się tego robić.
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Wit z grupy B- B12 - PP- B3-KWAS FOLIOWY
Napisane: 9 września 2015, o 11:32
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Witamina B12 to naturalny pogromca homocysteiny.
Jakie jeszcze ryzyko niesie ze sobą podwyższony poziom homocysteiny? Przede wszystkim uszkadza kości. Osoby z najwyższym poziomem miały kilka razy (!) większe ryzyko złamania, niż te z najniższym (11)(12). Bardzo mocno zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera (13)(14)(15).
Podejrzewa się, że jest jednym z czynników - a może nawet główną przyczyną - rozwoju schizofrenii (16).
Obniżenie poziomu homocysteiny znacznie zmniejsza ryzyko wylewu krwi do mózgu (17).
Prawdopodobnie negatywnych skutków wysokiego poziomu homocysteiny jest o wiele więcej (o czym świadczy drastyczny wzrost śmiertelności u osób z wysokimi poziomami), ale jako że nie można czerpać zysków z jej obniżania, ciężko znaleźć sponsorów do kolejnych badań.
Co trzeci człowiek, a w podeszłym wieku dwie trzecie populacji ma bardzo wysoki, wymagający obniżenia poziom (20)(21).
Homocysteina jest zwykłym produktem ubocznym przemian w organizmie - aby jej poziom niebezpiecznie wzrósł, muszą być spełnione dwa warunki.
Po pierwsze trzeba dostarczać dużych ilości metioniny - aminokwasu egzogennego, obecnego głównie w mięsie.
To właśnie konsumpcja nadmiaru mięsa, a co za tym idzie przebiałczenie ludzkości jest główną przyczyną tych wszystkich problemów.
Drugi warunek to spadek skuteczności procesów usuwania nadmiaru homocysteiny z krwi. Nawet niewielkie ilości alkoholu (jedno piwo dziennie) powodują wyraźny wzrost jej poziomu we krwi (18)(19).
NAJWAŻNIEJSZYM JEDNAK CZYNNIKIEM RYZYKA JEST NIEDOBÓR KILKU WITAMIN:
B12, B9 ( kwas foliowy) niezbędnych w procesie deaktywacji homocysteiny. Są to witaminy B12, B6 oraz B9 (kwas foliowy).
Jeśli brakuje witaminy B12, B6 oraz B9, organizm nie jest w stanie przeprowadzić kilku reakcji chemicznych, czego efektem jest zwiększanie poziomu zaangażowanych w nie "półproduktów" we krwi.
Skuteczne obniżanie poziomu homocysteiny wymaga zastosowania wszystkich tych trzech witamin jednocześnie, najlepiej razem z biotyną, która niezbędna do prawidłowego przebiegu przemian w które zaangażowana jest witamina B12 i kwas foliowy (22) - w naszym ciele wszystko się ze sobą zazębia, jak w zegarze.
Dawki powinny być odpowiednio wysokie - 500 do 1000 mcg witaminy B12, przynajmniej kilkaset procent zapotrzebowania na witaminę B6, przynajmniej 1000% zapotrzebowania na biotynę oraz do 1 mg kwasu foliowego. Niższe dawki nie będą skuteczne - nie da się zlikwidować niedoborów narastających niekiedy przez całe dziesięciolecia dawkami które wystarczą zaledwie na pokrycie bieżących potrzeb naszego ciała.
Witamina B12 jest wymagana do produkcji metioniny z homocysteiny.
Organizm używa metylowanej formy kwasu foliowego (dlatego tak bardzo ważne jest, aby używać metylokobalaminy, która dostarcza grup metylowych niezbędnych do jego wytworzenia) oraz enzymów wytwarzanych przy użyciu witaminy B12 do zredukowania tego niebezpiecznego oksydanta.
Efektem końcowym jest zupełnie bezpieczna metionina, która następnie może być wykorzystywana przez organizm w wielu procesach - między innymi do produkcji s-adenozylo-metioniny, popularnej zwanej SAM-e i sprzedawanej jako drogi suplementy - i znowu do jego wyprodukowania niezbędne są grupy metylowe.
Dodatkowe korzyści ze stosowania B12 to obniżone ryzyko zachorowania na nowotwory (23)(24), a także poprawa nastroju na tyle duża, że czasami potrafi całkowicie wyleczyć depresję (25)(26).
Suplementy B12 są tradycyjnie używane przez sportowców w celu wyregulowania wagi ciała i poprawy wyników.
Witamina B6 z kolei jest wymagana do produkcji cysteiny z homocysteiny - bez niej proces ten nie jest odpowiednio nasilony, a w przypadku silnych niedoborów w ogóle się zatrzymuje. Jest to bardzo istotna reakcja, jako że cysteina jest najważniejszym składnikiem glutationu.
GLUTATION Można powiedzieć, że glutation jest odwrotnością homocysteiny - tak jak wysoki poziom tej drugiej jest wskaźnikiem choroby i ryzyka śmierci, tak jego wysoki poziom jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia i siły organizmu.
Na rynku są bardzo drogie suplementy cysteiny stosowane w celu podniesienia glutationu - a wystarczy dostarczyć witaminę B6, aby organizm sam ją wytworzył, obniżając jednocześnie stężenie niebezpiecznych substancji we krwi. Witamina B12 to naturalny pogromca homocysteiny.
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Witaminy z grupy Be - B12,B6 ...
Napisane: 5 października 2016, o 10:04
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Co to jest witamina B12 i Jak to działa?
Witamina B12 jest niezbędna witaminy rozpuszczalne w wodzie, które promuje normalnego mózgu i układu nerwowego i do ułatwiania tworzenia się krwinek czerwonych. Witamina B12 jest zaangażowany w każdym metabolicznej komórek w organizmie, zwłaszcza wpływających na syntezę DNA i regulacji, ale również synteza kwasów tłuszczowych i energii.
Powszechnie w różnych produktów spożywczych, takich jak: ryby, skorupiaki, mięso i produkty mleczne, Witamina B12 jest często używane w połączeniu z innymi witaminami B w preparacie witaminy B kompleks w celu optymalizacji zdrowia i dobrego samopoczucia. Dlaczego należy podjąć witaminy B12?
Badania wykazały, że niedobór witaminy B12 może prowadzić do nieprawidłowych objawów neurologicznych i psychiatrycznych. Te objawy mogą obejmować: ataksja (chwiejne ruchy i chwiejny chód), osłabienie mięśni, spastyczność, moczu, niedociśnienie (niskie ciśnienie krwi), problemy z widzeniem, otępienie, psychozy i zaburzenia nastroju. Badacze donoszą, że objawy te mogą wystąpić, gdy poziom witaminy B12 są tylko nieznacznie niższe niż normalnie i są znacznie powyżej poziomów zwykle związanych z niedokrwistością. Po zwolnieniu, witamina B12 w połączeniu z substancją o nazwie czynnik wewnętrzny (IF), zanim zostanie wchłaniane do krwiobiegu.
Kto musi podjąć Witamina B12 i Jakie są objawy niedoboru?
Ludzie na ryzyko niedoboru witaminy B12 to surowe wegetarian, osób starszych i osób z podwyższonym witaminy B12 wymagań związanych z ciążą, nadczynności tarczycy, niedokrwistości hemolitycznej, krwawienie, nowotwory złośliwe, wątroby lub nerek. Podawanie witaminy B12 doustnie, domięśniowo lub donosowo jest skuteczna w zapobieganiu i leczeniu suplement witaminy B12.
Objawy związane z niedoborem witaminy B12 to anemia, zmęczenie, osłabienie, zaparcia, bolesność jamy ustnej lub języka, utrata apetytu i utrata masy ciała. Niedobór może prowadzić do zmian neurologicznych, takich jak drętwienie i mrowienie w rękach i stopach, trudności w utrzymaniu równowagi, pamięci depresja, splątanie, otępienie i biednych.
Dlaczego należy podjąć B12 metylokobalaminazamiast B12 cyjanokobalamina?
Methylcobalamin jest bardziej efektywna forma witaminy B12, ponieważ jest lepiej wchłaniany przez organizm, a szczególnie pomaga na układ nerwowy, mózg i wątrobę.
Powodem, dla wersji cyjanokobalamina B12 jest mniej skuteczny, ponieważ musi być demontowany w czasochłonne proces wieloetapowy, a to obniża jego właściwości odżywczych i dostępności mocy. .........
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
veteran
Tytuł: Re: Witaminy z grupy Be - B12,B6 ...KWAS FOLIOWY
Śmiało dla lepszego efektu można do tego dodać 1g MSM i 1g askorbinianiu sodu. To są dawki minimalne więc może być więcej. Osobiście dodaję jeszcze 1g jabłczanu magnezu czyli pierwiastka który komponuje się z witaminą B6 choć jego wchłanialność nie jest wysoka.
noemi
Tytuł: Re: Witaminy z grupy Be - B12,B6 ...KWAS FOLIOWY
Napisane: 20 października 2016, o 09:24
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Ok a dla jasności dodam ,ze mówisz o witC czyli kwas L-askorbinowy https://biogo.pl/pl_PL/p/Askorbinian-So ... 37a5bc1a3f dodaje bo wiem ze nie kazdy jest zorientowany w tych nazwach. Ja np nie i dobrze by było dodac w nawiasie tak dla jasnosci. jabłczanu magnezu tez nie znam ale mam chlorek magnezu 6 wodny .
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
veteran
Tytuł: Re: Witaminy z grupy Be - B12,B6 ...KWAS FOLIOWY
Napisane: 20 października 2016, o 09:45
aktywni
Dołączył(a): 14 lipca 2012, o 16:35 Posty: 746
Chlorek magnezu czy siarczan magnezu zalecane są do użytku zewnętrznego a i sam magnez najlepiej jest przez organizm pobierany właśnie przez skórę. Trzeba zacząć moczyć stopy właśnie w takim roztworze.
noemi
Tytuł: Re: Witaminy z grupy Be - B12,B6 ...KWAS FOLIOWY
Napisane: 25 października 2016, o 13:07
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
Zamiast moczyc stopy - co tez robiłam - zrobilam sobie Olej magnezowy czyli wsypałam do butelki wiecej magnezu i zalałm woda . Tym olejem mozna smarowac w dowolnym czasie dowolne miejsca gdzie boli gdzie skurcz. Tu jest temat chlorek magnezu sześciowodny zobacz . viewtopic.php?f=47&t=73&start=15
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Witaminy z grupy Be - B12,B6 ...KWAS FOLIOWY
Witamina B potrzebna jest organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania - ale prócz zdrowia, na jej niedoborze może ucierpieć również nasza waga. Właśnie witaminy z grupy B są szczególnie cenne w trakcie stosowania diety odchudzającej - zwłaszcza witamina B2. Skąd bierze się jej niezwykła właściwość, w czym jeszcze pomaga i w czym ją znajdziemy?
Witaminy z grupy B są pomocne przy odchudzaniu
_________________
Isaj40/9 Wstąpże na wysoką górę, zwiastunko dobrej nowiny Syjonie! Podnieś mocno twój głos, zwiastunko dobrej nowiny Jeruzalem! Podnieś głos, nie bój się! Powiedz miastom judy: Oto wasz Bóg!
.
noemi
Tytuł: Re: Witaminy z grupy Be - B12,B6 ...KWAS FOLIOWY
Napisane: 4 lutego 2017, o 19:36
Dołączył(a): 3 lipca 2012, o 17:54 Posty: 18362
roma September 2016 Od 28 lat unikałam jedzenia mięsa. 5lat temu przeszłam na wegetarianizm. Wtedy też zapadłam na boreliozę leczoną kilkukrotnie powtórzonymi antybiotykoterapiami dożylnie podawanymi. Dwa lata temu przeszłam na dietę wegańską. Nie wiem co było przyczyną zaburzenia u mnie poziomu B12, intuicja podpowiada mi że raczej antybiotyki. Dwa lata temu, po omdleniu w lesie po niezbyt intensywnej jeździe rowerem okazało się że mam patologicznie niski poziomu tej witaminy =80.
Suplementuję B12 comiesięczną injekcją i doszłam do 300 z referowanych 187-883.
Lekarze kanadyjscy mają obowiązek badania ludzi po 50 roku życia pod kątem niedoborów tej witaminy. Ich statystyki mówią o ponad 40 % populacji z niedoborem B12 i D.
Przyczyn upatrują w zaburzeniach flory bakteryjnej dróg pokarmowych: leki, konserwanty, mocny alkohol, cola z kwasem ortofosforowym, cukry, tylko świeże pożywienie, mało kiszonek w jadłospisie, ....
Suplementacja doustna to strata czasu i pieniędzy. Skutki niedoborów B12 są straszne i nieodwracalne zwłaszcza w układzie nerwowym. Żądajcie badania poziomu witamin: B12 i D.
Jest jedyną witamina zawierającą niezbędne składniki mineralne. Ułatwia syntezę kwasów nukleinowych w czerwonych ciałkach krwi. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i rozrodczego.
Funkcje witaminy B12:
zapobiega anemii
bierze udział w syntezie DNA
tworzy osłonki komórek nerwowych
uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów
bierze udział w przemianie kwasu foliowego
Profilaktyka:
problemy z apetytem
rekonwalescencja
chroniczne zmęczenie
przewlekłe bóle
nadpobudliwość
Niedobór witaminy B12:
zaburzenia powstawania ciałek krwi, zwłaszcza czerwonych – niedokrwistość
zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka
zaburzenia żołądkowo jelitowe i brak apetytu
stany zapalne
zaburzenia w układzie nerwowym (zaburzenia czucia, niezborność ruchów potykanie się, zmęczenie, drętwienie nóg) ...
Teraz jest 28 marca 2024, o 10:02 Strefa czasowa: UTC
Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników